İçeriğe atla

Sipahi, Kıbrıs

Sipahi (Agia Triada)
(Αγία Τριάδα, Αγία Τριάς (Yunanca)
Köy
Sipahi
Ülkede jure Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs
de facto Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC
Bölge / İlçeKıbrıs Cumhuriyeti Mağusa Bölgesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İskele İlçesi
Yüzölçümü
 • Toplam18.8 km²
Rakım150 m
Nüfus
 (2011)
 • Toplam614
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Sipahi (Yunanca: Αγία Τριάδα veya Αγία Τριάς "Kutsal Üçlü" / Aya Trias), de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Yenierenköy kasabasının 2 km doğusunda,Karpaz Yarımadası'nın doğu kısmında, Dipkarpaz kasabasının 16 km batısında kuzey sahilinden 1 km içerde tepelik bir alanda yer almaktadır. Köy belli bir merkez etrafında değil, dağınık olarak gelişmiştir. Yüzölçümü, yaklaşık 18 km²'dir. Köyün güneyi dağlık ve ormanlık arazi olup, başlıca geçim kaynağı tarımdır. Eskiden arazilerde genellikle tütün ekilmesine rağmen, 2000'li yıllarda çeşitli ekonomik nedenlerden dolayı bu alışkanlık bırakılmıştır. Şimdilerde ise tütün ekimi devlet tarafından yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır.[1] Köy etrafında birçok harup ve zeytin ağacı ile maki bulunmaktadır.

Köyün ismi Osmanlı zamanındaki belgelerde görülmemektedir. İngiliz döneminin ilk dönemlerinde birçok mezra ile beraber Yenierenköy'ün parçası sayılmıştır. Agia Trias köyü 1946 yılında çevredeki 3 ayrı kiliseye bağlı yerleşim yerinin (Monagri, Kakotri ve Melini) birleşmesiyle kurulmuştur. Nüfusu 1973 yılında 1200'ün üzerine çıkan köyün nüfusu tamamen Kıbrıslı Rumlardan oluşmaktaydı. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nın ikinci kısmında Kıbrıslı Türklerin kontrolüne geçmiştir. Bu tarihten sonra Kıbrıslı Rumların çoğu köyden ayrılmıştır. Bugün ise büyük oranda yaşlı olan 120 civarında Rum, köyde yaşamaya devam etmektedir.

Harekâttan sonra köye, yaygın tütün yetiştiriciliğinden dolayı sigara markalarından olan "Sipahi" adı verilmiştir.[2] Daha sonraları, 1975-76 yıllarında köye, Türkiye'nin Karadeniz (Trabzon) bölgesinden gelen göçmenler yerleştirilmiştir. Bugün köyün toplam nüfusu ise 650 civarındadır.

2008 yılından beri Yenierenköy Belediyesi'ne bağlıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dipkarpaz</span> Kıbrısta bir kasaba

Dipkarpaz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir kasabadır. Burada Türkler'in yanı sıra 250 Rum nüfusu yaşamaktadır. 2006 nüfus verilerine göre burada nüfus 5.300 kişiden oluşmaktadır.

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

Ziyamet, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde arasında yer alan yaklaşık 700 nüfuslu bir köydür. Yenierenköy bucağına bağlı olan köy, Yenierenköy ile Mehmetçik arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gönyeli</span>

Gönyeli, Kıbrıs'ta Lefkoşa'yla birleşik olan bir kasaba. de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde yer alır. 2022 yılına kadar yönetimi Gönyeli Belediyesi'ne aitti. 2022'de meclisten geçen bir yasaya göre belediye Alayköy Belediyesi ile birleştirilerek Gönyeli-Alayköy Belediyesi olarak yönetilmeye başlanmıştır. Gönyeli Spor Kulübü maçlarını kasabadaki Ali Naci Karacan Stadı'nda yapmaktadır. Gönyeli Belediyesi her yıl yabancı ülkelerden ekiplerin katıldığı ve dans, spor ve konser etkinliklerinin de kapsamında gerçekleştirildiği Gönyeli Belediyesi Halk Dansları Festivali'ni düzenlemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Taşpınar, Lefke</span> Kuzey Kıbrısta köy

Taşpınar veya Angolem, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'ne bağlı olan köy. Angolæmi ve Angolœmi olarak da bilinmektedir. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2 'dir.

Akdeniz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan bir köydür. Kıbrıs adasında 1974'teki Kıbrıs Harekâtı'ndan önce Rum yerleşimi olan köy, denizden 2 km uzaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taşköy, Lefke</span>

Taşköy veya Petre, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geçmişte Rum ve Türk nüfusu barındıran bir köy olan Taşköy, günümüzde terk edilmiştir. Köy, Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde bulunur. Köyün kendisi askeri bölge olup Çamlıköy, Doğancı ve Taşpınar'dan olan üç girişi de kapalıdır. Tarlaları sulak olan köyün kuzeydeki arazileri zeytinliktir.

Ayvarvara veya Engindere Kıbrıs'ın Baf Bölgesi'nde bir köydür. Özgün ismi "Ayvarvara" olup 1958'de Türkçede "Engindere" ismi verilmiştir. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı'ndan önce Kıbrıslı Türklerin çoğunluğu oluşturduğu karma bir köydü. 1960 nüfus sayımına göre köyde 130 Kıbrıslı Türk, 99 Kıbrıslı Rum yaşamaktaydı. 1974'te Kıbrıslı Türklerin ayrılması sonrası bir dönem göçmen Rumların yerleştirilmesi için kullanılsa da günümüzdeki nüfusu asıl sakini olan Rumlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akaça</span>

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">İnönü, Mağusa</span>

Inönü veya Sinde, Kıbrıs'ta köy. Mesarya Ovası'nda bulunan köy, fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı bir belediye statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Nohutalan, Urla</span>

Nohutalan, İzmir ilinin Urla içesinde bağlı bir mahalledir. İzmir büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanı il mülki sınırlarına genişletilmeden önce köy statüsüne sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Mansur, Lefkoşa</span>

Mansur Kıbrıs'ta Yeşil Hat içerisinde bulunan bir köydür. Mansur Dillirga bölgesinde bulunup, Erenköy'ün doğusunda, Aşağı Pirgo'nun batısında ve Bozdağ ve Mosfili'nin kuzeyinde yer almaktadır. 1960 yılında köy, 127'si Kıbrıslı Türk ve 20'si Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam 147 kişilik bir nüfusa sahipti.

Cihangir veya eski adıyla Abohor, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'ne bağlı olan köy. Köy nüfusu 2011 KKTC Nüfus Sayımı'na göre 961'dir.

Kilitkaya, geleneksel adıyla Kiridya, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Atlılar, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Beyarmudu, geleneksel adıyla Pergama, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nde yer alan bir kasabadır.

Ergazi, geleneksel adıyla Ovgoroz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kumyalı</span>

Kumyalı, Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nda bulunan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Denya</span>

Denya, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Mammari'nin yanında yer almakta olup Yeşil Hat'taki dört köyden biridir. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 373'tür.