Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.
Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.
Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.
Ural - Altay Dil Ailesi, 19. yüzyılda ve bazı ülkelerde 20. yy ortalarına kadar yaygın biçimde kabul edilen, Ural ve Altay dillerini bir arada toplayan hipotezdir. Günümüzde ise dil bilimciler arasında bu dillerin birbiriyle alakası olmadığı ve Ural-Altay dil ailesinin gerçek olmadığı konusunda fikir birliği vardır.
Ural dilleri, içinde otuz dokuz dil barındıran ve toplamda 25 milyon insan tarafından konuşulan dil ailesidir. Dünya üzerinde en çok konuşanı olan Ural dilleri, sırasıyla Macarca, Fince, Estonca, Marice ve Udmurtçadır. Yine dünyada içinde belirgin olarak Ural dilleri konuşanı barındıran ülkeler Estonya, Finlandiya, Macaristan, Romanya, Rusya, Sırbistan ve Slovakya'dır.
Laponca veya Sámi dilleri, İsveç-Finlandiya sınırlarında Laponlarca konuşulan bir Ural dilidir.
Karelce, başta Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti'nde konuşulan bir Baltık-Fin dilidir. Dilsel olarak Finceye çok yakındır. Hatta Estoncadan bile daha çok yakındır. Öyle ki, iki dilden birini bilen diğerini anlayabilir. Fin Karelyası'nda konuşulan ağızlar Fincenin lehçeleri olarak kabul edilir. Karelcenin standart bir yazı dili olmayıp her yazar kendi dialekti ile yazmaktadır. Karelcenin, Genel Karelce, Olonets Karelcesi ve Ludikçe olmak üzere üç ana dialekti bulunmaktadır.
Inari Gölü Finlandiya'nın en büyük üçüncü gölü. Laponya bölgesinin Rusya ile sınırdadır. Gölde en büyük 2 ada Hautuumaasaari ve Ukonkivi'dır. Bu adaları Sami halkı Hautuumaasaari adasını odun deposu adası adını koymuştur. Ukonkivi adasını ise adını koymuştur. Göl'ün arazisi 1.040 km²'dir.
Kildin Samice, Kuzeybatı Rusya'da Kola Yarımadası'nda 600 kişi tarafından konuşulan bir Sami dilidir.
Enontekiö, Finlandiya'nın Laponya bölgesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, ülkenin en kuzeybatı kesiminde yer almaktadır. Yüzölçümü 8.391,35 km² olan belediyenin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibarı ile 1.905'tir. Belediyenin merkezi Hetta köyüdür.
Inari, Finlandiya'nın Laponya bölgesinde bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 17.333,65 km² olan belediyenin nüfusu 28 Şubat 2023 tarihi itibarıyla 7,030 olup Finlandiya'nın yüzölçümü bakımından en büyük belediyesidir. Belediyenin merkezi Ivalo köyüdür.
Ivalo, Finlandiya'nın Laponya bölgesine bağlı Inari belediyesinde bulunan bir köydür. Köy, Inari Gölü'nün 20 km güneyinde Ivalo Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 7.40 km² olan köyün nüfusu 2015 yılı itibari itibari ile 3.062'dir.
Inari Samice (anarâškielâ), Finlandiya'nın kuzeyinde Laponya'da konuşulan bir Sami dilidir. Dil yaklaşık 300 kişi tarafından konuşulmakta olup çoğunluğu orta yaş ve üzerindedir ve Inari'de yaşamaktadırlar. Sadece Finlandiya'da konuşulan tek Sami dilidir. Günümüzde önemli derecede tehlike altında bir dil olarak sınıflandırılır.
Kuzeybatı Sami dilleri, Levant'ın yerli dillerini içeren Sami dillerin bir alt sınıfıdır. İlk Tunç Çağı'nda Proto-Sami dilinden çıkmıştır. İlk olarak Orta Tunç Çağı'nda bu gruba ait Amorice adı verilen dil ile tasdik edilmiştir. Bu sınıfta yazılmış en eski tutarlı metinler, Geç Tunç Çağı'na tarihlenen Ugaritik dilinde yazılmıştır. Bunu Tunç Çağı çöküşü sırasında Eski Aramice ve Demir Çağı'nda Kenan dilleri izlemiştir.
İsveç'te en önemli 5 azınlık dili vardır. Bunlar Fince, Meänkieli, Laponca, Romanca ve Yidiş dilidir. İsveççe işaret dilinin yahudi versiyonu da bir azınlık dili sayılır. Ancak buna karşın İsveç'te halkın çoğu resmi dil olan İsveççeyi bilir.
Bu Rusya'da kullanılan dillerin bir listesidir. Bazı dillerin diğer ülkelerde daha fazla konuşanı ve bazılarının resmi statüsü dahi bulunmaktadır.
Güney Samice, çoğunlukla Norveç ve İsveç'in orta kesimlerinde konuşulan bir Sami dilidir. Yaklaşık 600 kişi tarafından konuşulmakta olup tehlike altında bir dildir. Norveç'in Hattfjelldal, Røros, Snåsa ve Røyrvik belediyelerinde resmi dil olup İsveç'te de Sami dillerinin bir parçası olarak azınlık dil olarak kabul edilmektedir.
Ter Samice, çoğunlukla Rusya'nın Kola Yarımadası'nda konuşulan bir Sami dilidir. Yaklaşık iki kişi tarafından konuşulmakta olup neredeyse ölü bir dil olarak kabul edilmektedir.
Lule Samice (julevsámegiella), çoğunlukla Norveç'in Nordland ili ve İsveç'in Lule Nehri çevresinde konuşulan bir Sami dilidir. Yaklaşık 650 kişi tarafından konuşulmakta. Norveç'in Hamarøy belediyesinde resmi dil olup İsveç'te de Sami dillerinin bir parçası olarak azınlık dil olarak kabul edilmektedir.
Kemi Samice, çoğunlukla Finlandiya'nın kuzeydoğusunda konuşulan bir Sami diliydi. Günümüzde ölü bir dil olup günümüze kadar birkaç yazılı örneği ulaşmıştır.