İçeriğe atla

Slacktivizm

Popüler bir slacktivizm aracı olan Facebook'ta kullanılan " Beğen butonu "

Slacktivizm veya Tembel Aktivizm, sosyal medya veya çevrimiçi imza kampanyaları gibi yollarla siyasi veya sosyal bir davayı destekleme yöntemidir ve çok az çaba veya bağlılık içermesiyle karakterize edilmektedir.[1] Slacktivizmin diğer biçimleri arasında sosyal medyada bir amaç hakkında "beğenme", "paylaşma" veya "tweet atma", bir internet imza kampanyasını imzalama, amacı destekleyen bir durumu veya mesajı kopyalayıp yapıştırma, amaçla ilişkili belirli hashtag'leri paylaşma veya dayanışmayı belirtmek için sosyal ağ hizmetlerinde kişinin profil fotoğrafını veya avatarını değiştirme gibi çevrimiçi faaliyetlerde bulunmak yer almaktadır.[2]

Slacktivizmi eleştirenler, ister çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, düşük riskli bir destek gösterisinin yüzeysel, etkisiz, daha yapıcı bir şekilde kullanılabilecek enerjiyi çekmesi ve daha önemli aktivizm biçimlerini tamamlamak yerine onların yerine geçmesi nedeniyle genel bir amaca anlamlı bir katkıda bulunamadığını ve aslında ters etki yaratabileceğini öne sürmektedir.[3] Gruplar sivil katılımı ve kolektif eylemi kolaylaştırmak için sosyal medyayı giderek daha fazla kullandıkça, slacktivizm savunucuları bunun katılıma yol açabileceğine ve daha az bilinen amaçlar için destek oluşturmaya yardımcı olabileceğine dikkat çekmektedir [4][5][6][7][8]

Türleri

Tıklamacılık

"Tıklamacılık" terimi, çevrimiçi imza kampanyalarını imzalamak veya politikacılara veya şirket CEO'larına mektup şeklinde e-postalar imzalayıp göndermek gibi internet tabanlı slacktivizm biçimlerini tanımlamak için kullanılır.[9] Örneğin, UK Uncut adlı İngiliz grup Twitter ve diğer internet sitelerini kullanarak vergiden kaçınmakla suçlanan şirketlere karşı protestolar ve doğrudan eylemler düzenlemektedir.[10] Kuruluşların, dilekçelerine veya diğer eylem çağrılarına kaç kişinin "tıkladığını" takip ederek başarılarını ölçmelerine olanak tanır.

Hayırseverlik

Hayırseverlik slacktivizmi, bireyin çok az çaba sarf etmesini gerektiren bir amacı destekleme eylemidir. İnternet üzerinden yardımseverlik slacktivizminin örnekleri arasında bir amacı desteklemek için Facebook durumu paylaşmak, bir yardım kuruluşunun amacını Facebook'ta "beğenmek", bir yardım kuruluşunun Twitter'daki destek talebini tweetlemek veya retweetlemek, İnternet imza kampanyalarını imzalamak ve bir amaç hakkında YouTube videoları yayınlamak ve paylaşmak sayılabilir. Kişinin fotoğrafı ihtiyacı olan kişiye yardım etmek için değil, kendini daha iyi hissetmek ve önünde tasvir edilen kişi ya da sahne için olumlu bir şey yapmış gibi hissetmek için "beğendiği" söylenebilir. Bu olgu, ister daha az şanslı insanlara yardım etmek için seyahatlere çıksınlar, isterse de fotoğraftaki kişiye "yardım etmek" için Facebook'taki birçok gönderiyi "beğensinler", bireyler arasında giderek daha popüler hale gelmiştir. Mart 2012'de sosyal medyada kısa sürede patlayan Kony 2012 kampanyası buna örnek olarak gösterilmektedir.[11]

Ürünle Hayırseverlik

Kırmızı bir iPod nano, ürün satın alarak bir hayır kurumunu desteklemenin bir örneğidir

Bu, belirli bir amaca verilen desteği vurgulayan ve malın maliyetinin bir yüzdesinin amaca gideceğinin reklamını yapan ürünlerin satın alınması eylemidir. Bazı durumlarda bağışlanan fonlar tek bir vakıf bünyesindeki çeşitli kuruluşlara dağıtılmakta, bu da teoride amacın hak eden çeşitli alanlarına yardımcı olmaktadır. Eleştiriler, bağışın çok az bir alana yayıldığını vurgulama eğilimindedir. Bunun bir örneği, tüketicilerin ortak ürünlerin Kırmızı markalı çeşitlerini satın alabildiği ve elde edilen gelirin bir kısmının AIDS ile mücadeleye gittiği Product Red kampanyasıdır.

Slacktivistler ayrıca, bir amacı ikinci elden desteklemenin bir yolu olarak, hayır kurumlarına bağış yapma geçmişi olduğu için bir şirketin ürününü satın alabilirler. Örneğin bir slacktivist, kurucuları ülkenin çocuklarına yatırım yaptığı ya da sosyal ve çevresel kaygıları desteklediği için Ben and Jerry's dondurmasını satın alabilir.[12]

Siyasi

Slacktivizmin bazı biçimleri, bir başkanlık kampanyasına destek sağlamak ya da hükûmet eylemlerini etkilemeyi amaçlayan bir internet imza kampanyasını imzalamak gibi siyasi hedeflere sahiptir.

Online imza kampanyası sitesi Change.org, Çinli bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğradığını ve Nisan 2011'de çökertildiğini iddia etti. Change.org, bilgisayar korsanlarının "web sitesini çökertme ihtiyacı hissetmelerinin Change.org'un hızla büyüyen başarısının bir kanıtı ve belirli bir dilekçenin haklılığı olarak görülmesi gerektiğini" iddia etti: Ai Weiwei'nin Serbest Bırakılması Çağrısı." [13] Nisan 2011'de Çinli yetkililer tarafından tutuklanan ünlü insan hakları aktivisti Ai Weiwei, 22 Haziran 2011'de Pekin'de serbest bırakılmış ve bu durum Change.org tarafından Ai'nin serbest bırakılmasını talep eden online kampanyanın ve imza kampanyasının bir zaferi olarak değerlendirilmişti.

Sempati

Sempati slacktivizmi Facebook gibi sosyal medya ağlarında görülebilir; kullanıcılar bir amacı desteklemek ya da ihtiyacı olan insanlara destek vermek için sayfaları beğenebilir. Bu tür slacktivizmde ayrıca kullanıcıların profil resimlerini, kullanıcının akranlarına konuyu önemsediklerini gösterecek şekilde değiştirmeleri de yaygındır.[14] Bu, kişinin sempatisini göstermek için bir rozet takmanın sanal bir karşılığı olarak düşünülebilir; ancak, böyle bir rozet edinmek genellikle amaca yönelik bir miktar parasal bağış gerektirirken, profil resmini değiştirmek gerekmez.

Sempati slacktivizminde, izleyicilere inandırıcılık hissi vermek ve kampanyanın belleklerinde daha uzun süre yankılanmasını sağlamak için genellikle küçük çocukların, hayvanların ve görünüşte ihtiyaç sahibi insanların görüntüleri kullanılır. Kampanyalarda çocukları kullanmak genellikle daha geniş bir kitleye ulaşmanın en etkili yoludur, çünkü çoğu yetişkin reklama maruz kaldığında ihtiyaç sahibi bir çocuğu görmezden gelemeyecektir.

Sempati slacktivizmine bir örnek olarak İsveç gazetesi Aftonbladet'in "Vi Gillar Olika" (birebir çeviri: "Farklı olanı seviyoruz") kampanyası verilebilir.[15] Bu kampanya, 2010 yılında İsveç'te sıcak bir konu olan yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı başlatılmıştır. Kampanyanın ana simgesi, Fransız SOS Racisme örgütünün 1985 yılında Touche pas à mon Pote kampanyasından uyarlanan "Vi Gillar Olika" yazılı açık bir eldi.[16]

Bir başka örnek ise, 2011'de 77 kişinin öldüğü Norveç saldırılarının ardından Facebook kullanıcılarının fotoğraflarına Norveç bayrağı eklemesiydi. Bu kampanya, destekçilerini profil resimlerini güncellemeye teşvik eden İsveç Moderate Partisi'nin de dikkatini çekmiştir.[17]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cabrera, Nolan L. (2017). "Activism or Slacktivism? The Potential and Pitfalls of Social Media in Contemporary Student Activism". Journal of Diversity in Higher Education (İngilizce). 10 (4): 400. doi:10.1037/dhe0000061. 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021. 
  2. ^ Snopes.com: Inboxer Rebellion (Internet Petitions) 17 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – discusses slacktivism in some detail
  3. ^ Carr, David. "Hashtag Activism, and Its Limits 9 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ". The New York Times. March 25, 2012.
  4. ^ Obar, Jonathan; ve diğerleri. (2012). "Advocacy 2.0: An Analysis of How Advocacy Groups in the United States Perceive and Use Social Media as Tools for Facilitating Civic Engagement and Collective Action". Journal of Information Policy. 2: 1-25. doi:10.5325/jinfopoli.2.2012.1. 
  5. ^ Obar, Jonathan (2014). "Canadian Advocacy 2.0: A Study of Social Media Use by Social Movement Groups and Activists in Canada". Canadian Journal of Communication. doi:10.22230/cjc.2014v39n2a2678. 
  6. ^ "Why online Slacktivism might actually be helping charities". Digital Trends (İngilizce). 16 Mayıs 2013. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  7. ^ Davis, Jesse (27 Ekim 2011). "Cause Marketing: Moving Beyond Corporate Slacktivism". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2011. 
  8. ^ Richard Fisher (16 Eylül 2020). "The subtle ways that 'clicktivism' shapes the world". BBC. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  9. ^ White, Micah (12 Ağustos 2010). "Clicktivism is ruining leftist activism". The Guardian. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  10. ^ "Clicktivists – a new breed of protestors'". London Evening Standard Online. 19 Ocak 2011. 19 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2011. 
  11. ^ Cross, Allison (7 Mart 2012). "Hunt for Ugandan war criminal Joseph Kony video goes viral". National Post. Erişim tarihi: 7 Mart 2012. 
  12. ^ Mangold, W.; David Faulds (2009). "Social media: The new hybrid element of the". Business Horizons: 357-65. doi:10.1016/j.bushor.2009.03.002. 
  13. ^ Daniel. "Chinese Hackers Vindicate "Slacktivism"". ProjectQuinn. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2011. 
  14. ^ Pappas, Stephanie (18 Kasım 2015). "French Flags on Facebook: Does Social Media Support Really Matter?". LiveScience. Purch. 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  15. ^ "Vi gillar olika | Aftonbladet". Aftonbladet.se. 18 Ocak 2014. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  16. ^ Rör inte min kompis. "Rör inte min kompis | Historia |". rorinteminkompis.se. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2015. 
  17. ^ Namn obligatorisk. "Deltagande med det norska folket | Moderaterna i Upplands-Bro". Moderaterna.net. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">Aktivizm</span> Toplumda algılanan daha büyük bir iyiye doğru değişim yaratma çabaları

Aktivizm, aksiyonizm veya etkincilik, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet kültürü</span>

İnternet kültürü, sık ve aktif internet kullanıcıları arasında gelişen ve sürdürülen, özellikle internet üzerinden birbirleriyle iletişim kuran çevrimiçi toplulukların üyeleri tarafından oluşturulan bir tür yarı yeraltı kültürüdür. Bu kültür, etkisi bilgisayar ekranları aracılığı ve bilgi ve iletişim teknolojileriyle, özellikle de internet tarafından aracılık edilen bir kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özür Diliyorum</span> 2008de başlatılan bir imza kampanyası

Özür Diliyorum, Türkiye'de öğretim üyeleri ve gazetecilerden oluşan bir grup tarafından, kendi ifadeleriyle "1915'te Osmanlı Ermenilerinin maruz kaldığı Ermeni Kırımı" ile ilgili başlatılan imza kampanyası ve internet sitesidir. Ahmet İnsel, Baskın Oran, Cengiz Aktar ve gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu, kampanyanın öncülüğünü yaptılar. Ermenilerin başına gelenlerin yıllardır konuşulmamış olunmasından dolayı kişisel olarak özür dilenmektedir. Metin, imzaya açıldığı ilk 24 saat içinde 5000 kişi tarafından imzalandı. Kampanya, devletin birçok kurumu tarafından tepkiyle karşılandı. Bu kampanyaya karşı olanlar ise yeni kampanyalar başlattılar.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

Sosyal Medya Pazarlama, sosyal medya siteleri aracılığıyla trafik kazanma ve dikkat çekme işlemiyle ilgilidir. Her ne kadar e-pazarlama ve dijital pazarlama terimleri akademik çevrede hâlâ baskın olsa da, sosyal medya pazarlaması hem uygulayıcılar hem de araştırmacılar için giderek daha popüler hale geliyor. Yıllar boyunca popüler sosyal ağ sitelerine örnek olarak Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Myspace, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, YouTube ve Threads, ayrıca Telegram ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşmalar aittir. Bu ağlar kullanıcıların reklamlarını hiper hedefleyebilecekleri önde gelen platformlardır. Sosyal medyada tanıtım için uygun içerik türleri arasında yazı, video ve resim paylaşımları, hikayeler, canlı yayınlar, müşteri beğenmeleri ve yorumları, infografikler ve kaliteli görsel içerikler bulunur. Reklamverenler, Google AdSense gibi dijital araçları kullanarak, reklamlarıyla sosyal girişimcilik, aktivizm veya video oyunlarıyla ilgilenen kişiler gibi çok spesifik demografik grupları hedefleyebilir. Sosyal medya sadece halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama aracı olarak değil aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak da kullanılabilir.

Algı yönetimi Amerikan ordusu tarafından ortaya konmuş bir tanımdır. Algı yönetimi ABD Savunma Bakanlığı tarafından şu şekilde tanımlanmıştır:

Turkey Blocks veya TurkeyBlocks.org; Türkiye’de gerçekleşen internet sansürlerini ve bu sansürlerin siyasi olaylarla olan korelasyonunu gözlemleyen bağımsız bir dijital araştırma organizasyonudur. Proje, izleme araçlarının oluşturduğu ağı kullanarak, Türkiye’de yaşanan felaketler ve insan hakları, ifade özgürlüğü ve kamu politikası ile alakalı politik önem taşıyan olaylar sırasında, başta sosyal medya servisleri olmak üzere iletişim kanallarında sistemli şekilde sansürleme yapıldığını ortaya çıkarmış ve belgelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">İnternet ünlüsü</span>

İnternet ünlüsü, sosyal medya kişiliği, fenomen, influencer veya mikro ünlü, şöhretlerini internet aracılığıyla edinmiş veya geliştirmiş kişidir. Sosyal medyanın yükselişi insanların küresel bir hayran ve takipçi kitlesine ulaşmalarına yardımcı olmuştur.

Aktrol, Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yönetilen hükûmet destekli anonim internet siyasi yorumcuları ve trolleri tanımlamak için kullanılan tabirdir. 2015 yılında Aktrollerin doğrudan devlet tarafından finanse edildiği hükûmet destekli internet trollerinin çoğunun 20-25 yaşları arasında olduğu iddia edildi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gençlik kollarının bu web tugayına başkanlık etmekle yükümlü olduğu iddia edilmektedir.

Arageek, 2011 yılında, Birleşik Krallık'ta çalışan Emad Shams ve Malaz Madani adlı iki Suriyeli blogger tarafından kurulmuş, Arapça yayın yapan ödüllü internet sitesi. Arageek, Arap gençliğine yönelik, teknoloji ve sosyal medya haberlerine ilişkin ilgi çekici ve uygun içerik sunan ilk Arap çevrimiçi dergidir.

Bolivya'da sansür, Bolivya'nın yerli nüfusu ile Avrupa kökenli zengin nüfus arasında yıllarca süren çatışmalara dayanmaktadır. Bolivya 1982'de demokratikleşene kadar medya sıkı bir şekilde kontrol ediliyordu. Evo Morales'in seçilmesinden bu yana, özgürlük evi2 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tarafından kısmen özgür olarak nitelendirilen sansür, basın özgürlüğü konusunda 53/100 puanla yıllar içinde arttı. Evo Morales hükûmeti o zamandan beri medyayı kontrol etmeye ve onun lehine düzenlemeye çalıştı. "Şubat 2016'da seçmenler, Morales'in dördüncü dönem için aday olmasına izin verecek bir referandumu reddettiler. Oylama, yaygın olarak, referandumun yenilgisinden sorumlu göründüğü medyayı çökertme girişimiyle karşılık veren cumhurbaşkanına bir azarlama olarak görüldü. Oylamadan kısa bir süre sonra hükûmet, İletişim Bakanlığı bünyesinde hükûmetin çevrimiçi topluluklarla etkileşimlerini koordine etmekle görevli bir organ olan Sosyal Ağlar Genel Müdürlüğü'nü kurdu. Bu misyon, hükûmet dostu mesajları çevrimiçi olarak yayma ve sosyal medyada hükûmeti eleştirenlerle genellikle agresif bir şekilde iletişim kurma çabalarını içerir.

Sosyal televizyon, televizyon ve sosyal medyanın birliğidir. Milyonlarca insan artık TV deneyimlerini bilgisayar, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayar kullanarak LinkedIn, Pinterest,Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyada diğer izleyicilerle paylaşıyor. Ayrıca YouTube, Vimeo, Dailymotion, Netflix, Vevo, Pandora TV gibi video sitelerine erişebilirler. Bunlar analog televizyon'lar ile değil, HDTV, LED TV,QLED gibi dijital televizyon'larda yapılıyor. TV şebekeleri ve hakları sahipleri, video kliplerini, toplu platformlarda ve katılımı sağlamak için ayarlamak için ayarlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hashtag aktivizmi</span>

Hashtag aktivizmi, sosyal medya sitesi Twitter kökenli Hashtaglerin internet aktivizmi amacıyla kullanılmasıdır. Terim aynı zamanda hashtaglerin kullanıldığı sosyal medya platformlarında beğeni ve paylaşım yoluyla destek gösterme eylemi için de kullanılır. Hashtag aktivizminin amacı genel olarak tartışmalı bir konuda aynı fikirdeki kişileri bir araya getirmektir. Buradaki tartışmalı konuların içeriği genellikle toplumsal ve siyasi sorunlar olmaktadır. Bu nedenle, başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarını kullanmak yeni nesil bir aktivizm olarak görülebilmektedir. Bu sayede kişiler kendilerine çeşitli kurumlar üzerine nüfuz alanı edinebilmektedirler.

Çevrimiçi ayıplama, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında veya daha özelde e-posta grupları gibi ortamlarda bir kişinin hedef haline getirilmesidir. Çevrimiçi ayıplama genellikle internette özel bilgilerin ifşa edilmesini içerdiğinden internet gizliliği ve medya etiği konusunda bir tartışma kaynağı olmuştur. Çevrimiçi ayıplama iptal, linç kültürü, dokslama, olumsuz görüşler ve intikam pornosu şeklinde cereyan edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Memelere özgürlük</span>

Memelere özgürlük, 2012'de ortaya çıkmış bir üst özgürlüğü kampanyasıdır. Aynı adla 2014'te bir film çekilmiştir. Kampanyanın ana teması erkeklerin toplum içinde üstsüz görünmesi kabul edilebilirken kadınların aynısını yapmasının ahlaksız ve seksi görünmesidir. Bu durumun kadın haklarına da zarar verdiği iddia edilir. Kampayanın hedefi kadınların memelerini kamusal alanlarda açmasını kültürel ve yasal olarak kabul edilebilir hâle getirmektir.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi kampanya</span>

Bir siyasi kampanya belirli bir grup içindeki siyasi görüşü etkilemeyi amaçlayan organize bir çabadır. Modern siyasette, en yüksek profilli siyasi kampanyalar, genel seçimlere ve devlet başkanı veya hükûmet başkanı adaylarına, genellikle cumhurbaşkanı veya başbakana odaklanır.

Sosyal medya, 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri öncesinde, sırasında ve sonrasında olayların gidişatını şekillendirmede önemli bir rol oynadı. İnsanların adayları çevreleyen siyasi iklim, tartışmalar ve haberlerle daha fazla etkileşim kurmasını sağladı. Gazete, radyo ve dergi gibi geleneksel haber platformlarının aksine, sosyal medya insanlara bir adayın reklamının, adaylarla ilgili haberlerin veya adayların politikasına ilişkin makalelerin altına yorum yapma olanağı sağladı. Ayrıca, insanların halka açık forumlarda ve sitelerde kendi fikirlerini formüle etmelerine ve seçmenler arasında daha fazla etkileşime izin verdi. Bilgilerin çevrimiçi erişilebilirliği, daha fazla seçmenin adayların meseleler hakkındaki tutumları hakkında kendilerini eğitmelerini sağladı ve bu da onların adaylar hakkında benzersiz görüşler oluşturmalarını ve bu görüşlere oy vermelerini ve sonuçta seçimin sonucunu etkilemelerini sağladı.