İçeriğe atla

Siyah Ekran Hatası

Siyah ekran hatası, sistemin kapanmasına neden olabilecek kritik bir sistem hatasıyla karşılaştıktan sonra Microsoft Windows işletim sistemlerinin bazı sürümlerinde görülebilen önemli bir sistem hatasıdır.

Sistem sabit sürücüsü ana önyükleme kaydını yükleyemediğinde ortaya çıkan bir siyah ekran hatası

Windows 3.x

Windows 3.0'da Standart Mod sırasında siyah ekrana neden olan bir EMM386 hata mesajı örneği.

Windows 3.x'te siyah ekran, DOS tabanlı bir uygulama düzgün çalışmadığında ortaya çıkan bir hatadır. Ağ sürücüleri bellekte yerleşikken belirli işlemlerin denenmesiyle birlikte bağlantılı olduğu biliniyordu. (Genellikle hata, DOS için Novell NetWare istemcisi yüklenirken görüldü)

Sorun çoğu durumda, etkilenen istemcilerin SYSTEM.INI dosyasına TimerCriticalSection = 10000 metnine sahip ek bir bölüm eklenerek giderildi.

Windows'un sonraki sürümlerinde

MS-DOS, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows Me, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ayrıca işletim sistemi önyükleme yapamadığında siyah ekran hatasını verir. Bu, genellikle eksik bir dosyadan kaynaklanır.[1] Bu, kullanıcı tüm dosyalarda dosya sıkıştırmayı etkinleştirdiğinde ve işletim sistemi sıkıştırdığında da olur. Eksik dosya önyükleme işlemi için kritikse, genellikle kullanıcının Windows'u yeniden yüklemesi gerekir. Ancak, çoğu zaman önyükleme ekranı kullanıcıyı eksik dosya konusunda bilgilendirecektir. İşletim sistemi sıkıştırılmışsa, işletim sistemi güvenli mod içine bile önyükleme yapamayacaktır.[2][3] Ancak, başka bir aygıttan önyükleme yapmak ve dosyaları açmak genellikle sorunu çözecektir.

2009'un sonlarında, Windows XP, Windows Vista ve Windows 7'de siyah ekran hakkında birkaç yeni rapor ortaya çıktı. İlk başta hatanın kaynağının Windows Update olduğu düşünüldü. Fakat sonralarında Prevx tarafından hatalı bir rapor olarak geri alındı.[4][5] Microsoft ise soruna hiçbir güvenlik duvarının neden olmadığını ve bunun kötü amaçlı bir yazılıma bağlı olabileceğini bildirdi.[6][7] Diğer durumlarda, siyah ekranın yerini mavi ekran aldı.

Windows 10, yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, tamamlanmamış bir güncelleme nedeniyle siyah ekran hatası verebilir; eski durumda, güncellemeden sonra sistem yeniden başlatılır ve kullanıcıya giriş ekranı sunulur, ancak kullanıcı giriş yaptıktan sonra bunun yerine başka bir siyah ekranla takılır. Bilgisayarı sert bir şekilde kapatmak ve soğuk önyükleme yapmak, kullanıcının bu sorunu çözmesinin tek yoludur.[8]

MacOS'da siyah ekran

Bazı MacOS sürümlerinde (Mac OS X Lion gibi) bir donanım veya yazılım sorunu, sistemin çekirdek paniği yerine siyah ekran göstermesine neden olabilir. Bu genellikle bir grafik kartı arızasına veya uyku/uyanma sorununa işaret eder.[9]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Siyah ekran örneği". 2 Şubat 2021. 22 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  2. ^ Deland-Han. "Önyüklemede siyah ekran - Windows Server". docs.microsoft.com. 29 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Windows yardımı ve öğrenimi". support.microsoft.com. 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Windows Black Screen Root Cause". web.archive.org. 4 Ocak 2012. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Windows Black Screen recap". web.archive.org. 28 Aralık 2011. 4 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  6. ^ "'Black screen of death' for some Windows users". NBC News (İngilizce). 22 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  7. ^ wibjorn. "Geliştirici araçları, teknik belgeler ve kod örnekleri". docs.microsoft.com. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  8. ^ Cawley, Christian (9 Aralık 2019). "How to Fix a Black Screen of Death Error in Windows 10". MUO (İngilizce). 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 
  9. ^ "Black Screen Of Death Plagues Some Mac Users After Lion Update | Cult of Mac". www.cultofmac.com. 26 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Mavi ekran</span> Windows işletim sisteminin çözemeyeceği bir problem ile karşılaştığınıda kullanıcının sorun hakkında bilgilenmesini sağlayan, monitöre iletilen ekran

Mavi ekran ya da BSoD Microsoft Windows'un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenip ekrana getirdiği, üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranı. Windows 98, tanıtıldığı ve tüm dünyada canlı olarak yayınlanan toplantıda bilgisayara bir tarayıcı takılması ile kilitlenmiş ve mavi ekran vererek daha piyasaya sürülmeden herkesin gözü önünde çöken ilk işletim sistemi unvanını almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Me</span> 2000 yılında piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümü

Windows Millennium Edition ya da bilinen adıyla Windows ME, Microsoft tarafından üretilen işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür. 16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir. Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7 ve yeni Windows Movie Maker gibi programları içermektedir. Ayrıca Microsoft, bunun yanında grafiksel kullanıcı arayüzünü güncellemiştir. Windows Me diğer Windows sürümlerine oranla daha az bir raf ömrüne sahip olmuştur. Nedeni ise 2001 yılında çıkan Windows XP ile aynı özelliklere sahipti ve Microsoft'un Windows XP'yi pazarlama politikası Windows Me'ye göre daha ağır basmıştır. Kısa zaman içinde Windows Me, Windows NT tabanlı Windows XP sürümü ile yer değiştirmiştir.

Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows 8</span> 2012de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 8, Microsoft tarafından üretilen ve Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak yayımlanan bir işletim sistemidir. Ürün 1 Ağustos 2012'de üretime ve genellikle aynı yılın 26 Ekim'inde perakende satışa sunuldu. Windows 8, Kasım 2012'de Windows 7'nin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Neptune</span>

Windows Neptune, Windows XP'ye giden yolda Windows 2000 kaynak kodlarına dayanarak 1999'da geliştirilmeye başlanmış bir işletim sistemidir. Windows NT tabanlı genel tüketici kullanımı için güncelleştirilmiş bir sürüm olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Ancak Ocak 2000'de proje iptal edilmiş ve Windows Whistler projesine devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Önyükleme Ortamı</span>

Windows Preinstallation Environment, PC'ler, iş istasyonları ve sunucular dağıtım için kullanılan Windows'un hafif versiyonudur veya çevrimdışı iken bir sorun çekimi işletim sistemidir. MS-DOS boot diskleri değiştirmek için tasarlanmıştır ve USB bellek aygıtı, IPXE, PXE, CD-ROM ya da sabit disk üzerinden booting edilebilir. Geleneksel büyük şirketler ve OEM tarafından kullanılır, ve Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) üzerinden şimdi ücretsiz yazılım olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">MSConfig</span>

MSConfig, Microsoft Windows işletim sisteminde yer alan bir yapılandırma menüsüdür. Başlangıçta çalışacak yazılımı, aygıt sürücülerini ve Windows hizmetlerini devre dışı bırakabilir, yeniden etkinleştirebilir veya önyükleme parametrelerini değiştirebilirsiniz.

Ekran okuyucu bir kullanıcı arayüzünü ve bir web tarayıcısı gibi bir uygulamadan veya bir işletim sistemindeki içeriği analiz eden bir yazılım uygulamasıdır. Çıktısını metin konuşma sentezleyici veya yenilenebilir Braille ekranı üzerinden sağlar. Kullanıcı arabiriminin içeriği ve metinsel temsili, bir bilgisayar monitörü olsun veya olmasın standart çıktıya gönderilir. Yorumlar daha sonra metin okuma, ses simgeleri veya bir Braille çıkış cihazı ile kullanıcıya sentezlenir. Ekran okuyucuları görme engelliler, okuryazarlığı olmayan veya öğrenme güçlüğü çeken insanlar için yararlı olduğu kadar; kör olan insanlar için de önemli olan yardımcı bir teknolojinin bir şeklidir.

Güvenli mod, bir işletim sisteminin tanılama modudur. Ayrıca uygulama yazılımı tarafından bir çalışma moduna da atıfta bulunabilir. Güvenli mod, bir işletim sistemindeki sorunların hepsini olmasa da çoğunu düzeltmeye yardımcı olmayı amaçlar. Ayrıca, sahte güvenlik yazılımlarını kaldırmak için yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Multi-booting</span>

Çoklu önyükleme(multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme(dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici(booting) gerektirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çoklu ön yükleme</span>

Çoklu önyükleme (multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme (dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici gerektirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm ekranı</span>

Bilişimde, ölüm ekranı, sistem önemli bir sistem hatasıyla karşılaştığında ekranda görüntülenen, bir tür bilgisayar işletim sistemi hata mesajı için kullanılan gayriresmi bir terimdir. Bilgisayar kullanıcıları bu mesajları "ölüm ekranları" olarak adlandırmıştır çünkü bunlar genellikle kaydedilmemiş işlerin kaybolmasına neden olmakta ve genellikle sistemin donanımı veya yazılımıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. Terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, bu hata ekranları genellikle bir 'kernel panic' sonucudur. Çoğu ölüm ekranı, kullanıcıya bilgisayarı yeniden başlatmasını tavsiye eden bir mesajla birlikte düz bir arka plan renginde görüntülenir.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

Microsoft PowerToys, Microsoft tarafından Windows işletim sisteminde kullanılmak üzere geliştirilmiş ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmış bir dizi ücretsiz sistem yardımcı programıdır. Bu programlar, üretkenliği en üst düzeye çıkarmak veya daha fazla özelleştirme eklemek için özellikler ekler veya değiştirir. PowerToys, Windows 95, Windows XP, Windows 10 ve Windows 11 için mevcuttur. Windows 10 ve Windows 11 için PowerToys, MIT Lisansı altında lisanslanan ve GitHub'da barındırılan özgür ve açık kaynaklı yazılımlardır.