Karacabey Ulu Camii, Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yer alan cami. I. Murat Hüdavendigar (1362- 1389) tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülhamid (1774-1789) döneminde onarım görmüştür. Yunan İşgali'nde yanan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1964 yılında restore edilmiştir. 2012 yılında gerçekleştirilen restorasyon sırasında çıkan yangında tarihi caminin büyük bölümü tahrip oldu.
İskilip Ulu Camii, Çorum ilinin İskilip ilçe merkezinde yer almaktadır.1839'daki depremle yıkılan ve çıkan yangında tamamen yanan ancak taş minaresi kalan Ulucami,Bölgede daha önce mevcut bulunan bir caminin temelleri üzerine 1841 tarihinde Mimar Çördükoğlu Hasan tarafından inşa edilmiştir. Caminin mevcut minareleri, eski camiden kalmadır.
Silvan Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Silvan ilçesinde yer alan cami. Bölgede 1031 tarihli bir cami olduğu bilinmekle birlikte, günümüze gelen caminin Artuklu Emiri Necmeddin Alpı b. Timurtaş tarafından 1152-1157 yılları arasında inşa ettirilmiştir.
Pasinler Ulu Camii, Erzurum ilinin Pasinler ilçesinde yer alan cami. Kasım Bey tarafından 1554 yılında yaptırılmıştır. 1835 yılında yapılan onarım, caminin özgün görünümünün ortadan kalkmasına yol açmıştır.
Mardin Ulu Camii, Artuklular devri mimari örneklerinden, Mardin merkezde bulunan tarihi cami. Yapıldığında iki minaresi olan yapı, kesme taştan yapılmıştır. Cami kubbesi dıştan yivleme tekniği ile oluşturulan dilimli yapıdadır. Bu yapı stili daha sonra Mardin mimarisinde gelenek haline gelmiştir. Enine gelişen yapı, mihrap önü kubbelidir. Dikdörtgen biçimli avlusu caminin kuzeyinde bulunur.
Bünyan Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinin Bünyan ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Tahrip olan kitabesinin okunabilen kısımlarından Mimar Kâlûyân'a yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Cami, H. 734 / M. 1333) yılında İlhanlı valilerinden Tac-ı Kızıl oğlu Emir Zahireddin Mahmud tarafından inşa ettirilmiştir. Cami-i Kebir, Ulu Camii ve tamir ettiren şahsın adından dolayı Salih Bey Camii olarak da bilinmektedir.
Emet Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Emet ilçesinde yer alan bir camidir. H. 835 (M.1419) yılında Germiyanoğulları döneminde Yakup Bey oğlu Babuk Bey tarafından yaptırılmıştır.
Simav Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Simav ilçesinde yer alan bir camidir. Simav'daki camiler içinde en eski tarihli olanıdır. Tarihçilere göre 1425 yılında tamamlanmıştır. Mimar Sinan'ın kalfası Süleyman Çavuş tarafından 1551 yılında onarılmıştır.
Tavşanlı Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Germiyanoğulları Beyliği dönemi eseri olduğu ve Arslan Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzdeki cami, zamanla tahrip olan bu caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid döneminde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. İç kısımda yer alan bir hat yazısının altında H. 1300 tarihi görülmektedir. Bu tarih, yeni binanın inşa tarihi olmalıdır.
Kızıltepe Ulu Camii, Dunaysır Ulu Camii ya da Koçhisar Ulu Camii; Kızıltepe'de yer alan bir camidir. Mardin Artuklularından Yavlak Arslan tarafından yaptırılmaya başlanmış, cami inşaatı sürerken ölümü üzerine inşaat kardeşi Ebü'l-Feth Artuk Arslan tarafından H. 601 yılında tamamlanmıştır. Zaman içinde yerleşim yeri dışında kalan cami harap olmuş, 1967-1976 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilmiştir.
Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.
Bor Ulu Camii, Türkiye'nin Niğde ilinin Bor ilçesinde yer alan bir camidir. Özgün mimarisini kısmen de olsa koruyarak günümüze ulaşan Bor'un en eski yapısıdır. Kitabesine göre Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey'in oğlu Nâsüriddin Mehmet Bey'in hükümdarlığı zamanında Hacı Hoca tarafından H.813/M.1410-1411 yılında yaptırılmıştır.
Şarkışla Ulu Camii, Türkiye'nin Sivas ilinin Şarkışla ilçesinde yer alan bir camidir. Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır.
Şanlıurfa Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesinde yer almaktadır. İnşa tarihi bilinmeyen, "Kızıl Kilise" olarak adlandırılan eski bir kilisenin temelleri üzerine inşa edilmiştir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. 1170-1175 yıllarında Zengiler tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kitabelere göre Ulu Camii; 1684, 1779, 1780 ve 1870 yıllarında onarım görmüştür.
Birecik Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Birecik ilçesinde yer alan bir camidir. Bazı araştırmacıların 12. yy.'da inşa edildiğini iddia etmesine rağmen tahrip olan kitabesine göre Memluklu Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından 1365'te yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Halfeti Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Halfeti ilçesinde yer almaktadır. Cami 1804-1807 yılları arasında yapılmıştır. 2001 yılında Birecik Barajı'nın su tutmaya başlaması sonucunda Ulu Cami'nin taban kısmı sular altında kaldı.
Harran Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde yer alan bir camidir. Türkiye'de İslam mimarisinde yapılmış en eski cami olan Harran Ulu Camii, 744-750 tarihleri arasında Emeviler devrinde II. Mervan tarafından yaptırılmıştır.
Suruç Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde yer alan bir camidir. İlçedeki en eski yapılardan birisi olan caminin ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir.
Niksar Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında H. 540 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir.
Turhal Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Turhal ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesine göre H. 950 yılında İstanbul Emini İshak Efendi tarafından yaptırılmıştır. Harim kısmı ile minaresi dışında büyük ölçüde yenilenmiştir.