İçeriğe atla

Sinema

Bir film seti

Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir.[1] Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir.[2] Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun sekilde dizayn edilir.[2] Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir.[3] İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yılında çekilmiştir.[4][5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" (PDF). Ankara, Türkiye: Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2018. 
  2. ^ a b Nijat Özön. Sinema Terimleri Sözlüğü (1963 bas.). Türk Dil Kurumu Yayınları. s. 110. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018. 
  3. ^ Berber, Fatma. "İran'da Sinema Endüstrisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi." İstanbul: Ortadoğu Araştırma (2011).
  4. ^ Nijat Özön. Sinema Terimleri Sözlüğü (1963 bas.). Türk Dil Kurumu Yayınları. s. 136. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2018. 
  5. ^ L'Intransigeant, 1 Nisan 1922
  6. ^ Abel, Richard. French film theory and criticism 1907-1959. Princeton university press. ss. 58-65. 
  7. ^ Canudo, Quaderni del Novecento Francese, Rome, Bulzoni, 1976

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergey Ayzenştayn</span> Sovyet sinema yönetmeni ve kuramcısı (1898-1948)

Sergey Mihayloviç Ayzenştayn, Sovyet sinema yönetmeni ve kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Sözlük</span> dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı

Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde lügat, kamus denir. Leksikografi sözlükbilimidir. Sözlükçüye leksikografır denir. Lügatça, sadece bir kitapta geçen terimleri anlatır (glossary).

<span class="mw-page-title-main">Nijat Özön</span> Türk sinema eleştirmeni ve kuramcısı,  çevirmen, dilbilim uzmanı

Nijat Özön, Türk sinema eleştirmeni ve kuramcısı, mütercim, dilbilim uzmanıdır. Türkiye'de sinema hakkında ilk süreli yayını çıkaran Özön, ilk sinema ansiklopedisini de yazdı.

Mustafa Nihat Özön,, Türk edebiyat tarihçisi, yazar, eğitmen ve çevirmen.

<i>Ayastefanostaki Rus Abidesinin Yıkılışı</i> 1914te gösterime giren ilk Türk filmi

Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı, Fuat Bey tarafından 14 Kasım 1914'te çekilen ve Türk sinema tarihinin başlangıcı kabul edilen Osmanlı kısa belgesel filmi. Ayastefanos yakınlarındaki Kalitarya'da 93 Harbi'nin anısına Ruslar tarafından inşa edilen Ayastefanos Rus Abidesi'nin yıkılışının konu edildiği film Avusturya-Macaristan şirketi Sascha-Meßter-Film'in teknik desteğiyle Osmanlı ordusu adına 150 metrelik filme siyah-beyaz olarak çekilmiştir.

Melodram, ağlatı ve dramın bozulmuş, karikatürleştirilmiş biçiminden ortaya çıkan sinema türü. Ağlatı gibi insanı öteden beri ilgilendiren sorunları, insanlığı altüst eden duyguları ele alır; ancak bunu yaparken son derece yalın, belirgin bir yol izler. Melodram her şeyi kalıplar içinde ele alır. Dünya, iyiler ve kötüler olarak kesinlikle ikiye ayrılmıştır. İyiler çok iyi, kötüler çok kötüdür. Her adımda beklenmedik bir rastlantı, kahramanın işini kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Uzkınay</span> Türk film yapımcısı

Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay, Türk yönetmen ve yapımcı. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışını filme alarak Türk sinema tarihinde film çeken ilk kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ayastefanos Rus Abidesi</span>

Ayastefanos Rus Abidesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda ölen Rus askerlerinin anısına yaptırılmış anıttır. Şenlikköy'de Galitaria'da yapıldığı bilinen anıt bugün mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">İthal filmlerin Türkçe adlandırılması</span>

İthal filmlerin Türkçe adlandırılması, bu maddede Türkiye'de gösterime giren yabancı filmlere verilen Türkçe adların baştan beri özgün adlarının anlamlarından daha farklı olması durumu örneklerle aktarılmış ve bu uygulamanın sadece Türkiye'ye özgü olmadığı da vurgulanmıştır.

<i>Sinema El Kitabı</i>

Sinema El Kitabı, 1964 yılında Elif Yayınları'ndan çıkan bu kitap, sinema yazarı Nijat Özön tarafından kaleme alınmıştır. Sinemanın tarihi, tekniği ve sanatı hakkında bilgiler vermektedir. Kitap siyah beyaz fotoğraflar ve çizimlerle desteklenmiştir. Kitabın sonunda kapsamlı bir dizini vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şiirsel gerçekçilik</span>

Şiirsel gerçekçilik 1930'larda Fransa'da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen "şairane gerçekçilik" olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı ile ilgili filmler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kurtuluş savaşı ile ilgili filmler listesi, 1919-1922 yılları arasında gerçekleşen Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili yapılmış sinema ve televizyon filmleri ile dizilerinin listesidir.

Working title, henüz çekim aşamasında olan bir film için tasarlanan geçici ad. İngilizcede bazen aynı kavramı açıklamak için provisional title veya scratch terimleri de kullanılmaktadır. Fransızcada ise bunun karşılığı "titre provisoire "dır.

<span class="mw-page-title-main">Açılma - kararma</span>

Açılma - kararma, bir sinema - televizyon teknik terimidir. Bir sahne çekimi sırasında yavaş yavaş görüntünün karanlıktan aydınlığa çıkması ve nesnelerin belirgin hale gelmesine "açılma", bunun tersine ekrandaki görüntülerin yavaş yavaş kararması ve belirsiz hale gelerek nihayet kaybolmasına da "kararma" adı verilir. Bu iki işlem birbirini takip ederek kullanılmasına da "açılma - kararma" denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">DIN duyarlığı</span>

DIN duyarlığı, fotoğraf veya sinema filmlerinin ışık duyarlığını belirten ve yakın zamanlara kadar kullanılmış olan bir ölçü sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">ASA duyarlığı</span>

ASA duyarlığı, fotoğraf veya sinema filmlerinin ışık duyarlığını belirten ve yakın zamanlara kadar kullanılmış olan bir ölçü sistemidir.

Bilgi Yayınevi, Ahmet Tevfik Küflü tarafından 1965 yılında Ankara'da kurulmuş yayınevi.

<span class="mw-page-title-main">4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri</span>

4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 15 - 28 Nisan 1985 tarihleri arasında düzenlenen film günleri. 1982'de başlayan İstanbul Sinema Günleri'nde bu yıl ilk kez uluslararası film yarışması programa alındı. 6 bölümden oluşan festivalin programında şu bölümler yer aldı: "Uluslararası Film Yarışması", "Dört Ustaya Saygı", "Müzik ve Sinema", "Dünya Sinemasına Bir Bakış", "İsviçre Filmleri", "Türk Sinemasına Bakış".

Mehmet Avni Özbek, Türk halkbilimci, Türk halk müziği yorumcusu, şef.

<span class="mw-page-title-main">Sinema salonu</span> film gösterimi yapılan salon

Sinema salonu veya kısaca Sinema, film izlemek için düzenlenmiş salonlar veya bu salonların bulunduğu binalardır. Film, film projektörü ile oditoryumun önündeki büyük bir projeksiyon ekranına yansıtılırken, diyalog, sesler ve müzik bir dizi duvara monte hoparlörden çalınır. 1970'lerden beri düşük tonlu sesler için subwoofer'lar kullanılmaktadır. 2010'larda, çoğu sinema salonu dijital sinema projeksiyonu için donatılmıştır ve ağır bir makarada fiziksel bir film baskısı oluşturma ve taşıma ihtiyacını ortadan kaldırır.