İçeriğe atla

Sinuhe'nin Hikayesi

Sinuhe'nin Hikâyesi, Eski Mısır edebiyatına ait başlıksız, Orta Krallığın 12. hanedanı dönemine tarihlenen bir metindir. Yazarı bilinmeyen metinde ben-anlatımı kullanılarak muhtemelen kurgusal bir karakter olan saray memuru Sinuhe'nin hayat hikâyesi aktarılır. Anlatıma göre Sinuhe Firavun I. Amenemhat'ın ölümü üzerine paniğe kapılır ve macera dolu bir yolculukla ülkesinden kaçmaya başlar. Yolculuğunun sonunda Filistin bölgesine yerleşir. Ancak yaşlandıkça vatanını özlemektedir. Nihayet I. Senusret ona vatanına geri dönmesi için davette bulunur. I. Senusret Sinuhe'nin babası Firavun Amenemhet'in ölümünde bir rolü olmadığının farkına varmıştır. Bunun üzerine ülkesine geri dönen Sinuhe orada büyük bir onurla karşılanır.

Anlatım yoğun bir biçimde I. Senusret'in sarayından bahseder ve bu nedenle bir çeşit propaganda olarak değerlendirilir.

Birçok mısırbilimci Sinuhe'nin hikâyesinin Eski Mısır edebiyatına ait en tanındık ve en kaliteli metin olduğu konusunda hemfikirdir.[1][2][3] Ortaya çıktığı dönemden sonra dahi okunmaya devam eden Sinuhe'nin hikâyesi modern dönemde edebiyat ve film sektörü tarafından da ele alındı.

İçerik

Mısır hiyeroglifleri ile yazılmış anlatımın başlangıcı, Gaston Maspero 1908

Başlangıçta otobiyografik bir stilde Sinuhe'nin mezar taşı ve ölümünden önce taşıdığı (Hükümdarın tek arkadaşı, Prens, Sykomore'nin oğlu vs.) unvanlarından bahsedilir. Hikâyenin asıl anlatımı I. Amenemhat'ın ölümü ile başlar. Burada halkın I. Amenemhat'ın ölümü üzerine duyduğu acı ve yastan bahsedilir. Anlatım Amenemhat'ın öğretisine de uymaktadır. Bu anlatıda I. Amenemhat Harem'de bir suikaste kurban gitmektedir.[1][4]

Veliaht prens I. Senusret bu sırada Libya seferinden dönmektedir. Babası I. Amenemhat'ın ölüm haberini de haberciler tarafından dönüş yolunda alır. Bunun üzerine tahtı ele geçirmek için doğrudan saraya doğru hareket eder. Saraydaki kral çocuklarının firavunun ölümü üzerine idam cezasıyla cezalandırıldıklarını öğrenen Sinuhe, korkuya kapılarak ülkeyi terk eder. Metinde detaylı bir biçimde Sinuhe'nin nasıl paniklediği ve korktuğu anlatılmaktadır.[5]

Kaçışı birçok farklı yer ve ülke üzerinden gerçekleştiren Sinuhe,[6] nihayet Ön Asya bölgesindeki Tumilat Vadisi'ne erişir. Burada görülmekten korktuğu için bir çalılığın arasına saklanır. Gece yarısına doğru Ön Asya sınırını aşmaya cesaret eder. Sınırı aşmasından kısa bir sıra sonra ölümle nasıl burun buruna geldiğini, susuzluktan ölecekken Bedeviler tarafından nasıl kurtarıldığını anlatır.[7]

Biblos şehri tapınak kalıntıları. Sinuhe'nin duraklarından biriydi.

Daha sonra yolculuğuna devam eden Sinuhe Biblos'a varır. Buradaki lider Amunenschi onu misafir eder. Amunenschi ona ülkesini neden terk ettiğini sorduğunda onu bu yabancı ülkeye neyin getirdiğini bilmediğini, bunun tanrının bir planı olduğunu söyler.[8][9] Amunenschi Mısır hakkında bilgi almak istediğinde ise Sinuhe I. Senusret'i korkusuz, ülkesinde çok sevilen ve muzaffer bir savaşçı olarak tasvir eder. Bunun üzerine Amunenschi onu ordu kumandanı yapar ve kızlarından birisi ile evlendirir.[10] Bu şekilde bir aile kuran Sinuhe bu ülkede yıllarını geçirir.[11]

I. Senusret, Amenemhat'ın taht varisi

Anlatımda yer alan önemli olaylardan birisi Sinuhe'nin bölgedeki güçlü Retjenulu birisi ile girdiği mücadeledir. Sinuhe'yi soymaya kalkan bu kişi başarısız olunca onu savaşa çağırır. Sinuhe bu savaşı kazanmayı başarır. Ancak bu olay Sinuhe'nin iç yaşantısını değiştirir ve kısa süre sonra Sinuhe ülkesine dönebilmek üzere tanrılara yalvarmaya başlar.[12]

Adeta Sinuhe'nin yalvarışları duyulmuş gibi, bu anlatım sonrasında I. Senusret'ten mektup gelir ve Sinuhe'yi yeniden Mısır'a davet eder. Mektupta Senusret'in Amenemhat'ın ölümünde suçsuz olduğunun bilindiği aktarılmaktadır. Bu mektuba cevap yazan Sinuhe, suçsuz olduğunu bir kez daha vurgular. Geri döndüğünde Senusret piramidi yakınlarında adına bir piramit inşa edilir ve eski görevi olan saray memurluğunu yapmasına izin verilir.[13]

Ayrıca bakınız

  • Eski Mısır edebiyatı
Senusret Piramidi

Dipnotlar

  1. ^ a b Günter Burkard, Heinz J. Thissen: Einführung in die Altägyptische Literaturgeschichte I. Altes und Mittleres Reich.
  2. ^ Elke Blumenthal: Die Erzählung des Sinuhe.
  3. ^ Richard B. Parkinson: Teachings, Discourses and Tales from the Middle Kingdom.
  4. ^ Sinuhe R1-R10.
  5. ^ Sinuhe R11-B6.
  6. ^ Hans Goedicke: The Route of Sinuhe’s Flight.
  7. ^ Sinuhe B7-B27.
  8. ^ Rainer Hannig: Sprache der Pharaonen.
  9. ^ Sinuhe B42.
  10. ^ Sinuhe B75-77, Übersetzung: Günter Burkard, Heinz J. Thissen: Einführung in die Altägyptische Literaturgeschichte I. Altes und Mittleres Reich.
  11. ^ Sinuhe B27-B105.
  12. ^ Sinuhe B106-178, Zitat: B158-160, Übersetzung: Günter Burkard, Heinz J. Thissen: Einführung in die Altägyptische Literaturgeschichte I. Altes und Mittleres Reich.
  13. ^ Sinuhe B178-B243.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdülaziz</span> 32. Osmanlı padişahı (1861–1876)

Abdülaziz veya diğer bilinen adıyla Padişah Abdülaziz, 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. II. Mahmud ve Pertevniyal Valide Sultan'ın oğlu, Padişah Abdülmecid'in kardeşidir. Padişah Abdülaziz 25 Haziran 1861 tarihinde kardeşinin ölümü üzerine, 31 yaşında iken tahta geçmiştir. Tahttan indirilip öldürülen son padişahtır.

<span class="mw-page-title-main">Nef'î</span> hiciv şair

Nef'î,, , 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.

Mevlîd, İslâm edebiyatında Muhammed'in doğum gününde yapılan kutlama merasimlerine, bu merasimlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebî metinlere verilen isim. Mevlîd, bunun yanında İslâm edebiyatında müstakil bir edebî türdür.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Haiku</span>

Haiku bugün tüm dünyada meşhur olan geleneksel bir Japon şiir türüdür. Dünyanın en kısa şiir türü sayılır.

Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Necib Mahfuz</span> Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar (1911–2006)

Necib Mahfuz, , 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazardır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap yazardır. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Edward</span> Birleşik Krallık Kralı ve Britanya Dominyonları ve Hindistan İmparatoru, 1936

VIII. Edward, sonradan Windsor Dükü Prens Edward veya doğum adıyla Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, 20 Ocak 1936'dan 11 Aralık 1936'da tahttan çekilmesine kadar Birleşik Krallık, İngiliz İmparatorluğu dominyonlarının kralı ve Britanya Hindistanı'nın imparatoru. Amerikalı Wallis Warferd Simpson ile evlenebilmek için tahttan çekilmiş ve böylece kendi isteğiyle tahtı bırakan ilk Birleşik Krallık Kralı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Horemheb</span> 18. Hanedanın son firavunu

Horemheb, Antik Mısır'da yaklaşık milattan önce 1319 ila 1292 yılları arasında hüküm sürmüş 18. hanedanın son firavunudur.

<span class="mw-page-title-main">Samipaşazade Sezai</span> Türk gerçekçi öykücü, romancı, siyasetçi

Sami Paşazade Sezai, Türk gerçekçi öykücü, romancı. Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanlarından birisi olma özelliğiyle edebiyat tarihinde büyük önem taşıyan Sergüzeşt adlı romanın yazarıdır. 1892'de yazdığı Küçük Şeyler ile Türk edebiyatında modern öykücülüğün kurucularındandır.

Arap Edebiyatı, anadili Arapça olan ulusların ortaya koymuş oldukları edebiyat eserlerini kapsar. Arapça Arap Yarımadası'nda ilkçağlardan beri kullanılan bir dildir. İslam dininin ortaya çıkışından sonra yayılarak İspanya'dan Endonezya'ya kadar uzanan bir alanda 600 yıl boyunca kültür dili durumuna gelmiştir.

<i>Teneke Trampet</i> (film)

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

Yakubî tam adıyla Ebül-Abbâs Ahmed bin İshâk bin Cafer bin Vehb bin Vâzıh el-Yakubî Müslüman tarihçi, coğrafyacı ve seyyah. Yaygın inanışa göre Fars asıllı, Ermeni asıl olduğu söylenir. İlk tarihi coğrafya üzerine eser veren arap yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

Çiftçi'nin ağıtları Orta Mısır dili'nde yazılmış, papirüs parçaları halinde günümüze ulaşan ve antik Mısır'ın birinci ara dönemi'nde geçen bir edebi eser.

<span class="mw-page-title-main">Neferti'nin Kehaneti</span>

Neferti'nin Kehaneti, Antik Mısır edebiyatının önemli bir eserine verilen modern isimdir. Firavun I. Amenemhat döneminde ortaya çıktığı düşünülen metin, eski bir kehanetin aktarımı ile o sırada tahtta bulunan I. Amenemhat'ın iktidarını meşru kılmak için yazılmıştır.

Antik Mısır Edebiyatı, Antik Mısır'da milattan önce 2800 yılından milattan sonra 300 yılına kadar icra edilen, Eski, Orta ve Yeni Mısır dili ile demotik metinlerle günümüze aktarılan, bilge öğretiler ve otobiyografik metinler içeren bir edebiyattır.