İçeriğe atla

Sky Dew

Sky Dew
TürüZeplin
ÜreticiTCOM
Hizmete giriş4 Kasım 2021
DurumuTest Aşamasında
Ana kullanıcıİsrail Hava Kuvvetleri
Üretim sayısı1

Sky Dew, İsrail'in ABD yardımıyla sınır güvenliği için geliştirdiği radar sistemleriyle donatılmış bir zeplin projesidir. İsrail Savunma Bakanlığı'nın 4 Kasım 2021 tarihinde yaptığı yazılı açıklamayla resmen kamuoyuna duyurulmuştur. İsrail'in kuzeyine yerleştirileceği belirtilen bu projeyle; uzun menzilli seyir füzeleri, silahlı insansız hava araçları gibi tehdit unsurları hakkında önceden uyarı alınmak hedeflenmektedir. Bu tarz aerostat (havadan daha hafif gazlarla doldurularak uçması sağlanan balon) tabanlı radar sistemleri yer radarlarına göre kapsama alanları daha geniş olduğu için avantajlıdır.

GoodYear'ın reklam amaçlı kullandığı bir zeplin örneği.

Günümüzde zeplinler

İlk hava toplu taşıma araçları olan zeplinler, 20. yüzyılın popüler hava araçlarından biriydi ve yolcu taşımacılığında kullanılıyorlardı. Günümüzde yolcu taşımacılığı için aktif kullanımı olmayan zeplinler en çok reklam ve gözetleme amacıyla kullanılmaktadır.

  1. Reklam amaçlı zeplin kullanan şirketlerin başında GoodYear varken, Shell, CAT, Disney PIXAR gibi yüksek maliyetine katlanarak reklam yapan başka şirketler de vardır.
  2. Gözetleme/denetleme amacıyla kullanımına alanındaki en büyüklerden biri olan Sky Dew projesini ve onun dışında JLES projesi örneklerindendir.
  3. Yolcu taşımacılığı için her ne kadar şu anda kullanımda olmasa bile geliştirme aşamasında olan AirLander 10 projesi bu alanda kullanıma örnektir.

Kaynakça

  1. https://www.mil.in.ua/uk/tag/iai-israel-aerospace-industries/ 13 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. https://www.haaretz.com/israel-news/idf-launches-balloon-mounted-missile-defense-radar-in-north-1.10349887 13 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. https://www.thedrive.com/the-war-zone/43001/israel-begins-testing-giant-radar-blimp-for-spotting-low-flying-missiles 10 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Sky Dew'in farklı bir açıdan görüntüsü.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Zeplin</span>

Zeplin, bir tür hava aracı ve hava gemisi'dir. Ulaşım aracı olarak kullanılan itme kuvvetiyle yol almalarını sağlayan motorları ve havada yönlenmesini sağlayan dümenleri olan puro biçiminde ve altında yolcu kabini bulunan güdümlü balonların genel adıdır. Omurgalı güdümlü balonların en başarılı yapımcısı olan Kont Ferdinand von Zeppelin adlı Alman, güdümlü balonların isim babasıdır. İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın 1937'de Hindenburg faciası üzerine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Yolcu uçağı</span>

Yolcu uçağı, genel anlamda sadece yolcu taşıma amacına yönelik olarak üretilmiş uçak. Yolcuların yanı sıra yolculara ait bagajların ve kısmen diğer malzemelerin nakliyesinde de kullanılırlar. Yolcu uçağı tabiriyle daha çok havayolları tarafından kullanılan yüksek kapasiteli ve performanslı uçaklar kastedilir. Bununla birlikte hafif uçaklar da az sayıda yolcunun çoğunlukla kısa mesafelere ulaştırılmasında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737 AEW&C</span> havadan ihbar ve kontrol uçağı

Boeing 737 AEW&C MESA bir havadan ihbar ve kontrol (AEW&C) uçağıdır. Boeing AEW&C sistemi yüksek performanslı, brüt ağırlığı arttırılmış 737-700 ile Northrop Grumman'ın MESA olarak adlandırılan çok maksatlı elektronik taramalı, dost-düşman ayrımı yapabilen radarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rosteh</span> Rusya merkezli kamu kuruluşu

Rostek, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası hükûmetin denetiminde olan Rusya merkezli kamu kuruluşudur. Üstün teknoloji sivil ve askeri kulanım sanayi ürünleri hazırlama, üretim ve ihracat yapma amacıyla 2007 yılının sonunda kurulmuştur.14'ü holding şirketi olmak üzere 700'den fazla kuruluş içerir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yandex Browser</span> İnternet tarayıcısı

Yandex Browser, Yandex tarafından Chromium açık kaynak kod projesi kullanılarak programlanmış ücretsiz kullanıma açık bir arama motorudur. Yandex tarafından 1 Ekim 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Windows ve Mac OS X İşletim sistemlerini desteklemektedir. Tarayıcı indirilen dosyaları Kaspersky Antivirüs kullanarak denetler.

<span class="mw-page-title-main">Transponder (havacılık)</span>

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir. Mode C ve Mode S transponderler basınç altimetresinden aldıkları irtifa bilgisini de yayınlayabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Iberia</span>

Iberia, Líneas Aéreas de España, S.A. İspanya'nın bayrak taşıyıcı havayolu taşımacılığıdır. Merkezi Madrid'dedir. Havayolu taşımacılığının, 2008'de € 32 milyonun net bir karını açıklamıştır. İberia 2006'da 27,799,000 yolcuyu taşıdı..

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elbit Systems</span>

Elbit Systems Ltd., İsrail merkezli bir savunma elektronik şirketidir. Şirket, 1966 yılında kurulmuş olup havacılık, kara ve deniz sistemleri, komuta ve kontrol, bilgisayarlar, istihbarat gözetleme ve keşif, insansız hava araçları, ileri elektro-optik, elektro-optik uzay sistemleri, elektronik savaş takımları, elektronik istihbarat sistemleri, veri bağlantıları ve haberleşme sistemleri ve radyo alanında faaliyet göstermektedir. Şirketin merkezi Hayfa'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız kara aracı</span>

İnsansız kara aracı, yerde giden ve üzerinde insan bulunmayan araçların genel adıdır. İnsan varlığının uygunsuz, tehlikeli veya olanaksız olduğu durumlarda kullanılır. Uzaktan kumandayla kontrol edilebildiği gibi sensörleri vasıtasıyla kendi hareket edebilen türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Almaz-Antey</span>

Almaz-Antey, Rusya merkezli bir havacılık ve savunma şirketidir. Şirket, 2002 yılında Antey ve Almaz şirketlerinin birleşmesi sonucu kurulmuştur. Şirketin merkezi Moskova'da yer almaktadır.

Hava fotoğrafçılığı bir uçaktan veya uçan bir nesneden fotoğraf çekilmesidir. Hava fotoğrafçılığı için platformlar arasında sabit kanatlı uçaklar, hava taşıtı, helikopterler, insansız hava araçları, balonlar, keşif balonu ve zeplinler, roketler, güvercinler, uçurtmalar, paraşütler, bağımsız teleskoplar ve araca monteli direkler bulunur. Takılı kameralar uzaktan veya otomatik olarak tetiklenebilir; elde tutulan fotoğraflar bir fotoğrafçı tarafından çekilebilir.