İçeriğe atla

Sinyal İstihbaratı Başkanlığı

Sinyal İstihbaratı Başkanlığı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1 Ocak 2012
Önceki kurum
  • Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı
BağlılığıMilli İstihbarat Teşkilatı

Sinyal İstihbarat Başkanlığı (SİB) eski adıyla Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'nın 2012 yılında MİT'e devri ile kurulmuş olan ve sinyal istihbaratı (SIGINT) yapan birimdir.[1] Görevi, her türlü haberleşme ve radar sinyalini analiz ederek sinyal istihbaratı üretmek ve gerekli makamlara sunmaktır.[2]

Türkiye‘nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak bilinen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı (GESKOM), 1 Ocak 2012'de “GES Komutanlığı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na Devrine Ait Protokol” ile MİTGES Başkanlığı olarak MİT Müsteşarlığına bağlandı. Daha sonra ismi 15 Mayıs 2012 tarihinden itibaren "Sinyal İstihbarat Başkanlığı" (SİB) olarak değiştirildi.[1][3][4]

Kaynakça

  1. ^ a b "GES, MİT'e bağlandı şehit sayısı arttı". Milliyet Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş., milliyet.com.tr. 6 Aralık 2012. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2012. 
  2. ^ "Teşkilat". 2 Mart 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  3. ^ "MİT, SSM'den istihbarat gemisi istedi". Deniz Haber Ajansı, denizhaber.com.tr. 20 Ekim 2012. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2012. 
  4. ^ "Yazılı Soru Önergesi" (PDF). TBMM Başkanlığı, tbmm.gov.tr. 17 Ağustos 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî İstihbarat Teşkilatı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal istihbarat teşkilatı

Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT), Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığına bağlı resmî istihbarat örgütüdür. MİT'in mevcut merkezi, Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki KALE binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Ersin</span> 18. TSK Genelkurmay Başkanı

Nurettin Ersin Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 18. Genelkurmay Başkanı. Mehmetçik Vakfının kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Gürler</span> 15. TSK Genelkurmay Başkanı

Ömer Faruk Gürler, Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 15. Genelkurmay Başkanı.

İstihbarat ya da Bilgi alma, siyasi makamlara sunulmak üzere toplanmış ve çözümlenmiş izlemsel veya taktik içerikli işlenmiş bilgilere denir. Her türlü kaynaktan elde edilen ham bilgi ilişkisiz gibi görünen parçalardan oluşan, çelişkili, güvenilmez, yanıltıcı veya yanlış olabilir. İstihbarat ise birleştirilmiş, değerlendirilmiş, çözümlenmiş, yorumlanmış ve ayıklanmış bilgidir. Tamamlanmış bir istihbarat, istihbarat çevriminin sonuç ürünü olan ve siyasi belirleyicilere sunulmaya hazır olan işlenmiş bilgidir. Her devlet için, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve ulusal gücünü oluşturan bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan gelecek mevcut ve olası tehditler hakkında bilgi toplamak ve istihbarat oluşturmak için vazgeçilmez bir gereksinimdir. İstihbarat devlet için, hasım veya hasım olması olası kişi, kurum-kuruluş, devletler ve diğer organizasyonlar hakkında açık veya kapalı kaynaklardan bilgi toplayıp, çözümleme ve değerlendirmelere tabi tutarak sonuca ulaşılması anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Kurtbek</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Seyfi Kurtbek, Türk asker ve siyasetçidir. Eski Türkiye Millî Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Akıncı</span> Türk asker ve siyasetçi

Eşref Akıncı Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bahattin Özülker</span>

Bahattin Özülker Türk asker.

Mustafa Muhittin Fisunoğlu Türk asker, iş insanı ve müzisyen. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

Bülent Türker Türk asker ve istihbaratçı.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım İnanç</span> Türk asker ve siyasetçi

Kâzım İnanç, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Fidan</span> Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Hakan Fidan, Türk asker, akademisyen, bürokrat, diplomat ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti dışişleri bakanı. Göreve gelmeden önce, 2010-2023 yılları arasında Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanlığı görevinde bulundu. Fidan, İsmet İnönü'nün ardından 101 yıl sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geçen ikinci asker kökenli kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı</span> Türkiyede bir kamu kurumu (2010–2018)

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) İçişleri Bakanlığı'na bağlı mahalli istihbarat örgütüdür. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı terörizmle mücadele için ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, bu konuda politika ve strateji geliştirme ile yükümlüdür. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı gerektiğinde Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Dışişleri Bakanlığı, EGM ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın istediği istihbaratı toplama ve strateji belirleyip müdahale etmekle yükümlüdür. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, 8 Temmuz 2011 tarihinde yapılan değişiklikle Başbakanlığa, 3 Eylül 2014 tarihinde yapılan değişikle İçişleri Bakanlığı'na bağlandı. Müsteşarlık, Teşkilat Kanunu ile kendisine verilen görevleri ifa etmekte olup; güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Düzgören</span>

Şevket Seyfi Düzgören, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Avni Akdağ</span>

İshak Avni Akdağ, Türk asker ve siyasetçi.

Galip Deniz -, Türk siyasetçi.

Kaçakçılık, İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı veya bilinen kısaltılmış adıyla KİHBİ, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak 20 Kasım 1981 tarihinde kurulmuş olan başkanlıktır. Başkanlık, Bakanlık düzeyinde görevlendirilen bir müsteşar yardımcılığına bağlı olarak; kaçakçılık ve kaçakçılık istihbaratının Türkiye Cumhuriyeti çapında planlanması, yönlendirilmesi, koordinasyonu ve istihbarat değerlendirilmesine göre yapılacak harekâtın sevk ile idaresinin yönetilmesi amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Sükan</span>

Mehmet Haydar Sükan, Türk asker. Jandarma Genel Komutanlığı, 1. Ordu Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı yaptı.

Hamza Gürgüç (1913-1988), Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Gürler</span> Türk asker

Ahmet Şahabeddin Gürler, Türk asker.