İçeriğe atla

Singapur bayrağı

Kontrol Edilmiş
Singapur bayrağı
Singapur Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Singapur
Kabul tarihi1965
Oran2:3

Singapur bayrağı, Singapur devleti resmi bayrağı.

Zemin kırmızı(üstte) ve beyaz olmak üzere iki eşit yatay şeritten oluşmaktadır. Kırmızı şeridin gönder tarafında arkası gönder tarafına doğru olan beyaz bir hilâl ve o hilâlin ucunda daire şekli oluşturmuş beş adet beş köşeli beyaz yıldız bulunmaktadır.

Tasarım

Ulusal bayrağın renk kodları ve ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Kırmızı Beyaz
CMYK0-84-77-60-0-0-0
HEX#EE2536 #FFFFFF
RGB238-37-54 255-255-255
Bayrağın ölçüleri

Sembolizm

Singapur bayrağı tasarımı iki komşu devlet ile Çin bayrağı'ndan unsurlar barındırır.[1]

Singapur Silahları ve Bayrağı ve İstiklal Marşı Kuralları ve Ulusal Semboller Yasası'nda tanımlandığı şekilde kırmızı renk, "evrensel kardeşliği ve eşitliği" ve beyaz renk, "yaygın ve ebedi saflığı ve erdemi" sembolize eder. Hilal, "yükselmekte olan genç bir ulusu" temsil eder. Beş yıldız, ulusun "demokrasi, barış, ilerleme, adalet ve eşitlik" ideallerini temsil ediyor.[2][3][4] Hilal sembolü, ülkedeki Müslüman aktivistleri tarafından da İslam'ın sembolü olarak görülüyor.[5]

Tarihi bayraklar

Günümüz bayrakları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "S'pore founding fathers: Dr Toh Chin Chye ensured S'pore flag was all-inclusive, Singapore News". AsiaOne. 6 Mayıs 2015. 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022.  ”It was the result of a two-month design process involving Dr Toh and an artist from the then Ministry of Culture. Dr Toh took great care to ensure the flag was as inclusive as possible. In a 1995 interview with The New Paper, he explained that the crescent moon took into account Malay sentiments, since "there are also five stars on the flag of the People's Republic of China".”
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; rules isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  3. ^ Lee, Kuan Yew (1998). The Singapore Story: Memoirs of Lee Kuan Yew. Singapore: Times Editions. ss. 342-343. ISBN 981-204-983-5. 
  4. ^ "National Symbols Bill - Singapore Statutes Online". sso.agc.gov.sg (İngilizce). Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. []
  5. ^ Syed Muhd Khairudin Aljunied (August 2009). "Sustaining Islamic Activism in Secular Environments: The Muhammadiyah Movement in Singapore" (PDF). Asia Research Institute Working Paper Series No. 120. National University of Singapore. 23 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Aralık 2009. ; Syed Muhd Khairudin Aljunied, 'The Role of Hadramis in Post-Second World War Singapore – A Reinterpretation', Immigrants & Minorities 25, 2, p. 167.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk bayrağı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bayrağı

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Pakistan bayrağı, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı bayrakları</span> Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılan bayraklar

Osmanlı bayrağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlığı süresince kullandığı çeşitli bayrakları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hindistan bayrağı, Hindistan devletinin resmi bayrağı. Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yunanistan bayrağı, Yunanistan devleti tarafından kullanılan resmî ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız</span> sembol

Hilâl ve yıldız veya ay ve yıldız, hilâl ve hilalin açık ucunda yer alan bir yıldız şeklinden oluşan antik simge. Bu simgenin kullanıldığı bayraklara çoğunlukla Akdeniz çevresinde, Orta Doğu ve Orta Asya'da rastlanır. Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mısır bayrağı, Mısır Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Panama bayrağı</span> Ulusal bayrak

Panama bayrağı, ilk olarak 3 Kasım 1903 tarihinde göndere çekilmiş, 4 Haziran 1904 tarihinde de renk düzeninde ufak bir düzeltme gerçekleştirilerek günümüzde de varlığını sürdüren son hâli verilen Panama devletine ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Arap İsyanı bayrağı</span> Arap İsyanı sırasında Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayrak

Arap İsyanı bayrağı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlatılan Arap İsyanı sırasında Şerif Hüseyin ve müttefiki Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayraktır. Daha sonra Hicaz Krallığı bayrağı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız içeren bayrakların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hilâl ve yıldız, günümüzde genellikle Müslüman ve Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan bir antik sembol. Hilâl ve yıldızın ortaya çıkışı asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilâl ve yıldız öncelikle farklı yerlerde kullanılmış, daha sonra ise bayraklaşarak ülke bayraklarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu madde ise hilâl ve yıldız içeren bayrakların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Livon bayrağı</span> ilk kez 1923 yılında Livonya Topluluğu tarafından kullanılan bayrak

Livon bayrağı Livonya halkını sembolize etmek için kullanılan bir bayraktır. Çeşitli Livonya kültür gruplarının kullanımındadır. Bayrağın oranları 2:1:2'dir ve bayrağın yüksekliğinin genişliğine oranı, Letonya bayrağına benzer şekilde 1:2'de sabitlenmiştir.