İçeriğe atla

Sivaslı Petrus

Sivaslı Petrus
Anadolulu azizler
Doğumc. 340
Kapadokya
Ölüm26 Mart 391 Sivas, Asya, Roma İmparatorluğu
Yortu26 Mart

Sivaslı Petrus (d. 340 – ö. 26 Mart 391), Sebaste (Sivas) episkoposu. Kayserili Basil’in, Nissalı Gregori’nin, hristiyan hakim Naucratius ve Makrina’nın küçük kardeşi. Katolik ve ortodokslarca aziz kabul edilir ve 26 Mart'ta anılır.[1]

Hayatı

Ebevynleri hristiyan oldukları için İmparator Galerius Maximian tarafından sürülmüşlerdir ve Pontus’a kaçmışlardır. Büyükannesi Büyük Makrina’dır ve Gregorios Thaumaturgus tarafından hristiyanlık eğitim almıştır.[2] Kızkardeşi Makrina, dini eğitimi üzerinde büyük etki sahibi olmuş ve kendisini manevi ve münzevi bir hayata yöneltmiş ve eğitmiştir.[3]

Kardeşinin 370’de Kayseri episkoposu olmasından kısa bir süre sonra, Petrus kardeşi tarafından rahip yapılmıştır[4]. Kızkardeşine ve annesine, babalarının ölümünden sonra manastır hayatı kurmalarında yardımcı olmuştur. Petrus annesinin evinin bakireler için bir topluluktan hem erkek hem de kadınların kabul edildiği bir manastıra zamanla dönüşmesinde rol oynamıştır. Kendisi erkeklerin manastırına, kızkardeşi Makrina ise kadınların topluluğundan sorumlu olmuşlardır.[5]

380 yılı dolaylarında Sivas ve Ermenistan’ın sorumlusu olmuş ve herhangi bir yazınsal aktivite göstermeden kardeşleri Basil ve Gregori ile beraber Ariusçuluk sapkınlığına karşı savaşmıştır. Hayatı ve episkoposluğu boyunca kardeşi Basil ile aynı karakterisitik tavırda olmuştur. Episkoposluğunda yaptıklarına dair bir bilgimiz yoktur ancak 381 yılında Konstantinopolis’teki ekümenik konsilde yer almıştır.[6]

İnanca Katkıları

Petrus’un eserlerinden hiçbiri günümüze ulaşamamıştır. Ancak kardeşleri Basil ve Gregori sayesinde biliyoruz ki, O’nun tavsiyesi üzerine Nissalı Gregori büyük eseri Eunomius’a Karşı’yı Basil’i savunmak üzere polemiklere cevap olarak yazmıştır, Yine O’nun arzusu üzerine Gregori Altı Günün İşi Üzerine İnceleme’yi yine Basil’in benzer addaki incelemesinin yanlış yorumlanmasının önüne geçmek ve tamamlamak için yazmıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  2. ^ "St. Peter of Sebaste", FaithND
  3. ^ "Butler, Alban. "St. Peter of Sebaste, Bishop and Confessor", The Lives of the Saints, Vol.I, 1866". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  4. ^ Anadolu'nun Azizleri. Hanspeter Tiefenbach. Arkeoloji ve Sanat Yayınları Tur. San. Tic. Ltd. Şti. 2012. s. 147. ISBN 9786053962052. 
  5. ^ "Kirsch, Johann Peter. "St. Peter of Sebaste." The Catholic Encyclopedia. Vol. 11. New York: Robert Appleton Company, 1911. 16 March 2015". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  6. ^ "Peter the Bishop of Sebaste, in Armenia", Orthodox Church in America". 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırk Şehitler Olayı</span> Roman soldiers and martyrs

Sebaste'li Kırk Şehit ya da Kutsal Kırk, Legio XII Fulminata'ya ait 320 yılında şehit edilmiş bir grup askerdir. Süryaniler bu hadiseyi her sene 9 Mart'ta anarlar.

Aziz, Aya veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır. Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Basileios</span>

Kayserili Basil veya Büyük Basil, Ariusçu'lara karşı Kilise'nin resmî öğretilerini savunmasıyla öne çıkan Kilise Babası'dır. Kaisareia piskoposu ve Kapadokya metropoliti olmuş ve birçok kitap yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Linus (papa)</span>

Papa Aziz Linus, diğer adları: Jerome, Eusebius, John Chrysostom. Toskana asıllıdır. Papalığın yanı sıra: Roma Piskoposluğunu da yürütmüştür. Roma Katolik Kilisesi'ne göre, Papa Aziz Petrus'tan sonraki ikinci Hristiyan şehidi papadır. MS 67-76 döneminde papalık yapmıştır. Yerine Anacleteus gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nissalı Gregor</span>

Nissalı Gregor, Kapadokya bölgesindeki Nissa adlı antik kentin piskoposu.

Hieromartir Klementos, Ankyra Episkoposu ya da kısaca Ankyralı Klementos, Roma İmparatoru Diocletianus döneminde Ankyra episkoposluğu yapan Hristiyan klerik. Roma otoriteleri tarafından tutuklanıp Diocletianus tarafından yargılanmıştır. İmparator Diocletianus Klementos'u Pagan olmaya zorlamasına rağmen Klementos bunu kabul etmemiş ve türlü işkencelere maruz kalmıştır. 312'de Kutsal Liturji'yi kutladığı sırada bir Roma askeri tarafından başı kesilerek öldürülmüştür. Miladi takvime göre 23 Ocakta, Jülyen takvimine göre 5 Şubatta aziz ilan edilmiş

<span class="mw-page-title-main">Makrina</span>

Genç Makrina, hristiyan bir azize ve bir manastırın kurucusudur. Küçük kardeşi Nissalı Gregor kendisinin kutsallığı ve münzeviliği hakkında olan Makrina'nın Hayatı adlı eseri yazmıştır. Ortodoks, Katolik ve Anglikan Kiliselerince aziz kabul edilir. 19 Temmuz anılır.

<span class="mw-page-title-main">Petrus Damianus</span>

Petrus Damianus, daha sonra piskopos ve kardinal olmuş Benedikten Camaldolese keşişi.

<span class="mw-page-title-main">Nissalı Aziz Gregor Kilisesi (Trabzon)</span> Trabzon Metropolitan Kilisesi

Nissalı Aziz Gregor Kilisesi, Trabzon'daki bir kilise ve manastırdı. Kilisenin 1280-1297 yıllarında Trabzon İmparatoru III. İoannis tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Yapı 1665'te Trabzon şehrinin katedrali oldu. Kilise, Hristiyan piskopos ve aziz olan Nissalı Gregor'a adanmıştır. 1750'lerin sonlarında kiliseyi ziyaret eden Gürcü gezgin Timote Gabaşvili, bu olayı yazılarına dahil etti. 1815'te son İmereti Kralı II. Solomon buraya gömüldü. 1863'te Trabzon Metropoliti Konstantius kiliseyi yeniden inşa ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Thaumaturgus</span>

Gregorios Thaumaturgus (214-270) veya 'Harikalar Yaratan' gregorios, bir episkopos ve Kilise Babasıdır. Beş efsanevi hayat hikâyesi kendisine thaumaturgus unvanını kazandırmıştır. Katolikler ve Ortodokslar tarafından Kasım 17’de anılır.

Theosebia ya da Diyakones Theosebia, 4. yüzyılda yaşamış hristiyan bir kadındır ve Doğu Ortodoks kilisesi tarafından aziz kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Magiduslu Nestorius</span>

Magidus'lu Nestorius, bir episkopos ve şehittir. Katolik ve Ortodoks Kiliselerince aziz kabul edilir. Katolik Kilisesinde Şubatın 25'inde, Ortodoks Kilisesinde 28'inde anılır.

<span class="mw-page-title-main">Konyalı Amfilokius</span>

Konyalı Amfilokius İconium'lu bir piskopos. Hieronymus, ismini Kapadokyalı Kilise Babaları listesine dahil eder. Yortusu Katolik Kilisesi'nde 22 Kasım, Ortodoks Kilisesi'nde 23 Kasım'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kirroslu Theodoretus</span>

Cyrrhuslu Theodoretus ihtilaflı bir Kilise Babası, episkopos, Antakya Kateşistik Okulu'na ilham veren bir teolog ve İncil yorumcusu. Geç antik dönemin Kayserili Eusebius, Sozomenos, Sokrates Skolastikos ve Evagrius Skolastikos ile birlikte ana kilise tarihçilerindendir. Süryani Kilisesi’nce aziz kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokyalı Babalar</span>

Kapadokyalı Babalar veya geleneksel bilinen ismiyle Üç Kapadokyalı, Kayseri piskoposu Büyük Basil (330-379); Basil'in küçük kardeşi Nissa psikoposu Nissalı Gregor (335-395); ve yakın arkadaşı, Konstantinopolis Patriği Nenizili Gregorios'dan (329-389) oluşan üç Kapadokyalı Hristiyan azizi ifade eden terimdir. Günümüz Türkiye'sindeki Kapadokya bölgesi, Pavlus'un bu bölgedeki çeşitli misyonları ile erken dönem Hristiyan tarihinin önemli bir mekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı</span>

Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı 29 Haziran’da Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un Roma’daki şehitliğinin onuruna kutlanılan litürjik bir Hristiyan bayramıdır.

Efesli İbrahim, 6. yy'da yaşamış Efes'in başepiskoposluğunu yapmış, manastırların kurulmasında rol oynamış bir bizanslı hristiyandır. Katolik ve Ortodoks Kiliselerince aziz kabul edilir ve yortusu Ekim 28'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Tahtı</span>

Aziz Petrus'un Kürsüsü veya Aziz Petrus Tahtı olarak da bilinen, Papa'nın Roma, İtalya'daki egemen yerleşim bölgesi olan Vatikan Şehri'ndeki Aziz Petrus Bazilikası'nda bulunan bir röliktir. Kutsal emanet olarak görülen nesne katolik geleneğine göre, Roma'daki Erken Hristiyanların lideri ve ilk Papa olan Havari Aziz Petrus'a aittir ve onun Roma Piskoposu olarak kullandığı ahşap bir tahttır. Kalıntı, Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan ve 1647 ile 1653 yılları arasında inşa edilen yontulmuş yaldızlı bronz bir mahfaza içinde korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fulton J. Sheen</span> Amerikalı piskopos (1895 – 1979)

Fulton John Sheen, vaazları ve özellikle televizyon ve radyodaki çalışmalarıyla tanınan Katolik Kilise'nin Amerikalı bir piskoposuydu.