İçeriğe atla

Siyah Orfe (anlam ayrımı)

  • Siyah Orfe (film), Marcel Camus'nün yönettiği 1959 yapımı sinema filmi. Portekizce özgün adı Orfeu Negro
  • Siyah Orfe (şarkı), Brezilyalı besteci Luiz Bonfá'nın yukarıdaki film için bestelediği Bossa Nova parça. Asıl adı Manhã de Carnaval (Tr: karnaval sabahı) olan şarkı filmin adıyla da anılmaktadır.
  • Siyah Orfe (kitap), Jean-Paul Sartre'ın 1948 tarihli deneme kitabı. Özgün adı "Orphée noir"
  • Black Orpheus (albüm), Yukarıdaki filmin 1959 tarihli soundtrack albümü.
  • Black Orpheus (albüm, 2003), Keziah Jones'un 2003 tarihli müzik albümü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Johnny Cash</span> Amerikalı şarkıcı (1932 – 2003)

Johnny Cash Amerikalı rock ve country müziğini önemli ölçüde etkilemiş bir gitarist, söz ve müzik yazarı ve June Carter Cash'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Orfeus</span>

Orfe (Orpheus), kimilerince gerçekten yaşamamış efsanevi bir isim veya mitolojik bir şair olarak görülmesine karşın, ezoterizmde, Antik Yunan'a bilgeliği Pisagor ve Platon’dan önce getirmiş, en büyük inisiyelerden biri olarak kabul edilir.

<i>Siyah Orfe</i> (film)

Siyah Orfe 1959 Fransa Brezilya ve İtalya ortak yapımı romantik fantastik filmdir. Özgün adı Orfeu Negro dur. İngilizce konuşulan ülkelerde Black Orpheus adı ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 1 Ocak 1962'de gösterime girmiştir.

<i>Bir Şairin Kanı</i> film

Bir Şairin Kanı 1930 Fransa yapımı dramatik fantastik filmdir. Özgün adı Le Sang d'un Poète olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Blood of a Poet adı ile gösterilmişti.

<i>Öğretmenimize Sevgilerimizle</i>

Öğretmenimize Sevgilerimizle, siyahi Guyanalı yazar E. R. Braithwaite'in 1959 yılında yazdığı yarı otobiyografik romanının adıdır. Özgün adı To Sir, With Love olan roman Türkiye'de 1968 yılında İnkılap ve Aka Kitabevi tarafından Ferid Namık Hansoy'un çevirisi ile yayımlandı. Kitabın Türkçe baskısının ön kapağında 1967 tarihli sinema uyarlamasından bir fotoğraf karesi kullanılmıştır.

Baskervillerin Köpeği veya The Hound of the Baskervilles şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Paint It, Black</span>

Paint It, Black, İngiliz rock müzik grubu The Rolling Stones'un 1966'da çıkarttığı single şarkının adıdır.

Yakın anlamlılar

İlgili kitaplar

<i>Orfe</i> (film)

Orfe, 1950 Fransa yapımı fantastik dramatik filmdir.

<i>Orpheus Leading Eurydice from the Underworld</i>

Orpheus Leading Eurydice from the Underworld (Türkçe:Orfe'nin Evrediki'yi Yeraltından Çıkartmakta İken Õnünde Gitmesi Fransız ressam Jean-Baptiste-Camille Corot'un 1861 yılında hazırladığı Orfe'nin yeraltından Evridiki'yi geri getirmek için çabasını anlatan tablo.

1959'da sinema, maddesi 1959 yılında gösterime giren filmleri listelemektedir.