İçeriğe atla

Sivrikese Cami

Harita

Sivrikese Cami, Havza’nın Sivrikese Köyü’nde 1903 tarihinde yapılmıştır.

Merkeze 10 km uzaklıktadır. Mimarı Todor Ustadır. Ali Osman Ağa’nın isteği üzerine inşa edilmiştir. Sivrikese Camii’nin yapımında düzgün olmayan kesme taş kullanılmıştır. Minberi dikkat çekicidir. Minberi ceviz ağacından oyma şeklinde yapılmıştır.

Bahçe içinde bulunan kare biçimli cami, düzgün olmayan kesme taşlarla inşa edilmiştir. Ancak duvarların birleştiği yerler de düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Alaturka kiremitlidir kırma çatısı. Çatı altları kirpi saçaklıdır. Her cephede dikdörtgen şeklinde ikişer pencere yer alıyor. Minare sonradan yapılmıştır. Camiye göre oldukça uzundur. Ön cephede son cemaat yeri 4 ahşap direkle taşınıyor. Basık kemerli giriş kapısı vardır. Kapısı sütunlarla süslenmiş.[1]

Çerçevenin ortasında Arapça yazı bulunur. Cami girişinde 4 ahşap sütunla taşınan mahfil yer alıyor. Ahşap olan tavanın orta göbeği, kademeli olarak yapılmıştır. Cami’de dikkat çeken yer ceviz ağacından yapılmış olan minberidir. İlk yapımda Rum ustasında yaptırılmıştır. Ahşap işçiliği çok başarılıdır minberin. Oyma olarak yapılmıştır ve çeşitli bitkisel motiflerle süslenmiştir. Şadırvan camii bahçesine sonradan yapılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Samsun Büyükşehir Belediyesi -". www.samsun.bel.tr. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  2. ^ "Sivrikese Camii - Samsun Havza". www.neredekal.com. 4 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Alaeddin Camii</span>

Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale’nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Efendi Camii</span>

Ramazan Efendi Camii İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir. Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir. Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Göğceli Camii</span> Samsunun Çarşamba ilçesindeki tarihi bir ahşap camii

Göğceli Camii ya da Gökçeli Camii, Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alan camidir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii</span> Ankarada bulanan tarihi bir cami

Zincirli Camii veya diğer adıyla Kazasker Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Saray Camii</span> Ünyede eski bir cami

Saray Camii, Ünye kentinde, Hamidiye mahallesinde, Cumhuriyet Meydanı'na bakar konumda eski bir camidir. Ünye kentinde ayakta kalan en eski cami olarak bilinir.

Elbaşoğlu Camii, Tokat ili Zile ilçesinde yer almaktadır. Caminin giriş kapısında yer alan kitabesine göre 1800-1801 yılında Elbaşoğlu Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Caminin girişi kuzey duvarı ortasına yakın bir yerde yer almaktadır. Cami, ahşap yapılıdır. Aynı zamanda cami kesme taştan yapılmıştır. Yapımında çivi kullanılmamıştır. Anadolu'da çivisiz inşa edilen camilerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Yapı dört cephelidir. Kuzey batı köşesinde tek şerefeli bir minaresi yer almaktadır. Toplamda 22 penceresi vardır. Caminin üzeri kiremit kaplıdır. Caminin beden duvarları kesme taşın yanı sıra moloz taşla da inşa edilmiştir. Yarım daire şeklinde nişli mermer bir mihraba ve ahşap bir minbere sahip olma özelliği taşımaktadır. Caminin minberi oldukça sade bir özellik göstermektedir. Mihrabın taç kısmı barok tarzında işlenmiştir. Yine caminin mihrabında renkli mermerler kullanılmıştır. Elbaşoğlu Ahmet Ağa camiye bir Hatıra Defteri bırakmıştır. Duvarlarda kullanılan bitkisel motifli kalem işi süslemelere rastlanmaktadır. Caminin yapımında mekanda yer alan sekizgen bir göbekten görüldüğü üzere oyma tekniği kullanılmıştır. 2011 yılında ustalar tarafından yapılan basit onarım sırasında tesadüf eseri yağlı boyaların 3 milim şeklinde düştüğüne rastlanmıştır. Boyalar düştükten sonra muazzam bir işlemenin yanı sıra kök boya bezemelerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Sonrasında kurula ihbar edilerek onarım durdurulmuş ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden ahşap kısımlar kazılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü, camiyi büyük bir özenle restore etmiş, kalem işçiliği ihale etmişlerdir. Aynı zamanda tavandan bir Fetih Suresinin çıktığına rastlanmıştır. Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğünün en nadide eserlerinden biri olma özelliğini taşımasının yanı sıra, dönemin en zengin örneklerinden birisidir.

Arhavi Merkez Camii, 1883 yılında Artvin'in Arhavi ilçesinde inşa edilmiş bir camidir.

Tunca Merkez Camii, Rize ilinin Ardeşen ilçesinden bulunan bir camidir. Cami ile ilgili yazılı kaynaklara göre, Mapavrili Ali Rıza usta camiyi 1902 ve 1909 yılları arasında yaptırmıştır. Kesme taştan yapılmış olan cami, bodrum kat haricinde 2 katlı ve kare planlıdır. Caminin hem kuzey hem de batı cephesinde bir giriş bulunmaktadır. Caminin kuzeydoğusunda kalan tek şerefeli minare sonradan eklenmiştir. Caminin güneyinde iki, batı ve doğu cephelerinde ise dört pencere yer almaktadır. İki ahşap sütunla desteklenen kadınlar mahfilindeki ahşap işçiliği belirgindir. Caminin ortasındaki ahşap kaplamalı kubbenin ortasında kademeli yıldız süslemeleri yer almaktadır. Caminin minberi, camide ahşap işçiliğinin belirgin olduğu bir başka bölümdür.

Musazade Mahallesi Camii, Artvin'in Arhavi ilçesinde konumlanmış bir camidir.