
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.

Türkiye, 14 Nisan 1987 tarihinde AB'nin öncülü olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) tam üye olmak için yaptığı başvurunun ardından Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülke olarak katılımını müzakere etmektedir.

Ermeni Soykırımı'nın tanınması, Osmanlı İmparatorluğu'nda, çoğunlukla 1915'te olmak üzere devletin son dönemlerinde Ermeni tebaaya yönelik sistematik olarak gerçekleşen katliam ve zorunlu göçlerin bazı ülkelerce, soykırım olarak siyaseten kabulüdür. Holokost ve soykırım üzerine çalışan birçok tarihçi ve akademik kuruluş, olayların Ermeni Soykırımı şeklinde adlandırılmasında fikir birliğine varmışlardır. Hükûmetlerin katliamları soykırım olarak tanımasında tarihçilerin görüşleri kadar, ülkelerinde yaşayan Ermeni toplulukların lobicilik faaliyetleri de etkili olmaktadır. Yaşanan olayların soykırım olduğu görüşünü doğrudan reddeden ülkeler Türkiye ve yakın ilişkiler sürdürdüğü Azerbaycan ile Pakistan'dır; Türkiye ile Azerbaycan yaşanan olayların soykırım olarak herhangi bir ülke tarafından tanınması durumunda açıkça o ülkeleri ekonomik ve diplomatik yaptırımlarla tehdit etmektedir. Aynı şekilde Türkiye ile siyasi ilişkileri kötü gitmekte olan veya ihtilafa düşmüş bazı ülke ve kuruluşlar siyasi misilleme olarak kimi zaman yaşanan olayları soykırım olarak tanımayı bir koz olarak öne sürmekte veya soykırım olarak doğrudan tanımaktadır.

Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi, demokratik olan, serbest piyasaya sahip olan ve Avrupa Birliği hukukuna uygun seviyeye gelebilecek olan her Avrupa ülkesine açıktır. Geçmişteki genişleme Avrupa Birliği'ne üye ülke sayısını kurulduğundan beridir altıdan yirmi yediye çıkarmıştır.. Giriş kriterleri 1993'te kabul edilen Kopenhag Kriterleri ve Maastricht Anlaşması'nın 49. maddesinde belirtilir. Bir ülkenin Avrupalı olup olmadığı Avrupa Birliği kurumları tarafından yapılan siyasi değerlendirmeyle ortaya çıkar.
Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR), Avrupalı muhafazakâr ve merkez sağ partilerin oluşturduğu uluslararası bir siyasi partidir. Polonya'dan Hukuk ve Adalet partisi gibi birçok parti bu grubun üyesidir.

Patriots.eu, daha önce Kimlik ve Demokrasi Partisi ve Milletler ve Özgürlük Avrupası Hareketi olarak bilinen, 2014 yılında Avrupa'da kurulan uluslararası bir siyasi parti örgütüdür.

Avrupa Halk Partisi grubu, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Halk Partisi'ne üye partilerden seçilen milletvekillerinin oluşturduğu merkez sağ meclis grubudur. EPP Grubu, Hristiyan-demokratik, muhafazakar ve liberal-muhafazakar yönelimli politikacılardan oluşur.
Yunan Çözümü Yunanistan'da eski Milletvekili Kiriakos Velopulos tarafından kurulan siyasi bir parti. Analistler ve gazeteciler tarafından Yunan siyasi sahnesinin sağında olduğu düşünülmektedir. Parti, Yunanistan'daki 2019 Avrupa Parlamentosu seçiminde oyların % 4,18'ini topladı ve o zamandan beri Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilmeye başladı.

Kosova'nın Avrupa Birliği üyeliği yolundaki en önemli engeli bağımsızlık ilanı olan Şubat 2008 tarihi itibarıyla üye ülkelerin anlaşmazlıkları olmasıdır. Kosovalı siyasetçiler Kosova'nın 2025 yılında AB'ye katılmasını beklediklerini duyurdu.

Magdalena Adamowicz, bir avukat ve zihinsel sorunları olan eski bir hükümlü tarafından öldürülen, Polonyalı bir politikacı olan Paweł Adamowicz'ın dul eşidir. Merkez-sol Avrupa Koalisyon muhalefetinin bir parçası olarak 2019 seçiminde Avrupa Parlamentosu'na seçildi. O zamandan beri Ulaştırma ve Turizm Komitesi'nde görev yapıyor.

Yana Toom Estonyalı bir politikacı ve Estonya'dan Avrupa Parlamentosu Üyesidir. Avrupa Merkez Liberaller ve Demokratlar İttifakı'nın bir parçası olan Estonya Merkez Partisi'nin bir üyesidir. Yana Toom'un annesi, Rus-Yahudi kökenli bir politikacı Margarita Chernogorova'ydı.

María Teresa Jiménez-Becerril Barrio, 2004'ten 2014'e kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan İspanyol bir politikacı, gazeteci ve iş insanıdır.

David Maria Sassoli, İtalyan siyasetçi ve gazeteci. 2019'dan 2022 yılında ölene kadar Avrupa Parlamentosu başkanı olarak görev aldı.

Roberta Metsola Tedesco Triccas, Maltalı siyasetçi. 18 Ocak 2022'den beri Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Mairead McGuinness, İrlandalı kadın siyasetçi ve gazeteci.

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

Avrupa Parlamentosu başkanı, Avrupa Parlamentosu'nun tartışmalarına ve faaliyetlerine başkanlık eden, ayrıca Avrupa Birliği (AB) içinde ve uluslararası alanda Parlamentoyu temsil eden kişidir. Çoğu AB yasasının ve AB bütçesinin yürürlüğe girmesi için başkanın imzası gerekmektedir.

Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D), Avrupa Sosyalistler Partisi'nin (PES) Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi grubudur. Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı resmî olarak 29 Haziran 1953'te kurulmuş olup, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı grubundan (ALDE) sonra en eski ikinci siyasi gruptur. Günümüzdeki adını 23 Haziran 2009 tarihinde almıştır. Merkez sol yönelimli olan grup, çoğunlukla sosyal demokrat partilerden oluşmaktadır.

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.

2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 4-7 Haziran 2009 tarihleri arasında Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesinde yapıldı. Avrupa Parlamentosu'nun toplam 736 üyesi, yaklaşık 500 milyon Avrupalıyı temsil etmek üzere seçildi.