İçeriğe atla

Siyasi komiser

Kombat, 220. Piyade Alayı siyasi komiserinin hücum çağrısı, Doğu Cephesi, Ukrayna SSC,1942.

Siyasi komiser (Rusça: политический руководитель, politicheskiy rukovoditel, politruk Türkçe, siyasi lider veya siyasi eğitmen) Orduda, siyasi komiser veya siyasi subay, ordunun siyasi kontrolünü sağlamak amacıyla atandıkları birimin siyasi eğitiminden (ideolojisinden) ve organizasyonundan sorumlu bir denetleyici subaydır.

Bu pozisyon ilk olarak Fransız Devrimi (1789-1799) sırasında Fransız Devrim Ordusunda commissaire politique (siyasi komiser) veya représentant en mission (görevdeki temsilci) olarak ortaya çıkmıştır.[1] Siyasi komiserler İspanya İç Savaşı (1936-1939) sırasında Uluslararası Tugaylarda da yoğun olarak kullanılmıştır. Ayrıca 1918'den 1942'ye kadar Sovyet Kızıl Ordusu'nda ve 1943'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası silahlı kuvvetlerinde Nationalsozialistische Führungsoffiziere (nasyonal sosyalist liderlik subayları) olarak kesintilerle de olsa var olmuşlardır.

Bu pozisyon Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan Çin Cumhuriyeti Ordusu ve Vietnam Halk Ordusu'nda kullanılmaya devam etmektedir.

Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku

Siyasi Komiserin ölümü, Kuzma Petrov-Vodkin 1928

Petrograd Sovyeti'nin 1 No'lu Emri 1917 Şubat Devrimi sırasında erken bir tür siyasi komiser kuruldu.[2] Bolşevikler Kasım 1917 Ekim Devrimi ile iktidara geldiğinde ve 1917 -1922 Rus İç Savaşı başladığında, Lev Troçki yavaş yavaş Kızıl Ordu'yu kurdu ve siyasi subay rolünü üstlendi. Komünist partinin silahlı kuvvetlerin sadakatine güvenebilmelerini sağlamakla görevlendirildiler. Şubat Devrimi ile Ekim Devrimi arasında büyük bir fark olmasına rağmen, liderleri her iki durumda da bir karşı devrimden korkuyordu ve her ikisi de subayları en olası karşı devrimci tehdit olarak görüyordu.[3][4]

Doğu bloğundaki daha sonraki komiserler sosyal mühendislikte daha geniş roller oynayadılar.

Sovyetler Birliği

Kızıl Ordu (1918-1946) ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nde (1946-1991) siyasi komiser (Rusça: комиссар, komissar) sadece 1918-1924, 1937-1940 ve 1941-1942 dönemlerinde ismen mevcuttu. Her Kızıl Ordu siyasi subayı komiser değildi. Siyasi komiser, bağlı olduğu birlik komutanına eşit askeri rütbeye sahipti, ayrıca komiser, birlik komutanının emirlerini istediği zaman iptal edebilecek askeri yetkiye de sahipti. Kızıl Ordu tarihinin diğer dönemlerinde siyasi subaylar askeri açıdan birlik komutanlarına bağlıydı ve siyasi komiser pozisyonu mevcut değildi.

"Siyasi komiser: düşmandan daha kötü. Seni arkadan vuruyor!" Kızıl Ordu askerlerini hedef alan Fin propaganda posteri (1939–1940)

Rus ordusunun siyasi denetimi, donanma da dahil olmak üzere bölük seviyesinden tümen seviyesine kadar her birlik ve oluşumda bulunan siyasi komiser tarafından gerçekleştiriliyordu. Devrimci Askerî Konseyler (ya da Revvoyensoviets, RVS) ordu, cephe, filo ve fotilla düzeyinde kurulmuş olup, komutan ve iki siyasi işçi olmak üzere en az üç üyeden oluşuyordu. Siyasi işçiler, resmi siyasi komiserler olmalarına rağmen "komiser" olarak değil "RVS üyeleri" olarak adlandırıldılar.

1919'da bölük düzeyindeki siyasi subaylara politruk (Rusça: политрук, политический руководитель'den, siyasi lider) unvanı verildi. Resmi siyasi komiserler olarak konumlarına rağmen, kendilerine "komiser" olarak hitap edilmiyordu. 1925'ten itibaren edinonaçaliye (Rusça: единоначалие, tek komuta) yönelik siyasi-askeri doktrinel rota oluşturuldu ve askeri bir kurum olarak siyasi komiserlik ortadan kalktı. Edinonachalie'nin uygulamaya konulması iki şekilde olmuştur, ya askeri komutan Komünist Partiye katılarak kendi birliğinin siyasi subayı olmuş ya da kendisine bağlı bir pompolit (Rusça: помполит, siyasi işler için komutan yardımcısı) subayı görevlendirilmiştir. Daha önce, 1924'te, RVS'lerin adı Askeri Konseyler olarak değiştirildi, bu tür üst düzey siyasi subaylar ChVS (Chlen Voennogo Soveta, Askeri Konsey Üyesi) olarak biliniyordu; 1934'te kaldırıldılar.

Komiser rütbesindeki Leonid Brejnev (sağda) bir askere Komünist Parti üyelik kartı veriyor, 1942

10 Mayıs 1937'de Kızıl Ordu'da siyasi komiserlik rolü yeniden tesis edildi ve Askeri Konseyler kuruldu. Bunlar Kızıl Ordu'daki siyasi tasfiyelerden sonra türemiştir. Yine Ağustos 1940'ta siyasi komiserlik makamı kaldırıldı, ancak Askeri Konseyler Alman-Sovyet Savaşı (1941-1945) boyunca ve sonrasında da devam etti. Ordu seviyesinin altında, edinonachalie (tek komuta) sistemi geri getirildi. Temmuz 1941'de, Kızıl Ordu'nun savaşın başında aldığı yenilgiler sonucunda, siyasi komiserlik makamı yeniden ortaya çıktı. Komiserler bu dönemde askerî birlikler içinde "ikinci komutanlar" olarak etkili bir role sahipti. Rütbe ve nişanları genellikle subaylarınkine paraleldi. Bunun etkisiz olduğu kanıtlanınca İvan Konev Stalin'den siyasi subayları komutanlara tabi kılmasını istedi, komiserlerin işi yeniden moralle ilgili işlevlere odaklandı. "Komiser" terimi Ağustos 1942'de kaldırıldı ve bölük ve alay düzeyinde pompolit subayının yerini zampolit (siyasi konulardan sorumlu yardımcısı) aldı. Artık orijinal "komiser" unvanıyla anılmasa da, siyasi subaylar 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Stratejik Füze Birlikleri ve diğerleri gibi tüm Sovyet Silahlı Kuvvetleri tarafından muhafaza edildi.

II. Dünya Savaşı yıllarında Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında siyasi komiserler özel olarak hedef alındı ve Nazilerce derhal infaz edildi.

Doğu Bloku Ülkeleri

II. Dünya Savaşı'ndan sonra diğer Doğu Bloku orduları da Sovyet modelini örnek alan siyasi subaylar kullanmıştır. Örneğin, Doğu Almanya'nın Ulusal Halk Ordusu, birlik komutanının siyasi eğitimden sorumlu yardımcısı olarak Politoffiziere'yi kullanmıştır. Kore Savaşı sırasında Kore Halk Ordusu komiserleri "Kültürel Bölümler" veya "Siyasi Bölümler" olarak bilinmekteydi.

Çin

Çin Halk Cumhuriyeti

Siyasi komiser pozisyonu, Çin Komünist Partisi komiteleri ile çeşitli seviyelerde askeri örgütler kuran 1927 Sanwan Reorganizasyonundan beri Çin İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu'nda mevcuttu. Uygulama, 1929 Gutian Konferansı'nda "Parti silahı komuta eder" ilkesiyle resmileştirildi. Kızıl Ordu, Komünist devrim güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle Mao Zedong onun hem muharebe hem de siyasi görevlerdeki rolünü sürekli vurgulamıştı. Siyasi komiserler, Kızıl Ordu'nun iç üyelerine komünist ideolojileri öğretmekle ve Kızıl Ordu'yu doğru bir güç olarak göstererek düşmanı hedef alan propaganda görevleriyle görevlendirilmişti.[5]

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda (PLA), her komuta kademesinde bir askeri organ ve bir Parti organı olmak üzere ikili bir komuta yapısı vardır. Bu kolektif liderlik askeri komutan ve siyasi komutan (Çince: 政治主官, siyasi komiser) arasında yapılır.[6] Siyasi komiser her zaman hem taktik hem de siyasi eğitim almış üniformalı bir subay ve Çin Komünist Partisi kadrosudur. Geçmişte bu pozisyon, sivil parti yetkililerine orduda biraz deneyim kazandırmak için kullanılmıştır.[7]

Genellikle, operasyonel komuta organında en yüksek karar mercii olarak askeri komutan bulunurken, siyasi komiser ikinci komutan olarak görev yapar. Siyasi komiser yardımcı olarak büyük ölçüde halkla ilişkiler, birlik refahı, ruh sağlığı, moral ve siyasi eğitim gibi idari görevlerden sorumludur. Parti organlarına siyasi komiser başkanlık eder ve askeri komutanlar sekreter yardımcısı olarak görev yapar. Bu çerçeve, hem askeri hem de siyasi görevlilerin kendi birimlerinin hedef ve görevlerini ortaklaşa tasarlayabilmelerini sağlar.

Siyasi komiserin rolü PLA'nın farklı kolları arasında aynı değildir. Kara Kuvvetlerinde siyasi komiser genellikle ikinci komutandır, askeri subay ise operasyondan sorumludur. Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nda (PLAN) ise siyasi komiser ve Parti komitesi en üst düzey karar mercileriyken, askeri işler ikinci komutan olarak operasyon komutanına devredilir.

Çin Cumhuriyeti

Çin Cumhuriyeti Siyasi Savaş Bürosu Amblemi

Siyasi komiser (Çince: 政戰官, birebir çevirisi "Siyasi Savaş Görevlisi") pozisyonu Tayvan Ordusunda da mevcuttu. 1950'de Kuomintang Gizli Polis Müdürü olarak atanan Chiang Ching-kuo, Sovyetler Birliği'nde eğitim görmüş ve Çin Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nde Sovyet tarzı askeri örgütlenmeyi başlatmış, siyasi subay kadrosunu yeniden örgütlemiş ve Sovyetleştirmiş, gözetleme ve Kuomintang parti faaliyetleri ordu genelinde yayılmıştır. Buna karşı çıkan ise Amerikan Virginia Askeri Enstitüsü'nde eğitim görmüş olan Sun Li-jen'di. Chiang Ching-kuo daha sonra Sun Li-jen'i Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı ile birlikte Çan Kay Şek'i ve Kuomintang'ı devirmek için komplo kurmakla suçlayarak tutukladı. Sun 1955 yılında ev hapsine alındı.

Günümüzde siyasi komiserler Siyasi Savaş Bürosu'na bağlıdır ve halen Çin Cumhuriyeti Ordusu'nun siyasi operasyonlarının planlanması ve denetlenmesinden sorumludurlar; burada psikolojik savaş, dış tüketim için propaganda hazırlama, danışmanlık sağlama, psikolojik savaş eğitimi ve Tayvan ordusu için haber işleme faaliyetlerinde bulunurlar.[8][9]

Kaynakça

  1. ^ R. Dupuy, Nouvelle histoire de la France contemporaine: La République jacobine (2005) p.156
  2. ^ Richard Pipes, The Russian Revolution, Swedish 91-27-09935-0, pp 106-108
  3. ^ Richard Pipes, The Russian Revolution, Swedish 91-27-09935-0, p.120.
  4. ^ Isaac Deutscher, Stalin, 2nd edition, 1961, Swedish 91-550-2469-6, pp.168-169.
  5. ^ Benson, J. W.; Yang, Z (2020). "The Role of the Political Commissar". In Party on the Bridge: Political Commissars in the Chinese Navy. Center for Strategic and International Studies (CSIS): 9–21. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  6. ^ Rawson, Payton (13 Kasım 2023). "How China commands its 'people's army'". The Strategist. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  7. ^ Beckley, Michael (2018). Unrivaled: Why America Will Remain the World's Sole Superpower. Cornell University Press. s. 67. doi:10.7591/9781501724794. 
  8. ^ Jay Taylor (2000). The Generalissimo's son: Chiang Ching-kuo and the revolutions in China and Taiwan. Harvard University Press. s. 195. ISBN 0-674-00287-3. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  9. ^ Nancy Bernkopf Tucker (1983). Patterns in the dust: Chinese-American relations and the recognition controversy, 1949-1950. Columbia University Press. s. 181. ISBN 0-231-05362-2. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi</span> Sovyet Askeri Tarihi

Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi Kızıl Ordu ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin askerî tarihini kapsar. Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başlar. Yeni hükûmet Rus İç Savaşı'nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1939'da Mançukuo ile Moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında Moğolistan'ı destekleyerek Halhin Gol Muharebesi'nde Mançukuo'yu sahiplenen Japonya ile çarpıştı. Molotov-Ribbentrop paktıyla Nazi Almanyası ile anlaşarak Polonya'nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. Baltık Devletleri'ni, Romanya'dan Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı ilhak etti. 1939-1940'ta Finlandiya'yı işgal etti. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet Kızıl Ordu'ydu. Savaştan sonra Almanya'nın doğu yarısı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra Doğu Bloğu'nun uydu devletleri olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İvan Konev</span> Sovyet askeri kumandanı

İvan Konev, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan SSCB'li general, Sovyetler Birliği Mareşali.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Kara Kuvvetleri</span> eski bir ülkenin kara kuvvetleri

Sovyet Kara Kuvvetleri, Kızıl Ordu'nun kara unsurlarını içermektedir. Daha sonra Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'ne dahil olmuştur. Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri olan Kızıl Muhafızların Rus İç Savaşı sırasında yeniden düzenlenmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Muhafızlar (Rusya)</span>

Kızıl Muhafızlar çoğunlukla fabrika işçileri, köylülerden oluşan paramiliter gönüllü oluşumlardı. Kazaklardan ve kısmen Sovyet iktidarının korunması için askerlerden ve denizcilerden oluşuyordu. Kızıl Muhafızlar, çökmekte olan Rus İmparatorluk Ordusu'nun geçici askerî gücü ve Ekim Devrimi sırasında ve Rus İç Savaşı'nın ilk aylarında Bolşeviklerin bir oluşumuydu. Çoğu, 1917 Rus Devrimi döneminde oluşturuldu ve bazı birimler 1918'de Kızıl Ordu olarak yeniden düzenlendi. Kızıl Muhafız oluşumları, Finlandiya, Polonya, Estonya, Ukrayna ve diğerleri gibi çağdaş Rusya Federasyonu dışındaki bölgeler de dahil olmak üzere eski Rusya İmparatorluğu'nun büyük bölümünde örgütlenmişti. Merkezileşmemişlerdi ve yerel bir siyasi partinin ve yerel Sovyet üyelerinin kararıyla oluşturulmuşlardı. Sovyetlerin gücünü korumak ve genişletmek için mücadele ederek, "tüm gücü Sovyetlere" verecek yeni bir devletin yaratılmasına yardımcı oldular.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Blyuher</span>

Vasiliy Konstantinoviç Blyuher, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şapoşnikov</span> Sovyetler birliğinin mareşali

Boris Şapoşnikov, Rus İmparatorluğu'nun subayı (Polkovnik), Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Rodion Malinovski</span> Sovyet ordu komutanı ve siyasetçi

Rodion Yakovleviç Malinovski, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Yüksek Sovyet üyesi, Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Meyer Basin</span>

Meyer Velkoviç Basin, Yahudi kökenli devrimci, 26 Bakü Komiseri'nden biri, Kafkasya Ordusu Devrimci Askeri Komitesi Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Béla Miklós</span> Macar general ve siyasetçi (1890-1948)

Vitéz Béla Miklós de Dálnok, Macar asker ve siyasetçi. 1944'ten 1945'e kadar Macaristan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri</span>

1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri, Büyük Temizlik döneminde Kızılı Ordu ve Sovyet Deniz Kuvvetleri içerisindeki komutan ve subaylara karşı yürütülen geniş çaplı siyasi baskı ve tasfiye dönemidir. Tasfiyeler aslında 1936'nın ikinci yarısında ufak çaplı başlamıştır, ancak 1937'den Mihail Tuhaçevski'nin tutuklanmasının ardından tasfiyeler büyüdü. Mayıs-Haziran 1937'de diğer yedi üst düzey asker tutuklandı 1938'de ise tasfiyeler geniş bir kapsama büründü. 1939-1941 arasında tasfiyelerde keskin bir düşüş yaşansa da düşük yoğunlukla devam etti.

<span class="mw-page-title-main">227 No.lu Emir</span> Sovyet Basını Sloganı

227 No.lu Emir veya bilinen adıyla Geri adım yok!, devam eden Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Halk Savunma Komiseri olarak görev yapan Josef Stalin tarafından 28 Temmuz 1942 tarihinde verilen emirdir. Emiri konu alan Geri adım yok! sloganı 1942 yazında Sovyet basınının ana sloganı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Troçkist Anti-Sovyet Askeri Örgütü Davası</span>

Troçkist Anti-Sovyet Askeri Örgütü Davası ya da Tuhaçevski davası (Rusça: Де́ло Тухаче́вского) 1937 yılında başlayan, Büyük Temizlik kapsamı içerisinde bir kısım Kızıl Ordu komutanlarının, askeri bir komplo ile siyasi iktidarı ele geçirmeye çalışmaktan yargılandıkları bir davadır. Bu dava 1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri'nin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Destalinizasyon dönemiyle beraber Batılı tarihçiler arasında davanın uydurma olduğu yönünde analizler yapılsa da başta Grover Furr olmak üzere çeşitli tarihçiler ise güncel analizlerin ardından bu türlü bir karşı-devrimci yapının gerçek olduğuna dair güçlü kanıtlar ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kızıl Ordusu</span>

Azerbaycan Kızıl Ordusu veya Azeri Kızıl Ordusu, Rus İç Savaşı sırasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Bolşevik yanlısı Kızıl Ordu'nun bir saha ordusudur.