İçeriğe atla

Siruşo

Siruşo
Genel bilgiler
DoğumSiranuş Harutyunyan
7 Ocak 1987 (37 yaşında)
Erivan, SSCB
Başladığı yerErmeni
TarzlarPop, Halk müziği
MesleklerŞarkıcı, Söz yazarı, Besteci
ÇalgılarPiyano
Etkin yıllar1999-günümüz
Resmî sitewww.sirusho.am

Siranuş Harutyunyan (Ermenice: Սիրանուշ Հարությունյան) ya da bilinen sahne adıyla Siruşo (Սիրուշո, 7 Ocak 1987, Erivan), Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Siruşo yedi yaşındayken ilk defa Kanada'da sahneye çıktı. Rusya, Gürcistan, Ürdün, Kanada, Suriye, İran, Belçika, ABD ve Avustralya gibi çoğu ülkelerde konser verdi. İlk albümü 1999'da kendi adı Siruşo başlığıyla yayımlandı. İkinci albümü 2005'te Sheram adıyla yayımlandı. Bu albümü sayesinde çok ödül alan Siruşo ayrıca "Ermeni Müziğinin Geleceği" ödülünü almıştır ve "En İyi Ermeni Kadın İdol" seçilmiştir.

2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Kele Kele" adlı şarkı ile temsil etti ve 199 puanla yarışmada dördüncü oldu. Ayrıca yine 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'da ülkesinin oylarını okuduğu sırada arka planda ve elinde tuttuğu kartta Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan Biz Dağlarımızız adlı heykelin fotoğrafını göstermesine Azerbaycan'dan tepki geldi. 2008'de BBC, başarısını kendisini Ermenistan için "ulusal bir servet" olarak tanımladı. Sirusho, 2007 Eurovision Şarkı Yarışmasının Ermeni sözcüsü ve Belgrad'da düzenlenen 2008 Eurovision Şarkı Yarışmasının Ermeni temsilcisi olduktan sonra uluslararası alanda tanınmaya başlandı. Şarkının 'Yerevan Remix' sürümü düzenli olarak Yunan kulüplerinde, İngiltere'deki Londra Yunan radyosunda çalındı. Sirusho'nun "PreGomesh" single'ı Aralık 2012'de yayınlandı ve sonrasında Ermeni kültürünü ve işçiliğini temsil eden ve koruyan Pregomesh adı altında yeni bir el işi gümüş takı tasarımlarını başlattı. Gomesh, Ermenicede buffalo anlamına gelir. Pre ise çobanların buffaloları yönlendirmek için kullandıkları bir kelimedir. Pregomesh, güçlü, dürüst ve vazgeçmeyen insanı temsil eder.

Sirusho, Dünya Müzik Ödülleri'nde Pregomesh şarkısıyla 2 kez aday olan ilk Ermeni sanatçıdır. 2016 yılında ise Armat albümünde de yer alan Der Zor isimli şarkısının klibinin bir bölümünü Kars şehrindeki Ani harabelerinin önünde çekmiştir. Bu klibin bir bölümü Ani harabelerinde çekildiğinden dolayı klibin kendisi için önemi büyüktür. Şarkının kliplendirilme süreci sanatçının resmi Youtube kanalında 21 dakikalık belgesel şeklinde yayınlanmıştır. Belgeselde sanatçı, Kars'ta bir Ermeni evini ziyaret etmiştir. 2017 yılında da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, kendisini Ermenistan'ın Onurlu Sanatçısı unvanıyla ödüllendirmiştir.

Özel yaşamı

2009 yılında eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın oğlu Levon Koçaryan ile evlenen Sirusho bu evlilikten 2 erkek çocuğu sahibidir. Sirusho koyu bir Ermeni milliyetçisidir. Armat (Türkçe: Köken) albümünde bu özelliği daha iyi anlaşılabilmektedir. Annesi Syuzan Margaryan da Sirusho gibi bir şarkıcıdır.

Diskografi

Albümler

  • Sirusho (2000)
  • Sheram (2005)
  • Hima (2007)
  • Havatum Em (İnanıyorum) (2010)
  • Armat (Köken) (2016)

Teklileri

  • Shorara (2010)
  • Sery Mey (2005)
  • Mayrik (Anneciğim) (2006)
  • Heranum Em (2006)
  • Hima (2007)
  • Arjani e (Sofi Mkheyan ile düet) (2007)
  • Mez Vochinch Chi Bajani (2007)
  • Qele Qele (Hadi Hadi) (2008)
  • Erotas (2009)
  • Time to Pray (2009) (Boaz Mauda ve Jelena Tomasevic ile düet)
  • Havatum Em (2010)
  • I like It (2011)
  • PreGomesh (2012)
  • See (2013) (Sarkis Rouvas ile düet)
  • Antarber Ashkar (2014)
  • Alphabit (Arsen Grigoryan ile düet)
  • Tariner (2014) (Harut Pamukçuyan ile düet)
  • Where Were You? (2015) (Ermeni kırımının 100.cü yıl dönümü için söylenmiş bir şarkıdır.)
  • Kga Mi Or (2015) ("Where Were you?" adlı şarkının Ermenice versiyonudur.)
  • Mi Togh Indz Menak (2016) (Beni Yalnız Bırakma)
  • Zartonk (Uyanış) (Eylül 2016)
  • Der Zor (2016)
  • Vuy Aman (2017-Sebu Simonyan ile düet)
  • Zoma Zoma (2019)
  • Tightrope Walking (2019)
  • Yare Mardun Yara Kuta (2020)
  • Hung Up (2020-John Dolmayan ile düet)

Dış bağlantılar

Önce gelen:
Hayko
"Anytime You Need"
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan
2008
Sonra gelen:
İnga ve Anuş
"Can Can"


İlgili Araştırma Makaleleri

maNga Türk müzik grubu

maNga, Ankara kökenli Alternatif Rock, Nu-Metal ve Rapcore tarzlarında müzik yapan Türk rock grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan</span>

Ermenistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 2006 yılında, Ermenistan Kamu Televizyonu (ARMTV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ermenistan, Kafkasya'da yarışmaya katılan ilk ülkedir. Ermenistan'ı 2007 yılında Gürcistan ve 2008 yılında Azerbaycan izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kele Kele</span>

"Kele Kele", 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden Siruşo tarafından seslendirilen şarkıdır. Şarkı birinci yarı finalde 14. sırada yarışmış ve 139 puan ile ikinci olarak finale çıkmaya hak kazanmıştır. Final günü beşinci sırada yarışan şarkı 199 puanla dördüncü olmuştur.

"Disappear", No Angels tarafından seslendirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Remee, Hanne Sørvaag ve Thomas Troelsen tarafından yazılmıştır.

2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ın temsilcisi olarak ARMTV, ülkenin tanınmış şarkıcılarından Siruşo'yu görevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnga ve Anuş</span>

İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Harun Kolçak</span> Türk müzisyen, şarkıcı-şarkı yazarı

Harun Emin Kolçak, Türk şarkıcı ve şarkı yazarı. Sinema sanatçısı Eşref Kolçak'ın oğludur.

Azerbaycan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Aysel Teymurzade və Arash birlikte söyledikleri Always şarkısı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Ortaç</span> Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve besteci

Serdar Ortaç, Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. Bazı müzik eleştirmenleri tarafından kendisinin Türk pop müziğinde bir dönemin standartlarını belirlediği kabul edildi, ancak 2000'li yılların başından sonra ürettiği şarkıların birbirinin tekrarı olması gerekçesi ile olumsuz eleştirildi.

Ermenistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (APMTV) tarafından Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir. Ermenistan'ı "Face the Shadow" adlı şarkısıyla Genealogy grubu temsil etmiştir.

Ermenistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu AMPTV tarafından 13 Ekim 2015 tarihinde görevlendirme yöntemi ile seçilmiştir. Ermenistan'ı Lilit Navasardyan, Levon Navasardyan, Iveta Mukuchyan ve Stephanie Crutchfield yazarlığında "LoveWave" adlı şarkısıyla Iveta Mukuçyan temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İveta Mukuçyan</span> Ermeni şarkıcı

İveta Mukuçyan, Alman-Ermeni pop şarkıcısı ve model.

Ermenistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan ve David Tserunyan'ın yazdığı "Fly with Me" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Artsvik tarafından seslendirilmiştir. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Depi Evratesil (Eurovision'a) adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Ermenistan'ı temsil edecek kişi belirlenmiştir.

Ermenistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Sevak Khanagyan, Anna Danielyan ve Viktorya Maloyan'ın yazdığı "Qami" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Sevak Khanagyan seslendirmiştir. Ermeni yayıncı Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն (AMPTV) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden kişiyi Depi Evratesil 2018 yarışması'nda seçmiştir.

Ermenistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ermeni Ulusal yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (ARMTV) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "Walking Out" adlı şarkısıyla Srbuk olmuştur.

Ermenistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Ermeni yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil edecek katılımcı Depi Evratesil 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

Ermenistan'ın 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması planlanıyordu. 5 Mart 2021'de AMPTV ülkenin yarışmadan çekildiğini duyurmuştur.

Ermenistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ermeni yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir.

Ermenistan, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Brunette'nin seslendirdiği "Future Lover" adlı şarkısıyla katılmıştır. Ermeni yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile seçilmiştir.

Ermenistan, İsveç'in Malmö kentinde yapılan 2024 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Ladaniva ikilisinin seslendirdiği "Jako" adlı şarkısıyla katılmıştır. Ermeni yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından yapılan Görevlendirme yöntem ile temsilcisini ve şarkısını seçmiştir.