İçeriğe atla

Siyah gergedan

Siyah gergedan
Yaşadığı dönem aralığı: 3,6-0 myö
Piasenziyen-Günümüz 
PreЄ
J
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Perissodactyla
Familya:Rhinocerotidae
Oymak:Dicerotini
Cins:Diceros
Tür: D. bicornis
İkili adlandırma
Diceros bicornis
Linnaeus, 1758
Dağılımı

Siyah gergedan (Diceros bicornis), Afrika kıtasında yaşayan tek toynaklı takımına mensup büyük bir gergedan türüdür. Birçok alttürü bulunmaktadır.

Dişi bir Güneybatı Siyah gergedanı(Diceros bicornis occidentalis)

Fiziksel Özellikler

Oldukça büyük bir hayvan olan siyah gergedan yaklaşık olarak 1,5 m omuz yüksekliğine ve 800–1400 kg ağırlığa sahiptir. Sanılanın aksine siyah renkli değil akrabası beyaz gergedan gibi gri renklidir. kuyruğundan burnuna yaklaşık 3,5 m uzunluğa erişebilir ve genel olarak erkekler biraz daha iridir.[2]

Beyaz gergedan başı (solda), Siyah gergedan başı (sağda)

Fiziksel anlamda beyaz gergedanla belli farklılıklara sahiptir. Siyah gergedanlar daha küçük kulaklı, daha ufak vücutlu ve daha küçük boynuzludur. Yine siyah gergedanlar arkalı önlü iki boynuza sahiptirler ve ön boynuzlar biraz daha uzundur. Ön boynuzlar yaklaşık olarak 80 cm kadar büyürken; arka boynuz 30 cm civarındadır.[2] Bilhassa kafa kısımlarında bu bariz farklar görülebilir. En dikkat çekici olanlardan biri dudak yapısındaki farklılıktır, zira beyaz gergedanlar görece kare şeklinde bir dudak yapısına sahipken; siyah gergedanlarda dudaklar sivri bir yapıdadır. Bu dudak yapısı seçici otlama tipi bir beslenmeye uygundur, yaprak, meyve ve yumuşak bitki kısımlarını dallardan ayırmaya yarar. Tersine beyaz gergedanlar otlama türü otçul beslenme alışkanlığına sahiptir.[3] Vücutları kılsızdır, bir tek kulak uçlarında ince ve saçaklı kıllar vardır.[2]

Davranış ve Üreme

Hayatlarının genelini yalnız geçirirler, ancak dişiler yaklaşık 3 sene doğurdukları yavrularıyla yaşamaktadırlar. Beslenme saatleri şafak vakti ve akşam saatleridir, zira sıcak Afrika güneşi altında genellikle kendilerini gölgelere atıp dinlenirler. Güneş ışığı ve böceklere karşı toprağa bulanıp derilerini korurlar.[3] Doğal yaşamda ortalama ömürleri ortalama 30 senedir, ancak esaret altında ortalama ömürler uzamaktadır.[2] Koku alma ve işitme duyuları oldukça hassastır.[3] Yıl boyunca çiftleşme eylemi gösterseler de çiftleşme isteğinin tavan yaptığı kızgınlık dönemleri bölgeden bölgeye değişmektedir. Gebelik yaklaşık olarak 15 ay sürmektedir ve dişiler tek seferde 1 yavru doğururlar. Doğan yavrular 18 aylıkken sütten kesilirken; yaklaşık 3 yıl anneyle yaşarlar. dişilerde üreme olgunluğu 5-6 yaşında kazanılırken, erkek bireylerde üreme olgunluğu 7-8 yaş civarında kazanılır.[2]

Habitat

Siyah gergedan (Diceros bicornis) 20. yy'ın ortalarına dek Afrika'nın birçok kesiminde yaşamaktaydı. Özellikle son 50 yılda aşırı avlanmayla tüm kıtada 3000 civarında gergedan kaldığı düşünülmektedir. Soyu tehlikede olan bir canlıdır. Eskiden bu canlıların Benin, Gana, Togo, Fildişi Sahili, Nijer, Linerya, Gine, Senegal ve Sierra Leone gibi ülkelerde var olduğuna ilişkin fikirler tarihsel kayıtlara dayandırılarak ileri sürülmektedir.[4] Güncel olarak bulunduğu ülkelerse Kenya, Zimbabve, Güney Afrika, Tanzanya ve Namibya'dır. Batıda D. b. longipes alttürü, doğuda D. b. michaeli, güney orta kesimde D. b.minor ve güneybatıda D. b. bicornis olmak üzere 4 alttür belirlenmiştir. 2011 yılında batı alttürü D. b. longipes'in yok olduğu ilan edilmiştir.[5] Siyah gergedanların habitat büyüklüğü birkaç km^2'den yüzlerce km^2'ye dek uzanır. En büyük tehdit kaynağı olarak insan öğesinden etkilenirler. Doğal olarak aslanlar bir tehdit oluştururlar bilhassa yavru gergedanlara sık sık saldırmaktadırlar, nadiren yetişkin bireylere de saldırırlar.[2]

Kaynakça

  1. ^ Emslie, R. (2020). "Diceros bicornis". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2020: e.T6557A152728945. Erişim tarihi: 24 Kasım 2021. 
  2. ^ a b c d e f Kurnit, Jennifer. "Diceros bicornis black rhinoceros". www.animaldiversity.org. Animal Diversity. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c Nat Geo, Nat Geo. "Black Rhinoceros". www.nationalgeographic.com. National Geographic. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Rookmaaker, L. C. "Historical distribution of the black rhinoceros (Diceros bicornis) in West Africa" (PDF). www.rhinoresourcecenter.com/. Rhino Resource Center. 25 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ Moodley et. al, Yoshan. "Extinctions, genetic erosion and conservation options for the black rhinoceros (Diceros bicornis)". www.nature.com. Nature. 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz foku</span> Phocidae familyasından fok türü

Akdeniz foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Monachus cinsinde sınıflandırılan, yeryüzünde sadece doğu Akdeniz sahilleri ile Batı Afrika'nın bir tek sahilinde yaşayan fok türü.

<span class="mw-page-title-main">Gergedan</span> Gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasına ait tek toynaklılar

Gergedan, Gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasından, ağır ve hantal gövdeli, burun kemiğinin üstünde derisine yapışık bir veya iki boynuzu bulunan, kalın derili otçul memelilerin genel adı. Atgiller ve tapir gibi tek toynaklılar (Perissodactyla) takımına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Asya mandası</span>

Asya mandası, kısaca manda, Boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasına ait bir memeli türü. Çoğunlukla evcil olarak yetiştirilen mandaların yabani nüfusları önemli ölçüde azalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liger</span> Aslan-kaplan melezi canlı

Liger, erkek aslanla dişi kaplanın çiftleşmesinden ortaya çıkan melez canlıya verilen isim. Bu isim İngilizcedeki aslan (lion) ve kaplan (tiger) kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Tapir</span> Güney ve Orta Amerika ile Güneydoğu Asyanın cengel ve ormanlık bölgelerinde yaşayan memeli türüdür

Tapir, domuza benzeyen, burunlarının kavrama özelliği olan ve otlanarak beslenen büyük memelilerden oluşan Tapirus cinsindeki hayvanların ortak adıdır. Güney ve Orta Amerika ile Güneydoğu Asya'nın cengel ve ormanlık bölgelerinde yaşar. Dört tapir türü de, soyu tehdit altında ya da korunmasız olarak sınıflandırılmıştır. En yakın akrabaları diğer tek toynaklılardan atlar ve gergedanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tek toynaklılar</span> memeli takımı

Tek toynaklılar ya da tek parmaklılar, memeliler (Mammalia) sınıfından otobur hayvanları barındıran bir takımdır. Ayaklarında genelde tek sayıda toynağı bulunan bu takımdaki hayvanlar büyük ve çok büyük hayvanlar olarak nitelenebilir. Çift toynaklılar takımının geviş getiren hayvanlarının aksine tek toynaklılar bitki selülozunu midede değil bağırsaklarda sindirir. Atgiller, gergedanlar ve tapirler mevcut tek toynaklılardır.

<span class="mw-page-title-main">Leçve</span>

Leçve, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Afrika'da yaşayan antilop türü.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Okapi</span>

Okapi, zürafagiller (Giraffidae) familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türü.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'nın beş büyükleri</span>

Afrika'nın beş büyükleri, Afrika kıtasına özgü büyük hayvanların en tehlikelilerini belirtmek için kullanılır. Bu hayvanlar; aslan, pars, gergedan, fil ve Afrika mandasıdır. Bunlar, popüler kültürde belirgin bir şekilde yer alan karizmatik megafauna örnekleridir ve Afrika'nın en büyük hayvanları arasındadır. Büyük hayvan avcıları tarafından ortaya atılan bu terim, Afrika'da yaya olarak avlanması en zor beş hayvanı ifade etmektedir ancak artık oyun izleyen turistler ve safari tur operatörleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kambur balina</span>

Kambur balina, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasından bir balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak kanatlı kara ördek</span>

Ak kanatlı kara ördek büyük bir deniz ördeği.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı duvarcı arı</span> arı türü

Osmia rufa, kırmızı duvarcı arı, duvarcı arılardan Belçika ve Hollanda'da sıklıkla görülen bir arı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Büyük cüce geyik</span>

Büyük cüce geyik, cüce geyikgiller (Tragulidae) familyasından, gececil memeli hayvan türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak dudaklı geyik</span>

Ak dudaklı geyik, Geyikgiller (Cervidae) familyasından, memeli hayvan türü.

<i>Larus dominicanus</i>

Larus dominicanus, martıgiller familyasından güney yarımkürenin birçok yerindeki sahillerde ve adalarda yumurtlayan bir martı türüdür. Alttürleri L. d. vetula güney Afrika'da, L. d. dominicanus ise Güney Amerika, Avustralya'nın belli bölgeleri ve Yeni Zelanda'da görülür. Bilimsel adında bulunan tür epiteti dominicanus, beyaz iç giysilerinin üzerine siyah pelerin takan Dominiken tarikatı rahiplerinden alınmıştır. Sahil bölgelerinde yaşayan bir martı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz gergedan</span>

Beyaz gergedan günümüzde var olan beş gergedan türünden ve kalan birkaç megafauna türünden biridir. Ot yemek için geniş bir ağzı vardır ve tüm gergedan türlerinin en sosyal olanıdır. Kuzey alttürünün çok az bireyi kaldı, 2018'de onaylanmış – ikisi de esaret altında – iki birey kaldı. Dünyanın bilinen son erkek kuzey beyaz gergedanı Sudan, 19 Mart 2018'de Kenya'da öldü.

<i>Coelodonta antiquitatis</i> soyu tükenmiş gergedan

Yünlü Gergedan, Pleistosen dönemi boyunca Avrasya'da yaşamış tek toynaklı memeli türü.