İçeriğe atla

Slovak korunası

Slovak korunası veya Slovak tacı, 8 Şubat 1993 ila 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Slovakya'nın para birimi olarak kullanılmıştır. 2009 yılı itibarıyla tedavülden kaldırılmıştır. Slovak korunasından avroya geçiş esnasında 1 avro = 30,1260 koruna kuru kullanılmıştır. Slovak krunası ISO 4217 kodu SKK ve yerel kısaltması Sk idi. Uluslararası numarası 703'tü. Slovak korunası alt para birimi "halier" olup, 100 halier 1 korunaya denkti. Halier kısaltması ise h olarak kullanılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Euro</span> Avrupa Birliğinin para birimi

Euro veya avro, Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

<span class="mw-page-title-main">Para</span> devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit

Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Japon yeni</span> Japonya para birimi

Yen, Japonya para birimidir. 1 yen = 100 sen olup, artık sen birimi kullanılmamaktadır ve bu hala devam etmektedir. Günümüzde bu yen yani yeni olarak adlandırılır. Aynı zamanda Amerikan doları, Avro ve İngiliz Sterlini'nden sonra rezerv parası olarak geniş çapta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuruş</span> Türk lirasının 100de biri olan para birimi

Kuruş önceden guruş, birçok ülkede farklı zaman dilimlerinde kullanılmış para birimi. Ortaya çıktığı dönemdeki anlamı "büyük gümüş para"dır. 1687-1879 yılları arasında Osmanlı'nın temel para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Döviz</span> mal veya hizmetler için genel olarak kabul edilen takas aracı

Döviz, dar anlamda yabancı parayı temsil eden belgeler. Türkçede yabancı ülkelerin paralarına da döviz denmektedir. Herhangi bir ülkenin parasının, başka bir ülkenin parasına dönüştürülmesiyle ilgili işlemlere de döviz işlemi veya kambiyo işlemi denir. Döviz kelimesi Türkçeye Fransızcadaki deviseden geçmiştir. Genel olarak döviz dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Beygir gücü</span> İmparatorluk birim sistemindeki güç birimi (745.69987 W)

Beygir gücü, genellikle otomobil ve elektrik motorlarının güçlerinin belirlenmesi için kullanılan güç birimi. Birimin kısaltması hp'tir. Terim, buhar makinelerinin üretilmeye başlandığı yıllarda, bu makinelerin güçlerinin olası alıcılar tarafından kolayca anlaşılabilmesi için James Watt tarafından kullanılmıştır.

Filipinler pesosu, Filipinler'in resmî para birimi. İşareti "₱", kısaltması "PHP"dir. 1 peso, 100 séntimo (centavo)'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni dramı</span> Ermenistanın millî para birimi

Dram Ermenistan'ın millî para birimidir. Dramın alt birimi "luma" (լումա)dır. "Dram" kelimesi Ermenicede para demektir, Yunanca drahmi (δραχμή) kelimesinden gelmektedir. Ermenistan Merkez Bankası tarafından tedavüle sürülmüştür. Ermeni dramının uluslararası numarası 051'dir.

<span class="mw-page-title-main">Solidus</span>

Solidus Latince solid Antik Roma orijinli bir altın sikke'dir. İlk defa İmparator I. Konstantin tarafından 309–10 arasında bastırılmış olup, Bizans İmparatorluğu 'nda 10. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Bu sikke Roma İmparatorluğu'nun ana altın parası olan aureus'la yer değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şilin</span> İngiliz ondalık sistemi öncesi madenî para

Şilin, Birleşik Krallık ve İrlanda'da 1971 yılında ondalık sisteme geçişten önce kullanılan bir para birimi. Eski sent sistemine göre 12 penilik bir değeri olan şilin bir pound'un 1/20'sidir. Kısaltması için s harfi kullanılmıştır, bunun kökeni Eski Roma'da metal paralara verilen Solidus adına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre frangı</span> İsviçre ve Lihtenştaynın para birimi

İsviçre frangı, İsviçre ve Lihtenştayn'da kullanılan para birimidir. İsviçre Ulusal Bankası tarafından piyasaya sürülmekte olan İsviçre frangı, Euroya geçişten sonra Avrupa'da kullanılan tek ve son frank para birimidir. Uluslararası kısa kodu, Confederatio Helvetica Franc'ın kısaltması olan CHF'dir. En büyük kullanıcı ülkesi olan İsviçre'de Dünya Bankası istatistiklerine göre 2007 yılı enflasyon oranı %3.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">İran riyali</span> İranın para birimi

İran riyali, İran'da kullanılan para birimidir. 1932 yılından bu yana tedavüldedir. Bu tarihten önce İran Dinarı kullanılmaktaydı. İran riyalinin kısaltması IRR ve uluslararası numarası da 364 olarak kayıtlarda yer almaktadır. 1 Riyal 100 dinara bölünmüştür. Riyalin değersiz olmasından kaynaklı dinar'ın kullanım alanı yoktur. İran'da enflasyon oranı 2007 yılında %17 olmuştur. 2019 yılında ise %42 olmuştur. Tuman (Tümen), ulusal para birimi olmamasına karşın paranın miktarını söylemek için kullanılmaktadır. Bir tuman 10 Riyal'a eşittir.

Hırvat kunası Hırvatistan'da 1 Ocak 2023'e kadar kullanılan para birimidir. 30 Mayıs 1994 tarihinde tedavüle girmiştir. Kısaltması HRK olan Hırvat Kunası uluslararası numarası 191'dir. Hırvatistan'da 2020 yılında enflasyon oranı %0.4'tür. Adı Hırvatça sansar anlamına gelmektedir. 1 kuna 100 lipadan meydana gelir. Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'te Euro kullanmaya başlamasıyla dolaşımdan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız frangı</span> Fransanın eski para birimi

Fransız frangı Fransa'da kullanılan eski para birimidir. Fransız frangı ₣ veya F harfiyle gösterilirdi. Fransa'nın para birimi olarak Euro'ya 2002'de geçmesiyle beraber kullanımı sona ermiştir. Fransız frangı Fransa'nın dışında ayrıca Andorra, Monako ve Fransız Polinezyası'nda da kullanılmaktaydı. Avroya geçiş aşamasında 1 Avro, 6,55957 Fransız frangı çapraz kurundan dönüşüm sağlanmıştır. Frangın alt birimi centimedir. 1 Frank, 100 centimeden oluşmaktadır. Fransız frangı ayrıca dünyada rezerv para birimi olarak kullanılmaktaydı. Rezerv paralarda ağırlığı, ABD doları, Alman markı, İngiliz Sterlini ve Japon Yeninin ardından 5. sırada yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Çek korunası</span> 1993ten bu yana Çekyanın para birimi

Çek Korunası işareti Kč; kısaltılmıışı CZK 8 Şubat 1993'ten bu yana Çekoslovakya korunasının yerine Çekya'da kullanılan para birimidir. Ülkenin ekonomisinin iyi olmasından dolayı, ülkede euroya geçilmesine karşı çıkan hareketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">CFP frangı</span>

CFP frangı ya da sadece frank (franc), Fransız denizaşırı kolektiviteleri olan Fransız Polinezyası, Yeni Kaledonya ve Wallis ve Futuna'da kullanılan resmî para birimidir. Özgün olarak CFP, Colonies Françaises du Pacifique 'in kısaltması idi. Bu sonradan Communauté Financière du Pacifique ve bundan sonra da güncel ismi olan Comptoirs Français du Pacifique 'a değiştirildi. Euro ile XPF = 0,00838 avro oranına göre sabitlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pfennig</span>

Pfennig, çoğulu Pfennige, eski Alman para birimi. 9. yüzyıldan 2002 yılında Euro'nun kullanılmaya başlanmasına kadar tedavülde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Para birimi simgesi</span>

Para birimi simgesi, genellikle paranın miktarını belirtirken para birimi isminin yerine kullanılan görsel simgedir. Para birimi simgesi, esasen para biriminin grafik biçimindeki bir temsilidir. Birkaç eski para birimi sembolü, avronun kabulü ile eski hâline getirilmiş olmasına rağmen, yeni Unicode ve tip biçimlerinin benimsenmesini gerektiren yeni ve benzersiz bir para birimi simgesine sahip olmak artık uluslararası para birimleri için bir statü sembolü olmuştur. Avrupa Komisyonu, euro işaretinin küresel olarak tanınmasının başarısının bir parçası olduğunu düşünüyor. 2009 yılında Hindistan, komşu ülkelerle paylaştığı ligatı değiştirmek için halka açık bir rekabet başlattı. 15 Temmuz 2010 tarihinde yeni para birimi ₹ (15) harfini sonlandırdı. 'R' Latin harfinin Devanagari harfiyle 'र' (ra) ile harmanlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sloven toları</span> Slovenyanın eski para birimi

Tolar, Slovenya Yugoslavya'dan ayrıldıktan sonra tedavüle giren para birimidir. Tolarjev olarak da ifade edilmiştir. Sloven Toları; 8 Ekim 1991'den 1 Ocak 2008'de Slovenya'nın resmi olarak Euro'ya geçmesine kadar Slovenya'nın para birimi olarak kullanılmıştır. Slovenya Tolar'dan Euro'ya geçerken; 1 Euro = 239.640 tolars kuru uygulanmıştır. Euro öncesi Slovenya para birimi Tolar 100 stotinov olarak alt bölümlere ayrılmıştı. Sloven Tolar için ISO 4217 para birimi kodu SIT olarak kullanılmıştır. Ekim 1991'den Haziran 1992'ye kadar kısa süreliğine ise SLT kısaltması kullanımdaydı. Slovenya Toları uluslararası numarası 705'di.