İçeriğe atla

Sivil direniş

2011 Mısır Devrimi'nin göstericileri ve protestocuları

Sivil direniş, sivil gruplar tarafından, herhangi bir güç, kuvvet, politika veya rejim karşısında, şiddetsiz direniş kapsamında uygulanan bir tür siyasi faaliyet. Erica Chenoweth ve Maria J. Stephan tarafından yazılan bir makaleye göre başlıca şiddetsiz sivil direnişler %53 oranında başarılı sonuçlanırken, bu oran şiddet içeren direnişlerde %26'ya düşmekteydi.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Chenoweth, Erica; Stephan, Maria J. (Yaz 2008). "Sivil Direniş Neden İşe Yarar: Şiddetsiz Çatışkının Stratejik Mantığı" (PDF). International Study. 33 (1). s. 7. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdulgaffar Han</span>

Abdulgaffar Han veya ona takılan ismiyle Badşah Han (1890-1988) ünlü Peştun politik lider. Hudutların Gandhi'si olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş</span> Topluluklar arasında yapılan silahlı veya silahsız yoğun çatışma eylemi

Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışmaya denir.

Medeni haklar, her ülkede yaşayan insanların yasalara dayanarak sahip olduğu haklar. Genellikle vatandaş olanlara tanınan siyasi haklardan daha kapsamlı olan medeni haklar, doğal hakların aksine hem felsefi, hem de yasal temellere dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Direnişi</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransanın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan direniş

Fransa'da La Résistance (direniş) olarak da anılan Fransız Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan kaçak hareketler ve şebekeler topluluğuna; ve bu toplulukların 22 Haziran 1940 tarihinde ilan edilen ateşkes ile 1944 yılındaki kurtuluşa kadar geçen süredeki ortak eylemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil itaatsizlik</span> sivil yönetim tarafından uygulanan yasaların özüne uyarak yasalara riayet etmeme, karşı koyma

Sivil itaatsizlik, sivil yönetim tarafından uygulanan yasaların özüne uyarak yasalara riayet etmeme, karşı koyma anlamına gelmektedir. Yasaların ya da hükûmet politikasının değiştirilmesini hedefleyen, kamuoyu önünde icra edilen (aleni), şiddete dayanmayan, vicdani ancak yasal olmayan politik bir eylemdir. Bireysel bir tutum şeklinde olabileceği gibi zamanla toplumsal karakter de gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nazizm'e karşı Alman direnişi</span>

Alman direnişi, asker veya sivil kimselerce 1933 ve 1945 tarihleri arasında Almanya'daki nasyonal sosyalist rejime son vermek amacıyla örgütlenilmiş direniş hareketleridir. Bunların bir kısmı, aktif planlarla Adolf Hitler'i ve onun rejimini devirmek için çaba gösterdi. Onların planları 1944'te Adolf Hitler'e düzenlenen ve başarısız olan 20 Temmuz suikast girişimi denemesiyle doruğa ulaştı.

Irak Direnişi ABD Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki yabancı silahlı kuvvetler tarafından gerçekleştirilen Irak’ın işgalinin ardından işgal kuvvetlerine, işgal kuvvetlerinin sayesinde iktidara gelmiş olan yönetime karşı silahlı mücadele yürüten, destek veren Iraklı ve yabancı tüm unsurları kapsar. Direniş, ABD önderliğindeki Çokuluslu Güç birliklerinin yanı sıra, iş birliği yaptığı gerekçesiyle diğer Iraklı gruplarla da savaşmaktadır. Direniş, çeşitli farklı taktikler kullansa da asimetrik savaş gereğince genelde gerilla taktiklerine başvurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afroamerikan sivil haklar hareketi</span>

ABD'deki sivil haklar hareketi ırk ayrımı sistemini muhafaza eden yasaları feshettirerek Siyah Amerikalılar için sivil haklar bakımından eşitliğin kurulmasını amaç olarak alan hareket idi. Protestan papaz ve şiddetsiz direniş savunucusu Martin Luther King bu hareketin önde gelen şahsiyetlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Şiddetsizlik</span> Şiddetsizlik, bir amaca ulaşmak için fiziksel gücün uygulanmasından kaçınmaktır.

Şiddetsizlik, her koşulda kendine ve başkalarına zarar vermemeyi benimseyen bir kişisel uygulamadır. Bir sonuca ulaşmak için insanlara, hayvanlara ve/ya da çevreye zarar vermenin gereksiz olduğu inancından kaynaklanabileceği gibi, genel olarak şiddetten kaçınma felsefesine de dayanabilir. Ahlaki, dini ya da manevi ilkelere dayanabilir fakat bunun nedenleri tamamen programatik ya pragmatik olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Renkli devrim</span>

Renkli Devrimler, 2000'lerin başında eski Sovyet ülkelerinde ve Balkanlarda gerçekleşen toplumsal hareketleri tanımlamak için uluslararası basın tarafından kullanılan bir tabir. Daha sonra kapsamı genişletilerek başta Orta Doğu'da gerçekleşen devrimler olmak üzere pek çok devrimi tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Bazı gözlemciler, bu devrim dalgasının adının çıkış noktasının, 1986'da Filipinler'de meydana gelen ve "Sarı Devrim" olarak da bilinen İnsanların Gücü Devrimi olduğunu belirttiler.

<span class="mw-page-title-main">YPS</span> berzanistan

YPS tam adı ile Sivil Savunma Birlikleri, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda yer alan şehirlerde faaliyet gösteren ve kendisini "özsavunma gücü" olarak tarif eden yasa dışı silahlı örgüt. Aralık 2015'te, PKK sempatizanları tarafından kurulan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) gençlik yapılanması tarafından, Öz Savunma Birlikleri adlı örgütlenme ile birlikte tek çatı altında toplanmasıyla oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Günü (Hindistan)</span>

Bağımsızlık Günü, 15 Ağustos 1947'de Hindistan'nın Britanya İmparatorluğu'ndan ayrılması anısına kutlanan bir millî bayramdır. Hindistan, bağımsızlığını Hindistan Ulusal Kongresi önderliğinde büyük ölçüde şiddetsiz direniş ve sivil itaatsizlik ile elde etti. Bağımsızlıktan sonra dinlerin çakışması ile Britanya Hindistanı, Hindistan ve Pakistan olmak üzere ikiye bölündü. Bu bölünme nedeniyle mezhepsel ayaklanmalar ve kitlesel zayiat ile 15 milyon kişiyi yerinden etti. 15 ağustos 1947'de Hindistan başbakanı Jawaharlal Nehru Delhi Red Fort Lahori kapısı üzerinde Hindistan bayrağı'nı kaldırdı. Bundan sonra her Bağımsızlık Günü'nde başbakan bayrak kaldırır ve bir konuşma yapar.

Er-Resten ve Telbise Kuşatması, Suriye'nin er-Resten ve Telbise kasabalarında yaşanan hükûmet karşıtı protestoları sonlandırmak amacıyla Suriye Kara Kuvvetleri'ne bağlı birimler tarafından 29 Mayıs-3 Haziran 2011 tarihleri arasında kasabalara yapılan kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Gösteri (protesto)</span> bir nedenden ötürü insanların gerçekleştirdikleri toplu hareketlere verilen isim

Gösteri veya protesto, kitlesel bir grup tarafından siyasi veya başka bir sebep amaçlı gerçekleştirilen eylemdir. Genellikle bir kitle yürüyüşü ve konuşmacıları dinlemek için belirli bir bitiş noktasında başlayan toplantı veya mitingden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Safran Devrimi</span> Ağustos 2007-Eylül 2008 tarihleri arasında Myanmarda gerçekleşen ekonomik ve siyasi protesto gösterileri

Safran Devrimi, Ağustos 2007-Eylül 2008 tarihleri arasında Myanmar'da gerçekleşen ekonomik ve siyasi protesto gösterileridir. Protestolar, askerî hükûmetin yakıt sübvansiyonunu kaldırılması sonucunda akaryakıt fiyatlarının %66-100 oranında artmasına ve otobüsler için sıkıştırılmış doğal gaz fiyatlarının bir haftadan kısa bir süre içerisinde %500 artmasına neden olmasıyla ortaya çıktı. Çeşitli protestolara kadınlar da dahil olmak üzere öğrenciler, siyasi aktivistler ve Budist rahipler tarafından liderlik edildi ve bazen sivil direniş adı verilen şiddetsiz bir direniş kampanyası haline geldi. Olaylar sırasında çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı, yüzlerce kişi ise gözaltına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Ruhr'un İşgali</span>

Ruhr'un İşgali, 1923-1925 yılları arasında Ruhr Vadisi'nin Fransa ve Belçika tarafından işgal edilmesi. 1919'da Versay Barış Antlaşması uyarınca Weimar Cumhuriyeti'nin Üçlü İtilaf'a ödemesi gereken £6.6 milyar tazminatı ödeyememesine yanıt olarak gerçekleştirildi. Ruhr'un işgali Almanya'daki ekonomik krizi daha da kötüleştirdi. Alman siviller pasif direniş ve sivil itaatsizlik eylemlerine girişti ve Fransız ordusunun işgali sırasında çıkan olaylarda 130 Alman sivil öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kristin Chenoweth</span>

Kristin Dawn Chenoweth müzikal tiyatrolarda, filmlerde ve dizilerde rol almış Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. 1999 yılında Broadway müzikali olan You're a Good Man, Charlie Brown'daki Sally Brown rolüyle Tony Ödülü kazanmıştır. 2003 yılında Chenoweth, Wicked müzikalinde canlandırdığı Glinda rolüyle büyük ses getirdi ve bir Tony adaylığı kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Eden Espinosa</span>

Eden Erica Espinosa, Wicked müzikalinin Broadway, Los Angeles ve San Francisco prodüksiyonlarında Elphaba rolüyle tanınan Amerikalı aktris ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şiddetsiz direniş</span>

Şiddetsiz direniş ya da şiddetsiz eylem, ulaşma uygulamadır sosyal değişim gibi hedeflere sembolik protestolar, sivil itaatsizlik, ekonomik ya da politik iş birliği yapmamak, satyagraha ya da başka şiddetsiz yöntemlerle ulaşma uygulamasıdır. Bu tür bir eylem, direnen kişi ya da grubun mevcut durumunu iyileştirmek için bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünen bir bireyin ya da grubun arzularını ortaya koyar.

<span class="mw-page-title-main">V. Ioannes</span> Roma piskoposu

Papa V. Ioannes, 23 Temmuz 685'ten ölümüne kadar Roma piskoposudur. Bizans Papalığı'nın önceden imparatorluk izni olmadan kutsanan ilk papası ve Doğu kökenli on ardışık papa dizisinin ilkidir. Papalığına, Roma şehri ile İmparatorluk arasındaki uzlaşma damgasını vurmuştur.