İçeriğe atla

Sinek Çayı

Sinek Çayı, Diyarbakır'ın Çermik ilçesi yakınlarından geçen çaydır. İlçenin kuzeyinden çıkan Sinek Çayı kuzeydoğudan gelen Şeyhan Çayı ile birleşerek güneybatıda Karakaya köyü altında güneydoğudan gelen Kızılçubuk Çayı ile birleştikten sonra Fırat Nehri'ne dökülmektedir.[1] Çayın suyu, birçok köy tarafından su kaynağı olarak kullanılmaktadır.[2] Haburman Köprüsü ve Sinek Köprüsü bu çay üzerine kurulmuştur.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "ÇERMİK TERMAL TURİZM RAPORU" (PDF). 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Sinek Çayı temiz akmalı". soL Haber Portalı. 20 Temmuz 2019. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  3. ^ Halifeoğlu, F. Meral; Toprak, Z. Fuat; Kavak, Orhan (2011). "Tarihi Diyarbakır Köprülerinin Mimari, Hidrolojik Ve Jeolojik Açıdan Değerlendirilmesi" (PDF). Diyarbakır. 26 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Simav Çayı Havzası</span> Türkiye de akarsu

Simav Çayı, kaynağını Simav yakınlarındaki Şaphane Dağları'ndan alır. Susurluk ovası'nda kuzeye yönelir ve en son Karacabey'den geçerek Marmara Denizi'ne dökülür. Marmara Denizine dökülen en büyük ırmaktır. Antik adı 'Makestos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Çayı</span> Sakarya Nehrinin sağ kolu

Ankara Çayı; Sakarya Nehri'nin bir uzantısı olarak Ankara ilinin doğusundan başlayıp şehir merkezine kadar uzanan bir akarsudur. Porsuk Çayı'ndan sonra Sakarya Nehri'nin ikinci büyük kolu olan Ankara Çayı sırasıyla Nallıhan, Beypazarı ve Ayaş ilçelerinden geçerek şehri ortadan ikiye böler ve Sincan sınırları içerisinde Çubuk Çayı ile birleşip yoluna devam eder. Kuzeyden gelen Hatip Çayı ve güneydeki İncesu Deresi ise Ankara Çayı'nı besleyen diğer akarsu kaynaklarıdır. Yaz aylarında debisi azalırken yağışların artmasıyla birlikte akıntı şiddeti güçlenen çay, birçok noktada köprülerle aşılmış ve yine aynı sebepten dolayı ve evsel atıkların yarattığı koku nedeniyle bazı bölümlerinin üstü kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçhan, Çermik</span>

Ağaçhan, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karakaya, Çermik</span> Diyarbakırda bir mahalle

Karakaya, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yabanardı, Çermik</span>

Yabanardı, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir. Zaza-Sünni yerleşimidir. 1928 kaynaklarında Miyalan diye geçmektedir. Yerel halk arasında hâlâ bu isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çayırdere, Ergani</span>

Çayırdere, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yolköprü, Ergani</span>

Yolköprü, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Alakır Çayı</span> Antalya da akarsu

Alakır Çayı Antalya ilinin sınırları içinde bulunan Bey Dağları'ndan çıkıp Akdeniz'e dökülen bir akarsudur. Debisi 4,5 m³/s ve uzunluğu 62 km olan çay Alakır Barajı'nı beslemektedir. Çayın üzerinde Romalılar devrinden kalma Kırk Göz Kemeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Filyos Çayı</span> Türkiyede akarsu

Filyos Çayı veya Yenice Irmağı, Köroğlu Dağları, Bolu Dağları ve Ilgaz Dağlarından gelen çayların toplanıp, bir araya getirdiği çaydır. 228 kilometre uzanan çay, Zonguldak'ın Filyos beldesinde Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kelkit Çayı</span> Kaynağı Gümüşhanede, Yeşilırmak ile birleşip Karadenize dökülen akarsu

Kelkit Çayı, Yeşilırmak'ın kollarından biridir ve uzunluğu 320 km'dir. Gümüşhane'nin Çimen Dağları'ndan kaynaklanıp Yeşilırmak'a katılıp Karadeniz'e dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali İhsan Su</span> Türk bürokrat

Ali İhsan Su, Türk bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Köprüçay</span> Akdeniz Bölgesinde nehir

Köprüçay, eskiden Eurimedon, Isparta Sütçüler yakınlarında Toros dağlarından doğan, dar ve derin kanyonlardan geçerek Serik yakınlarında Akdeniz'e dökülün akarsu. Antik zamanlarda adı Eurymedon'dur. Köprü Çayı'n; havza alanı 2.357 km2, yıllık debisi 3065 hm³, uzunluğu 178 km, ağız yüksekliği 0 m (Akdeniz), kaynak rakımı 2.151 m'dir.

Kayaaltı Mağarası, Diyarbakır'ın Çermik ilçesindeki Sinek Çayı'nın çıktığı yerde bulunan paleolitik döneme ait bir kayaaltı mağarasıdır. Mağaranın duvarlarında av resimleri yer almaktadır. Kaya resimleri ilk olarak Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği ve Dicle Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu'ndan bir araştırma ekibinin çalışmaları sırasında bulunmuştur. Hayvanların 14 tanesi dağ keçisi, 1 tanesi oğlak, 1 tanesinin ise türü kesin olarak belli olmamakla birlikte bunun kedigillerden bir hayvan türüne ait olduğu sanılmaktadır. Birtakım hayvan figürlerinin yapımında dövme tekniği kullanırken kalan hayvan ve insan figürlerinde kazıma tekniği ile yapılmıştır. Hayvan figürleri hep soldan sağa doğru yapılmışken; ok atan insan figürleri her iki yöne doğru da betimlenmiştir.

Haburman Köprüsü, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinin batısında bulunan ve Sinek Çayı üzerine kurulan bir köprüdür. Çermik Köprüsü olarak da bilinir.

Ambar Çayı Köprüsü, Diyarbakır'da yer alan bir köprüdür. Diyarbakır-Silvan yolu üzerinde yer alan köprü, günümüzde tamamen yıkılmış olup kalıntıların bir kısmı görülmektedir. Yıkımından önce üzerinde yer alan kitabesine göre köprü 1223-1232 yılları arasında Artuklu Beyliği'nden Ebul Feth Evdud Bin Mahmud tarafından yapılmıştır. Yazılı kaynaklarda 20 gözlü olduğu belirtilmiştir.

Sinek Köprüsü ya da bilinen diğer adıyla Siğnek Köprüsü, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde yer alan bir köprüdür. Fırat'a dökülen Sinek Çayı üzerinde yer alan köprü belgelerde kalan, günümüze ulaşamamış bir yapıdır. Elde edilen kaynaklara göre köprü ortadaki hafif sivri ana kemer ile bunun hemen yanındaki daha küçük gözden oluşmaktadır. Köprünün yazıtı mevcut değildir. Tuğla ile taş malzemenin birlikte kullanılışı ve taş işçiliği bakımından Haburman Köprüsü'nün yapıldığı yıllara (1179) tarihlendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinek, Çermik</span>

Sinek, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika çay kültürü</span>

Meksika çay kültürü, tıbbi özelliklere sahip olduğu bilinen geleneksel bitki çaylarıyla bilinmektedir. Bazı Meksika bitki çayı tarifleri, Meksika dışında da yaygınlık kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.