İçeriğe atla

Sivas Ulu Camii

Koordinatlar: 39°44′50″K 37°01′03″D / 39.74722°K 37.01750°D / 39.74722; 37.01750
Sivas Ulu Cami
Harita
Temel bilgiler
KonumSivas, Türkiye
Koordinatlar39°44′50″K 37°01′03″D / 39.74722°K 37.01750°D / 39.74722; 37.01750
İnançİslam
DurumEtkin
Mimari
İnşaat başlangıcı1196
TamamlanmaBilinmiyor
Özellikler
Minare sayısıBir

Sivas Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II. Kılıç Arslan'ın ülkeyi 11 oğlu arasında paylaştırmasıyla Sivas-Aksaray arasındaki bölgeye hükümdar olan Kutbeddin Melikşah saltanatı zamanında Kızılarslan bin İbrahim tarafından 1196-1197 yıllarında Kul Ahi'ye yaptırılmış, Sivas ilinin merkez ilçesinde yer alan cami.

Caminin I. İzzeddin Keykavus tarafından 1212 yılında onarıldığı, 1213'te de minaresinin yapıldığı bilinmektedir. Sivas Valiliği tarafından 1955 yılındaki onarımı sırasında, hem yapım hem de onarım yazıtı bulunmuştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halil Rifat Paşa</span> 206. Osmanlı sadrazamı

Halil Rifat Paşa II. Abdülhamid saltanatında, 7 Kasım 1895-9 Kasım 1901 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış, bunun öncesinde de Sivas ve İzmir valilikleri hizmetlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Onarı, Akıncılar</span>

Onarı, Sivas ilinin Akıncılar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmet Paşa Camii (Azapkapı)</span>

Sokollu Mehmet Paşa Camii, İstanbul'da Atatürk Köprüsü'nün Galata ayağının dibinde, Azapkapı semtinde yer alan camidir. Mimar Sinan tarafından 1578'de Sokollu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. Selimiye Camii stilinde yapılmış olan caminin altı mahzendir. Denize yakın camiler içinde sağlam temellidir. Giriş kapısı köprü tarafında olup caddeden gelinen bir patikadan dönülerek girilir.

<span class="mw-page-title-main">Karaali Camii</span>

Karaali Camisi, Uşak ilinin Mendepazarı mevkiinde bulunmaktadır. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen camiyi Kara Ali adlı şahsın yaptırdığı söylenmektedir. Binada hicri 975, miladi 1567-1568 tarihli bir kitabe olsa da, yapının mimari özellikleri 16. yüzyıl üslup özelliklerine sahip değildir. Bu durumda minarenin daha önceki bir camiden kaldığı, şimdiki caminin de 19. yüzyılın ilk yarısında büyük bir onarımla günümüzdeki görünümüne kavuştuğu ileri sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burma Camii</span> Uşaktaki bir cami

Uşak il merkezinde bulunmaktadır.Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte kapısında bulunan kitabede 1769 yılında tadilat gördüğü anlaşılmaktadır.

Kırmızı Minare Camii ya da Kiremitçi Ahmet Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan Osmanlı döneminden kalma, tarihî bir ibadethanedir. Hasköy semtinde, Yün-İplik Fabrikası'nın yanında; Rahmi M. Koç Müzesi'nin arkasında bulunur. 1591 yılında, camiye adını veren Kiremitçi Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami içindeki mimber ise sarayda görev yapan kapıcıbaşı Esedullah Ağa ve eşi tarafından eklenmiştir. Cami, 1889 yılında, III. Ahmet döneminde kapsamlı bir onarım geçirmiştir. Son onarım çalışması ise, 1994 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Konak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Konak Camii, bilinen diğer adıyla Yalı Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir. Konak ilçesinde, kent merkezindeki Konak Meydanı'nda konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ayaz Paşa Camii</span>

Ayaz Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum İli, Yakutiye merkez ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Paşa Camii (Erzurum)</span>

Kasım Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Boyahane Camii</span> Yakutiye, Türkiyede bir cami

Boyahane Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

Karacabey Ulu Camii, Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yer alan cami. I. Murat Hüdavendigar (1362- 1389) tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülhamid (1774-1789) döneminde onarım görmüştür. Yunan İşgali'nde yanan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1964 yılında restore edilmiştir. 2012 yılında gerçekleştirilen restorasyon sırasında çıkan yangında tarihi caminin büyük bölümü tahrip oldu.

Hani Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Hani ilçesinde yer almaktadır. Caminin ilk inşa tarihi bilinmemekle birlikte, Selçuklu yapısı olduğu tahmin edilen cami, 15. yüzyıla tarihlenmektedir. 1657 ve 1682 yıllarında onarım görmüştür.

Pasinler Ulu Camii, Erzurum ilinin Pasinler ilçesinde yer alan cami. Kasım Bey tarafından 1554 yılında yaptırılmıştır. 1835 yılında yapılan onarım, caminin özgün görünümünün ortadan kalkmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şaban Ağa Camii</span>

Şaban Ağa Camii Muğla ili Yatağan ilçesinde Stratonikeia antik yerleşim yerinde ve 37°18′48″K 28°03′48″D koordinatlarında bulunan ibadete açık tarihi bir camidir.

Kadı Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir camidir. Akkoyunlu dönemine ait bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Ulu Camii</span> Tarihî cami

Kayseri Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinde şehir merkezinde bulunan, 12. yüzyılın ortalarına doğru inşa edilmiş camidir.

Aşağı Develi Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinin Develi ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesine göre 1730 yılında Bây Ali tarafından yaptırılmıştır. 1769, 1844 ve 1900 yıllarında onarım görmüştür. Caminin minaresi, minare üzerindeki kitabeye göre 1870 yılında inşa edilmiştir.

Kilis Ulu Camii, Türkiye'nin Kilis ilinde, Hacı Gümüş Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Cami, Kilis'^teki en eski ve en büyük camidir. Osmanlı döneminde geçirmiş olduğu tamir ve düzenlemelere rağmen özgün mimarisi korunmuştur. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1388 yılında Abdullah oğlu Hacı Halil tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1912 ve 1924 yıllarında onarım görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Ulu Camii</span>

Malatya Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde şehir surları içinde yer alan tarihi cami.