Sivananda Saraswati
Sivananda Saraswati (veya Swami Sivananda; IAST: Svāmī Śivānanda Sarasvatī; 8 Eylül 1887 – 14 Temmuz 1963) Hindu ruhani öğretmeni ve yoga gurusu.
Hayatı
Sivananda Tamil Nadu'nun Tirunelveli bölgesinde Pattamadai'de ailesinin üçüncü ve son çocuğu olarak doğdu. Doğduğunda kendisine Kuppuswami adı verildi. Büyük bir Shiva Bhakta (Bhakti) olan babası Sri P.S.Vengu Iyer vergi memuru olarak çalışıyordu. Annesi Srimati Parvati Ammal dindardı.
Tanjore'daki tıp fakültesini bitirdi ve on yıl boyunca Britanya Malayası'nda doktor olarak çalıştı, bu dönemde yoksul hastalara ücretsiz tedavi vermesiyle tanındı. 1923'te manevi arayış amacıyla Malaya'dan ayrılarak Hindistan'a döndü.
1924'te Rishikesh'e gitti ve burada kendisini Sannyasa yoluna alan ve ona ruhsal adını veren gurusu Vishvananda Saraswati ile tanıştı ve inisiyasyon töreni Sri Kailas Ashram'ın mahant'ı (başrahip) Vishnudevananda tarafından gerçekleştirildi.[1]
Rishikesh'e yerleşen Sivananda ruhsal pratiklerinin yanı sıra doktorluk mesleğini de sürdürdü ve 1927'de Lakshman Jhula'da yoksul hastalara ücretsiz bakım veren bir dispanser açtı.
1936 yılında Ganj Nehri kıyısında Divine Life Society'yi (İlahi Yaşam Derneği) kuran Swami Sivananda ruhani yayınları ücretsiz olarak dağıttı.[1] Derneğin ilk öğrenciler arasında yer alan ve daha sonra Satyananda adını alacak olan öğrencisi Swami Satyananda Saraswati yoga üzerine Batı'da en fazla tanınan yoga gurularından birisi olmuş ve yoga eğitimlerinin yanı sıra İngilizce çok sayıda yoga eseri yayınlamış olan Bihar Yoga Okulu'nun kurucusu olmuştur.
Öğretileri
Swami Sivananda sırasıyla eylem, bağlılık, bilgi ve meditasyon için Hinduizmin Dört Yogasını (Karma Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga, Rāja Yoga) birleştirdiği yoga anlayışına Sentez Yogası (Yoga of Synthesis) adını verdi.[2]
Sri Swami Sivananda bu anlayışı çerçevesinde çeşitli dinden insanların da aralarında bulunduğu takipçilerine genel olarak izlemelerini önerdiği yirmi ruhsal talimat belirlemiştir:[3]
- Brahmamuhurtha
- Asana
- Japa (Zikretmek)
- Meditasyon
- Swadhyay
- Zihninizin Yükseltilmesi
- Brahmacharya
- Satsang
- Oruç
- Japa mala taşımak (Tesbih taşımak)
- Mouna
- Konuşma Disiplini
- Memnuniyet
- Sevgiyi Yaşayın
- Kendinize Güvenin
- Kendinizi Analiz edin.
- Tanrı'yı Hatırlayın
Hatha Yoga Yaklaşımı
Sivananda Saraswati bedensel sağlık için prananın bedende serbestçe akmasını sağlanması gerektiğini öne sürmüştü ve takipçilerine Hatha Yoga'daki duruşlardan asana temel on iki tanesinin belirli bir sıra içinde yapmalarını önermiştir. Bu asanalar şunlardır:[4]
- Shirshasana
- Sarvangasana
- Halasana
- Matsyasana
- Paschimothanasana
- Bhijangasana
- Salabhasana
- Dhanurasana
- Matsyendrasana
- Kakasana
- Trikonasana
Eserleri
Sivananda metafizik, yoga, vedanta, din, batı felsefesi, psikoloji, eskatoloji, güzel sanatlar, ahlak, eğitim, sağlık, sözler, şiirler, mektuplar, otobiyografi, biyografi, hikâyeler, dramalar, mesajlar, dersler, diyaloglar gibi konularda 296 kitap yazdı. Kitaplarında Yoga felsefesi ve teorik bilgiden ziyade pratik uygulamasını vurguladı.
İngilizce Eserleri
Eserlerinden bazıları;
- Sadhana: A Textbook of the Psychology & Practice of the Techniques to Spiritual Perfection
- Self Knowledge
- May I Answer That?: A guide for the spiritual seekers
- Sure Ways for Success in Life and God Realisation
- Vedanta for Beginners
- Jnana Yoga
- Narada Bhakti Sutras
- Easy Steps to Yoga
- Practise of Karma Yoga
- Kundalini Yoga
- Tantra Yoga Nada Yoga Kriya Yoga
- Japa Yoga A Comprehensive Treatise on Mantra-Sastra
- Music As Yoga
- Radha's Prem
- Amrita Gita
- Concentration and Meditation
- The Science of Pranayama
- Thought Power
- Practice of Brahmacharya
Türkçeye Çevrilen Eserleri
- Swami Sivananda, Meditasyon, Ruh ve Madde Yayınları, çev. Yavuz Keskin, 1990.
- Swami Sivananda, Zihninizin Efendisi Olun, çev.Nur Yener, Okyanus Yayınları, 2004.
- Swami Sivananda, Ruh Ölümden Sonra Nereye Gider, çev. Suat Ertüzün, Okyanus Yayınları, 2006.
Ayrıca bakınız
Dış Bağlantılar
Kaynakça
- ^ a b "Divine Life Society - H.H. Sri Swami Sivananda Saraswati". 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024.
- ^ "Sri Swami Sivananda - Yoga of Synthesis". 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024.
- ^ "Sivananda - Spiritual Instuctions". 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024.
- ^ "Sivananda Yoga". 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024.