İçeriğe atla

Sinharaja Orman Rezervi

Sinharaja Orman Rezervi
UNESCO Dünya Mirası
Konum Sri Lanka
KriterDoğal: ix, x
Referans405
Tescil1988 (12. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Sinharaja Orman Rezervi, Sri Lanka'da bir ulusal parktır. Uluslararası öneminden dolayı UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ve Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

Sri Lanka ova yağmur ormanları ekolojik bölgesinin bir parçası olan engin bakir yağmur ormanları, erişilememesi nedeniyle ticari kesimlerden uzak kalmış, 1978'de Dünya Biyosfer Rezervi ve 1988'de Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1] Rezervin adı, kelime anlamı ile Aslan Krallığıdır.

Rezerv, doğudan batıya sadece 21 km (13 mil) ve kuzeyden güneye en fazla 7 km (7,3 mil) genişliktedir, ancak aralarında ağaçlar, böcekler, amfibiler, sürüngenler, kuşlar, memelilerin de bulunduğu birçok endemik tür için bir hazinedir.

Yoğun bitki örtüsü nedeniyle yaban hayatı, Yala gibi kuru bölge ulusal parklarında olduğu kadar kolay görülmemektedir. Rezerv alanında sadece 3 fil var ve mevcut 15 leopar nadiren görülebilmektedir. En yaygın memeli, endemik mor yüzlü langurdur.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

Sinharaja Orman Rezervi

Sri Lanka ve koruma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosque de Fray Jorge Millî Parkı</span>

Bosque de Fray Jorge Milli Parkı Şili'nin Coquimbo Bölgesi'nde UNESCO'nun bir doğal koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sundarbans Millî Parkı</span>

Sundarbans Millî Parkı Hindistan'ın Batı Bengal bölümünde yer alan kaplan koruma alanı, biyosfer rezervi ve millî parktır. Ganj Deltası üzerindeki Sundarbans parçası ve bitişindeki Bangladeş'in Sundarbans Rezerv Ormanı'ndan oluşmaktadır. Delta yoğun mangrov ormanları ile kaplıdır ve Bengal kaplanı için büyük bir koruma alanıdır. Ayrıca çeşitli kuşlar, sürüngenler, omurgasız türleri ve tuzlu su timsahları bu alanda barınmaktadır. Sundarbans Millî Parkı 1973 yılında Sundarbans Kaplan Koruma çekirdek alanı ve 1977 yılında yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edildi. 4 Mayıs 1984'te ise bir Millî Park olarak ilan edildi. Park ayrıca Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dja Doğa Siti</span>

Dja Doğa Rezervi ya da Dja Fauna Rezervi, Kamerun'un güney doğusunda yer alan bir doğal parktır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, Dja Nehri ile neredeyse çevrilmiş bir durumdadır. Park, 1,500'den fazla bilinen bitki türüne, 107'den fazla memeli türüne ve 320'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Park, 5,260 kilometrekare alan kaplamaktadır. Kongo'daki Odzala-Kokou Ulusal Parkı ve Gabon'daki Minkébé Ulusal Parkı ile birlikte Dja Fauna Siti, Kongo Havzası'ndaki en önemli yağmur ormanları koruma alanlarından birisi olan TRİDOM alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Comoé Millî Parkı</span>

Comoé Milli Parkı, Fildişi Sahili'nin kuzeydoğusundaki Zanzan ve Savanes Bölgelerinde yer alan bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 11.500 km2'lik alanı ile Batı Afrika'daki en büyük koruma alanı olup, nemli Gine savanından kuru Sudan bölgesine kadar uzanmaktadır. Bu iklimsel kuzey-güney geçişi, parkın çok zengin bir yaşam alanı ve canlı çeşitliliğine sahip olmasını sağlar. Bazı hayvan ve bitki türlerinin son örneklerine bölgedeki ormanlık, çalılık alanlarda rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El Pinacate ve Gran Desierto de Altar Biyosfer Rezervi</span> biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası Alanı

El Pinacate ve Gran Desierto de Altar Biyosfer Rezervi, Meksika Federal hükûmeti, özellikle Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Sekreterliği tarafından, Sonora ve Tohono O'odham Eyaletleri ile işbirliği içinde yönetilen bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manas Millî Parkı</span> Ulusal park

Manas Millî Parkı ya da Manas Doğal Hayatı Koruma Alanı, Hindistan'ın Assam Eyaleti'nde yer alan bir ulusal park, UNESCO tarafından ilan edilen bir Doğal Dünya Mirası, bir kaplan koruma rezervi, bir fil rezervi ve bir biyosfer rezervidir. Himalaya eteklerinde bulunan Bhutan'daki Royal Manas Ulusal Parkı ile bitişiktir. Park, Assam çatılı kaplumbağası, Himalaya tavşanı, Trachypithecus Geei ve Cüce yaban domuzu gibi nadir ve tehlike altındaki endemik yaban hayatı ile bilinmektedir. Manas vahşi Asya mandası nüfusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Białowieża Ormanı</span>

Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka'nın Orta Yaylaları</span> Sri Lankada yer alan bir Dünya Mirası alanı

Sri Lanka'nın Orta Yaylaları, Sri Lanka'da yer alan bir Dünya Mirası sitesidir. 31 Temmuz 2010'da, 34. oturumunu Brasilia'da gerçekleştiren Dünya Miras Komitesi, Sri Lanka Orta Yaylalarını Dünya Mirası olarak listeledi. Site, "Sri Pada" Zirvesi Vahşi Yaşamı Koruma Alanı, Horton Plains Ulusal Parkı ve Knuckles Korunan Ormanı'ndan oluşmaktadır. Bun yağmur ormanlarının yükseklik deniz seviyesinden 2.500 metreye (8.200 ft) kadar ulaşmaktadır. Bölge, ayı maymunu, Trachypithecus vetulus monticola ve Horton Plains ince loris, Loris tardigradus nycticeboides de dahil olmak üzere çeşitli memeli türlerini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Río Plátano Biyosfer Rezervi</span>

Río Plátano Biyosfer Rezervi, Honduras'ın Karayip kıyısındaki La Mosquitia bölgesinde yer alan 5,250 km²'lik bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanının büyük bir bölümü Río Plátano Nehri boyunca uzanır. Nesli tükenmekte olan birçok tür Honduras'ın en büyük ormanlarının da bir bölümünü oluşturan koruma alanı içinde yaşamaktadır. 1982 yılında bir Dünya Mirası alanı ve biyosfer rezervi olarak ilan edilmiştir. UNESCO, koruma alanını 2011 yılında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne eklemişitir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Biyosfer Rezervi</span> Türkiyedeki biyosfer rezervi

Camili Biyosfer Rezervi, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur. 29 Haziran 2005'te UNESCO tarafından İnsan ve Biyosfer Ağı'na Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak dâhil edilmiştir. 2024'te sahada terapi ormanı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kenya Dağı Ulusal Parkı</span>

Kenya Dağı Ulusal Parkı, Kenya Dağı'nı, çevresini ve çevresindeki yaban hayatını korumak amacıyla 1949 yılında kurulan ulusal park.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzunbocak</span>

Uzunbozhak, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Istranca Tabiat Parkı'ndaki beş doğa koruma alanından biri olan bir UNESCO Biyosfer Rezervidir. Koruma alanı bazen Lopushna. olarak da adlandırılır. Uzunbozhak 13 Aralık 1956'da kurulmuş ve Mart 1977'de UNESCO biyosfer rezervleri ağına dahil edilmiştir. 2529.6 hektar veya 25.296 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Koruma alanı topraklarında tüm ekonomik faaliyetler yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayuvi Dupki-Cinciritsa</span>

Bayuvi Dupki-Cinciritsa, aynı zamanda Doupki-Djindjiritza olarak da bilinir, Bulgaristan'ın güney batısındaki dağlık bölgede yer alan Pirin Milli Parkı'nda bir yer alan doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ili, Razlog Belediyesinde yer almaktadır. Bayuvi Dupki-Cinciritsa, her ikisi de Balkan endemik türü olan Makedon çamı ve Bosna çamı ormanlarını korumak için 1934'te kurulan ülkenin en eski koruma alanları arasında yer almaktadır. Toprakları 1976 ve 1980'de daha da genişletilmiş ve 2873 ha (28,73 km2) alan kaplamıştır. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi. Koruma alanı 1200 ile 2907 metre rakım arasında yer almaktadır. Bölgeye jeolojik olarak Proterozoik mermerler hakimdir ve çok sayıda mağara ve karst oluşumu ile geniş karstik araziye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

Azerbaycan devlet rezervleri; fauna, flora ve ekosistemlerini koruyan Azerbaycan devlet rezervlerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Fanjingshan</span>

Fanjingshan veya Guizhou eyaleti, Tongren'de bulunan Fanjing Dağı, Çin'in güneybatısındaki Wuling Dağları'nın 2,570 metre rakımlı en yüksek zirvesidir. Fanjingshan Ulusal Doğa Koruma Alanı, 1978'de kuruldu ve 1986'da UNESCO Biyosfer Rezervi olarak belirlendi. Fanjingshan, Maitreya Buda'nın bodhimaṇḍa'sı olarak kabul edilen, Çin Budizminde kutsal bir dağdır. 2018'de UNESCO Dünya Mirası Listesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Golija</span>

Golija, güneybatı Sırbistan'da, Ivanjica ve Novi Pazar kasabaları arasında yer alan bir dağdır. Dinar sıradağlarının bir parçasıdır. Dağ, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip yoğun ormanlarla kaplıdır. Sırbistan'daki ilk UNESCO - MAB kayıtlı biyosfer rezervi olan Golija-Studenica Biyosfer Rezervi'ni içerir. Aynı zamanda birkaç tarihi anıt ve manastırın bulunduğu küçük bir kayak merkezidir. En yüksek zirve, 1,833 m'lik yüksekliği ile Jankov kamen'dir.