İçeriğe atla

Singapur-Türkiye ilişkileri

Singapur-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Singapore ve Turkey

Singapur

Türkiye
Diplomatik Misyon
Singapur'un Ankara BüyükelçiliğiTürkiye'nin Singapur Büyükelçiliği
Temsilcilik
Büyükelçi
Li Peng Kok
Büyükelçi
Mehmet Burçin Gönenli

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Siyasi ilişkiler

Singapur'u gösteren bir 17. yüzyıl Osmanlı haritası

Singapur ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler 12 Şubat 1969 tarihinde kuruldu.[1] Singapur'un Ankara'da bir büyükelçiliği ile İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Singapur'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

2024 yılında Li Peng Kok Singapur'un Ankara Büyükelçisi olarak atandı.[2]

Ekonomik ilişkiler

Türkiye'nin Singapur'a yönelik başlıca ihracat ürünleri demir ve çelik, mineral yakıtlar, mobilya yatakları, lambalar, aksesuarlar, kazanlar ve parçalar, giyim eşyası ve aksesuarlardır. Singapur'un Türkiye'ye yönelik başlıca ihracat ürünleri ise ağırlıklı olarak posta paketleri ve özel işlemler, elektrikli makine ve cihazlar, alüminyum ve plastik ürünlerdir.[1]

Singapur cumhurbaşkanı Sellapan Ramanathan'ın 2009 yılında Türkiye ziyareti sırasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (TOBB-DEIK) ve Singapur İş Federasyonu (SBF), Singapur-Türkiye İş Konseyi'nin kurulması konusunda bir anlaşma imzaladı. Konsey, iki ülke arasındaki ikili ticareti teşvik etmenin yanı sıra endüstriyel ve teknolojik işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Türkiye ve Singapur'un "Gelir Üzerinden Alınan Vergiler Açısından Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Mali Kaçakçılığın Önlenmesi" ve "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması" anlaşmaları bulunmaktadır.[3]

İki ülke arasındaki ticaret 2011 yılında rekor bir artışla 2011 yılında toplam ticaret bir önceki yıla göre %79 artışla 2,2 milyar dolara ulaştı.[4] Her iki ülke arasında Kasım 2015'te bir serbest ticaret anlaşması imzalandı ve Ekim 2017'de o yılki G20 zirvesi sırasında yürürlüğe girdi.[5]

Ayrıca Singapur'da kayıtlı 50'den fazla Türk şirketi bulunmaktadır.[6]

Üst düzey ziyaretler

2012 yılında Türkiye başbakan yardımcısı Ali Babacan Singapur'u ziyaret ederek Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam, Başbakan Yardımcısı Tharman Shanmugaratnam, Dışişleri Bakanı K. Shanmugam ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Lim Hng Kiang ile görüştü. İki lider ticaret, yatırım ve finans gibi farklı sektörlerde ikili işbirliğini daha da derinleştirmeyi kabul etti. Toplantılar sırasında liderler, Singapur ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel durumunu kabul etti. Babacan, Singapur'un aynı yıl Ankara'da bir büyükelçilik açma niyetini memnuniyetle karşıladı. Ayrıca Asya ve Ortadoğu'daki bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundular.[7]

Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra 8-9 Ocak 2014 tarihlerinde Singapur'u ziyaret etti. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ise 12–15 Ekim 2014 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, 21–22 Ağustos 2017 tarihlerinde Singapur'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Türkiye - Singapur Siyasi İlişkileri". Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  2. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Tunus, Singapur ve Portekiz büyükelçilerini kabul etti". Hürriyet. 23 Ocak 2024. 23 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2024. 
  3. ^ W, Desmond. "Singapore, Turkey to set up council to promote bilateral trade". 8 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  7. ^ Ng, Julia. "Singapore and Turkey to deepen bilateral ties". 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

İspanya-Türkiye ilişkileri, tarihten itibaren süregelen Türkiye-İspanya ve Türk-İspanyol ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Türkiye ilişkileri</span>

Meksika-Türkiye ilişkileri, Meksika ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi ve ekonomik ilişkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan-Türkiye ilişkileri</span>

Tacikistan-Türkiye ilişkileri, Tacikistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkiler dost ve işbirliğine dayalıdır ve 1991'den beri iki ülke arasında imzalanmış 30'dan fazla anlaşma ve protokolün yasal dayanağı ile vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Türkiye ilişkileri</span> Karadağ - Türkiye arasında sürdürülen ukusarası politikalar içerid

Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Sri Lanka ilişkileri</span>

Estonya-Sri Lanka ilişkileri, Estonya ile Sri Lanka arasındaki dış ilişkilerdir. Estonya'nın Kolombo'daki mevcut büyükelçisi Riho Kruuv iken, Sri Lanka'nın Estonya ile diplomatik ilişkileri Stockholm'deki büyükelçiliğinden yürütülüyor - şu anki Sri Lanka'nın Estonya büyükelçisi Damayanthie Rajapakse'dir. AB, Sri Lanka'nın en büyük bağışçılarından ve ticaret ortaklarından biri olduğu için Estonya'nın Avrupa Birliği'ne 2004 yılında katılımı, Sri Lanka ile ikili ilişkiler üzerinde olumlu bir etki yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso-Türkiye ilişkileri</span>

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti-Türkiye ilişkileri</span>

Cibuti-Türkiye ilişkileri, Cibuti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke arasındaki ilk resmî diplomatik ilişkiler Cibuti'nin 1977'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlamıştır. Türkiye 2013'ten beri Cibuti'de; Cibuti ise 2012'den beri Ankara'da büyükelçilik bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar-Türkiye ilişkileri</span> Madagaskar ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Türkiye, Afrika'ya açılma politikası doğrultusunda Madagaskar'ı önemli bir ekonomik potansiyele sahip olarak görür. Bu yüzden Madagaskar ile ilişkileri geliştirmek için bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Tanzanya'daki Darüsselam Büyükelçiliği ilk olarak Ekim 1979'da açılmış ancak ekonomik sebeplerle 1984'te bu büyükelçilik kapatılmıştır. Darüsselam Büyükelçiliğinin yeniden açılmasına 13 Ekim 2008 tarihinde karar verilmiş ve anılan Büyükelçilik 18 Mayıs 2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliği Şubat 2017’de faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya-Türkiye ilişkileri</span>

İki ülke arasındaki ilişkiler, Moritanya’nın bağımsızlığını kazandığı 1960’ı takip eden yarım yüzyıllık süreçte oldukça zayıf seyretmiş ve ülkenin ilk cumhurbaşkanı Muhtar Veled Dâde’nin 1974’te Türkiye’yi ziyareti dışında üst düzey bir ilişki kurulmamıştır. 2010 yılında dönemin Moritanya Cumhurbaşkanı Abdülaziz’in Türkiye ziyaretinin ardından iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmış ve ikili ilişkilerde belirgin bir iyileşme görülmeye başlanmıştır. Takip eden süreçte bakanlıklar düzeyinde ziyaretler gerçekleşmeye ve iş birliği anlaşmaları imzalanmaya devam etmiştir. 2016 yılında Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve 2017’de Türkiye Ekonomi Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Moritanya ziyaretleri, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmiş, birçok ortak proje ve hibe programı üzerinde mutabakatlar sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Mozambik ilişkileri, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller-Türkiye ilişkileri</span>

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Haziran 1995’te kurulmuştur. Seyşeller’e Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği akreditedir. Seyşeller’in ise Paris Büyükelçiliği Türkiye'ye akreditedir.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.