İçeriğe atla

Slovak Ulusal Ayaklanması

Slovak Ulusal Ayaklanması
II. Dünya Savaşı

Kelemeš yakınlarında Slovak İsyan Ordusu araçları
Tarih29 Ağustos-28 Ekim 1944
Bölge
Sonuç Alman zaferi
Partizan direnişinin devamı
Taraflar
 Almanya
Slovakya Slovak Cumhuriyeti
Çekoslovakya Slovakya 1. Çekoslovakya Ordusu
Komutanlar ve liderler
Nazi Almanyası Gottlob Berger
Nazi Almanyası Hermann Höfle
Slovakya Augustín Malár
Çekoslovakya Ján Golian (ölü)
Çekoslovakya Rudolf Viest (ölü)
Güçler
40,000 (daha sonra 83,000) 18,000 (daha sonra 78,000)
Kayıplar
10,000 10,000 + 5,304 yakalandı ve idam edildi

Slovak Ulusal Ayaklanması (SlovakçaSlovenské národné povstanie, SNP), II. Dünya Savaşı sırasında 29 Ağustos-28 Ekim 1944 tarihleri arasında Slovak partizanların Nazi Almanyası'na karşı başlattıkları büyük çapta direniştir.

Ayaklanma Alman iş birlikçisi Jozef Tiso rejimini devirmek amacıyla Banská Bystrica'da başlamış olup ayaklanma her ne kadar Alman ve Slovak iş birlikçi güçler tarafından bastırılmış olsa da partizan direnişi devam etti ve 1945 yılında Sovyet, Çekoslovakya ve Romanya orduları Slovakya'ya girdi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Partizan, yabancı bir güç veya bir ordu işgali ya da idaresi altında bulunan bir bölgenin kontrolüne direnmek için teşekkül etmiş düzensiz askerî kuvvetlerin üyesi.

Slovakya 1949 yılından beri birçok kez “bölge” anlamına gelen ve kendi dillerinde kraje olarak adlandırılan kısımlara bölünmüştür. Sayıları, sınırları ve fonksiyonları da sürekli olarak değişmiştir. Şu an Slovakya’da Avrupa Birliği’nin belirlemiş olduğu NUTS geocode standardına göre 3. seviye yerel idare birimine tekabül eden sekiz bölge bulunmaktadır. Her kraj okresy adı verilen daha ufak yönetim birimlerinden oluşur. Slovakya’da şu anda 79 okresy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marek Hamšík</span> Slovak millî futbolcu

Marek Hamšík Slovak eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Banská Bystrica</span> Slovakyada belediye

Banská Bystrica, Slovakya'nın Banská Bystrica Eyaleti'nin başkenti. 1988'de nüfusu 83.001 iken 2005 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 81.281 olarak sayılmıştır. Şehir 1255 yılında kurulmuştur. 26 Ağustos 1944'te Almanlar'a karşı Slovak Ulusal Ayaklanması'na sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Matej Bel Üniversitesi</span>

Matej Bel Üniversitesi Slovakya'nın orta kesimlerinde Banská Bystrica kentinde yer alan bir kamu üniversitesidir. Üniversite 1992 yılında kurulmuş olup, 15.000 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversite ismini 18. yüzyılda yaşamış Slovak bilim insanı Matej Bel'den almaktadır. Üniversite AB'nin Erasmus programına dahil olan bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Ayaklanması</span>

Varşova Ayaklanması, Polonya'daki Armia Krajowa birliklerinin Varşova'yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştirdiği, II. Dünya Savaşı'nın önemli operasyonlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Filakovo</span> Slovakyada belediye

Fiľakovo,, Slovakya'ın orta kısmının güneyinde Banská Bystrica bölgesinde yer alan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak partizanlar</span>

Slovak partizanlar, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ve işbirlikçiliğe karşı Slovak direnişini örgütleyen düzensiz askerî gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak İsyan Hava Kuvvetleri</span>

Slovak İsyan Hava Kuvvetleri Slovak partizan direnişi sırasında oluşturulan havva kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Banská Bystrica (bölge)</span> Slovakyada bölge

Banská Bystrica Bölgesi, Slovakya'nın bölgelerinden birisidir. Alan olarak Slovakya bölgelerinden en büyüğüdür. 1923 yılında kurulan bölgenin sınırları son olarak 1996 yılında yeniden belirlenmiştir. İdari merkezi Banská Bystrica olup, bölgenin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Košice (bölge)</span> Slovakyada bölge

Košice Bölgesi, Slovakya'nın bölgelerinden birisidir. 1923 yılında kurulan bölgenin sınırları son olarak 1996 yılında yeniden belirlenmiştir. İdari merkezi, bölgenin yaklaşık üçte birinin yaşadığı Košice olup, ayrıca bölgenin ekonomik ve kültürel anlamda da merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kornel Saláta</span> Slovak futbolcu

Kornel Saláta, defans pozisyonunda görev yapan Slovak millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Peter Pellegrini</span>

Peter Pellegrini, Slovak siyasetçi. Pellegrini, Avrupa ülkesi Slovakya'da 22 Mart 2018 tarihinden 20 Mart 2020 tarihine kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 15 Haziran 2024 tarihinden geçerli olarak Slovakya Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Hlinka</span>

Andrej Hlinka İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Çekoslovakya'daki en önemli Slovak kamu aktivistlerinden biri olan Slovak Katolik rahip, gazeteci, bankacı ve politikacıydı. Hlinka Slovak Halk Partisi'nin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Margita Figuli</span>

Margita Figuli Daha çok çocuklar ve gençler için eser vermiş olan Slovak nesir yazarı ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Timrava</span>

Božena Slančíková Takma adı olan Timrava ismiyle daha iyi bilinen Slovak romancı, öykü yazarı ve oyun yazarıdır. Ayrıca "Polichna Teyze" mahlasıyla da yazıları vardır. "Timrava" adını yazarken oturmayı sevdiği, çeşmeli küçük bir gölün isminden alınmıştır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya, Nazi Almanyası'nın bağımlı bir devleti ve Mihver devletlerinin bir üyesiydi. Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı ve Yahudi nüfusunun çoğunu sınır dışı etti.

<span class="mw-page-title-main">Eugen Lazišťan</span>

Eugen Lazišťan, Slovak fotoğrafçılığının kurucularından kabul edilen Slovak fotoğrafçıdır. Fotoğraf belgeselcisi, birçok görsel yayının yazarı ve ortak yazarı, editör ve kültür emekçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mistrik</span>

Robert Mistrík Slovak kimyager, bilim adamı, iş adamı ve siyasetçi.