İçeriğe atla

Slovakya'daki Hırvatlar

1880 nüfus sayımı sonuçları ile Macaristan Krallığı eski etnik haritası. Hırvat nüfusu Bratislava (Pressburg) çevresindeki bölgelerde temsil ediliyor.

Hırvatlar (Hırvatça: Hrvati; Slovakça: Chorváti), Slovakya'da 2001 nüfus sayımına göre 850 kişiyi temsil eden etnik bir azınlık olmasına rağmen, nispeten büyük ölçüde Hırvat topluluğu 3500'e kadar insanı barındırabilir. Hırvat azınlığın Slovak Azınlıklar Konseyi'nde bir üyesi vardır.[1]

Hırvatlar çoğunlukla Bratislava Bölgesi'nde yaşıyor. Oraya Hırvatistan'daki Osmanlı savaşları sırasında gittiler, çoğu 1530-1570 arasında gelmiştir.[2] Bu göç 1528 yılında Mohaç Savaşı'ndan sonra başladı ve göçmenlerin çoğu Sisak bölgesi, Kostajnica, Çazma, Križevci, Slunj ve Slavonya'dan geldi.[1]

Slovakya'da geleneksel olarak Hırvat nüfuslu köyler Chorvátsky Grob (Hrvatski Grob), Čunovo, Devínska Nová Ves (Devinsko Novo Selo), Rusovce (Rosvar) ve Jarovce'dir (Hrvatski Jandrof).

Slovakya'daki Hırvat örgütleri arasında Croatian Cultural Alliance'in yanı sıra daha küçük folklor toplulukları da vardır. İlk Hırvatça-Slovakça sözlüğün yazarı Chorvátsky Grob'dan bir Hırvat olan Ferdinand Takač idi.[3]

Slovakya'nın bağımsızlığından bu yana, Slovakya Hırvatları Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'daki diğer otokton Hırvat topluluklarıyla iyi bağlarını sürdürdüler.[4]

Eski Slovakya cumhurbaşkanı Ivan Gašparovič Hırvat kökenlidir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "From the lives of Croatian faithful outside Croatia". 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2007. 
  2. ^ "Croatian Genealogy Online Newsletter". 18 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Kultura". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2007. 
  4. ^ "Other languages in Slovakia". 30 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Ivan Gašparović - slovački predsjednik u zemlji predaka" [Ivan Gašparovič - Slovakian president in the land of his ancestors] (Hırvatça). Nacional. 17 Ağustos 2008. 24 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

<span class="mw-page-title-main">Ustaşa</span> 1929-1945 yılları arasında etkin olmuş faşist örgüt

Ustaşa - Hırvat Devrimci Hareketi, bilinen adıyla Ustaše, 1929-1945 yılları arasında faaliyet gösteren Hırvat, faşist, aşırı milliyetçi örgüt. Üyeleri, yüzbinlerce Sırp, Yahudi, ve Roman asıllı insanı ve II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'daki siyasi muhalifleri öldürdü. Genellikle kurbanlarına işkence etmeleri ve onların vücutları parçalama gibi acımasız ve sadist infaz yöntemleri ile tanınıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Luka Modrić</span> Hırvat futbolcu

Luka Modrić, La Liga takımlarından Real Madrid'de orta saha mevkisinde oynayan ve Hırvatistan millî takımının kaptanlığını yapan Hırvat millî futbolcudur. Esas olarak merkezi orta saha oyuncusu olarak oynamaktadır, fakat aynı zamanda ofansif ve defansif orta saha olarak da oynayabilir. Yaygın olarak tüm zamanların en iyi orta saha oyuncularından biri ve gelmiş geçmiş en iyi Hırvat futbolcusu olarak kabul edilir. Ayrıca ülkesinin 2018 FIFA Dünya Kupası finaline çıkmasında büyük rol oynadı. Bu olaydan sonrada Ballon d'Or ödülünü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Perišić</span> Hırvat futbolcu

Ivan Perišić, Eredivisie ekiplerinden PSV'de forma giyen Hırvat futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatska radiotelevizija</span>

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hırvatistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Hırvatistan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Ana birimleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Atletizm Federasyonu</span> Hırvatistanda atletizmin spor yönetimini yapan kuruluş

Hırvatistan Atletizm Federasyonu, Hırvatistan'da atletizmin yönetim teşkilatıdır. 1992 yılında, Hırvatistan'ın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden ayrılarak bağımsızlığını kazanmasının ardından kurulmuştur. Başkanlığını, Ivan Veštić yapmaktadır. 25 Şubat 1992'de Dünya Atletizm Birliği üyesi olmuştur.

Bunyevatslar genellikle Bačka bölgesinin kuzey kesiminde, bunun haricinde ve Baranja ve Banat bölgelerinde azınlık olarak yaşayan Slav etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Leko</span> Hırvat teknik direktör ve futbolcu

Ivan Leko, şu anda Çin Süper ligi ekiplerinden Şanghay Port FC takımını çalıştıran Hırvat teknik direktör ve eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Milošević</span>

Boris Milošević 2020 ve 2022 yılları arasında Hırvatistan başbakan yardımcısı olarak görev yapan Hırvat bir avukat ve politikacıdır. Bağımsız Demokratik Sırp Partisi (SDSS) üyesidir. Daha önce Temmuz 2019'dan Temmuz 2020'ye kadar Sırp Ulusal Konseyi başkanı olarak görev yaptı.