İçeriğe atla

Sky-Map.org

Sky-Map.org
URLSky-Map.org
Ticari?Hayır
KayıtEvet
Geçerli durumAktif

Sky-Map.org (veya WikiSky.org), yarım milyardan fazla göksel nesneyi kapsayan bir wiki ve etkileşimli gökyüzü haritasıdır. Kullanıcılar tüm yıldız gökyüzünü aynı anda görebilir ve alanları daha ayrıntılı görüntülemek için yakınlaştırabilir. WikiSky; birçok yıldız, galaksi, takımyıldız ve gezegen içerir, ancak hala geliştirilme aşamasındadır. Kullanıcılar ayrıca makale yazarak, Internet bağlantıları ekleyerek, resim yükleyerek veya belirli bir görev için özel bir vikiproje oluşturarak farklı yıldızlar hakkındaki bilgileri düzenleyebilir. Web sitesi, kullanıcıların ziyaret edebilmesi için hala kullanılabilir olsa da, 2010'dan beri çok fazla etkinlik göstermedi.[]

Yazılım

Kullanıcılar, GALEX, DSS ve SDSS dahil olmak üzere çeşitli şekillerde gökyüzüne göz atabilir. Her iki modda da kullanıcı görünür nesnelerin adına ve kısa bir açıklamasına erişebilir. Makaleler ve farklı fotoğraf görüntüleri de dahil olmak üzere daha ayrıntılı bilgilere erişmek için kullanılabilir.

Sky-Map.org ayrıca haritalara, nesnelerin bilgilerine ve SDSS verilerine erişmek için kodun yazılabilmesi için kendi API'sına sahiptir. API, web sitesinin şu anda kullandığı etkileşimli bölümden daha fazla işlevselliğe sahiptir.

Wikisky görüntü telif hakları

Wikisky'nin Sayısal Digitized Sky Survey (DSS2) gibi bazı görüntüleri "ticari olmayan kullanım"dır.[1] DSS veri hakları birden fazla kurum tarafından tutulmaktadır.[2] Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması (SDSS) görüntüleri artık kamu malı, ancak önceki veri sürümleri yalnızca ticari olmayan kullanım içindi.[3] Hubble Uzay Teleskobu (HST), Spitzer Uzay Teleskobu (kızılötesi) veya GALEX uzay teleskobu (ultraviyole) görüntüleri "PD-NASA-USgov" ile lisanslanmıştır.

Benzer haritalar

  • WorldWide Telescope
  • Stellarium
  • Google Sky

Kaynakça

Notlar

  1. ^ "Copyright - DSS2 images". 23 Şubat 2009. 9 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 
  2. ^ "The DSS datarights". Multimission Archive at STScI. 12 Haziran 2007. 15 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 
  3. ^ "Image use policy". Sloan Digital Sky Survey. 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 

Genel kaynaklar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1535</span>

NGC 1535 Irmak takımyıldızında bulunan en aydınlık gezegenimsi bulutsu. 1 Şubat 1785 tarihinde Frederick William Herschel tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayçiçeği Gökadası</span> galaksi

Ayçiçeği Gökadası Av Köpekleri takımyıldızı bölgesinde bulunan çubuksuz sarmal gökada. Kuzey yarımküre göğünde parlak bir sarmal gökada olan Messier 63, sadık takımyıldız Avköpekleri yönünde yaklaşık 37 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Kayıtlara, NGC 5055 olarak da girmiş olan bu görkemli gökada, Samanyolumuzla yaklaşık aynı boyutlarda, yani yaklaşık 100.000 ışık yılı genişliktedir. Yaygın olan Ayçiçeği Gökadası lakabı ile tanınan M63; parlak sarımsı çekirdeği ve uzaydaki toz şeritleriyle çizgi çizgi olmuş, pembe yıldız oluşum bölgeleriyle de benek benek görülen geniş bir alana yayılmış mavi sarmal kolları ile dikkat çekmektedir. Ancak başlıktaki fotoğraftada görülen uzun sureli bu poz, gökadanın sarmal kollarına ait dikkat çekici çıkıntıları ve soluk ilmikleri de gözler önüne sermektedir. Bilinen bir gökada grubu olan M51 Grubu'nun önde gelen üyelerinden biri olan M63'ün esnemiş soluk özellikleri, yakınlarda yer alan gökadalarla yaşanan kütleçekimsel etkileşimlerin bir sonucu olabilir. M63, elektromanyetik tayf boyunca parıldamakta olup, yoğun bir yıldız oluşum patlaması içine girmiş olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 5189</span>

NGC 5189, Sinek takımyıldızı yönünde bulunan bir gezegenimsi bulutsu. James Dunlop tarafından 1 Temmuz 1826 tarihinde keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2MASS</span>

Two Micron All-Sky Survey (2MASS) gözlemleri bütün gökyüzünü kapsayacak şekilde kuzey ve güney yarıkürede iki adet teleskopla 1997 yılında başladı ve 2001 yılında tamamlandı. Tüm gökyüzü, 2 mikrometre : J, H ve Ks üç kızılötesi dalgaboyunda fotometrik sistemle kapsanmıştı.

Digitized Sky Survey (DSS), Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) tarafından 1983 ve 2006 yılları arasında üretilen gece gökyüzünün çeşitli fotoğrafik astronomi araştırmalarının sayısallaştırılmış bir versiyonudur. Kuzey Göksel Yarımküre için Palomar Gözlemevi Gökyüzü Araştırması ve Güney Göksel Yarımküre için SERC/ESO araştırmasının fotoğraf plakalarına dayanmaktadır. DSS'nin görüntülerine web üzerindeki çeşitli veri merkezleri aracılığıyla FITS ve GIF formatında ücretsiz olarak erişilebilir, fakat telif hakkı ile korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1554</span> Boğa takımyıldızındaki yansıma bulutsusu

NGC 1554, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir yansıma bulutsusudur. Gökyüzünde Boğa takımyıldızı yönünde bulunur. Rus/Alman astronom Otto Struve tarafından 1868 yılında 38,1 cm çaplı mercekli tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 2014</span>

NGC 2014, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesi ve salma bulutsusudur. Gökyüzünde Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde bulunur. İskoç astronom James Dunlop tarafından 1826 yılında 22,86 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması ya da SDSS, New Mexico Apache Point Gözlemevi, Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2,5 metre, geniş açılı optik teleskop kullanılarak yapılan çok filtreli görüntüleme ve spektroskopik kızıla kayma araştırmasıdır. Proje adını projeye önemli bir bağış yapan Alfred P. Sloan Kuruluşu’ndan almıştır. 2000 yılında başlayan veri toplama sürecinde nihai görüntüleme verileri 500 milyon civarında cismin fotometrik gözlemi ve 1 milyondan fazla cismin spektrumu ile gökyüzünün %35’ten fazlasını kapsamaktadır. Asıl örnek gezegenin z=0,1’in orta redshift’ine sahiptir; parlak kırmızı galaksiler için z=0,7 olduğu sürece redshift vardır ve z=5 olduğu sürece kuasarlar da vardır; ve z=6’nın ilerisindeki redshiftlerdeki kuasarları gözlemlemek için görüntüleme anketlerde katıldılar. Ocak 2011’de yayınlanan 8. veri sürümü (DR8) SDSS görüntüleme kamerasıyla yapılan gökyüzünün 14.555 kare derecesini kapsayan bütün fotometrik gözlemleri içermektedir. 31 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanan 9. veri sürümü Baryon Salınım Spektroskopik Araştırması’ndan (BOSS) gelen 800.000 den fazla yeni spektrum içeren ilk sonuçları kapsamaktadır. Bunların içinde 500.000'den fazla spektrum evrende 7 milyar yıl önce var olan nesnelere aittir. 31 Temmuz 2013 tarihinde halka açıklanan 10. veri sürümü (DR10) önceki sürümlerde yayınlanan tüm verileri ve APO Galaktik Evrim Deneyi (APOGEE) spektrografından gelen, Samanyolu Galaksisi’nin yıldızlarının 57.000'den fazla yüksek çözünürlüklü (kızılötesi) spektrumunu içeren verileri kapsamaktadır. Ayrıca DR10 verileri uzak evrendeki galaksilerin ve kuasarların 670.000'den fazla yeni BOSS spektrumunu içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Very Large Telescope</span> Şilinin Atacama Çölünde, 2635 m yükseklikte dev teleskop

Very Large Telescope (VLT) Şili'nin Atacama Çölü'nde, 2635 metre yükseklikte Cerro Paranal dağında yerleşik bulunan ve Avrupa Güney Rasathanesi tarafından işletilen dev teleskoptur. VLT, Mapuche dilinde astronomik nesneler için kullanılan Antu, Kueyen, Melipal ve Yepun olarak bilinen dört ayrı optik teleskoptan oluşmaktadır ve çok yüksek bir açısal çözünürlük elde etmek için bunlar birlikte kullanılabilmektedir. Teleskopların her biri 8.2 m çapında bir birincil aynaya sahiptir. Teleskoplar 1,8 m açıklığı olan dört hareketli yardımcı teleskop (ATs) tarafından tamamlanan bir dizi oluşturmaktadırlar. Bu teleskoplar, ayna çapı 200 metre olan bir teleskop gibi işlevleri olan bir interferometre oluşturarak birlikte çalışabilirler ya da ayrı ayrı kullanılabilirler.

Bir Jeo uzamsal içerik yönetim sistemi nesneler ve bir çevrimiçi etkileşimli harita üzerinde görüntülenecek bir enlem, boylam ve konuma sahip bir içerik yönetim sistemidir. Ayrıca çevrimiçi haritaları temsil edilen veriler üzerinde bilgi sayfaları bağlantıları vardır. Bazı Jeo uzamsal içerik yönetim sistemleri (GeoCMS) ayrıca, kullanıcıların içerik nesnelerinin bir parçası olarak mekansal verileri düzenlemesine izin verir. Mekansal veri içerikleri bu ölçüt çerçevesinde WMS veya WFS gibi standart arayüzleri kullanarak GeoCMS tarafından yayımlanır.

Etkileşimli e-kitap, dijital kitap türlerinden e-kitapların etkileşim düzeyi yüksek ve zengin içerik sunum olanaklarına sahip uzantılarıdır. Bozkurt ve Bozkaya etkileşimli e-kitapları, "kullanıcı ve dijital kitabın karşılıklı olarak üst düzey etkileşime geçebildikleri, dijital kitabı oluşturan öğelerin kendi aralarında ve çevresi ile iletişiminin yanı sıra diğer kullanıcılarla etkileşim halinde olabildiği, birçok iletişim kanalının bir arada kullanılabildiği dijital kitaplardır” şeklinde tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mesh</span>

Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Favoriler</span>

Windows Live Favoriler Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan yer imleri hizmeti idi. Kullanıcılara herhangi bir bilgisayardan sık kullanılanlarına erişmesine ve bunları düzenlemelerine olanak sağladı. Kullanıcılar, yer işaretlerini Internet Explorer ve MSN Explorer'dan içe aktarabilir, sürükleyip bırakarak, Windows Live Araç çubuğu'nda "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir. Ayrıca, kullanıcılara isim, adres, klasörler veya etiketler kullanarak daha hızlı bir şekilde favori bulmalarını sağladı. Windows Live Favoriler, kullanıcı hesabı başına toplam 1000 favori ve klasöre izin verdi. Kullanıcıların bu hizmeti kullanmak için Microsoft Account ile oturum açması gerekiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız haritası (astronomi)</span>

Yıldız haritası, karanlık gökyüzünün haritasıdır. Astronomlar, kullanımlarını kolaylaştırmak için bunları ızgaralara bölerler. Bu haritalar yıldız, bulutsu ve galaksi gibi astronomik nesneleri ve takımyıldızlarını belirlemek ve yerlerini tespit etmek için kullanılırdı. Çok eski zamanlardan beri navigasyon için kullanıldılar. Yıldız haritası, astronomi nesnelerinin türlerine, biçimlerine ve kökenlerine göre gruplandığı liste veya çizelge olan astronomik kataloglardan farklıdır. Yıldız haritacılığında usturlap ve planisfer kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Astrofotoğrafçılık</span>

Astrofotoğrafçılık, astronomik cisimlerin, gök olaylarının ve gece gökyüzü alanlarının fotoğraflanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başak Yıldız Akıntısı</span> galaksi

Başak Yıldız Akıntısı veya Başak Aşırı Yoğunluğu, 2005 yılında keşfedilen ve Başak takımyıldızında bulunan bir yıldız akıntısı için önerilen isimdir. Akıntının, Samanyolu ile birleşme sürecinde olan bir cüce küremsi gökadanın kalıntıları olduğu düşünülmektedir. Gece gökyüzünde kapladığı alan bakımından Dünya'dan görülebilen en büyük gökadadır.