Bu maddede, Türkiye'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi parti illerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahiptir.
Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.
Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.
The Guardian, İngiliz günlük gazetesi. 1821'de The Manchester Guardian adıyla Scott Trust tarafından kurulmuş ve 1959'da adı değiştirilerek bugünkü hâlini almıştır. Kardeş gazeteleri The Observer ve The Guardian Weekly ile birlikte Scott Trust Limited'in sahibi olduğu Guardian Media Group'un bir parçasıdır. Bu şirket "The Guardian'ın mali ve editöryel bağımsızlığını kalıcı olarak güvence altına almak ve The Guardian'ın gazetecilik özgürlüğünü ve liberal değerlerini ticari veya siyasi müdahalelerden uzak tutmak" amacıyla kurulmuştur ve kâr amacı gütmemektedir.
Mustafa Bülent Ecevit, Türk gazeteci, şair, yazar, çevirmen ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin eski başbakanı, çalışma bakanı, devlet bakanı ve başbakan yardımcısıdır. 1974, 1977, 1978-1979 ve 1999-2002 yıllarında beş kez Türkiye başbakanlığı görevini üstlenmiştir. 1972-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığında, 1987-2004 yılları arasında ise Demokratik Sol Parti genel başkanlığında bulunmuştur. 1961-1965 yılları arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükûmetlerde çalışma bakanı olarak yer almıştır. Ecevit, 20 Temmuz 1974 tarihinde ilk Kıbrıs Harekâtı'nı, 14 Ağustos 1974 tarihinde ise "Ayşe tatile çıksın." parolasıyla ikinci harekâtı başlatmıştır. 1999'da PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini sağlamıştır. 1974'te genel af, 2000'de eşi Rahşan Ecevit'in etkisi ile Rahşan Affı'nı çıkarmıştır. Anne tarafından dedesi olan Medine Harem Şeyhi Hacı Emin Paşa'dan kendisine kalan Medine'deki yüklü mirası 2005 yılında Türk hacılarının yararlanması koşuluyla devlete, Diyanet İşleri Başkanlığına bağışlamıştır.
Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.
Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. İlk olarak 1977 yılında verilmiştir.
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.
Meksika-Türkiye ilişkileri, Meksika ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi ve ekonomik ilişkileri içerir.
Yarına Bakış, Türkiye'de yayım yapmış olan ulusal günlük gazete.
Svennik Høyer, Norveçli siyaset bilimci, akademisyen ve araştırmacı.
Büyük çadır veya geniş kapsamlı taraf, siyasette seçmenleri farklı bakış açıları ve ideolojilerden çekmeyi amaçlayan bir tür siyasi oluşum. Bu anlayış belirli bir ideolojiyi savunan ve bu ideolojiye bağlı olan seçmenleri arayan diğer partilerin aksine çeşitli ideolojilerden oluşan bir parti anlayışıdır. Tüm siyasi görüşlerin desteklenmesini amaçlamaktadır.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Ankara merkezli bir düşünce kuruluşudur. 2006 yılında kurulmuştur ve amacını "politika, ekonomi ve toplum alanlarında güncel, doğru bilgi ve analizler üretmek, siyasiler ve değişen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullar hakkında bilgilendirmek" olarak açıklamıştır. Genel koordinatörü 2014 yılından bu yana Burhanettin Duran'dır. Vakıf kendisini bağımsız, kâr amacı gütmeyen ve apolitik kuruluş olarak tanımlamaktadır, ancak Deutsche Welle, kuruluşun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kontrol edildiğini iddia etmiştir.
Yayın gazeteciliği, haber ve dergi alanıdır. Basılı gazete ve afiş gibi eski yöntemler yerine elektronik yöntemlerle yayınlanmaktadır. Radyo, televizyon ve World Wide Web üzerinde çalışır. Bu tür medya resimleri, görsel metin ve sesleri dağıtır.
Barış gazeteciliği belirli bir alternatif medya biçimidir. Çatışmayla ilgili haberlerin şiddete yönelik bir önyargıya sahip olduğunu gösteren bir araştırmadan geliştirilmiştir. Ayrıca, ana akımda gazetecilik üreterek bu önyargıyı düzeltmek için pratik yöntemler içermektedir. Savaş karşıtı hareket, barış hareketi düşünceleri hakimdir. Bu konsept Johan Galtung tarafından önerildi.
Fotoğraf gazeteciliği belirli bir gazetecilik biçimidir. Bir haber hikâyesi anlatmak için görseller kullanır. Genellikle yalnızca hareketsiz görüntülere atıfta bulunur, ancak bazı durumlarda terim aynı zamanda yayın gazeteciliğinde kullanılan videoyu da ifade ediyor. Foto muhabirliği, belgesel fotoğrafçılık, sosyal belgesel fotoğrafçılık, sokak fotoğrafçılığı veya ünlü fotoğrafçılığı gibi fotoğrafın diğer yakın dallarından farklıdır.
Bir savaş muhabiri, savaş bölgesinden haberler veren ve canlı yayın yapan gazetecidir. Ayrıca özel muhabirler olarak da adlandırıldılar. Savaş muhabirlerinin işleri onları dünyanın en çatışmalı bölgelerine götürür. Oraya vardıklarında, yazılı hesaplar, fotoğraflar veya film görüntüleri sağlamak için eyleme yeterince yaklaşmaya çalışırlar. Bu nedenle, bu genellikle gazeteciliğin en tehlikeli biçimi olarak kabul edilir. Önceki yıllarda gazete ve dergiler, günümüzde ise internet ve sosyal medya aracılığı ile haberler yayılıyor.
Savaş fotoğrafçılığı veya askeri fotoğrafçılık savaş ile ilgili fotoğrafçılık türüdür. Videografi de buna aittir. Silahlı çatışmayı ve bunun insanlar ve yerler üzerindeki etkilerini fotoğraflamayı, ayrıca belgesel film de içerir. Bu türe katılan fotoğrafçılar kendilerini tehlike altında bulabilir ve hatta ölebilir veya yaralanabilirler. 1830'larda fotoğrafın icadıyla, savaş alanlarında fotoğraflar çekilmeye başlandı. Savaş fotoğrafları şu anda tüm dünyada etkili fotoğraf türlerinden biridir.