İçeriğe atla

Skype Qik

Skype Qik
Geliştirici(ler)Microsoft, Skype Technologies
İlk yayınlanma14 Ekim 2014 (9 yıl önce) (2014-10-14)
Güncel sürüm. / iOS: / 1.9.1 12 Ekim 2015 (8 yıl önce) (2015-10-12)
Android: / 1.9.0.6513 16 Haziran 2015 (9 yıl önce) (2015-06-16)
Windows Phone: / 1.2.1.158 14 Kasım 2014 (9 yıl önce) (2014-11-14)
Geliştirme durumuDurduruldu
İşletim sistemiWindows Phone, iOS, Android
ErişilebilirlikÇokdilli
TürMultimedya mesajı
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiSitesi

Skype Qik, Skype'ın bir video multimedya mesajı hizmetidir. Skype Technologies'in Qik'i satın almasıyla elde ettiği teknolojiden yaratılmıştır.[1] Windows Phone, iOS, Android cihazları için sunulan hizmet kullanıcıların bireyler arasında veya bir grup içinde video mesajları alışverişinde bulunmalarına olanak tanırdı. Hizmetin özellikle Viber ve WhatsApp'a rakip uygulama olacağı bekleniyordu.[2]

Qik servisi daha önce, mobil tabanlı bir canlı video paylaşım web sitesi ve kullanıcıların cep telefonlarından internete canlı video barındırma yapmalarını sağlayan iki yönlü video konferans uygulaması önerdi. Qik, kullanıcıların doğrudan desteklenen cep telefonlarından video kaydetmesini ve yüklemelerini sağladı.[3] Silikon Vadisi bir girişimi olan Qik, alfa sürümünü Aralık 2007'de başlattı ve Temmuz 2008'de genel beta sürümüne geçti.

Qik, yaklaşık 140+ cep telefonu ile uyumludu.[4] Qik videolar, Ovi Paylaşımı, Facebook ve Facebook Platformu, Twitter, Livestream, 12secondstv, YouTube, Blogger, Seesmic, Tumblr, WordPress, Digg, StumbleUpon, Delicious, MySpace ve Technorati gibi çeşitli hizmetler üzerinde paylaşılabilir.[5] Videolar doğrudan Qik web sitesinde paylaşılabilir veya canlı veya önceden kaydedilmiş videolar için bir web sayfasına gömülebilir.[6]

Şirketin merkezi Redwood City, Kaliforniya'da, Rusya'nın Moskova şehrinin Zelenograd kentinde bulunan bir uydu bürosuyla kuruldu. 6 Ocak 2011'de CES'de Skype'ın 150 milyon dolara Qiki aldığı açıklandı.[7] 22 Şubat 2016'da Microsoft, düşük kullanımdan dolayı Skype Qik uygulamasını 24 Martta emekliye ayırma planlarını açıkladı.[8] Uygulamadaki birçok özellik Skype uygulamasına entegre edilmiştir.[9]

Tarihi

Qik, Ramu Sunkara, Bhaskar Roy ve Nikolay Abkairov tarafından 2007'de kuruldu. Qik Nisan 2008'de Marc Benioff (Salesforce.com), Arjun Gupta (Telesoft Partners) ve George Garrick (Jingle Networks) tarafından Serbest B grubu 3 milyon dolarlık fon sağladı. Qik, beta sürümünden bir ay sonra Eylül 2008'de Netscape gazileri Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından açıklanmayan bir miktar yatırım yaptı.[10] Her ikisi de Qik'te yönetim kurulu danışmanı olarak görev yapmayı kabul etti.

2009 yılının ortasında Qik, Almaz Capital ve Quest Venture Partners'daki Peter Loukianoff'dan ve bazı özel yatırımcılardan 5.5 milyon doların altında bir miktar daha fon sağladı. Ocak 2011'de Skype, 150 milyon dolara Qik'i satın aldı.

19 Mart 2014'te Skype ve Qik kullanıcıları, orijinal Qik hizmetinin kullanımdan kaldırıldığını bildiren e-postaları aldı. Devre dışı bırakma bildirimi de şirketin web sitesinde yayınlandı. Qik servisi daha sonra 30 Nisan 2014'te kapatıldı. Yeni Skype Qik servisi 14 Ekim 2014'te başlatıldı.[11]

9 yıllık hizmetin ardından, 23 Şubat 2016'da Microsoft, Qik'i kapatmaya karar verdi, bu nedenle kullanıcılar artık video sohbet uygulaması yoluyla herhangi bir ileti gönderip alamayacakdır. Bununla birlikte, şirket Qik'in birçok özelliğinin Skype uygulaması aracılığıyla da mevcut olduğunu belirtti.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  6. ^ http://www.windowsphoneturkiye.info/guncel-haberler/skype-qik-yeni-menu-ozelligi-ile-guncelleme-aldi/ []
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

<span class="mw-page-title-main">Google Takvim</span>

Google Calendar, 13 Nisan 2006 tarihinde Google tarafından hizmete sokulan, kullanıcılar için takvim ve ajanda hizmeti sunan servistir.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Meerkat (uygulama)</span>

Meerkat mobil cihazlar üzerinden canlı video yayın yapma ve paylaşma uygulaması. Ben Rubin'in önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan Meerkat, iOS ve Android destekli cihazlar üzerinden kullanılabilmektedir. Kayıt olduktan sonra Meerkat kullanıcıları, canlı oldukları anda takipçilerine doğrudan akış yapmak için Facebook ve Twitter hesaplarını bağlama seçeneğine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">My Phone</span> Microsoftun bir arkadaş mobil istemci uygulaması ile çevrim içi bir hizmeti

My Phone Windows Mobile mobil platformu için Microsoftun bir arkadaş mobil istemci uygulaması ile online bir hizmetidir. 6 Ekim 2009 tarihinde başlatılan hizmet rehber, takvim randevuları, görevleri, metin mesajları, tarayıcı favorileri, fotoğraf, müzik, video ve belgeleri kablosuz senkronize etmekle ücretsiz cep telefonuna yedekleme çözümünü sunar. Bunu kullanıcıların kendi bilgilerine erişmesi ve yönetmesi için olan parola korumalı çevrimiçi portali ile yapıyor. Servis ayrıca fotoğraf paylaşımı sağlar ve bazı pazarlarda, bir kayıp telefon ile başa çıkmak için bir kerelik ücret gerektiren bir Premium Paket olarak satılmaktadır. Microsoft 16 Şubat 2009 tarihinde Mobil Dünya Kongresi'nde My Phone beta sürümünü açıkladı ve başlattı. My Phone, Windows Mobile mobil işletim sisteminin 6.0, 6.1 ve 6.5 sürümlerinde desteklener ve 25 dilde dünya çapında kullanılabilir. Servis kimlik doğrulaması için Windows Live ID ve kullanıcı bilgilerini depolamak için Windows Live sunucu altyapısı kullanır. 8 Haziran 2011 tarihinde, Microsoft My Phone telefonlarından senkronizenin 7 Ağustos 2011 tarihinde kesileceğini ve verilere İnternet sitesine erişimin, 6 Ekim 2011 tarihinde sona ereceğini duyurdu. Veriler SkyDrive-ye taşınacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Müzik</span>

Google Play Müzik Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir müzik akışlı hizmet ve çevrimiçi müzik dolabıydı. Google Play hizmetine dahildi. Aylık 9.99 ABD doları karşılığında YouTube Red ile birlikte satılan bir "Tüm Erişim" aboneliği, kullanıcılara coğrafi bölge ve müzik aletleri oluşturma özelliğiyle Google Play Müzik kataloğundaki herhangi bir şarkıyı isteğe bağlı olarak yayınlama olanağı tanır. En fazla 6 aile üyesi için "Tam Erişim" için aylık hizmet 14,99 ABD Dolardır. Kullanıcılar, Google Play'in müzik mağazası bölümünden kitaplıkları için ek parçalar satın alabilirler. Standart hesaplara sahip kullanıcılar kişisel kütüphanelerinden en fazla 50.000 şarkı yükleyebilir ve ücretsiz olarak dinleyebilir. İnternet'e bağlı cihazlar için müzik akışını sunmanın yanı sıra Google Play Müzik mobil uygulaması, müziklerin çevrimdışı olarak saklanmasına ve dinlenmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Temel Parçalar</span>

Windows Essentials Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz uygulamalar paketi idi. E-posta, anlık mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, blog yazarlığı ve ebeveyn kontrol yazılımı içerirdi. Essentials, birbirleriyle, Microsoft Windows ile ve OneDrive ve Outlook.com gibi diğer Microsoft web tabanlı hizmetlerle iyi entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Hizmet 10 Ocak 2017'de kullanımdan kaldırıldı.

Ovi Nokia İnternet servislerinin bir markasıydı. Ovi hizmetleri bir mobil cihazdan, bilgisayardan veya web üzerinden kullanılabilir. Nokia beş temel hizmet alanına odaklandı: Oyunlar, Haritalar, Medya, Mesajlaşma ve Müzik. Nokia'nın Ovi hizmeti ile amacı, operatörleri, Yahoo'nun Flickr fotoğraf sitesi gibi üçüncü taraf hizmetleri ve üçüncü parti geliştiricileri de içerecekti. Ovi Maps Player API'si ile Nokia üçüncü tarafların Nokia'nın Ovi hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan bir platform haline getirmeye başladı.

GroupMe Microsoft'a ait bir mobil grup mesajlaşma uygulamasıdır. Mayıs 2010'da özel şirket GroupMe tarafından başlatıldı. Ağustos 2011'de GroupMe her ay 100 milyondan fazla mesaj gönderdi ve Haziran 2012'ye kadar bu sayı 550 milyona yükseldi. 2013 yılında GroupMe'de 12 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Kin</span> kısa ömürlü bir cep telefonu hattı

Microsoft Kin Microsoft'un sosyal ağ kullanıcıları için tasarlanmış kısa ömürlü bir cep telefonu hattıydı. Microsoft, telefonların hedef yaş gruplarını 15-30 yaş arası kadın ve erkek olarak nitelendirdi. Sharp Corporation tarafından üretildi ve Verizon Wireless aracılığıyla satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Lumia görüntüleme uygulamaları</span> Scaladonun teknolojisi üzerine kurulu, Lumia cihazlar için görüntüleme uygulamaları

Lumia görüntüleme uygulamaları Scalado'nun teknolojisi üzerine kurulu olan, Microsoft Lumia cihazları için Microsoft Mobile ve daha önce Nokia tarafından görüntüleme uygulamalarıdır. Nokia tarafından Symbian ve MeeGo cihazları için daha önce geliştirilen "Lumia Panorama" hariçdir. Scalado şirketi 2000 yılında kuruldu. Şirket kamera (telefon) endüstrisi için görüntüleme teknolojileri, uygulamalar ve mühendislik servisleri sağlayıcısı olan bir İsveç görüntüleme yazılımı şirketidir. Scalado'nun yazılımları bir milyardan fazla cep telefonun kamera cihazında yer alıyor. Scalado, 2012'de Nokia tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Google Mobil Hizmetleri</span>

Google Mobil Servisleri kullanıcının mobil deneyimini geliştirmek için Google tarafından sağlanan uygulamalar ve hizmetlerdir. Google Mobile Servisleri, Android'den farklıdır; Google'dan tamamen "ayrı bir lisans" almaya devam ediyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Flipboard (uygulama)</span>

Flipboard, Kaliforniya, Palo Alto merkezli, New York, Vancouver ve Pekin'de ofisleri olan bir haber toplayıcı ve sosyal ağ toplama şirketidir. Flipboard olarak da bilinen yazılım ilk kez Temmuz 2010'da piyasaya sürüldü. Sosyal medyadan, haber yayınlarından, Web sendikasyonundan, resim paylaşımı sitelerinden ve diğer web sitelerindeki içerikleri topluyor, dergi formatında sunuyor, kullanıcılara makaleleri, resimleri "çevirmesini" sağlıyor ve videolar paylaşılıyor. Okuyucular, hikâyeleri Flipboard dergilerinde de kaydedebilir. Mart 2016 itibarıyla şirket, Flipboard'da kullanıcıların oluşturduğu 28 milyon dergi bulunduğunu iddia ediyor. Hizmete, web tarayıcısı üzerinden, Microsoft Windows ve MacOS için Flipboard uygulamasıyla, ayrıca Windows Phone, Windows 10 Mobile, iOS, Android için mobil uygulamalarla erişilebilir. Müşteri yazılımı ücretsiz olarak mevcuttur ve 21 dilde yerelleştirilmiştir.Bu program Samsung Touchwiz arayüzlü telefonlarda da mevcuttur.Mevcut merkezi Emerson St, Palo Alto, CA 94301'de bulunuyor.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.