İçeriğe atla

Slovak Ulusal Tiyatrosu

Koordinatlar: 48°08′33″K 17°06′37″D / 48.14250°K 17.11028°D / 48.14250; 17.11028
Slovak Ulusal Tiyatrosu
Slovenské národné divadlo
Tarihi Ulusal Tiyatro binasının ön cephesi
Harita
Genel bilgiler
TürTiyatro binası
Mimari tarzNeo-rönesans
KonumBratislava, Slovakya
Koordinatlar48°08′33″K 17°06′37″D / 48.14250°K 17.11028°D / 48.14250; 17.11028
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Fellner&Helmer
Slovak Ulusal Tiyatrosu yeni binası

Slovak Ulusal Tiyatrosu (SlovakçaSlovenské národné divadlo, kıs. SND), Bratislava'da tiyatro, bale ve opera topluluklarını bünyesinde barındıran köklü kültür kurumu.

1920'de kurulan tiyatroda sezon boyunca (Eylül başı-Haziran sonu) hemen her gün opera ve bale, pazartesi hariç her gün tiyatro temsilleri yapılmaktadır.[1]

İlk performansı, 1 Mart 1920’de sahnelenen Smetana'nın Hubička (Öpücük) Operası'dır.[2] Kurumun bünyesindeki tiyatro topluluğu, 1932’de Slovak ve Çek tiyatro toplulukları olmak üzere ikiye ayrılmış; 1938’de Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nin birbirinden ayrılması ile Çek topluluğu kapanmak zorunda kalmıştır.[3]

Slovak Ulusal Tiyatrosu'nun iki binası vardır. Tarihi bina, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde Viyanalı mimarlar Helmer ve Fellner tarafından tasarlanmış ve 1886’da Şehir Tiyatrosu olarak inşa edilmiş binadır. Çekoslovakya'nın kurulması ile Slovak Ulusal Tiyatrosu, Şehir Tiyatrosu’nda faaliyetine başlamıştır. 14 Nisan 2007’de açılışı yapılan yeni bina Slovak mimarlar Martin Kusý, Pavol Paňák ve Peter Bauer'in eseridir.

Dış bağlantılar

SND resmi sitesi26 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "SND". Slovak Ulusal Tiyatro web sitesi. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2016. 
  2. ^ "Historical building of SND". www.snd.sk/. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2016. 
  3. ^ "Drama". 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ninette de Valois</span>

Dame Ninette de Valois,, İrlanda doğumlu İngiliz dansçı, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenice Tiyatrosu</span>

Fenice Tiyatrosu, İtalya'nın Venedik kentinde bulunan ve İtalya'nın en önemli sayılan opera-evlerinden biridir. İsmi Feniks kuşundan gelmektedir ve bu mitik kuş gibi, ilk defa 1792'de açıldıktan sonra Fenice Tiyatrosuda birkaç kere yangın geçirip kül olmuş ve her seferinde yeniden inşa edilmiştir. En son 1989'daki yangınından sonra tekrar inşa edilmiş ve Kasım 2004'te La Traviata eserinin temsili ile yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (Samsun)</span> Samsunda bir bina

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Samsun ilinin, İlkadım ilçesi içerisinde yer alan, yapımı 2000 yılında tamamlanan ve 19 Mayıs 2001 tarihinde faaliyete geçen kültürel organizasyonların yapıldığı bir sanat merkezidir. Projelendirilmesi itibarıyla opera binası olacak şekilde tasarlanmış ve kuşbakışı bakıldığında kuyruklu piyano görünümü hissettirmesi planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Royal Opera House</span>

Royal Opera House, Birleşik Krallık'ta Londra merkezinde Covent Garden Meydanı ve Bow Street'te bulunan bir opera evi ve bale gibi görsel sanatlar temsil yeridir. 2256 kişilik seyirci kapasiteli büyük bina, çok kere 1732'de ilk defa zaman orada bulunan tiyatronun ismine atıfla kullanılan ismi ile, "Covent Garden Tiyatrosu" diye de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki başlıca opera binasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azərbaycan'ın ulusal opera ve bale tiyatrosudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı</span>

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı sanat ve müzik okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Basel Tiyatrosu</span>

Basel Tiyatrosu, İsviçre Basel'de bulunan belediye tiyatrosudur. Bina şehirdeki bale ve opera kuruluşlarına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Madlenianum Opera ve Tiyatrosu</span>

Madlenianum Opera ve Tiyatrosu, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir opera ve tiyatro. Madlenianum, Sırbistan'ın ve Balkanlar'ın ilk özel opera ve tiyatrosudur. 26 Ocak 1999'da Sırp iş insanı Philip Zepter'in eşi Madlena Zepter tarafından kurulan kurumun adı kurucusunun adından türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu</span>

Zagreb Ulusal Hırvatistan Tiyatrosu Zagreb’de bulunan ulusal tiyatro, bale ve opera evidir. Kısaca “HNK Zagreb” olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Balesi</span>

Kiev Balesi, 27 Ekim 1867 kurulmuş, Kiev'de yerleşik bale topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Bolşoy Balesi</span>

Bolşoy Balesi, Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'nda yerleşik dünyaca ünlü bale topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Mariinski Tiyatrosu</span> Rusya, Sankt-Peterburgda tarihi bir opera ve bale tiyatrosu

Mariinski Tiyatrosu, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde tarihi opera ve bale tiyatrosu.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Ulusal Tiyatrosu</span>

Saraybosna Ulusal Tiyatrosu Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 1921'de hizmete girmiş bir tiyatro topluluğu ve gerek bu topluluğun, gerekse bünyesindeki opera, bale topluluklarının performanslarını sergiledikleri; Saraybosna Filarmoni Orkestrası'nın konserlerini gerçekleştirdiği tarihî yapının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Opera Tiyatrosu</span> Tifliste tarihi tiyatro binası

Gürcistan Ulusal Opera Tiyatrosu, Tiflis'te Rustaveli Bulvarı üzerinde bulunan ve geçmişte Tiflis Kraliyet Operası adıyla bilinen opera salonu.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Devlet Opera Binası</span> Budapeştede konak

Macaristan Devlet Opera Binası, Budapeşte'nin merkezindeki Andrássy út üzerinde bulunan, Neo-Rönesans mimariye sahip bir opera binasıdır. Eski adı Macar Kraliyet Opera Binası olan bina, 19. yüzyıl Macar mimarisinin önemli isimlerinden Miklós Ybl tarafından tasarlandı. Budapeşte Şehir İdaresi ve Avusturya-Macaristan İmparatoru I. Franz Joseph tarafından finanse edilen inşaat 1875'te başladı ve bina 27 Eylül 1884'te hizmete açıldı. Budapeşte'deki "Népszínház" kapanmadan önce şehrin üçüncü büyük opera binasıydı. Günümüzde Budapeşte'nin ve Macaristan'ın en büyük ikinci opera binasıdır.