İçeriğe atla

Siyah Kalem Grubu

Siyah Kalem Grubu, 27 Mayıs 1960 darbesinden bir yıl sonra Ankara'da sekiz ressamın bir araya gelerek kurdukları gruptur.

Grubu oluşturan ressamlar, İhsan Cemal Karaburçak, Cemal Bingöl, İsmail Altınok, Ayşe Sılay, Selma Arel, Lütfü Günay, Asuman Kılıç ve Solmaz Tugaç’dır. Cemal Bingöl, Topkapı Sarayı'nda resimleri bulunan 15. yüzyıl ressamı Mehmet Siyah Kalem'den esinlenerek gruba Siyah Kalem ismini vermiştir.

Siyah Kalem Grubu, belli bir tarzın ya da sanat anlayışının izinde olmayıp, Ankaralı ressamların dayanışması ve bir sanat ortamı oluşturma amacı ile kuruldu. Avusturyalı ressam Franz Luby'den etkilenen grup 1965 yılında bir sergi sonrasında dağıldı.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "10'LAR' GRUBU, 'YENİ DAL GRUBU', 'SİYAH KALEM GRUBU". Görsel Sanatlar 29 Mayıs 2008. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020. 
  2. ^ Aras, Ferah (2011). İhsan Cemal Karaburçak. İstanbul: Pera Müzesi No:48. s. 154. ISBN 978-975-9123-86-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İsmail Altınok, Türk ressam.

D Grubu. 1933 yılında, beş ressam ve bir heykeltıraş tarafından kurulan sanatçı birliğidir.

Nurullah Berk Türk ressamdır. Türkiye’de geometrik-figüratif yapımcılığın (konstrüktivizim) ilk temsilcilerinden biridir. Eserlerinde kübizm etkilenmeleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lütfü Çetin</span> ressam

Ömer Lütfü Çetin, Türk ressamdır.

Turan Erol, Türk ressam, akademisyen ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Sami Yetik</span> Türk ressam

Sami Yetik, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği</span>

Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, Türkiye'de 1929-1932 ve 1936-1942 arasında etkinlikler gerçekleştirmiş bir sanatçı topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Karakaş</span> Türk ressam ve gravür sanatçısı

Fethi Karakaş Türk ressam ve gravür sanatçısı.

Kazimir Severinoviç Maleviç, , geometrik soyut sanatın öncülerinden ve avangart süprematist hareketinin yaratıcısı olan ressam ve sanat teorisyeni.

Cemal Bingöl, Türk ressam ve resim öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

Nur Koçak, Türk ressamdır. Yapıtları dünya çapında birçok sanat müzesinde sergilenen Koçak, kadınların toplumdaki yerine odaklanan çalışmalar yapmaktadır. İlkokul, ortaokul, lise onuncu sınıfın sonuna kadar TED Ankara Koleji'nde okumuş, liseyi Western High School, ABD, Washington DC'de bitirmiştir.

İlgi Adalan, Türk seramik sanatçısı ve resim öğretmeni. Siyah ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu soyut biçimli seramik çalışmaları ile tanınır. 1953-1959 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde resim üzerine çalıştı. Mezuniyet sonrasında beş yıl kadar bir süre resim öğretmenliği yaptı. 1960’lı yıllarda Gorbon Seramik Fabrikası’nda görev almaya başlaması ile seramik sanatına yöneldi. 1970'li yıllarda Candeğer Furtun, Hamiye Çolakoğlu, Atilla Galatalı, Güngör Güner, Jale Yılmabaşar, Mustafa Tunçalp ve Erdinç Bakla gibi sanatçılar ile seramik sanatına canlılık ve yenilik getiren isimlerden biri oldu. 1981’de İstanbul Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde bronz madalya ile ödüllendirildi. Eserlerinde kalıpları deformize olmuş insan figürü ve ellerin soyut biçimde oluşturduğu formlar baskın haldedir.

<span class="mw-page-title-main">Oral Enuğur</span> Türk ressam,sanatçı

Şerif Oral Enuğur Türk ressam.

Nevhiz Tanyeli Türk ressamdır.

İhsan Cemal Karaburçak Türk ressam.

Avni Memedoğlu Sosyal gerçekçi, Yeni Dal Grubu üyesi, Türk ressam

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.