İçeriğe atla

Sintagma Meydanı

Koordinatlar: 37°58′32″K 23°44′05″D / 37.97556°K 23.73472°D / 37.97556; 23.73472
Meydanın bir görüntüsü, Ekim 2015

Sintagma Meydanı (YunancaΠλατεία Συντάγματος, Yunanca telaffuz: [plaˈtia sinˈdaɣmatos], "Anayasa Meydanı"), Atina'nın merkez meydanıdır.[1] Adını ülkenin anayasasından almaktadır.[2] 19. yüzyılda yapılan ve 1934'ten beri Yunan Parlamentosu'na ev sahipliği yapan Eski Kraliyet Sarayı'nın önünde yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "On Foot - Kolonaki-Riggilis Area-Mets". Visit Greece. Greek National Tourism Organisation. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2014. 
  2. ^ "DOMESTIC POLICY 1833-1897". 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2018. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Başkomutanlık Meydan Muharebesi</span> Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen muharebe

Başkumandanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıl dönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emilia-Romagna</span>

Emilia-Romagna İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir. Emilia-Romagna, tarihsel Emilia ve Romagna bölgelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amfibiler</span> dört üyeli sınıf

İki yaşamlılar ya da iki yaşayışlılar, amfibiler, amfibyumlar, amniyotik yumurtaya sahip olmayan, değişkensıcaklı, derisi çıplak ve nemli, göğüs kemiği hiçbir zaman kaburgalarla bağlanmamış, çoğu ses çıkarabilen, omurgalı hayvan sınıfı. Sınıf, Gymnophiona, Anura ve Caudata olmak üzere 3 takımdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Meydan Muharebesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının Batı Cephesinde bir muharebe

Sakarya Meydan Muharebesi, Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesi ile anılan, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir muharebesi.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Meydanı</span> Ankarada bir meydan

Anadolu Meydanı ya da eski adıyla Tandoğan Meydanı, Ankara'da Bahçelievler semtinin alt kısmında bulunan, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinin kesişiminde yer alan kent meydanı. Meydan'da kendi ile aynı adı taşıyan Ankaray istasyonu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gündoğdu Meydanı</span> İzmir, Türkiyede bir meydan

Gündoğdu Meydanı, İzmir'in Konak ilçesinin Alsancak semtinde yer alan bir meydandır. Şehirdeki birçok organizasyon, konser, miting ve kutlama burada gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan pasaportu</span>

Yunan pasaportu, sadece uluslararası yolculuğa çıkmak için Yunan polisi tarafından Yunan vatandaşlarına çıkarılır. Yunan vatandaşları, Avrupa Birliği ve birkaç diğer Avrupalı ülkelerine yolculuk için pasaport yerine kimlik kartlarını da kullanabilirler. Yunan pasaportları 32 sayfa içerir ve 5 yıl için geçerlidir ancak 2022 yılında bu süre 10 yıla uzatıldı.

Yunancanın romanizasyonu, genelde Yunan alfabesi ile yazılan Yunanca metinlerin, Latin alfabesi ile temsili veya bunu yapmayı sağlayan bir sistemdir. Yunancanın romanizasyonu için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler, kaynak metnin Eski Yunanca mı Modern Yunanca mı olduğuna ve arzu edilen dönüştürmenin transkripsiyon mu transliterasyon mu olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlk Kurşun Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına İzmir'de Konak Meydanı'na 1974 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Hotel Grande Bretagne</span>

Hotel Grande Bretagne, Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Sintagma Meydanı'nda bulunan otel. Otelin bulunduğu yapı 1842'de inşa edilmiş, 1878'de otele dönüştürülmüştür. Otel günümüzde, Amerikan otelcilik şirketi Starwood Hotels and Resorts Worldwide'a bağlı The Luxury Collection adlı oteller zincirinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sintagma (Atina Metrosu)</span> Atina (Yunanistan)da metro istasyonu

Sintagma, Atina metrosunun 2. ve 3. hatlarında bulunan bir metro istasyonudur. İstasyon, Atina'nın Sintagma Meydanı'nda yer almaktadır. İstasyon, 28 Ocak 2000 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Kraliyet Sarayı</span>

Eski Kraliyet Sarayı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir saraydır. Saray, 1843 yılında inşa edilmiş olup Atina'nın şehir merkezinde Sintagma Meydanı'nda yer almaktadır. Eskiden, Yunanistan Kralı'nın ikametgâhı olan saray 1934 yılından bu yana Yunan Parlamentosu'na ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İpsara</span>

İpsara, Yunanistan'ın Kuzey Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 44.511 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 458'dir.

Yunanistan Anayasası, Yunanlar'ın Beşinci Revize Parlamentosu tarafından oluşturuldu ve 1975'te yürürlüğe girdi. O zamandan beri üç kez, 1986, 2001 ve 2008'de revize edildi. Yunanistan'ın anayasal tarihi, ilk üç devrimci Yunan anayasasının kabul edildiği Yunan Bağımsızlık Savaşı'na (1821-1832) kadar uzanır. Atina'daki Sintagma Meydanı, modern Yunan devletinde kabul edilen ilk anayasanın ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patision Caddesi</span>

Patision Caddesi Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en önemli caddelerinden biridir. Esas adı Patision olan caddenin adı 28 Ekim Caddesi olarak değiştirlmiş, böylece Yunan diktatörü İoannis Metaksas'ın İtalyan diktatörü Benito Mussolini'nin Yunanistan'a İtalyan kontrolüne girmesi için yaptığı ültimatomu reddederek Yunan-İtalyan Savaşını başlattığı tarih anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayn Drahim</span>

Ayn Drahim, Tunus'un Cendube ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Tabarka'nın 25 km güneyinde Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 320,0 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 22.178'dir.

<span class="mw-page-title-main">III. Mesalongi Kuşatması</span>

Üçüncü Mesalongi Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu ile Yunan isyancılar arasında, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında meydana gelen 15 Nisan 1825'ten 10 Nisan 1826'ya kadar süren savaştır. Osmanlı Devleti daha önce 1822 ve 1823'te şehri ele geçirmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu. 1825'te daha güçlü bir piyade kuvveti ve piyadeyi destekleyen daha güçlü bir donanma kuvveti ile geri döndüler. Yunanlar, yiyecekleri bitene kadar neredeyse bir yıl boyunca dayanabildiler. Bu sürede kitlesel bir firar girişiminde de bulundular. Bu süre boyunca Yunanların büyük bir kısmı dayanamadı. Bu yenilginin ardından büyük devletler Yunanistan'ın yanında olmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Suluca (ada)</span>

Suluca ya da Hidra (Yunanca: Ύδρα İdra, Osmanlıca: Çamlıca ya da Osmanlıca: Suluca, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir ada, şehir ve belediyedir.