İçeriğe atla

Siyah saç

Siyah saç, dünyadaki tüm insan saç renkleri içinde en koyu ve en yaygın olanıdır. Sarışın, kızıl ve kahverengi saç ile beraber tüm dünyada yaygındır. Baskın bir genetik özelliklidir ve tüm geçmişlerden ve etnik kökenlerden olan insanlarda bulunur.[1] Çok miktarda ömelanin içerir ve diğer saç renklerinden daha az yoğundur. Siyahi insanlarda afro dokulu saç birincil özellikdir. Siyah saçla ilişkili cilt rengi yelpazesi, en açık ten tonlarından koyu ten rengine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.[2] Siyah saçlı insanların koyu veya açık gözleri olabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pigment</span>

Pigment ya da boyar madde, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir. Tarih öncesi ve tarihi değeri olan pigmentler arasında koyu sarı, odun kömürü ve lapis lazuli bulunur. Sanayide olduğu kadar sanatta da kalıcılık ve istikrar istenen özelliklerdir. Kalıcı olmayan pigmentler kaçak olarak adlandırılır. Kaçak pigmentler zamanla veya ışığa maruz kaldıkça solarken bazıları sonunda kararır. Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda ve diğer malzemeleri renklendirmede kullanılır. İmalat ve görsel sanatlarda kullanılan çoğu pigment kuru renklendiricidir ve genellikle ince bir toz hâlinde öğütülür. Boyada kullanım için bu toz, pigmenti askıya alan görece nötr veya renksiz bir malzeme olan bağlayıcıya eklenir ve boyaya yapışkanlık verir. Genellikle aracında çözünmez olan bir pigment ile kendisi bir sıvı olan veya aracında çözünen boya arasında bir ayrım yapılır. Renklendirici, ilgili araca bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda pigment, bir metalik tuzla çözülebilir bir boyanın çökeltmesi ile boyadan üretilebilir. Oluşan pigmente göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüklerinden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Saç</span> kafa derisinde bulunan kıl kümesi

Saç, insanda, baş üzerinde kafa derisi ya da saç derisi denen kısımda bulunan kıl kümesine verilen genel ad. Saç, deride bulunan saç foliküllerinden büyüyen bir protein lifidir. Saç, memelilerin tanımlayıcı özelliklerinden biridir. İnsan vücudu, tüysüz deri bölgeleri dışında, kalın terminal saçı ve ince vellus saçı üreten foliküllerle kaplıdır. Saça en yaygın ilgi, saç büyümesi, saç tipleri ve saç bakımı üzerine odaklanır, ancak saç aynı zamanda esas olarak proteinden, özellikle alfa-keratinden oluşan önemli bir biyomateryaldir. Vücut kılları, yüz kılları, kulak kılları, burun kılları, kaş, kirpik, kol altı kılları, göğüs kılları, karın kılları, kasık kılı, bacak kılları vücutta bulunan diğer saç tipleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kıl</span> kıl kesecikleri hücrelerinden çıkan tüy bütünü

Kıl, bitkilerin kökleri ile yapraklarında bulunan ince-uzun yapılara ve hayvanların, özellikle de memelilerin bedenlerini kaplayan, "kıl kesecikleri" adı verilen hücrelerden çıkan tüylere verilen ortak ad.

Göze renk veren anatomik yapı iristir.

<span class="mw-page-title-main">Saç rengi</span>

Saç rengi, iki tür melanine bağlı olarak saç foliküllerinin pigmentidir. Bunlar eumelanin ve feomelanindir. Genellikle, saçta daha fazla eumelanin varsa, saçın rengi daha koyu olur. Daha az eumelanin varsa, saç daha açık renkli olur. Melanin seviyeleri zaman içinde insanın saç renginin değişmesine neden olabilir ve aynı insan üzerinde birden fazla renkte saç köklerinin bulunması mümkündür. Özel saç renkleri genellikle etnik gruplarla, gri veya beyaz saç renkleri ise yaşla ilişkilendirilir. En yaygın saçlar ;siyah saç, sarı saç,kahverengi saç, kumral saç, kızıl saç, titian saç renkleridir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercin</span>

Güvercin, Güvercingiller (Columbidae) familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Florit</span>

Fluorit veya florit; CaF2 bileşiminde, saydam veya yarı saydam olan, sarı, yeşil, mavi, mor, kırmızı veya renksiz olabilen bir mineraldir. Doğada en fazla renk çeşitliliğine sahip minerallerden birisidir. Yoğunluğu 3,2 g/cm³, sertliği ise Mohs sertlik cetveline göre 4'tür. Kristal yapısı genelde kübik olmakla beraber oktahedral yapılara da rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siyahiler</span> orta ila koyu kahverengi tenli insan ırkı

Siyahî ya da zenci, antropolojide insanların ayrıldığı ırklardan biri. Bu kavram yalnızca belirli milletleri değil, derileri siyah olan tüm insanları kapsar. Batılı devletlerde yaygın olarak kullanılan Afro (Afrikalı) ve Karayipli sözcükleri de zaman zaman Türkçede kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı</span> bir renk

Kırmızı, al veya kızıl, parlak gökkuşağının en dışındaki renk. Sarı ve mavi gibi ana renklerden biridir. Güneş içteki gökkuşağındaki kırmızı renk ve gözümüzün açısı 42 derecedir. Elektromanyetik tayfın görülebilen renklerinden biridir. Kırmızı ışığın dalga boyu 630-760 nanometre civarındadır. Kırmızı en düşük frekanslı renktir. Kırmızının altındaki frekanslara kızılötesi denir. Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sarışın</span> Saç rengi

Sarışın, düşük seviyede koyu eumelanin pigmentinden oluşan saç rengine sahip kişi. Meydana gelen görünür renk çeşitli faktörlere bağlıdır; fakat genellikle sarının bir çeşididir. Renk, çok soluk sarıdan, kızılımsı "çilek" sarısı ya da altınımsı-kahverengimsi sarı rengine kadar sarının tüm çeşitlerinden olabilir. Fischer-Saller ölçeğinde sarışın rengi A'dan J'ye kadar sıralanır. 2002 ve 2006 yılları arasında doğal sarışınların soyunun tükeneceğini öngören bir bilimsel bir araştırmaya dayandığı iddia edilen bir asparagas olan sarışın geninin kaybolması yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Cilt rengi</span>

İnsanda cilt rengi esasen vücuttaki melanin miktarına bağlıdır. Cilt rengi siyahtan beyaza kadar değişken bir şekildedir ve evrimsel nedenleri tam olarak belli olmasa da cilt renginin insanın genetiğinden kaynaklandığı bilinmektedir. İnsan cildinin en üst tabakası renksizdir. Melanin cildin 1. ve 2. tabakalarında bulunur ve cilde rengini verir. İnsan vücuduna renk veren melanin pigmentleri güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarına karşı kişiyi korur ve pigmentler insan vücudunda sıcak ve güneşli bölgelerde daha çok salgılanır, bu yüzden sıcak bölgelerde deri rengi daha koyudur. Melanin pigmentlerinin salgılanmasından genler sorumludur. Bu yüzden ekvatora yakın bir yere giden bir kimsenin cilt renginin bir anda koyulaşması ve kişinin siyahi olması imkânsızdır. Aynı şekilde belirtilen kişinin çocukları da siyahi olamaz. Bunun için çok uzun yılların geçmesi gerekir. Bu süreç içerisinde, coğrafya koşulları kişinin gen havuzuna işleyerek gelecek nesillerin kademeli olarak siyahlaşmasını sağlar. Açık olan cilt rengi aşırı güneş ışığına maruz kalmanın sonucunda kararabilir. Cilt rengi bazı kültürlerde hâlen çok önemlidir ve sosyal statüyü belirler.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranian</span> Köpek cinsi

Pomeranian, Pomeranya köpeği veya kısaca pom, Orta Avrupa'nın Pomeranya bölgesi adını alan Spitz tipi köpek cinsidir. Genellikle süs köpeği olarak bilinir. Pomeranian özellikle büyük Spitz tipi köpekler, Alman Spitz soyundan üretilmiştir. Bu Alman Spitz cinsinin bir çeşidi olarak Fédération Internationale Cynologique tarafından tespit edilmiştir. Birçok ülkede, Zwergspitz olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya bayrağı</span> Bu nasıl bayrak böyle

Zambiya bayrağı, Zambiya'nın bağımsızlığını kazandığı 24 Ekim 1964 tarihinde göndere çekilmiş, 1996 yılında bayrak zemini renginde ufak değişiklik yapılarak bugünkü halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kumral saç</span>

Kumral saç, en yaygın olarak kırmızımsı kahverengi veya koyu zencefil olarak tanımlanan çeşitli kızıl saçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi saç</span> insan saçı rengi

Kahverengi saç, siyah saçtan sonra en yaygın 2. saç rengi türüdür. Açık kahverengiden neredeyse siyaha kadar değişir. Kumral saç da kahverengi saçın alt türüdür. Daha yüksek seviyelerde koyu pigment eumelanin ve daha düşük seviyelerde soluk pigment feomelanin ile karakterizedir. Kahverengi saçlı kişilere Batı'da genellikle "brunette" (esmer) denir. Kahverengi saç, Batı dünyasında, özellikle Orta Avrupa, Güneydoğu Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Güney Konisi, Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Doğu'da yaygındır. Ek olarak, kahverengi saç Avustralya Aborjinleri ve Melanezyalılar arasında da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Afro dokulu saç</span>

Afro dokulu saç, Afrika ve Afrika diasporasındaki birçok popülasyonların doğal saç rengi türüdür. İsmine rağmen bu saç dokusu, Avrupa, Okyanusya ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde de bulunur. Bu saç tipinin her bir teli, küçük, açıya benzer sarmal şeklinde büyür. Düz, dalgalı veya kıvırcık saçla afro dokulu saç daha yoğun görünür. En yayğın renk siyahdır, ama kahverengi, sarı, kırmızı renkler de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Açık ten</span>

Açık ten, insan cilt rengidir. Dünyada en fazla yayılmış cilt rengi türüdür. Genel olarak Beyazları ifade eder. Eumelanin pigmentasyonu azdır. Güneşli zamanlarda bronz tene dönüşür. Düşük UV radyasyonlu ortamlara uyarlanmıştır. Açık ten, Avrupa ve Kuzeydoğu Asya'nın yerli popülasyonları arasında en yaygın olarak bulunur. Açık ten rengine sahip kişiler genellikle "beyaz" renge sahiptirler. D vitamini tükenmesine karşı hareket eden evrimsel bir seçim olarak açık ten pigmentasyonu bulunur. Beyaz, sarı, yüksek sarı, portakal renklerine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Saç boyama</span> yaygın saç bakımı, saç modeli ve kozmetik uygulaması

Saç boyama, yaygın saç bakımı, saç modeli ve kozmetik uygulamasıdır. Bu, bir saç rengini değiştirme yöntemidir. Farklı renk boyalarla siyah saç, sarı saç,kahverengi saç, kumral saç, kızıl saç, titian saç, mavi saç türleri almak mümkündür. Saç boyama, güzellik salonunda bir kuaför tarafından profesyonel olarak veya evde bağımsız olarak yapılabilir. Saç boyama için önceler henna, kına gibi doğal ürünler kullanılırdı, şimdi bununla beraber farklı kozmetik boyalar uygulanır. Saç vurgulama türü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl saç</span>

Kızıl saç veya Turuncu saç, insan nüfusunun yaklaşık olarak %1 ila %2'sini temsil eden bir saç rengidir. Kızıl saç, Kuzey ve Batı Avrupa kökenli insanlarda daha sık görülür, diğer popülasyonlarda daha az sıklıkla görülür. Kızıl saçlar, Kromozom 16'daki bir resesif genin iki kopyasına sahip olan insanlarda ortaya çıkar, bu da MC1R geninde bir mutasyona neden olur.