İçeriğe atla

Sisinnius

Papa
Sisinnius
Papalık başlangıcı15 Ocak 708
Papalık bitişi4 Şubat 708
Önce gelenVII. Ioannes
Sonra gelenConstantinus
Doğum650
Suriye, Râşidîn Halifeliği
Ölüm4 Şubat 708
Roma, Bizans İmparatorluğu

Papa Sisinnius (c. 650 – 4 Şubat 708) 15 Ocak 708'den ölümüne kadar Roma Piskoposu.[1]

Sisinnius, Suriye doğumludur,[2] babasının adı İoannis'dir.[1] Hükümdarlığı sırasında papalığa yapılan bağışların yetersizliği (42 pound altın ve 310 pound gümüş, diğer dönemin papazların kişisel bağışlarının bir kısmı) muhtemelen aristokrasiden olmadığını gösterir.[3]

Bizans yönetimi sırasında, papa olarak seçilmiş, üç aylık bir boşluk sonrası VII. Ioannes'in yerine gelmiştir.[4] 15 Ocak 708 civarında kutsandı.[1] Papalığı sadece 20 gün sürmüştür.[4] Katolik Ansiklopedisi'ne göre, "gut hastası olduğu için kendini besleyemediği halde, yine de güçlü karakterli bir adam olduğu ve şehrin iyiliği için düşünebildiği söylenir".[1] Papa olarak yaptığı birkaç eylem arasında Korsika için bir piskoposun kutsanması da vardı.[1] Ayrıca Roma surlarının "kısımlarını restore etmek için kirecin yakılmasını" emretti.[5] Sisinnius'un planladığı surların restorasyonu nihayetinde Papa II. Gregorius tarafından gerçekleştirildi.[6]

Sisinnius, Eski Aziz Petrus Bazilikası'na gömüldü.[1] İki aydan kısa bir süre sonra, muhtemelen kardeşi[7] olan başka bir Suriyeli Constantinus[4] ardından papa oldu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Pope Sisinnius". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  2. ^ Joseph S. Brusher, Popes through the Ages, (Neff-Kane, 1980), 174.
  3. ^ Jeffrey Richards. 1979. The popes and the papacy in the early Middle Ages, 476–752. p. 245.
  4. ^ a b c Ekonomou, 2007, p. 246.
  5. ^ Ekonomou, 2007, p. 248.
  6. ^ Charles Isidore Hemans. 1874. Historic and monumental Rome. p. 100.
  7. ^ Williams, George L. 2004. Papal Genealogy: The Families and Descendants of the Popes. McFarland. 0-7864-2071-5. p. 10.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ekonomou, Andrew J. 2007. Byzantine Rome and the Greek Popes: Eastern influences on Rome and the papacy from Gregory the Great to Zacharias, A.D. 590–752. Lexington Books.
Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen
VII. Ioannes

Papa

708
Sonra gelen
Constantinus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Ioannes</span>

Papa XIII. İoannes, , 1 Ekim 965 tarihinden 6 Eylül 972 tarihindeki ölümüne kadar Papalık yapmıştır. Papalığı dönemi Kutsal Roma İmparatoru I. Otto ile Roma aristokrasi arasında devam eden çekişme içinde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">XI. Gregorius</span> Fransız rahip (1329-1378)

Papa XI. Gregorius, gerçek adı ile Pierre Roger de Beaufort –, 30 Aralık 1370 tarihinden ölümüne kadar Roma Katolik Kilisesi'nde papalık yapmıştır. Yedinci ve son Avignon Papasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soterius</span>

Papa Aziz Soterius ; .Yaklaşık olarak 167 - 174 yılları arasında papalık görevinde bulunmuştur. Fondi, Campangia'da doğmuştur ama asıl ismi bilinmemektedir. Papalık ismi "Soterius" "Kurtarıcı" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Agatho</span> 79. Katolik Kilisesi papası (574-681; pd. 678-681)

Agatho 26 Haziran 678'den 681 yılındaki ölümüne kadar papa olarak görev yapmıştır. Hem Roma Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Sergius</span>

Papa III. Sergius, 29 Ocak 904'ten 911'de ölümüne kadar Papa idi. Orta İtalya'da feodalizm, şiddet ve rahatsızlık döneminde Papa'ydı. Sergius III, iki tane öncünün öldürülmesini emretti. Gayri meşru bir oğlu olduğu iddia edilen tek Papa'ydı. Papalığı, "kasvetli ve utanç verici" olarak tanımlanmıştır. Bazı kaynaklar da "etkili ve acımasız" bir papalık yaptığını söyler. Sergius, Roma soylularına aitti ve Benedictus adlı bir adamın oğluydu. Papa Formosus'un güçlü rakibi olmuştur ancak partisi çok başarılı değildi ve destekçilerinin yazdığı mektuplar ya da diğer belgeler olmasaydı o zamana kadar kapanırdı. Bu nedenle, Sergius hakkında bildiğimiz bilgilerin çoğu düşmanlarından geliyor. Bu düşmanlardan birinin görevi, Formosus'un Sergius'u Caere'nin piskopos'a çevirmesiyle, Roma'nın piskoposluğuna girme kabiliyetini düşürmesiydi. Ancak Formosus'un ölümünden sonra 898 yılında istifa etti. Seçilemediğinde Alberik'e, Spoleto Kontu'na emekliye ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Constantinus (papa)</span> 88. Katolik Kilisesi papası (680-715; pd. 708-715)

Constantinus, 25 Mart 708'den 9 Nisan 715 tarihindeki ölümüne dek papalık yapan Katolik din adamı. Antipapa II. Constantinus hariç tutulursa Doğulu bir ad kullanmayı tercih eden tek papadır.

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Stephanus</span> 97. Katolik Kilisesi papası (770-817; pd. 816-817)

IV. Stephanus ; 816 yılının Haziran ayından öldüğü 817 yılına dek papalık yapmış İtalyan din adamı, papa.

<span class="mw-page-title-main">Zacharias</span> papa

Papa Zacharias Aralık 741'den ölümüne kadar Roma Piskoposu. Bizans Papalığı'nın son papasıdır. Zacharias, Santa Maria sopra Minerva'nın orijinal kilisesini inşa etti, Roma'daki köle trafiğini yasakladı, Lombardlar ile barış görüşmesi yaptı ve Kısa Pepin'in III. Childeric'ten Frank tahtını gasp etmesini onayladı. Zacharias, muktedir bir yönetici, tehlikeli bir zamanda yetenekli ve kurnaz bir diplomat olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">XVIII. Ioannes</span>

Papa XVIII. Ioannes, Roma Piskoposu ve Ocak 1004'ten Temmuz 1009'da tahttan indirilmesine kadar Papalık Devleti'nin sözde hükümdarıydı. Roma'nın kontrolü için III. Crescentius ve İmparator II. Heinrich arasındaki mücadele sırasında hüküm süren çok az dünyevi güce sahipti.

<span class="mw-page-title-main">VI. Bonifacius</span>

Papa VI. Bonifacius, Nisan 896'da Roma piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Roma yerlisiydi. Formosus'un ölümünden kısa bir süre sonra çıkan isyanlar sonucunda seçilmesi gerçekleşti. Papalığından önce, bir alt diyakoz ve bir papaz olarak iki kez emirlerden mahrum bırakma cezasına çarptırılmıştı. Sadece on beş günlük papalık yapmıştır. Bazılarına göre guttan ölmüş, bazılarına göre ise Spoletan partisinin adayı VI. Stephanus'a yol açmak için zorla atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Lucius</span>

Papa II. Lucius, 9 Mart 1144'ten 1145'teki ölümüne kadar Katolik Kilisesinin başı ve Papalık Devletinin hükümdarıdır. Papalığı, Roma Komünü ile bağlantılı Roma'daki huzursuzluk ve şehrin kontrolünü papalıktan alma girişimleriyle dikkate değerdi. Anarşide İmparatoriçe Matilda'nın İngiltere üzerindeki iddiasını destekledi ve Sicilya Kralı II. Rugerro ile kötü bir ilişkisi vardı.

<span class="mw-page-title-main">V. Ioannes</span> Roma piskoposu

Papa V. Ioannes, 23 Temmuz 685'ten ölümüne kadar Roma piskoposudur. Bizans Papalığı'nın önceden imparatorluk izni olmadan kutsanan ilk papası ve Doğu kökenli on ardışık papa dizisinin ilkidir. Papalığına, Roma şehri ile İmparatorluk arasındaki uzlaşma damgasını vurmuştur.

Papa III. Sylvester, Roma'da Giovanni olarak doğmuştur. Roma Piskoposu ve dolayısıyla 20 Ocak'tan Mart 1045'e kadar Papalık Devleti'nin hükümdarlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">VI. Stephanus</span> 113. Katolik Kilisesi papası (ö. 897; pd. 896-897)

VI. Stephanus, 22 Mayıs 896'dan ölümüne kadar Roma Piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. En çok onun düşüşüne ve ölümüne yol açan Kadavra Sinodu'nu kışkırtmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Papa Seçilmiş Stephanus</span> 752de papa olarak seçilen Roma piskoposu (ö. 752)

Papa seçilen Stephanus, Mart 752'de Papa Zacharias'ın yerine seçilen Romalı bir rahiptir. Takdis edilmeden önce öldüğü için, meşru bir papadan ziyade yalnızca seçilmiş-papa olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Anastasius</span> papa 1153-1154

Papa IV. Anastasius Corrado Demetri della Suburra doğum isimli, 8 Temmuz 1153'ten 1154'teki ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıydı. Seçildiğinde "Anastasius" adını alan en son papadır.