İçeriğe atla

Sini Çayı

Sini Çayı Mersin ilindeki düzensiz rejimli akarsulardan biridir.

Akarsuyun kaynağı Toros Dağları üzerinde Gülnar ilçesi Yarmasu köyü dolaylarındadır.[1] Adı yukarı çığırda Kazıklıdere, orta çığırda Gökdere ve aşağı çığırda ise Sini Çayıdır. Dereköy ve Kızılca köylerinde gelen kollarla büyüyen çay Bozyazı ilçe merkezinde ve 36°05′56″K 32°58′24″D / 36.09889°K 32.97333°D / 36.09889; 32.97333 koordinatlarında Akdeniz’e dökülür. Çay üzerinde Karamanastır denilen yerde bir çağlayan ve sulama amaçlı göletler ve bir de düşük güçlü türbin (0.42 MW)[2] yer alır. Devlet Su İşleri zaman zaman taşkınlara sebep olan bu derenin ıslahı edilmesi ve tarım arazilerinin sulanması amacıyla Bozyazı ilçe merkezinin 20 kilometre kuzeyine bir baraj yaptırma kararı almıştır. İşin ihale sözleşmesi 5 Nisan 2018 tarihinde imzalanmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Türkiye Coğrafya Atlası, Vatan Yayıncılık, DB Atlas sf. 104-105
  2. ^ "Düşük güçlü santraller listesi". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2019. 
  3. ^ "Devlet Su İşleri sayfası". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bozyazı</span> Mersinin ilçesi

Bozyazı, Mersin ilinin Torosların eteğine kurulmuş bir ilçesidir. Bozyazı, kalabalık şehirlere ve tatil merkezlerine uzak olduğundan buraya henüz kitle turizmi tam olarak ulaşmamıştır. İlçenin ayrıca 1 tane de Nagidos Adası adında adası bulunmaktadır.

May Barajı, Konya ilinin, Çumra ilçesinde, May Çayı üzerinde, sulama ve taşkın önleme amacı ile 1957-1960 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 273.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 19,10 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 40,10 hm³, normal su kotunda göl alanı 7,75 km²'. 1800 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

Soğuksu Çayı, Mersin ilinin Aydıncık ilçesinde bir çaydır. Çay denizden 250 m. yukarıdaki iki vadinin birleşme yeri civarından doğmaktadır. Çay Aydıncık'ın merkez mahalleri ile Yenikaş ve Hacıbahattin köylerine hayat vermektedir. Aydıncık merkez mahalleri ile Yenikaş ve Hacıbahattin köylerinin içme suyu, Soğusu Çayı'ndan karşılanmaktadır. Çayın kış mevsiminde debisi yüksektir, yazları ise kışa oranla biraz düşüktür ama bu durum hiçbir zaman sulamada ve içme suyunda bir sıkıntı yaratmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dalaman Çayı</span> Çay

Dalaman çayı, Gölhisar ilçesinin güneyindeki Yeşilgöl dağlarından doğar, Çameli, Acıpayam, Ortaca ve Dalaman ilçe sınırlarını çizerek, Akdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Çayı</span> Mersinde akarsu

Anamur Çayı , Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Efrenk Çayı</span> Mersin üzerinden geçerek Akdenize dökülen çay

Efrenk Çayı (Müftü Çayı), eskiden Suntras, Bolkar Dağları'ndan doğan, Mersin şehir merkezinden geçerek, limanın batısından Akdeniz'e dökülen akarsu.

Anamur Müzesi Mersin ili Anamur ilçesinde kurulmuş olan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

Deliçay Mersin ilinde bir akarsudur. Geçmişte Serince, Selinti ve Anhiyaleos gibi adlarla da bilinmiştir. Deliçay genellikle düzensiz debisi olan akarsulara verilen ortak bir isim olmakla birlikte Mersin'de özel isim olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tapureli (antik kent)</span>

Tapureli Mersin ilinde bulunan bir antik kent örenidir. Tapureli antik yerleşime komşu olan köyün adı olup, kentin antik dönemdeki adı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaoğlan Çayı</span> Karacaoğlan çayının kaynakları Toros dağlarında merkez Mezitli ilçesine bağlı Tepeköy beldesi dolaylarındadır

Karacaoğlan Çayı Mersin ilinde bir akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Tece Çayı</span> Mersinde düzensiz rejimli bir çay

Tece Çayı Mersin'in batısında düzensiz rejimli bir çaydır.

Kaledran Çayı Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir çaydır. Çayın adı Toros Dağları üzerindeki Kaleduran adındaki bir kale öreninden gelmektedir. Bölgedeki yazın kuruyan birçok çayın aksine her mevsim belli bir debiye sahip olan çay 36°06′01″K 32°33′46″D koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Çayın kaynağı Toros Dağlarında Anamur'a bağlı Güngören köyü kuzeyindedir. Güneye doğru akan çay Akdeniz'e dökülmeden önce Mersin ili batı sınırını çizer. Çayın batısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi, doğusu ise Anamur ilçesidir. Eskiden bu bölgede bulunan ve çayla aynı isme sahip olan köyün bazı kısımları çayın batısında kalmıştı. Bu sebepten köy ikiye ayrıldı ve doğudaki köy Anıtlı batıdaki köy de Yakacık adını aldı. Ancak halk arasında her iki kısım da hala Kaledran adıyla anılır.

Alata Çayı Mersin ili Erdemli ilçesinde bir çaydır. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü adını bu çaydan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paşabeleni</span>

Paşabeleni (Nagidos) Mersin ili Bozyazı ilçesinde bir sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Softa Kalesi</span> Bozyazıda bir kale

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Anıtlı, Anamur</span>

Anıtlı (Kaledran) Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan bölünmüş bir köydür. Köy Mersin ili ile Antalya ili arasındaki sınırı çizen Kaledran Çayının Mersin ili tarafında kurulmuş, ancak köyün büyümesi sonunda köyün bir bölümü de çayın batısına taşmış, böylece köy iki il arasında bölünmüştür. Anıtlı köyün Mersin ili tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karakız Göleti</span> Mersinde gölet

Karakız Göleti Mersin ili Erdemli ilçesi kırsal alanında yer alan yapay bir gölettir. 36°51′K 34°23′D koordinatlarındaki gölet Tömük Çayı üst çığırındadır.

Tömük Çayı Mersin ili Erdemli ilçesi kırsalında düzensiz rejimli bir akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Yelbiz Kalesi</span>

Yelbiz Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir kale kalıntısıdır.