İçeriğe atla

Siyâsi Hikâyeler

Siyâsi Hikâyeler, Yahya Kemal Beyatlı'nın hikâye türündeki kitabı. Ölümünden sonra 1968 yılında Yahya Kemal Enstitüsü tarafından yayımlanmıştır. Kitap yayına Nihad Sâmi Banarlı tarafından hazırlanmıştır

Eserin konusu

Yahya Kemal hikâyelerinde çoğunlukla Sultan II. Mahmud döneminin saray entrikalarını ve dönemin siyasi hesaplaşmalarını konu edinir. Her ne kadar belli bir döneme yoğunlaşmış görünse de meseleye zamandan bağımsız hatta evrensel bir bakış açısıyla yaklaşır. Bu anlamda hikâyeler kolaylıkla güncel siyasetin yansıması gibi okunabilir.

Şiirlerinin tersine, alegoriden, söz oyunlarından uzak, son derece yalın bir dil kullanır. Tabiat tasvirlerine yer vermez, sohbet dilini kullanarak son derece başarılı portreler çizer.[1]

Eserde yer alan yazılar

Kitap Yahya Kemal'in 1952 yılında Hayat Mecmuası'nda yayımladığı Şem'i Molla ve Bir Gözdenin Gafleti adlı iki hikâyenin dışında çalışma, notları arasında bulunan dört hikâyesiyle birlikte tamamlanmamış beş hikâyesi ve bir roman taslağından oluşmaktadır.[2]

  • Şem'i Molla
  • Bir Gözdenin Gafleti
  • Raif Efendi'nin Katli
  • Damad Mehmed Paşa
  • Vehbi Efendi
  • Sultan Adbülâziz'e Dâir Bir Muhâsebe

Bitmemiş Hikâyeler:

  • Bir Yaz Levhası
  • Mehmed Ali Bey'in Düşüncesi
  • Bir Tekâpû Sahnesi
  • Siyâsette Şâh-ı Dâru
  • Ali Kirâmi Bey
  • Her Gece Benimsin

Kaynakça

  1. ^ Muzaffer Uyguner (1 Şubat 1969). "Yahya Kemal'in Siyâsi Hikâyeleri" (PDF). Taha Toros Arşivi. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ Yahya Kemal, Siyâsi Hikâyeler, Yahya Kemal Enstitüsü, İstanbul 1968

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahya Kemal Beyatlı</span> Türk yazar ve siyasetçi

Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Mehmed</span> 36. ve son Osmanlı padişahı (1918–1922)

VI. Mehmed veya Mehmed Vahideddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı. İstanbul'un İşgali yaşandı ve İngilizlerin baskısı üzerine Meclis-i Mebûsan kapatıldı. Anadolu'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ülke yönetiminde egemen olduktan sonra Vahideddin'in idaresi fiilen mümkün olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Murad</span> 33. Osmanlı padişahı (1840–1904)

V. Murad, 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir. 93 gün tahtta kalmıştır.

Molla Hüsrev d. Karkın - ö. 1480, İstanbul) Fıkıh alimi ve devlet adamı.

Kronolojik sırayla Osmanlı Devleti şeyhülislamları listesidir.

Babıâli Tercüme Odası, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde başta diplomatik ilişkiler olmak üzere yabancı dil bilgisi gerektiren her durumda Avrupa dillerinden çevirilerin sorumluluğunu üstlenmek üzere Müslüman tercümanların eğitildiği ve görev yaptıkları kurum.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Hoca Sadeddin Efendi, Osmanlı tarihçi, devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

Zekeriyâzâde Yahyâ Efendi 16. yüzyılın son yarısında ve 17. yüzyılın ilk yarısında çok uzun yaşayan, Sultan I. Mustafa, Sultan IV. Murat ve Sultan İbrahim devirlerinde üç defa Şeyhülislam olarak yüksek devlet görevi yapmış bir âlim ve aynı zamanda ünlü bir Türk divan şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Adliye Nezâreti</span>

Adliye Nezâreti ya da Adliye Nazırlığı Son dönem Osmanlı Hükûmetleri'nde bugünkü Adalet Bakanlığı'nın yaptığı işi yapan nazırlıktır. Türkiye'de Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte önce Ankara'ya taşınmış ve sonrasında ise dilde sâdeleşme çalışmalarının ardından adı "Adalet Bakanlığı" olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maârif-i Umûmiye Nezâreti</span> Osmanlının son dönemlerinde eğitim işlerinden sorumlu bakanlık

Maarif Nazırlığı ya da Maarif Nezareti son dönem Osmanlı Hükümetleri'nde eğitim işlerinden sorumlu olan nazırlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşazâde</span> Şeyhülislam ve tarihçi

Kemalpaşazâde veya İbn-i Kemal, Osmanlı devleti şeyhülislamı ve tarihçidir.

Raziye Sultan Osmanlı Padişahı I. Süleyman kızı. Tarihçiler I. Süleyman'ın Mihrimah Sultan'dan başka kızı olmadığını düşünseler de yeni çıkan belgelerle bunun doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Tasasız Raziye olarak da bilinir. Kabri Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi Türbesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti</span>

Evkaf Nâzırlığı veya Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti,, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde vakıf kurumlarından sorumlu olan nâzırlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi</span> İstanbulun Süleymaniye semtinde yer alan Süleymaniye Kütüphanesi, 1927de açılmıştır. Osmanlı döneminde kurulmuş olan kütüphane, önemli bir İslami koleksiyona sahiptir ve nadir eserler barındırır

Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul'daki Süleymaniye Camii medreselerinde, 1927 yılında kurulmuş olan kütüphane. I. Süleyman'ın oluşturmuş olduğu kütüphane bu kütüphanenin nüvesini oluşturdu.

Ali Fuat Türkgeldi, Osmanlı siyaset adamı ve tarihçi.

Refet Topçuoğlu, Türk siyasetçi. Babası, Hasan Efendi'dir. Annesi, Raşide Hanım'dır.

Keçecizade İzzet Molla, 18. ve 19. yüzyılın dîvan şairlerinden olup divan şiirinin XIX. yüzyıldaki son temsilcilerindendir.