İçeriğe atla

Siyahi muhafazakârlık

Siyahi muhafazakârlık, dünya genelinde genellikle muhafazakâr ideolojiyle uyumlu olan Afrika kökenli topluluklara dayanan bir siyasi ve sosyal felsefedir. Siyahi muhafazakârlar, siyah kilise bağlamında gelenekçilik, vatanseverlik, kendi kendine yeterlilik ve güçlü kültürel ve sosyal muhafazakârlığı vurgular.[1] ABD'de genellikle, ancak sadece, Cumhuriyetçi Parti ile ilişkilendirilir.[2]

Rekonstrüksiyon döneminde siyah seçmenler kendilerini Cumhuriyetçi Parti ile ilişkilendirmeye başladı.[3] Franklin D. Roosevelt yönetimi altında, ilk iki döneminde, sivil haklar yasaları geçirilmedi ve Yeni Anlaşma programları siyah oyların daha da bölünmesine yol açtı. 1960'ta, Kennedy-Johnson kampanyası sivil hakları merkezi bir konu olarak tanıttı ve yönetimleri sırasında ayrımcılık karşıtı yasaları geçirdi, siyah oyu kazandı.[4] O zamandan bu yana, Demokrat Parti Amerika'da siyah oyların çoğunluğunu elinde tutmuştur, ancak Pew Araştırma Merkezi'nin anketlerine göre, Afrika kökenli Amerikalıların Demokrat olarak tanımladığı yüzde oranı son yıllarda düşmüştür. Barack Obama'nın başkanlığı döneminde %75 olan oran, 2020'de %67'ye düşmüştür. Bununla birlikte, 2017'de 10.245 seçmen örneği üzerinde yapılan bir araştırma, Afrika kökenli Amerikalıların sadece %8'inin Cumhuriyetçi olarak tanımlandığını bulmuştur.[5]

Genel bakış

Rus anarşist Pyotr Kropotkin, siyah olmanın ve muhafazakâr olmanın mümkün olup olmadığı konusunda birçok soru ortaya attı ve onların gerçek olabilme yeteneklerini alaycı bir şekilde eleştirdi.[6] Kropotkin, muhafazakarlığın ırkçılık temalarının temelinde olduğuna inandığını belirtti, bu nedenle siyah muhafazakarlar "doğanın bir garip çocuğu" ve kendi kişisel çıkarları için muhafazakarlıktan faydalananlar, kendi halklarının baskısına ortak olan fırsatçılar ve suç ortaklarıdır.[6]

Siyahi muhafazakârlık, özellikle tanımlanması zordur çünkü ya tüm siyahi muhafazakârları temsil etmeyecektir ya da siyah toplumun dışındaki diğer muhafazakârlar için de geçerli olan bir şey olacaktır.[7] Siyahi muhafazakârlığın ana özelliklerinden biri, kişisel sorumluluk ve gelenekçilik vurgusudur. Siyahi muhafazakârlar, siyah güçlenme inancı ve siyah insanların refah devleti tarafından aldatıldığı teorisi üzerinden siyah milliyetçilerle ortak nokta bulabilirler. Birçok siyahi muhafazakâr için tek hedef, siyah topluma sosyal kurtuluş ve ekonomik başarı getirmektir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Dawson, Michael (2002). Black Visions: The Roots of Contemporary African-American Political IdeologiesÜcretsiz kayıt gerekli. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 9780226138619. 
  2. ^ Harris-Lacewell, Melissa Victoria (1 Ocak 2004). Barbershops, Bibles, and BET: Everyday Talk and Black Political ThoughtÜcretsiz kayıt gerekli. Princeton University Press. ISBN 9780691126098. JSTOR j.ctt7s44h. 
  3. ^ Myers, Tyler (2011). African-American Trailblazers: The Sociopolitical Factors of Success (Honors thesis). University of South Florida. Paper 31. 13 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2023. 
  4. ^ Huckfeldt, Robert (1989). Race and the Decline of Class in American Politics. Chicago: University of Illinois Press. ISBN 0252016009. 
  5. ^ "1. Trends in party affiliation among demographic groups". Pew Research Center - U.S. Politics & Policy (İngilizce). 20 Mart 2018. 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  6. ^ a b c Ondaatje, Michael (2010). Black Conservative Intellectuals in Modern America. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ss. 220. ISBN 9780812242065. 
  7. ^ Lewis, Angela K. (1 Ocak 2005). "Black Conservatism in America". Journal of African American Studies. 8 (4): 3-13. doi:10.1007/s12111-005-1000-1. JSTOR 41819065. 

Dış kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.

Muhafazakârlık veya tutuculuk, geleneksel toplumsal etmenlerin korunmasını destekleyen politik ve toplumsal felsefedir. Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Afroamerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde Afrika kökenli ırksal veya etnik grup

Afroamerikalılar veya Siyahi Amerikalılar olarak da bilinen Afrikalı Amerikalılar, Afrika'nın Siyah ırk gruplarından herhangi birinden kısmen veya tamamen gelen Amerikalılardan oluşan etnik bir gruptur. Afrikalı Amerikalılar, Beyaz Amerikalılar ile Hispanik ve Latino Amerikalılardan sonra ABD'deki en büyük üçüncü ırksal veya etnik grubu oluşturmaktadır. "Afroamerikalı" terimi genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde köleleştirilen Afrikalıların torunlarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

Sağcılık, toplumsal hiyerarşiyi veya toplumsal eşitsizliği kabul eden veya destekleyen siyasal duruş veya etkinliktir. Toplumsal eşitsizlik, sağcılar tarafından; ya milletsel/ırksal farklılıklardan, ya dini ve inançsal farklılıklardan, ya kültürel ve sosyal farklılıklardan ya da piyasa ekonomisindeki rekabetten kaynaklandığı için kaçınılmaz, doğal, normal veya cazip bulunur. Sağ ve sol isimli siyasal kavramlar, Fransız Devrimi (1789-1799) zamanında, ayrı görüşteki siyasetçilerin Fransız parlamentosunun sağında veya solunda oturmalarından esinlenilerek oluşturulmuştur; parlamento başkanının sağındaki koltuklarda oturanlar, çoğunlukla monarşist Ancien Régime destekçilerinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika felsefesi</span>

Yazılı bir geleneği pek bulunmamakla birlikte, Afrika'nın çoğunlukla sözlü gelenekleri ile örf ve adetlerinden beslenen bir felsefesi olduğundan bahsetmek mümkündür. Afrika'nın yazılı felsefesinin ilk ve ender ürünleri Eski Mısır'a aittir. Buna karşılık çağdaş Afrika felsefesine sözlü gelenek hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Jomo Kenyatta</span> Kenyalı siyasetçi

Jomo Kenyatta, Kenyalı siyasetçi. Kenyatta, Afrika ülkesi Kenya'nın 1963 ile 1964 yılları arasında ilk başbakanı, 1964 ile de 1978 yılları arasında ilk devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm, her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir. Bilim, teknoloji, ekonomik kalkınma ve sosyal organizasyondaki ilerlemelerin insanın yaşam koşullarını geliştirmede büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İlerleme Düşüncesine dayanır. Modern siyasette ilerlemecilik, siyasi değişim ve hükûmet eylemlerinin desteği yoluyla sıradan insanların çıkarlarını temsil etmeyi amaçlayan bir sosyal veya siyasi harekettir ve genellikle sol-liberal geleneğin bir parçası bağlamında düşünülür. Ancak bu, ideolojilerin eş anlamlı olduğu anlamına gelmez.

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fogel</span> ekonomist

Robert William Fogel Amerikalı ekonomist. 1993 yılında, Douglass North ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Tarih bilimde, kantitatif yöntemlerin kullanılması olan cliometrinin önde gelen savunucularından biri olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Carpetbagger</span>

Carpetbagger, ABD tarihinde Amerikan İç Savaşı’nın 1865 yılında sona ermesiyle beraber yeniden yapılanma dönemi süresince Güney eyaletlerine gelen beyaz Kuzeyliler için kullanılan aşağılayıcı terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan demokrasi</span>

Hristiyan demokrasi, merkez sağ bir ideolojidir. Bu ideoloji, ülke içinde "Hristiyanlık ilkelerinin" uygulamasına dayalıdır. Kamu içinde Hristiyan ahlakı, geleneği ve adetlerinin, modern ve demokratik bir biçimde uygulanmasını savunmaktadır. Hristiyan demokrasi ideolojisi, muhafazakârlık ve Katolik toplumsal öğretisinin etkisi altında, 19. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Ekonomik olarak ise sosyal piyasa ekonomisini savunur. Latin Amerika'da bu sol ideolojiye dönüşmüşken, Avrupa'daki Hristiyan demokrat siyasi partiler genellikle muhafazakâr, liberal ve ılımlıdır.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

Sosyal muhafazakârlık, sosyal çoğulculuk yerine geleneksel güç yapılarına vurgu yapan bir politik felsefe ve muhafazakârlık çeşididir. Kuzey Amerika'daki sosyal muhafazakârlık, 1800'lerin başında, William Wilberforce ve Abraham Lincoln tarafından ifade edildiği gibi, köleliğin, Hristiyanlık ve anayasa karşıtı yönlerine bir tepki olarak yükseldi. Ayrıca alt sınıf Protestan Amerikalıların ekonomik güvensizliği, McCarthycilik ve sosyal kurumlara yönelik diğer zorluklarla da uğraştılar. Sosyal muhafazakârlar genellikle sosyal konuların örgütlenmesini ve siyasallaştırılmasını desteklediler.

Millî muhafazakârlık, millî kimlik ve kültürel kimliğin korunmasına odaklanan muhafazakârlığın milliyetçi bir çeşididir. Millî muhafazakârlar genellikle milliyetçiliği geleneksel kültürel değerleri, aile değerlerini ve göçmen karşıtlığı destekleyen muhafazakâr duruşlarla birleştirir. Millî muhafazakârlık, ulusal veya ulusçu muhafazakârlık olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Teksas'ta siyaset</span>

Teksas'ta siyaset, ABD'nin eyaletlerinden biri olan Teksas'taki politik konuları ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Afrika bayrağı</span>

Afroamerikan bayrağı, Siyah Kurtuluş bayrağı, UNIA bayrağı ve çeşitli diğer isimler olarak da bilinen Pan-Afrika bayrağı, kırmızı, siyah ve yeşilden oluşan üç eşit yatay şeritten oluşan üç renkli bir bayraktır. 13 Ağustos 1920'de Dünya Siyahlarını Geliştirme Derneği ve Afrika Toplulukları Birliği (UNIA-ACL), Madison Square Garden'da bir ay süren toplantısı sırasında, Dünya Siyah Halklarının Hakları Bildirgesi'nin 39. maddesinde resmi olarak kabul etti. Bayrağın varyasyonları, Garveyist ideolojileri temsil etmek için Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerde kullanılabilir ve kullanılmıştır.

En büyük kediler listesi, kayıtlardaki yabani bireylerin bildirilen maksimum ağırlık ve boyutuna göre sıralanmış 10 Felidae türünü göstermektedir. Liste kedi melezlerini içermemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Willa Brown</span> Amerikalı pilot, öğretmen ve aktivist (1906–1992)

Willa Beatrice Brown, Amerikalı pilot, lobici, öğretmen ve sivil haklar aktivistidir. ABD'de pilot lisansı kazanan ilk Afroamerikalı kadın, Amerika Birleşik Devletleri Kongresine aday olan ilk Afroamerikalı kadın, Civil Air Patrol'daki ilk Afroamerikalı subay ve ABD'de hem pilot lisansı hem de uçak tamircisi lisansına sahip olan ilk kadın oldu.