İçeriğe atla

Slovakça

Slovakça
slovenčina
Ana dili olanlarSlovakya, Çekya ve ABD
Konuşan sayısı5,2 milyon [1]  (2011-2012)
Dil ailesi
Hint-Avrupa dilleri
Yazı sistemiLatin
Dil kodları
ISO 639-1sk
ISO 639-2slo
ISO 639-3

Slovakça; Çekçe, Lehçe ve Sorb dili ile birlikte Slav dillerinin batı kolunu oluşturan bir dildir. Çekçeyle çok benzerdir ve tarihî münasebetleri sebebiyle iki dilden birini bilen insanlar kolaylıkla anlaşabilir.

Slovakça hızlı konuşulan bir dildir. Çoğu Slovakya'da yaşayan 6 milyon kişi tarafından konuşulur. Ayrıca yarım milyon Slovak göçmenin bulunduğu ABD ve Çekoslovakya zamanından Çekya tarafında kalan Slovaklar da buna dâhildir.

Alfabesi

Büyük harfler
AÁÄBCČDĎDzEÉFGHChIÍJKLĹĽMNŇOÓÔPQRŔSŠTŤUÚVWXYÝZŽ
Küçük harfler
aáäbcčdďdzeéfghchiíjklĺľmnňoóôpqrŕsštťuúvwxyýzž

Sözcük dağarcığı

Kişi zamirleri

Tekil Çoğul
ja [ya] - Ben my [mi] - Biz
ty [ti] - Sen vy [vi] - Siz
on [~] - O (eril)
ona [~] - O (dişil)
ono [~] - O (nötr)
oni [onyi] - Onlar (en az bir erkek içeren topluluk)
ony [oni] - Onlar (dişil veya nötr topluluk)

Olmak fiili

ja som [ya som] - Ben ...im my sme [mi sme] - Biz ...iz
ty si [ti si] - Sen ...in vy ste [vi ste] - Siz ...iniz
on je [on ye] - O ...dir (eril)
ona je [ona ye] - O ...dir (dişil)
ono je [ono ye] - O ...dir (nötr)
oni sú [onyi sû] - Onlar ..dirler
ony sú [oni sû] - Onlar ...dirler

Sayılar

jeden [yeden] - bir dva [dva] - iki
tri [tri] - üç štyri [ştiri] - dört
päť [pet] - beş šesť [şest] - altı
sedem [sedem] - yedi osem [osem] - sekiz
deväť [dyievet] - dokuz desať [dyiesat] - on
jedenásť [yedenâst] - on bir dvanásť [dvanâst] - on iki
trinásť [trinâstyi] - on üç štrnásť [ştrnâst] - on dört
pätnásť [petnâst] - on beş šestnásť [şestnâst] - on altı
sedemnásť [sedemnâst] - on yedi osemnásť [osemnâst] - on sekiz
devätnásť [dyievetnâst] - on dokuz dvadsať [dvadsat] - yirmi
tridsať [tridsatyi] - otuz štyridsať [ştiridsat] - kırk
päťdesiat [petyidesiat] - elli šesťdesiat [şestdesiat] - altmış
sedemdesiat [sedemdesiat] - yetmiş osemdesiat [osemdesiat] - seksen
deväťdesiat [devetdesiat] - doksan sto [~] - yüz
päťsto [petsto] - beş yüz tisíc [tyisîts] - bin
milión [milyoon] - bir milyon miliarda [milyarda] - bir milyar

Aylar

Január [yanuâr] Ocak
Február [februâr] Şubat
Marec [marets] Mart
Apríl [aprîl] Nisan
Máj [mây] Mayıs
Jún [yûn] Haziran
Júl [yûl] Temmuz
August [august] Ağustos
September [september] Eylül
Október [oktoober] Ekim
November [november] Kasım
December [detsember] Aralık

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Çekçe</span> Çekyanın resmi dili

Çekçe, Hint-Avrupa Dilleri'ne bağlı Slav dillerinin Batı kolununa ait olan, Çek-Slovak dillerinin bir parçasıdır. Çekçe, yaklaşık 10 milyonu Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan yaklaşık 11,5 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slav dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri kolu

Slav dilleri, Slavların konuştuğu dillerin oluşturduğu dil ailesi. Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri koluna mensup olan bu dil grubu diğer Hint-Avrupa dilleri ile akraba olmasına rağmen aralarında pek çok farklılık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadife Devrim</span>

Kadife Devrim, 17 Kasım-29 Aralık 1989'da Çekoslovakya'da meydana gelen kansız bir devrimdir. Sonucunda, komünist yönetim düşürülmüştür. Eski Çekoslovakya'da 1989'da yapılan Kadife Devrim'in öncülerinden olan muhalif oyun yazarı Václav Havel, Çekya'da 40 yıl sonra ilk kez 1990'da yapılan serbest seçimlerde cumhurbaşkanı oldu.

Áá birçok dilde vurgulu A olarak kullanılır. Aynı zamanda pek çok dilde sesli harfin uzatılmasını sağlar.

Éé sağa yatık olan akute imi'nden oluşur. Pek çok dilde sesli harfin uzatılmasını sağlar veya kelimelerde vurguyu gösterir. Yine de kullandığı dile bağlı işlevi değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Slovaklar</span> Batı Slav etnik grubu

Slovaklar, çoğunluğu bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya'da yaşayan Batı Slav halkıdır. Komşu devletlerden Çekya, Macaristan ve Sırbistan'da Slovaklar azınlık konumunda yer almaktadırlar. Ayrıca büyük bir Slovak nüfus, ABD ve Kanada gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde bulunmaktadır.

Íí, birçok dilde vurgulu İ harfidir ve sesli harfin uzatılması ile sağlanır. Kullanımı yine de dilden dile farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Çekler</span> Batı Slav halkı

Çekler, çoğunluğu anayurtları olan Çekya'da yaşayan Batı Slav halkıdır. Bir Batı Slav dili olan Çekçe konuşan halk, Çek Cumhuriyeti'ne komşu Slovakya'nın halkı olan Slovaklar ile etnik ve dilsel açıdan yakından ilişkililerdir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Slav dilleri</span>

Batı Slav dilleri, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Slav dillerinin üç alt grubundan biridir. Çekçe, Slovakça, Lehçe ve Sorbca, bu gruba ait en yaygın konuşulan dilleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Slovakya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetlerin toplam 14,000 personeli bulunmaktadır. Slovakya Mart 2004'te NATO'ya üye oldu. 2006 yılından itibaren tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Haçek, karon veya ters şapka işareti (ˇ), Latin alfabesi kullanan bazı dillerde bulunan bir ayırıcı imdir. Üzerine eklendiği harfin okunuşunu değiştirmek amacıyla kullanılır.

Michal Vičan, Slovak futbolcu ve teknik direktör. Defans pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jozef Tiso</span>

Jozef Tiso, Slovak Katolik rahip ve Slovakya Halk Partisi'nin önde gelen siyasetçilerinden biri. 1939'dan 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın uydu devleti olan Birinci Slovak Cumhuriyeti'ni yönetti ve siyasi kariyeri boyunca aktif bir şekilde rahipliğini sürdürdü. II. Dünya Savaşı sonrasında Bratislava'da Ulusal Mahkeme tarafından vatan hainliğinin yanı sıra savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklanarak idam edildi.

Tireli Savaş, 1989'da Komünist hükümetin düşmesinden sonra Çekoslovakya'da ülkenin adının ne olacağı konusunda yaşanan tartışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Mária Čírová</span> Slovak şarkıcı

Mária Čírová Slovak şarkıcı. 2008 yılında Slovakya'daki Coca-Cola Popstar yarışmasının sekizinci finalini kazandı.

Emma Drobná Slovak şarkıcı. Česko Slovenská SuperStar 2015 galibidir. Bazı şarkıları Slovakça sözler içermesine rağmen, çoğunlukla İngilizce şarkı söylemektedir. 2016'da Drobná, finale ulaşamasa da Tvoja tvár znie povedome programında yer aldı. 2017 yılında Filip Buránsky ile Slovak TV programı Let's Dance'ın altıncı sezonunda yarıştı. Drobná, 2018'de Coca-Cola ile bir sponsorluk anlaşması imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Emília Vášáryová</span>

Emília Vášáryová, Doctor Artis Dramaticae (hon.) "Slovak Tiyatrosunun First Lady'si" olarak anılan bir Slovak sahne ve sinema oyuncusudur. Elli yılı aşkın uzun kariyeri boyunca, Merit Sanatçı (1978), Alfréd Radok Ödülü (1996), Çek Aslan Ödülü Altın Kadeh Ödülü (2008), ve en son, bugüne kadarki tek kadın fahri Doktor Artis Dramaticae Honoris Causa (2010) ve ELSA (2010) dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Kız kardeşi Magdaléna Vášáryová eski bir diplomat olmasına rağmen Çek medyası Vášáryová'yı "Çek ve Slovak İlişkilerinin Fahri Konsolosu" olarak görmektedir.

<i>Ana Caddedeki Dükkân</i>

Ana Caddedeki Dükkân ; Slovak Cumhuriyeti’nde II. Dünya Savaşı sırasında yürütülen Aryanlaştırma programı hakkında çekilmiş, 1965 Çekoslovakya yapımı bir film,

Peter Baláž, Esperanto'da Petro olarak bilinir, bir Esperantist, yayıncı ve editördür. 2012 yılında Yılın Esperantisti seçildi. Baláž memleketi Partizánske'de yaşamaktadır ve Slovakça, Çekçe, Almanca, Lehçe, Rusça ve İngilizce'nin yanı sıra uluslararası yapay dil Esperanto'yu konuşmaktadır.