İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
Ümraniye ilçesine bağlı bir mahalledir.Türkiye'nin ikinci Ümraniye ilçesinin ise en kalabalık mahallesidir.
M5 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Samandıra Merkez olan 26,5 km uzunluğunda 20 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir. M4 Metro Hattı'ndan sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olma özelliğini taşır. Hattın Üsküdar - Yamanevler arasındaki ilk bölümü 15 Aralık 2017'de hizmete girmiştir.
M7 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Yıldız, son istasyonu ise Mahmutbey olan 48 km uzunluğunda ve 33 istasyonlu tam otomatik sürücüsüz metro hattıdır. Hat, doğu-batı aksında Haliç'in kuzeyindeki ilçeler arasında önemli bir bağlantı teşkil etmektedir.
M12 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu 60. Yıl Parkı son istasyonu ise Kâzım Karabekir olan 13 km uzunluğundaki sürücüsüz metro projesidir. Metro hattı 11 istasyondan oluşmaktadır. Toplamda 13 km uzunluğunda olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmaktadır. Hattın inşaatı devam etmektedir ve 2025'te açılması planlanmaktadır.
Yenisahra (M4) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 17 Ağustos 2012'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.
Çarşı (M5) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 15 Aralık 2017'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.
Yamanevler Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 15 Aralık 2017'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.
Yeşilpınar Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Ekim 2020'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Eyüpsultan'ün Yeşilpınar Mahallesi'nde Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır.
Kâzım Karabekir Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Ekim 2020'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Gaziosmanpaşa'nın Kâzım Karabekir Mahallesi'nde Abdi İpekçi Caddesi ile Hekimsuyu Caddesi kavşağında yer almaktadır.
60. Yıl Parkı Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2025'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
Sahrayıcedit Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
Ataşehir Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
Finans Merkezi (M12) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
Atakent Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
SBÜ Hastanesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
Kâzım Karabekir (M12) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
Tütüncü Mehmet Efendi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2025'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.
HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.
Metro İstanbul Behiç Erkin Yerleşkesi, İstanbul'un Ümraniye ilçesi Parseller Mahallesi'nde Şile Yolu üzerinde yer alan bir raylı sistem yerleşkesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve Metro İstanbul tarafından işletilmekte olan yerleşke, İBB Anadolu Yakası Raylı Sistem Şube Müdürlüğü'nün kullanımındadır. Adını, TCDD'nin kurucusu ve ilk genel müdürü olan, demiryollarının babası olarak anılan ve Türkiye'de demiryolu ulaşımının gelişmesinde önemli katkıları olan Behiç Erkin'den almaktadır. 23 Kasım 2022 tarihinde İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB ulaşımdan sorumlu genel sekreter yardımcısı Pelin Alpkökin, Behiç Erkin'in torunu Emir Kıvırcık ve birçok ismin katıldığı törenle birlikte hizmete girmiştir. 126+24 CAF ve 40 Hyundai Rotem vagonu parklanma alanı olarak kullanılmaktadır.