İçeriğe atla

Sistem analisti

Sistem analisti veya İş teknolojisi analisti, analist ve bilgi teknolojisi (BT) uzmanıdır. Sistemlerin küçük değişiklikler yoluyla etkin hale getirilmesi veya yeniden planlanmasını sağlamak amacıyla analiz edilmesiyle ilgilenen kişidir[1] " . Bir sistem analisti tipik olarak atanmış veya verilen bir sistemle sınırlıdır ve genellikle bir iş analisti ile birlikte çalışır. "Sistem analist; insanların, metotların ve bilgisayar teknolojisinin işleri en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için, organizasyonun problem ve gereksinimleri üzerinde çalışır[2]".Bir sistem analistin, deneyimi ve bilgisi dışındaki en önemli aracı, öncelikle sistemin bir üyesi olan insandır. Ardından gözlem gücü ve dokümanlar gelir.

Bir sistem analisti, bilgi sistemlerini analiz etme, tasarlama ve uygulama konularında uzmanlaşmış bir bilgi teknolojisi (IT) uzmanıdır. Sistem analistleri, bu sonuçları elde etmek için bilgi sistemlerinin amaçlanan sonuçları ve son kullanıcılar, yazılım tedarikçileri ve programcılar ile irtibat açısından uygunluğunu değerlendirir. Bir sistem analisti, bilgi teknolojisini kullanarak iş problemlerini çözmek için analiz ve tasarım tekniklerini kullanan bir kişidir.[3] Sistem analistleri, gerekli organizasyonel iyileştirmeleri belirleyen, bu değişiklikleri uygulamak için sistemler tasarlayan ve başkalarını sistemleri kullanmak için eğiten ve motive eden değişim aracıları görevi görebilir.

Sistem,işletmenin problem ve gereksinimlerinden oluşur. Sistem analizi, sistemlerin çevreleri ile olan ilişkilerini ve etkileşimlerini incelendiği bir alandır. Sistem analistleri sistemi meydana getiren öğelerin ve değişkenlerin sistem üzerindeki etkilerini inceler ve raporlar. Bu amaçla sistemler üzerinde düzenlemeler yaparak sistemlerin daha etkin hale getirilmesi için uğraşırlar. Sistemler üzerindeki bu etkinleştirme operasyonları; işletmelerin verim artırma, tasarruf etme gibi rekabet avantajı elde etmesini sağlaması açısından önem taşıyan bir konudur.

Sistem analist, üstünde çalıştığı sistemin alt ve üst sistemlerini de tanıyabilmelidir. Sadece teknik bağlantıları değil, politik bağlantıları da bilmelidir. En azından öğrenmeye çalışmalıdır. Sistem içinde ruhani gücü kuvvetli olan alt sistemleri de (kişi, kuruluş veya departmanlar) tanıyabilmeli ve onların, çalıştığı sistem üzerindeki etkilerini önceden görebilmelidir. Böyle davrandığı ölçüde, olması gerekip de olmayanları izah edebilir. Sosyal yönü, teknik yönüne göre daha kuvvetli olmalıdır, çünkü özel ve teknik bilgilere ulaşmanın bir yolu da, sosyal bir varlık olan insandan geçer.

İnsan, sistem analistin en önemli aracıdır. O, bu aracı en verimli şekilde kullanmak zorundadır. Sistemin dokümanlarında yazılanlar her zaman doğru ya da güncel olmayabilir ya da sistemin dokümanı yoktur. Bilgiyi insanlar verir. Bu bilgi de her zaman doğru ya da güncel olmayabilir. O zaman gözlem gücüne başvurulur.

Her ne kadar çeşitli programlama dilleri, işletim sistemleri ve bilgisayar donanımı platformlarını bilseler de, normalde kendilerini gerçek donanım veya yazılım geliştirme sürecine dahil etmezler. Maliyet analizi, tasarım hususları, personelin etkisinin hafifletilmesi ve uygulama zaman çizelgelerinin geliştirilmesinden sorumlu olabilirler.

Bir sistem analisti genellikle atanan veya verilen bir sistemle sınırlıdır ve genellikle bir iş analistiyle birlikte çalışır. Bu roller, bazı çakışmalara rağmen aynı değildir. Bir iş analisti; iş gereksinimini değerlendirecek, uygun çözümü belirleyecek, teknik bileşenlerini de göz önünde bulundurarak çok derine dalmadan bir çözüm tasarlayacaktır. Bir sistem analisti sıklıkla kodu değerlendirecek, komut dizimini gözden geçirecek ve muhtemelen bir ölçüde bunu değiştirecektir

Bazı özel meslek mensupları, her iki alanda da (iş ve sistem analizi) pratik bilgiye sahiptir ve iş analisti ile sistem analisti arasındaki hattın etkin bir şekilde harmanlanmasını sağlayarak bu mesleklerin her ikisini de başarıyla birleştirmeyi başarırlar.

Sistem analistleri işletme içerisinde sistemi oluşturan personel, bilgisayar teknolojileri ve iş metotları sayesinde işlerin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için problemler ve gereksinimler üzerinde çalışır dedik. Bilgi sistemlerinin ve bilgisayar uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştıran sistem analistleri sistemin analizini ve tasarımını yapar. Bu amaçla sistemin kısıtlarını ve hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli fizibilite çalışmalarını yapma ve bunları yöneticilere raporlama sistem analistlerinin görevleri arasında yer alır. İşletmenin problemleri ve gereksinimleri üzerinde çalışarak sistemin analizini yapan analistler, bu problemlerin ve gereksinimlerin giderilmesi için bilgisayar tabanlı çözümler oluşturarak sistemin tasarımını da gerçekleştirir. Sistem analistlerinin en önemli işlevi yazılımcılarla yazılımı talep eden işletme birimi/personeli arasında aracılık etmesidir. Bu sayede yazılımcı kendisinden istenen ve beklenen yazılımı ortaya koyabilmek için gerekli bilgi ve talebi sistem analisti sayesinde edinir. Bu nedenle sistem analistleri işletmelerin bilgi sistemleri/bilgi teknolojileri ya da bilgi işlemleri gibi farklı adlarla anılan birimlerinde çalışırlar.

Sistem analist, yönetici (karar verici) ya da uygulamacı kimliklerinde olmamalıdır. Bilgi verici ve çözümleyici kimlikleri, onun işini yapması için yeterlidir. Yönetici kimliği insanların ondan çekinmelerine, dolayısıyla bilgiyi tam olarak vermemelerine; uygulamacı kimliği ise onun duygusal ve/veya pragmatik ilişkilere girmesine yol açar. Öte yandan bir yöneticinin ya da uygulamacının, sistem analist tekniklerini uygulaması da onların sistem analist olduklarını göstermez. Ancak sistem analist, insanlarla diyaloğa girmek ve ardından bu diyaloğu sürdürebilmek için, öncelikle kendini pazarlamayı bilmelidir. Bu, sistem analistin uygulamacı olduğu tek özelliğidir.

"Analistler insanları iş ortamından çıkartıp bir yere oturtur ve ne yaptıklarını açıklamalarını isterler. İnsanlar ise, analistlere gerçekte ne yaptıklarını değil; yapmaları gerektiğini düşündükleri şeyleri, hatırladıklarını veya kendilerine anlatmalarının söylendiği şeyleri anlatırlar. İnsanların yaptıkları ile yaptıklarını söyledikleri her zaman aynı değildir. Müşterilerin yaptıkları hakkında bilgi toplamanın daha iyi bir yolu, onları işi yaparken seyretmektir. Bundan da iyi bir yol ise, işi ekip üyelerinin kendilerinin yapmalarıdır. Gözlem ve katılım, ekip üyelerini birkaç gün veya hafta içinde o işin uzmanı haline getirmez ama elde ettikleri deneyim onlara, neyin önemli neyin önemsiz olduğunu analize göre daha iyi anlatacaktır."[4]

Rolü

  • Bir sistem analisti:
  • Planlanmış sistemlerin örgütsel ve insani etkilerini tanımlayabilir, anlayabilir ve planlayabilir ve yeni teknik gereksinimlerin mevcut süreçler ve beceri setleriyle düzgün şekilde entegre olmasını sağlayabilir.
  • Bir yerden bir sistem akışı planlayabilir.
  • İş gereksinimleri belgelerini üretmek için kullanılan gereksinimleri öğrenmek ve belgelemek için dahili kullanıcılar ve müşterilerle etkileşim kurabilir.
  • Teknik şartları kritik bir evreden yazabilir.
  • Yazılım sınırlamalarını anlamak için tasarımcılar ile etkileşim kurabilir.
  • Sistem geliştirme sırasında programcılara yardımcı olabilir, örn. kullanım örnekleri, akış şemaları veya hatta veri tabanı tasarımı sağlamak.
  • Sistem testi yapabilir. Tamamlanmış sistemi dağıtabilir. Gereksinimleri belgeleyebilir veya kullanıcı el kitaplarına katkıda bulunabilir.
  • Bir geliştirme süreci gerçekleştirildiğinde, sistem analisti bileşenleri tasarlamaktan ve bu bilgiyi geliştiriciye sunmaktan sorumludur.

Sistem geliştirme yaşam döngüsü

Sistem geliştirme yaşam döngüsü (SGYD), kuruluşların büyük ölçekli BT Projeleri için kullandıkları geleneksel sistem geliştirme yöntemidir. SGYD, bir bilgi sisteminin geliştirildiği ardışık süreçlerden oluşan yapılandırılmış bir çerçevedir.

  1. Sistem Araştırma
  2. Sistem Analizi
  3. Sistem tasarımı
  4. Programlama
  5. Test yapmak
  6. Uygulama
  7. Operasyon ve bakım

Bir geliştirme projesi tüm katılımcılardan gerekli izinleri aldığında, sistem analizi aşaması başlar. Sistem analizi, kuruluşların bir bilgi sistemi ile çözmeyi planladığı iş sorununun incelenmesidir. Sistem analizi aşamasının ana amacı, gelişmiş bir sistemin veya yeni bir sistemin gereksinimlerini belirlemek için mevcut sistemle ilgili bilgi toplamaktır. Bu aşamada teslim edilebilir olarak bilinen nihai ürün, bir dizi sistem gereksinimidir.

Sistem analizinde belki de en zor görev, sistemin karşılaması gereken spesifik gereksinimleri tanımlamaktır. Kullanıcılar bunları sağladığından, bu gereksinimlere çoğunlukla kullanıcı gereksinimleri denir. Sistem geliştiricileri yeni sistem için kullanıcı gereksinimlerini biriktirdiklerinde, sistem tasarım aşamasına geçerler.

Bir bilgisayar sistemleri analisti bilgi teknolojisi alanında bir meslektir. Bir bilgisayar sistemleri analisti, bilgisayar teknolojisi ile ilgili sorunları çözmek için çalışır. Birçok analist bilgisayarın verimliliğini artırmak için hem donanım hem de yazılım olan yeni bilgisayar sistemleri kurarak yeni yazılım uygulamaları ekler. Diğerleri sistem geliştiricileri veya sistem mimarları gibi davranır ancak çoğu analist; iş sistemleri, muhasebe sistemleri, finansal sistemler veya bilimsel sistemler gibi belirli bir sistem türünde uzmanlaşır.

Kaynakça

  1. ^ Shelly, Gary B., Cashman, Thomas J., & Vermaat, Misty E. Bilgisayar Keşfi 2008.
  2. ^ Bilgi Teknolojisi - Tanımı: Sistem Analisti "7 Ocak 201
  3. ^ Mesleki İstihdam ve Ücretler, Mayıs 2015
  4. ^ Bls.gov. İşgücü İstatistikleri Bürosu. 15 Nisan 2016

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Veri modelleme, bir işletmenin, kurumun hatırlamaya değer bulduğu verilerin şekil ve metin olarak ifade edilmesidir. Diğer bir deyişle bir işletmede teknik ve teknik olmayan herkesin bilişim ihtiyaçlarını ifade etmeye çalışırken birbirini anlamada kullanabileceği görsel bir iletişim dilidir. Yazılım geliştirmenin en önemli süreçlerinden biri olan veri modelleme bilişim ihtiyaçlarının keşfedilmesi ve herkesin anlayabileceği bir şekilde belgelenmesi işlemidir. Bilişim ihtiyaçları, veriler ve işletme ihtiyaçlarını destekleyen işletme kurallarıdır. Bir veri modeli herhangi bir işletmenin veya bir yazılımın karmaşık bilişim ihtiyaçlarının tümünü yeterince ifade edebilmek için kullanılabilecek bir araçtır. Bir bilişim sistemi başlıca 3 ihtiyacı karşılar; çeşitli verilerin saklanması, işlenmesi ve görüntülenmesi. Görüldüğü gibi bilişim sistemlerinin temelinde veri yer almaktadır. Veri Tabanı sistemleri ise en basit ifadeyle; verinin saklanması ve işlenmesi ile ilgili olarak geliştirilen genel amaçlı çeşitli yazılımlardır. Kısaca bilginin işlenmemiş hali olarak tanımlanan verinin modellenmesi herhangi bir bilişim sistemi geliştirmede neredeyse işin yarısını oluşturur. Verinin gerçek sahibi kullanıcıdır. Durum böyle olunca bilişim sistemlerinin geliştirilmesi sırasında kullanıcı temelli bir yaklaşım önem kazanmaktadır. Kullanıcı yönelimli bu yaklaşımın bazı yararları aşağıda sıralanmaktadır.

Bilişim sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar güvenliği</span> bilgisayar sistemlerinin ve ağlarının, hırsızlık, hasar, kötüye kullanım gibi durumlara karşı koruma mekanizmaları

Bilgisayar güvenliği, elektronik ortamlarda verilerin veya bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmadan, izinsiz erişimlerden korunması için, güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturma çabalarının tümüdür. Bunun sağlanması için duruma uygun güvenlik politikasının belirlenmesi ve uygulanması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

Gereksinim Yönetimi ; tanımlama, sağlama, belgeleme, analiz etme, takip etme, öncelik verme, gereksinimlere karar verme ve daha sonra değişimi kontrol etme ve ilgili taraflarla iletişim kurma işlemlerini kapsar. Bu proje boyunca süregelen bir süreçtir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

İşletme enformatiği, işletme yönetimi ve bilgisayar bilimleri alanlarını kapsayan sosyo-teknik bir disiplindir. İşletme enformatiği eğitimi üniversite düzeyinde verilmekte, bir işletme enformatiği bölümü ya da programını bitiren üniversite mezunları işletme enformatiği uzmanı unvanı almaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'deki bazı üniversitelerde de işletme enformatiği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Üniversitelerin benzer bölümleri kimi zaman:

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksekokulu 2010 yılında Kastamonu, Tosya'da kurulmuş meslek yüksekokuludur. Kastamonu Üniversitesi içindeki meslek yüksekokulu 8 bölüm içermektedir. Tosya Yerleşkesinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdümektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Waterfall model</span>

Şelale yönteminde yazılım geliştirme süreci analiz, tasarım, kodlama, test, sürüm ve bakım gibi safhalardan oluşur. Geleneksel yazılım metotlarında bu safhalar şelale modelinde olduğu gibi doğrusal olarak işler. Her safha, başlangıç noktasında bir önceki safhanın ürettiklerini bulur. Kendi bünyesindeki değişikler doğrultusunda teslim aldıklarını bir sonraki safhanın kullanabileceği şekilde değiştirir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım testi</span>

Yazılım testi, test altında hizmetlerin veya ürünlerin kalitesi hakkında paydaşlara bilgi sağlamak için yürütülen bir araştırmadır. Yazılım testi aynı zamanda, yazılım uygulamalarının risklerini anlamak için yazılımı bağımsız ve nesnel olarak incelemektir. Test teknikleri yazılım böceklerini bulma niyetiyle uygulama veya bir programı çalıştırma süreçlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">V-Model (Yazılım geliştirme)</span>

V-model şelale (waterfall) modelinin gelişmiş hali olarak düşünülebilecek bir yazılım geliştirme süreci sunar. Doğrusal bir yönde ilerlemek yerine, süreç adımları kodlama evresinden sonra yukarıya doğru eğim alır ve tipik V şeklini oluşturur. V-Model geliştirme yaşam çevriminin her bir evresi arasındaki ilişkileri gösterir. Yatay ve dikey açılar zaman veya projenin tamamlanabilirliğini ve soyut seviyeyi gösterir.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Gereksinim çözümleme</span>

Bilgisayar bilimlerinde, gereksinim analizi ya da gereksinim çözümleme; çeşitli sistemlerin gerekliliklerini ve olası çelişkili durumlarını göz önüne alarak, yazılımı analiz etmek, belgelemek, doğrulamak ve yönetmek için yeni veya değiştirilmiş bir ürün üzerinde projenin ihtiyaçlarını, sistem gereksinimlerini ve koşullarını belirleyen görevleri kapsamaktadır.

Michael Anthony Jackson, İngiliz bilgisayar bilimcisi ve Londra, İngiltere'de bağımsız bilgisayar danışmanıdır. Aynı zamanda Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'de misafir araştırma profesörüdür.

Genel olarak, analist belirli bir faaliyet alanında analitik araştırma ve genellemeler konusunda herhangi bir konunun analiz'ini yapan kişidir.

İş analisti, bir organizasyonu veya işletme alanını analiz eden bir analist mesleğidir. İş modelini veya teknolojiyle entegrasyonunu değerlendirerek işini, süreçlerini veya sistemlerini belgeler. İş analisti, veri analizi yoluyla süreçleri, ürünleri, hizmetleri ve yazılımları iyileştirmede işletmelere rehberlik etmeye yardımcı olur. Analistler finans, bankacılık, sigorta, telekom, kamu hizmetleri, yazılım hizmetleri, hükûmet vb. gibi farklı sektörlerde çalışır. BA'ların çalışabileceği iş alanları arasında iş akışı, faturalandırma, arabuluculuk, sağlama, raporlama ve müşteri ilişkileri yönetimi yer alır. Son olarak, iş analistleri, operasyon ölçeklendirme, satış planlama, strateji geliştirme, geliştirme sürecinde yer alabilecekleri veya bir atik yazılım geliştirme ürün ekibinin parçası olabilir.