İçeriğe atla

Six Nations Championship

Six Nations Championship
Six Nations Championship logosu
SporRagbi birliği
Ülke Fransa
 Galler
 İngiltere
 İrlanda
 İskoçya
 İtalya
Kuruluş1883
İlk sezon1883
Takım sayısı6
En başarılı takım Galler (39 kez)
 İngiltere (39 kez)
Son şampiyon İrlanda (2023)
Resmî sitesixnationsrugby.com
2024 Six Nations Championship

Six Nations Championship veya sponsorluk anlaşması gereği Guinness Six Nations, Fransa, Galler, İngiltere, İrlanda, İskoçya ve İtalya arasında düzenlenen bir yıllık uluslararası ragbi birliği şampiyonasıdır. 1883 yılında kurulmuş olup altı katılımcı ülkenin birlikleri tarafından Six Nations Rugby bayrağı altında düzenlenmektedir.

Six Nations Championship'e katılan takımlar geleneksel olarak Kuzey Yarımküre'deki en yüksek sıralamaya sahip altı millî takımdır.

Tarihçe

Six Nations Championship'e katılan ülkeler

Dünya tarihindeki ilk uluslararası ragbi maçı 1871'de İngiltere ile İskoçya arasında oynandı. 12 yıl boyunca millî takımlar, 1883'te ilk Home Championship turnuvası düzenlenene kadar yalnızca ara sıra hazırlık maçları oynadı. Turnuvaya Britanya Adaları'ndan İngiltere, İrlanda, İskoçya ve Galler olmak üzere dört millî takım katıldı. 1910'da Fransa turnuvaya resmi olarak katıldı ve adı Five Nations Championship olarak değiştirildi. Bununla birlikte Fransa 1930-1939 yıllarında katılmadı.

1970'lere gelindiğinde turnuva, Kuzey Yarımküre'deki en popüler ragbi etkinliği haline geldi. Turnuvada 1993 yılına kadar herhangi bir kupa veya kupa verilmedi. 2000 yılında şampiyonaya İtalya da katıldı ve adı şu anki Six Nations Championship olarak değiştirildi.

Yarışmanın yapısı

Her takım birbiriyle bir kez karşılaşmaktadır. İç saha avantajı yıldan yıla değişmektedir. Galibiyete iki, beraberliğe bir, mağlubiyete sıfır puan verilir.

1994'ten önce, en iyi takımların berabere kalması durumunda şampiyonluk paylaşılıyordu. Günümüzde bu durumda şampiyonluk, atılan veya yenilen puanlara göre belirlenmektedir.

Ödüller

Şampiyonanın galibi, 1993 yılında tanıtılan Şampiyonluk Kupası'nı alır. Kupa gümüştür ve James Brent-Ward tarafından tasarlanmıştır.[1]

Bununla birlikte turnuvada takımlar arasındaki maçlara göre çok sayıda ödül verilmektedir:

  • Calcutta Cup – 1879'dan itibaren İngiltere ile İskoçya arasındaki maçlar için verilmektedir.
  • Centenary Quaich – 1899'dan itibaren İskoçya ve İrlanda arasındaki maçlar için verilmektedir.
  • Giuseppe Garibaldi Trophy – 2000'den itibaren Fransa ve İtalya arasındaki maçlar için verilmektedir.
  • Grand Slam – diğer beş takımı da yenen takıma verilir.
  • Millennium Trophy – 1988'den itibaren İngiltere ve İrlanda arasındaki maçlar için verilmektedir.
  • Triple Crown – takımlardan birinin diğer üçünü yenmesi durumunda İngiltere, İrlanda, İskoçya veya Galler'den bir takıma verilir.

Şampiyonlar

Home Championship (1883-1909)
Five Nations Championship (1910-1931)
Home Championship (1932-1939)
Five Nations Championship (1940-1999)
Six Nations Championship (2000-günümüze)

Kaynakça

  1. ^ "Six Nations Championship Trophy Trust". RBS 6 Nations. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1958 FIFA Dünya Kupası</span> FIFA Dünya Kupasının 1958 versiyonu

1958 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının altıncısı olan bu turnuva, İsveç'te, 8 Haziran - 29 Haziran 1958 tarihlerinde düzenlenmiştir. İsveç, Haziran 1950'de FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçilmiştir. Bu tarihten sonra, dünya kupası bir daha üst üste iki defa aynı kıtada düzenlenmemiştir. Kupayı, ev sahibi İsveç'i 5-2 ile yenen Brezilya tarihinde ilk defa kazanmıştır. Bu şampiyonluk, Dünya Kupası tarihinde kupanın ilk kez düzenlendiği kıtanın dışına çıkmasını sağlamıştır. Şampiyonada, Just Fontaine 13 gol atarak "bir Dünya Kupası'nda en çok gol atan futbolcu" rekoruna imza atmıştır. Fransa turunuvayı 3. tamamlarken, Batı Almanya da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ragbi</span>

Ragbi, iki takım arasında, oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan takım oyunu. Ragbi birliği ve ragbi ligi olmak üzere farklı kurallara ve oyuncu sayısına sahip iki türü vardır. Anavatanı İngiltere olan ragbi, sonradan İngiliz sömürgelerine yayılmıştır. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Galler, İrlanda, İskoçya ve Fiji'de çok popüler olan bu oyun diğer eski İngiliz sömürgelerinde ve Dünya'nın genelinde yaygın değildir.

1954 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 45 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Turnuvanın ev sahibi İsviçre ile son şampiyon Uruguay, turnuvaya doğrudan katılırken kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlenmiştir.

1958 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1958 FIFA Dünya Kupası finallerine katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan eleme turnuvasıdır. Elemelere toplam 55 ülkenin futbol takımı katılmış ve bu takımlardan 16'sı finallere katılma hakkı kazanmıştır. Final turnuvasının ev sahibi İsveç ile bir önceki kupanın şampiyonu Batı Almanya, turnuvaya doğrudan katılırken, kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlendi.

1950 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1950 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 34 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Turnuvanın ev sahibi Brezilya ile son şampiyon İtalya, turnuvaya otomatikman katılırken kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda millî futbol takımı (1882-1950)</span>

İrlanda millî futbol takımı, İrlanda'yı 1882-1950 yılları arasında uluslararası futbol arenasında temsil eden, dünyanın en eski dördüncü millî futbol takımı idi. Daha çok British Home Championship'te İngiltere, İskoçya ve Galler'e karşı mücadele etmiştir. Genelde bu şampiyona da iddialı bir takım olmamasına karşın 1914'te şampiyon olmuş, 1903'te de şampiyonluğu İngiltere ve İskoçya ile paylaşmıştır.

1937-38 sezonu, İngiltere'de futbolun 63. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ta futbol</span>

Birleşik Krallık'ta futbol, 4 farklı Birleşik Krallık ülkesinin her biri için ayrı olarak düzenlenmiştir. Bu ülkelerin hepsi kendi içlerinde futbolu yönetmekle sorumlu bir millî futbol birliğine sahiptir ve şu an Birleşik Krallık'ın millî futbol takımı yoktur. Ayrıca 1960'lardan beri futbol, Birleşik Krallık'ta en çok sevilen spordur.

British Home Championship 1884 yılında Birleşik Krallık'ın dört millî takımı; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda 'nın yer aldığı dünyanın ilk uluslararası futbol turnuvası. 1983–84 sezonunda başladıktan 100 yıl sonra son sezonu oynanmış ve düzenlenmesine son verilmiştir.

1883-84 British Home Championship, 1884 yılında Birleşik Krallık'ta yer alan dört millî takımın; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda 'nın yer aldığı dünyanın ilk uluslararası futbol turnuvası. 1983-84 turnuvası şampiyonanın ilk sezonudur. Uluslararası futbol maçları, 1872 yılında İngiltere ve İskoçya arasında yıllık oynanan maçlar ile başlamış ve 1876 yılında Galler ile 1882 yılında İrlanda'nın katılmasıyla genişlemiştir. 1883 yılında, dört yönetim organı organizasyonun kurallarını ve biçimini belirlemek amacıyla bir toplantı düzenlediler. Bu turnuva gelecek 46 yıl boyunca dünyanın en önde gelen uluslararası futbol turnuvası olarak birçok kişi tarafından kabul edildi.

Galler kadın millî ragbi birliği takımı ilk olarak 1987'de oynadı. Galler Kadınlar Ragbi Dünya Kupası ve Bayanlar Altı Milletler Şampiyonası'nda oynuyor.

İrlanda kadın millî ragbi birliği takımı Kadınlar Altı Milletler Şampiyonası ve Kadınlar Ragbi Dünya Kupası gibi uluslararası kadın ragbi birliği yarışmalarında İrlanda'yı temsil eden ulusal ragbi takımıdır. Ayrıca takım FIRA Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nda İrlanda'yı temsil etti. 2013'te hem Triple Crown hem de Grand Slam'e ulaştı. 2014'te Yeni Zelanda'yı yenerek 2014 Kadınlar Rugby Dünya Kupası karşılaşmasında dördüncü oldu. İrlanda 2017 Kadınlar Dünya Ragbi Kupası karşılaşmalarına ev sahipliği yaptı. Takım, başta İrlanda Kadınlar Ragbi Futbol Birliği tarafından organize ediliyordu. Ancak, 2009'dan beri İrlanda Ragbi Futbol Birliği tarafından organize edilmektedir.

İngiltere kadın milli ragbi birliği takımı ilk kez 1982'de oynadı. İngiltere 2014 Kadınlar Rugby Dünya Kupası finalinde Kanada'yı yenerek şampiyon oldu. 2006'dan beri baş antrenör olan teknik direktörü Gary Street'in sözleşmesi yenilenmediği için antrenörleri Simon Middleton'dur.

Amerika Birleşik Devletleri kadın millî yedili ragbi takımı, yedili ragbide Amerika Birleşik Devletleri'ni temsil eden millî takımdır. IRB Kadınlar Yedili Dünya Serisi'nin tüm turlarında yarışan "çekirdek takımlardan" biridir. Ekip, 2012-13'te yapılan ilk kadın serisinden bu yana çekirdek bir üyedir. Takım, Rusya'yı yarı finalde yendikten sonra 2015 ABD Kadınlar Yedili'de ikinci oldu. Haziran 2019'da Kartallar, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve İngiltere'ye katılarak Dünya Serisi turnuvasını kazanan beşinci takım oldu. Aynı sezonda genel sıralamada ikinci oldu ve hem bugüne kadarki en yüksek sonucunu alarak 2020 Olimpiyat Oyunlarına otomatik olarak katılım hakkı kazandı.

İrlanda kadın millî yedili ragbi takımı, İrlanda'yı kadın yedili ragbide temsil eden takımdır. Yaz Olimpiyatları'nda Dünya Kadınlar Yedili Ragbi Serisi, Yedili Ragbi Dünya Kupası, Avrupa Kadınlar Yedili Ragbi gibi uluslararası yarışmalara katılır. İrlanda Kadın Millî Ragbi Birliği takımının aksine, yedili takım, İrlanda Ragbi Futbol Birliği'ne bağlı sözleşmeli oyuncularla profesyonel bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan millî ragbi birliği takımı</span> ragbi birliği takımı

Gürcistan millî ragbi takımı, Gürcistan Ragbi Birliği tarafından yönetilen, lelos lakaplı erkeklerden oluşan bir takım. Takım, Uluslararası Ragbi Birliği'nde Gürcistan'ı temsil etmektedir. Takım, her yıl Ragbi Avrupa Şampiyonası'na ve her dört yılda bir düzenlenen Ragbi Dünya Kupası'na katılmaktadır.

Dünya Rugby Ödülleri, spordaki büyük başarılar için dünya çapında rugby birliğinin yönetim organı olan World Rugby tarafından her yıl verilmektedir. Ragbide mükemmelliği ödüllendirme fikri, 2001 yılında Kopenhag'daki Uluslararası Rugby Kurulu Konseyi Yıllık Toplantısının ardından açıklandı ilk tören o yıl yapıldı ve ilk ödül verildi. Uluslararası Rugby Oyuncuları Derneği, programın bir parçası olarak Yılın Denemesi ve Özel Merit olmak üzere iki ödül de veriyor.

English Open, profesyonel bir snooker sıralama turnuvasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere millî ragbi birliği takımı</span>

İngiltere millî ragbi takımı, erkekler uluslararası rugby birliğinde İngiltere'yi temsil eder. Her yıl düzenlenen Six Nations Championship'te Fransa, İrlanda, İtalya, İskoçya ve Galler ile yarışırlar.İngiltere, 29 kez şampiyon oldu, 14 kez Grand Slam ve 26 kez Triple Crown'u kazanarak, onları turnuva tarihindeki en başarılı millî takım yaptı. Şu anda Kuzey Yarımküre'den Rugby Dünya Kupası'nı kazanan tek takım onlar, 2003'te turnuvayı kazandılar ve diğer üç turnuvuda ikinci oldular.

<span class="mw-page-title-main">The Rugby Championship</span>

The Rugby Championship, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda arasında düzenlenen bir yıllık uluslararası ragbi birliği şampiyonasıdır. 1996 yılında kurulmuş olup bu dört ülkenin ragbi birliği federasyonları birliği olan SANZAAR tarafından düzenlenmektedir.