İçeriğe atla

Slava sınıfı kruvazör

{{

Gemi sınıfı
İnşa eden:61 Communards Tersanesi, Mikolayiv
Kullanıcılar:* Sovyet Deniz Kuvvetleri
Önce gelen:Kara kruvazörü 4
Sonra gelen:Lider destroyer 4
İnşa edilme:1976–1990
Hizmette:1982–günümüze
Planlanmış:10[1]
Tamamlanmış:3
İptal edilmiş:6
Görevde:2
Omurgası serilmiş:1 (inşaat tamamlanmamış)
Batmış:1 (Moskva)
Genel karakteristik
Kişi kapasitesi 485 (66 Off, 419 WO/Enl),[1] alternate information 476-529 (84 Off, 75 WO, 370 Enl)[2]
Elektronik harp
ve tuzakları
Gurzhor-A&B/Side Globe engelleme ile Kol'cho süiti, MR-404/Rum Tub kilitleyiciler, Bell Crown engelleme, Bell Push engelleme, 2 PK-2 tuzak RL, 12 PK-10 tuzak RL (yalnızca son iki ünitede)

Slava sınıfı, Sovyet tanımı Proje 1164 Atlant (Rusça Atlas) Sovyetler Birliği'nde Sovyet Deniz Kuvvetleri için tasarlanmış, inşa edilmiş ve halen Rus Donanması tarafından işletilmektedir.

Tasarım ve tarih

1) AK-130, 2) P-500 Bazalt, 3) RBU-6000, 4) AK-630, 5) S-300, 6) OSA-MA
Slava sınıfına P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) fırlatıcılarının yerleştirilmesi.
Mareşal Ustinov üzerinde 3R41 Volna "Top Dome atış kontrol radarı ile SA-N-6 fırlatıcıların yakından görünümü.

Tasarım 1960'ların sonlarında P-500 Bazalt füzesinin kullanımına dayalı olarak başladı. Kruvazör, nükleer güçle çalışan Kirov savaş kruvazör'lerine göre daha ucuz, geleneksel güçle çalışan bir alternatif olarak tasarlandı. Şimdi hepsi, 1970'lerin sonundan 1980'lerin sonlarına kadar geliştirilen P-1000 Vulkan AShM füzeleriyle donanmıştır. Bazalt ile ilgili sorunlar çözülürken bu programda uzun bir gecikme yaşandı.[3]

Bu gemiler çok sayıda görev gücü için amiral gemisi olarak görev yaptı. Tüm gemiler 61 Kommunar tersanesinde, Mykolaiv (Nikolaev), Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'de inşa edildi. Sınıf, Sovyet Donanması'nın Büyük Denizaltısavar Gemisi (Russ. BPK) olarak yazdığı, aynı tersanede inşa edilmiş ve Kara sınıfı gövdenin uzatılmış bir versiyonu üzerine inşa edilmiş gibi görünen Kara sınıfı kruvazörün devamı niteliğindeydi.[3]

“Slava” sınıfı başlangıçta BLACKCOM 1 (Karadeniz Savaşçısı 1) olarak adlandırıldı ve daha sonra denizde “Slava” görülene kadar kısa bir süre için “Krasina” sınıfı olarak adlandırıldı. SS-N-12 fırlatıcıları yeniden yükleme imkanı olmadan yaklaşık 8° yükseklikte öne bakacak şekilde sabitlenmiştir. Sınıfın tasarımında devrim niteliğinde hiçbir şey olmadığından, batılı gözlemciler daha radikal "Kirov" sınıfının başarısızlığına karşı bir tedbir olarak yapıldığını düşündüler.[4] Helikopter hangar güvertesi, ikisini birbirine bağlayan bir rampa ile iniş pistinin yarım güverte altında yer alır.[5]

Başlangıçta on gemi planlandı, ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle sadece üçü tamamlandı. Dördüncü bir gemi denize indirildi ama nihai inşaat tamamlanmadığından gemi hizmete girmedi.

Modernizasyondan sonra 2018'de Mareşal Ustinovun kıç görünümü
Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonları sırasında "Moskova"nın video görüntüleri

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra tamamlanmış üç gemi Rus Donanması'nda hizmete başlarken adı Ukrayina olarak değiştirilen tamamlanmamış dördüncü geminin mülkiyeti Ukrayna'ya devredildi. Yarım kalan gemiyi tamamlamak ve güncellemek için çaba sarf edildi. 2010 yılında, Ukrayna eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukovych Rusya ve Ukrayna'nın proje üzerinde birlikte çalışacağını belirtti.[6]

Rusya, Ukrayna'nın daha önce satışa sunduğu gemiyi satın almakla ilgilendiğini de ifade etti. Ancak, 2011'in başlarında bu konuda iki ülke arasında nihai bir anlaşma imzalanmadı.[6]

Rus Donanması, 2010'larda tüm “Slava” sınıfı gemilerini kapsamlı bir şekilde yenilemeyi planlıyordu; Ukrayna ile ilgili çalışmaların tamamlanması, bunun için bir test kızağı hizmeti vermiş olabilir. Nisan 2022 itibarıyla, dördüncü tekne tamamlanmamış bir Ukrayna tersanesinde yüzer durumdadır. Ukrayna tarafından doğrulanmayan raporlar, Moskva gemilerinden birinin 13 Nisan 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Ukrayna'nın Neptün füzesi saldırısıyla batırıldığını iddia etmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Апалков, Ю.В. (2003). Ударные корабли, Том II, часть I. Санкт-Петербург: Галея Принт. 
  2. ^ "Project 1164 Atlant Krasina/Slava class Guided Missile Cruiser - Specifications". GlobalSecurity.org. 11 Temmuz 2011. 8 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  3. ^ a b "Project 1164 Atlant Krasina/Slava class Guided Missile Cruiser". GlobalSecurity.org. 25 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  4. ^ Miller, David; Miller, Chris (c. 1986). Modern Naval Combat. London; New York: Salamander Books. ss. 150. ISBN 0-86101-231-3. 
  5. ^ Cullen, Tony (1988). Encyclopedia Of World Sea Power. Crescent. s. 86. ISBN 0-517-65342-7. 
  6. ^ a b Gorenburg, Dmitry (24 Ağustos 2010). "The Future of the Russian Navy Part 1: Large Combat Ships". Russian Military Reform. 13 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2011. 
  7. ^ "Russian warship: Moskva sinks in Black Sea". BBC News (İngilizce). 15 Nisan 2022. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gearing sınıfı muhrip</span>

Gearing sınıfı muhrip, II. Dünya Savaşı sonrasında ve kısa bir sürede ABD Deniz Kuvvetleri için yapılan 98 gemilik muhrip grubudur. Gearing tasarımı, önceki Allen M. Sumner sınıfının küçük bir modifikasyonu ile olmuştur. Gövdede daha uzun menzile yer verilerek yakıt için daha fazla depolama alanı yaratıldı, böylece gemilerin gövdesi Allen M. Sumnerslardan 14 ft daha uzatılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abukuma (hafif kruvazör)</span> Japon Kruvazörü

Abukuma, Japon İmparatorluk Donanması'nın Nagara sınıfı hafif kruvazörü. Adını Tohoku bölgesindeki Abukuma Nehrinden gelen Abukuma olarak koymuştur.

<i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

<i>Admiral Kuznetsov</i> sınıfı uçak gemisi

Kuznetsov sınıfı uçak gemisi , Sovyet adlandırma Projesi 11435, Rus ve Çin donanmaları tarafından işletilen bir sabit kanatlı uçak gemisi sınıfıdır. Başlangıçta Sovyet Donanması için tasarlanan Kuznetsov sınıfı gemiler, STOBAR konfigürasyonunda yüksek performanslı geleneksel uçakları fırlatmak için bir kayakla atlama kullanır. Tasarım, Sovyet filo havacılığında, yalnızca VSTOL uçaklarını fırlatabilen Kiev sınıfı taşıyıcılar üzerinde büyük bir ilerlemeyi temsil ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kongō sınıfı refakat gemisi</span>

Kongō sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Aegis Silah Sistemi donanımlı füze güdümlü refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDG.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Deniz Kuvvetleri</span>

Rusya Deniz Kuvvetleri, Rusya'yı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Moskva (Slava sınıfı kruvazör)</span> güdümlü füze kruvazörü

Moskva, eski adıyla Slava, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetlerine ait güdümlü füze kruvazörüydü. Gemi, Moskova şehrinin adını taşıyan Proje 1164 Atlant sınıfının öncü gemisiydi. Rusya Karadeniz Filosunun amiral gemisi ve 510 kişilik mürettebatıyla Moskva, Karadeniz bölgesindeki en güçlü savaş gemisi olarak kabul ediliyordu.

TCG <i>Peyk</i>

TCG Peyk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Peyk-i Şevket, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının öncü gemi olan torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptan oluşuyordu ve gemi 21 knot hıza ulaşabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe kruvazörü</span>

Muharebe kruvazörü, 20. yüzyılın ilk yarısında yapılmış büyük savaş gemisi sınıfı. İlk olarak 1900 ila 1910 yılları arasında, zırhlı kruvazörün yerine geçmesi için yapılmıştır. Evrimi zırhlı savaş gemilerine (dretnot) daha çok benzemektedir. Maliyetleri ve büyüklükleri bir savaş gemisi ile hemen hemen aynıdır. Yüksek kalibreli silah donanımları nedeniyle, hızları diğer kruvazörlere nispeten daha düşüktür.

SMS <i>Hertha</i>

Seiner Majestät Schiff Hertha, AG Vulcan tarafından Alman İmparatorluğu için inşa edilmiş bir Victoria Louise sınıfı korumalı kruvazördü. AG Vulcan Stettin tersanesinden 1898'de çıkarak Kaiserliche Marine hizmetine girdi. SMS Hertha ve sınıftaki diğer gemiler denizaşırı kruvazör görevleri için tasarlanmışlardı. Hertha sınıfında yapımına ilk başlanan ve ilk tamamlanan gemiydi.

<i>Deutschland</i> sınıfı zırhlı Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfı

Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın zırhlı kruvazörleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kaiserliche Marine, 19. yüzyılın sonlarında çeşitli kruvazör tipleri denedi, küçük avisolar ve daha büyük korumalı kruvazörler bunlara dâhildi. Bütçe kısıtlamaları nedeniyle yurt dışı hizmetlerine veya iç hizmet filosuna özel kruvazörler hazırlanamadı. Sonuç olarak gemi inşa şubesi, her iki görevi de yerine getirebilecek uygun gemilerin üretilmesini planladı. İlk olarak 1886 yılında Irene sınıfı iki adet korumalı kruvazörün inşasına başlandı. Korumalı kruvazörler geliştirilerek daha da güçlendirildi ve Fürst Bismarck ile bu gelişimin doruğuna ulaşılarak Almanya'nın ilk zırhlı kruvazörü denize indirildi. Fürst Bismarck'ın inşası ilk Alman korumalı kruvazöründen 10 yıl sonra, 1896 yılında başlamıştı.

SMS <i>Fürst Bismarck</i> (1897)

SMS Fürst Bismarck Almanya'nın 20. yüzyıldan önce Kaiserliche Marine için inşa edilmiş ilk zırhlı kruvazörüydü. Geminin ismi Alman devlet adamı Otto von Bismarck'tan gelmektedir. Fürst Bismarck'ın modeli, önceki Victoria Louise sınıfı korumalı kruvazörlere göre geliştirilmişti—Fürst Bismarck, öncüllerinden önemli ölçüde daha büyük ve daha iyi silahlandırılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter gemisi</span> operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türü

Helikopter gemisi, operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türüdür. Helikopter gemilerinde, geminin büyük bir kısmını kaplayan ve uzunlamasına seyreden bir uçuş güvertesi bulunur. Bu gemilere örnek olarak İngiliz kraliyet donanmasındaki HMS Ocean, Sovyet Donanması'ndaki Moskva sınıfı veya Çin Donanması'ndaki Tipi 0891A örnek verilebilir. Bu gemilerde genellikle uçak depolanması için hangar da bulunmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı kruvazörleri listesinde, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve olması planlanan çelik kruvazörler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kirov sınıfı kruvazör</span>

Kirov sınıfı kruvazör, Sovyet sınıfı nükleer gemi.

<span class="mw-page-title-main">Neptun (füze)</span> Ukrayna anti-gemi seyir füzesi

R-360 Neptun, Ukrayna yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füzenin tasarımı, önemli ölçüde geliştirilmiş menzili ve elektroniği ile Sovyet H-35 gemisavar füzesine dayanmaktadır. Sistem, su üstü savaş gemilerini ve 5.000 tona kadar deplasmanlı nakliye gemilerini konvoy halinde veya bireysel olarak vurmak için tasarlanmıştır, ancak deplasmanda 12.000 tona kadar gemileri de imha edebilmektedir.