İçeriğe atla

Sine from Above

"Sine from Above"
Chromatica albümünden Lady Gaga ve Elton John şarkısı
Yayımlanma29 Mayıs 2020
Format
Tarz
Süre4:04
ŞirketInterscope
Yazar
Yapımcı

"Sine from Above", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga ve İngiliz şarkıcı Elton John'un seslendirdiği, Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'dan (2020) bir şarkı. Albümün on dördüncü parçası olarak yer alır ve öncesinde şarkının başlangıcına götüren, yaylı aranjmana sahip "Chromatica III" ara geçiş parçası bulunur . BloodPop, Burns, Axwell, Liohn ve Johannes Klahr tarafından prodüksiyonu yapıldı ve aynı kişiler tarafından yazıldı. Drum and bass ile elektronika etkisi altındaki bir elektropop şarkısıdır ve lirik olarak müziğin iyileştirici gücünden bahseder. Bazı müzik eleştirmenleri "Sine from Above" için "albümde göze çarpan bir parça" yorumunu yaptılar ve deneysel doğasını takdir ettiler, diğerleri ise şarkının parçalanması ve John'un sesi üzerinde ses efektlerinin kullanımı konusunda eleştirel oldu.

Arka plan

"Sine from Above", 2011 animasyon filmi Gnomeo & Juliet'te yayınlanan "Hello, Hello" düetlerinin ardından Gaga ve John arasındaki ikinci stüdyo temelli işbirliği oldu.[1] İkili ayrıca, Gaga'nın 52. Grammy Ödülleri'nde "Speechless" ve John'un "Your Song" parçalarını seslendirdi, Lady Gaga and the Muppets Holiday Spectacular televizyon özel bölümünde yer aldı ve "Artpop" parçasını seslendirdi.[2]

Gaga ve John uzun süredir arkadaşlık kurdular ve Gaga onu "uzun süredir akıl hocası" olarak nitelendirdi.[1] Beats 1'den Zane Lowe ile yaptığı röportajda Gaga, John ile "Sine from Above" üzerine yaptığı çalışmalardan bahsetti ve iyileşme yolunda nasıl önemli bir rol oynadığını açıkladı:


Kayıt ve kompozisyon

Ortak yapımcı Axwell, şarkıyı Lady Gaga ve Elton John (resimde) arasında bir düet olarak oluşturma fikrini ortaya attı.

Yapımcı Axwell daha sonra Rolling Stone'a verdiği bir röportajda şarkının nasıl ortaya çıktığını anlattı: "Üzerinde çalıştığımız bu eski şarkıda yedi yıl önce Elton John vardı. Üzerinde çalışmayı denedik ve istediğimiz yere gerçekten ulaşamadık. Elton John'a ulaşmak da biraz zordu. Bunu bilgisayarıma yükledim ve 'Bekle bir dakika. Lady Gaga ve Elton John arkadaş, dedim." Axwell daha sonra demoyu Gaga'ya ve parçayı seven ortak yapımcı BloodPop'a gönderdi ve John'la birlikte Gaga'nın Chromatica albümü için kaydetmeye karar verdi. Daha sonra şarkının başlangıçta "daha sakin, piyano içeren, akustik bir şey" olduğunu ekledi: "Bunu hala dizelerde duyabilirsiniz ve [son versiyonda] aynı akor ilerlemesi var."[4] Şarkının kayıtlarından bahseden yardımcı yapımcı Burns, Elton'ın şarkıyı bitirme sürecindeyken Avustralya'da turneye çıktığını da açıkladı. Her şeyi bitirmek için yakın bir tarihleri olduğundan, kayıt oturumları Skype üzerinden, Elton Avustralya'da bir stüdyoda ve geri kalanı Los Angeles'ta gerçekleşti.

"Sine from Above", şarkının sonunda trance synth'leri ve bir drum and bass breakdown'unu içeren elektronik etkiye sahip bir elektropop parçasıdır.[5][6][7][8][9] Burns, sonun şarkıcının fikri olduğunu söyledi: "Başlangıçta, benim ilk versiyonumun tamamında 'Amen' tarzı bir son ritmi vardı, ama sonunda, dörde katlama ritmini seçtik. Son anda, Gaga bir tür çılgın, sarsıcı çıkış olması gerektiğini düşündü. Hızlandırmaktan bahsetti, bu yüzden 'Amin' sonunu değil de klasik Orman formunda geri getirmeyi düşündüm."[4] Musicnotes.com'da yayınlanan notalara göre şarkı, ortak zamanın ölçü işaretine göre dakikada 122 vuruşluk bir tempo ile C minör anahtarında yazıldı. Vokaller, B 3 ile E 5 arasındaki tonal notalar arasında değişir.[10]

Şarkı sözlerle müziğin iyileştirici gücünden ve Gaga'nın daha yüksek bir güçle olan ilişkisinden bahsediyor.[11] Gaga, şarkı adındaki kelime oyununu, acı çekerken müziğin kendisi için nasıl bir kaçış olduğuna bir gönderme olarak açıkladı.[12] "S-I-N-E, çünkü bu bir ses dalgası. O ses, sinüs, yukarıdan geliyor ve beni iyileştiriyor." [5] Sinüs dalgası Chromatica'nın [13] kapak resminde de yer alıyor ve şarkı sözlerine dayanarak Billboard, "Sine from Above"ı "Gaga'nın albüm için görev beyanı" olarak değerlendirdi.[14]

"Chromatica III"

"Chromatica III"
Chromatica albümünden Lady Gaga kompozisyonu
Yayımlanma29 Mayıs 2020
Süre0:27
Yazar
  • Lady Gaga
  • Morgan Kibby
Yapımcı
  • Gaga
  • Kibby
Video klip
YouTube'da "Chromatica III"

"Sine from Above", Chromatica albümündeki önünde yaylı aranjman olan, orkestral bir ara şarkıdan önce gelen, albümün "sinematik" hissini vurgulamak istediği ve farklı hareketler olduğunu hissettiği için doğrudan parçaya geçiş yapan üç şarkıdan biri.[4] Önceki ara parça, "Chromatica III", yaylı aranjmanı kaydetmek için 26 kişilik bir orkestra kuran müzisyen Morgan Kibby tarafından bestelendi. The AV Club'dan Patrick Gomez, parçayı Hans Zimmer parçalarıyla karşılaştırdı.[15] Oluşturma sürecinden bahseden Kibby şunları söyledi:


Eleştiriler

"Sine From Above" eleştirmenlerden karışık dönüşler aldı. MusicOMH'dan Nick Smith, işbirliğinin "oldukça ilham verici" ve "belki de albümün en önemli özelliği" olduğunu yazdı.[16] Rolling Stone'dan Brittany Spanos, prodüksiyonun yanı sıra John'un vokallerini de övdü: "John'un pürüzsüz, derin sesi ona mükemmel bir uyum sağlıyor, sanki kariyeri boyunca bir disko vokalisti olmaya çalışıyor gibi görünüyor." [9] NME'den Hannah Mylrea şarkıyı "zekice tuhaf" olarak nitelendirdi ve " Glastonbury’nin Shangri La'sında Elton ve Gaga ile dışarıda geçirilen bir gecenin kulağa hoş geldiği kadar çarpıcı bir geceymiş gibi" olduğunu söyledi.[17] Pitchfork için yazan Katherine St. Asaph, Chromatica albümündeki "şaşırtıcı anlardan biri" olduğunu, en güçlü iki şarkıdan biri olduğunu yazdı ve şu şekilde tanımladı: "Bizarro aşkınlıktan saf aşkınlığa uzanan bir eksen hayal edin; "Sine from Above" tamamen sol tarafta." [18] Jem Aswad, Variety eleştirisinde Elton'un aksi halde "çok kadın ve feminen" olan bu albümde tek erkek sesi olarak "görkemli bir vokal performansı" verdiğini belirtti.[19] The Guardian'dan Michael Cragg, şarkıyı "gülünç" olarak nitelendirdi ve "herhangi bir yılda Eurovision'u kazanabileceğini" belirtti. "[Albümün] başka bir yerinde tuhaf bir şekilde eksik hissettiren, deneyselliğin geçici bir tadı olan kafatası çıngıraklı drum'n'bass'a beklenmedik geçişin" altını çizdi.[20]

Billboard'dan Stephen Daw, şarkının "özel hissettirdiğini" düşündü, ancak şarkının son 30 saniyesini "kafa karıştırıcı" ve "gereksiz" olarak nitelendirdi ve "[Elton John'un] sesi üzerine yerleştirilen efektlerin tekinsiz bir hale geldikçe titrediğini söyledi.[14] The AV Club'dan Patrick Gomez, şarkıyı albümde "tuhaf bir ek" olarak buldu ve "[Elton'ın] vokalleri maalesef ikinci dizeye geldiğinde sarsıcı geliyor ve seslerinin burada nasıl bir araya geldiği konusunda uyumsuz bir şeyler var," yazdı.[15] New York Post'tan Chuck Arnold, şarkıyı Gaga'nın albümdeki diğer düet çalışmalarıyla olumsuz bir şekilde karşılaştırdı, "ondan istediğiniz yüksekliğe ulaşamadığını" söyleyerek John'un sesindeki vokal etkilerini eleştirdi.[21] Sputnikmusic'ten Simon K., şarkının prodüksiyonunu överken, "bir zamanlar gerçek potansiyel sergileyen parçanın temelde, aptalca hatalarla tamamen lekelendiğini" düşündü ve John'un vokallerine "vahşet dolu" dedi.[22] The New York Times'tan Caryn Ganz, düeti "şekilsiz bir EDM felaketi" olarak nitelendirdi.[23]

Künye

Krediler Tidal'dan uyarlanmıştır.[24]

  • Lady Gaga – vokaller, söz yazarlığı
  • Elton John – vokaller, söz yazarlığı
  • BloodPop – prodüktör, söz yazarlığı, gitar, klavyeler, perküsyon, bas, davullar
  • Klahr – prodüktör, söz yazarlığı, gitar, klavyeler, perküsyon, bas, davullar
  • Axwell – prodüktör, söz yazarlığı, gitar, klavyeler, perküsyon, bas, davullar
  • Liohn – prodüktör, söz yazarlığı, gitar, klavyeler, perküsyon, bas, davullar
  • Burns – prodüktör, gitar, klavyeler
  • Rami Yacoub – ek prodüktör, söz yazarlığı
  • Benjamin Rice – söz yazarlığı, miksaj, kayıt mühendisi, vokal yapımcısı
  • Ryan Tedder – söz yazarlığı
  • Sebastian Ingrosso – söz yazarlığı
  • Vincent Pontare – söz yazarlığı
  • Salem Al Fakir – söz yazarlığı
  • Tom Norris – miksaj
  • E. Scott Kelly – miksaj asistanı
  • Randy Merrill – mastering mühendisi

Listeler

"Sine from Above" liste performansı
Liste (2020) Zirve
numarası
Avustralya (ARIA)[25]93
Fransa (SNEP)[26]200
Yunanistan (IFPI)[27]94
İskoçya (OCC)[28]82
ABD Bubbling Under Hot 100 Singles (Billboard)[29]16
ABD Hot Dance/Electronic Songs (Billboard)[30]14
Venezuela (Record Report)[31]80

Kaynakça

  1. ^ a b "A Timeline of Lady Gaga & Elton John's Decade-Long Friendship". Billboard. 27 Mayıs 2020. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "billboard1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Hear Lady Gaga's Powerful Take on Elton John's 'Your Song'". Rolling Stone (İngilizce). 30 Mart 2018. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  3. ^ Krol, Charlotte (23 Mayıs 2020). "Lady Gaga says Elton John is "instrumental" to her life". NME (İngilizce). 25 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b c d "Lady Gaga's 'Chromatica' team reveals the history and future of her new era". Entertainment Weekly (İngilizce). 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "EWproduction" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ a b "Lady Gaga: The Chromatica Interview". Apple Music (İngilizce). 21 Mayıs 2020. 22 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Beats1May" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  6. ^ "On Chromatica, Gaga reclaims her raison d'être: absurdity and playfulness ★★★★★". inews.co.uk (İngilizce). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Lady Gaga – Chromatica". Clash (İngilizce). 29 Mayıs 2020. 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Chromatica review: Lady Gaga's dance opus exorcises the ghost of ARTPOP". Metro (İngilizce). 29 Mayıs 2020. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  9. ^ a b "Song You Need to Know: Lady Gaga feat. Elton John, 'Sine From Above'". Rolling Stone (İngilizce). 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "RS1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  10. ^ "Lady Gaga and Elton John 'Sine from Above' Sheet Music". Musicnotes.com. 2020. 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  11. ^ "'Chromatica' Is Lady Gaga's Grand Return to the Dance Floor". Exclaim!. 29 Mayıs 2020. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  12. ^ "Lady Gaga and Elton John Dance the Pain Away with "Sine from Above"". Harper's Bazaar. 29 Mayıs 2020. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  13. ^ "5 Takeaways From Lady Gaga's New Album, Chromatica". Pitchfork. 29 Mayıs 2020. 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  14. ^ a b "Ranking All 16 Songs From Lady Gaga's 'Chromatica': Critic's Picks". Billboard. 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "BillboardReview" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  15. ^ a b "Lady Gaga Returns to Her Electro-Pop Roots—and Channels Madonna (Again)—on Chromatica" (İngilizce). The A.V. Club. 29 Mayıs 2020. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "avc" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  16. ^ "Lady Gaga — Chromatica". musicOMH. 29 Mayıs 2020. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  17. ^ "Lady Gaga – 'Chromatica' review: a pure pop celebration from an icon in a world of her own". NME. 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  18. ^ "Lady Gaga – Chromatica". Pitchfork. 1 Haziran 2020. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  19. ^ "Lady Gaga's 'Chromatica': Album Review". Variety. 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  20. ^ "Lady Gaga: Chromatica review – Gaga rediscovers the riot on her most personal album". The Guardian. 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  21. ^ "'Chromatica' review: Lady Gaga's dance party is a pumping lockdown release" (İngilizce). New York Post. 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  22. ^ "Review: Lady Gaga – Chromatica". Sputnikmusic. 29 Mayıs 2020. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  23. ^ "Here's the Lady. Where's the Gaga?". The New York Times. 29 Mayıs 2020. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  24. ^ "Credits / Chormatica / Lady Gaga". Tidal (İngilizce). 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  25. ^ "The ARIA Report: Week Commencing 8 Haziran 2020" (PDF) (Basın açıklaması). Australian Recording Industry Association. 8 Haziran 2020. 
  26. ^ "Top Singles (Week 23, 2020)" (Fransızca). Syndicat National de l'Édition Phonographique. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  27. ^ "Official IFPI Charts – Digital Singles Chart (International) – Week: 22/2020". IFPI Greece. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  28. ^ "Official Scottish Singles Sales Chart Top 100". Official Charts Company. Erişim tarihi: Haziran 9, 2020.
  29. ^ "Lady Gaga Chart History (Bubbling Under Hot 100)". Billboard. Erişim tarihi: Haziran 9, 2020.
  30. ^ "Lady Gaga Chart History (Hot Dance/Electronic Songs)". Billboard. Erişim tarihi: Haziran 9, 2020.
  31. ^ "Record Report Top 100 - Fecha de Publicación: Sábado 15/08/2020" (İspanyolca). Record Report. 16 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lady Gaga</span> Amerikalı şarkıcı ve oyuncu

Stefani Joanne Angelina Germanotta, bilinen adıyla Lady Gaga, Amerikalı müzisyen, şarkı yazarı ve oyuncudur. Gençlik yıllarında şarkılar yazdı, açık mikrofon toplantılarında çaldı ve lise oyunlarında performans sergiledi. Ayrıca müzik kariyerine odaklanmak için eğitimini yarıda bırakmadan önce CAP21'da öğrenim gördü. Anlaşma yaptığı Def Jam Recordings'ten çıkarıldıktan sonra Sony/ATV Music Publishing'de şarkı yazarı olarak görev aldı. Orada Gaga'nın vokal yeteneklerini beğenen şarkıcı Akon, 2007'de Gaga'nın Interscope Records ve kendi şirketi KonLive Distribution ile ortak bir anlaşma imzalamasına yardımcı oldu. Gaga, 2008'de yayımladığı ilk stüdyo albümü The Fame ve albümden çıkan "Just Dance" ve "Poker Face" gibi dünya genelindeki listelerde bir numara olan single'lar ile ünlendi. Ardından 2009 yılında yayımladığı The Fame Monster adlı EP, benzer başarılar yakaladı ve "Bad Romance", "Telephone" ve "Alejandro" single'larına yer verdi.

<i>The Fame</i>

The Fame, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü. 19 Ağustos 2008 tarihinde Interscope Records etiketiyle satışa sunuldu. 2008 yılında Kon Live Distribution ve Cherrytree Records'a katıldıktan sonra Gaga, başta RedOne, Martin Kierszenbaum ve Rob Fusari olmak üzere çeşitli yapımcılarla albüm üzerinde çalışmaya başladı. Müzikal olarak The Fame, synthpop ve dans-pop ritimleri içerir, ayrıca 1980'lerin pop müziğinin etkilerine rastlanır. Sözler, Gaga'nın şöhrete olan sevgisinin yanı sıra aşk, seks, para, uyuşturucu ve cinsel kimlik gibi konuları barındırır. Şarkıcı, albümün tanıtımı için çeşitli televizyon programlarına katıldı ve ilk turnesi olan The Fame Ball Tour'u düzenledi. The Fame, 2009 yılında yayımlanan The Fame Monster'ın deluxe sürümünde bonus disk olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Lady Gaga diskografisi</span> sanatçı diskografisi

Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın diskografisi altı stüdyo albümü, bir film müziği albümü, bir derleme albüm, iki remiks albümü, üç video albümü, dört EP, otuz üç single ve on iki tanıtım single'ından oluşmaktadır. Gaga, ilk stüdyo albümü The Fame'i Ağustos 2008'de yayımladı. ABD'de iki numaraya kadar yükselen ve üç platin sertifika alan The Fame; Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, İsviçre ve Kanada'daki listelerin zirvesine yerleşti. Albümün ilk iki single'ı "Just Dance" ve "Poker Face", ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada'da bir numara olarak dünya çapında başarılı oldu. Albümden "Eh, Eh ", "LoveGame" ve dünya genelinde birçok ülkede ilk onda, Almanya'da ise bir numarada yer alan "Paparazzi" olmak üzere üç single daha yayımlandı.

<i>The Fame Monster</i>

The Fame Monster, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2008 çıkışlı ilk stüdyo albümü The Fame'in 18 Kasım 2009'da Streamline Records, KonLive Distribution, Cherrytree Records ve Interscope Records tarafından yeniden yayımlanan sürümü. İlk olarak, albümde yer alan şarkıların, Gaga'nın The Fame için hazırlanan deluxe versiyonda ek olarak yer alması düşünüldü. Ancak Gaga, yeni bir sürüm yayımlamanın pahalı olması ve şarkıların ilk albümden farklı bir konsepti işlemesi nedenlerinden ötürü, yeni şarkıları başlı başına farklı bir çalışma olarak yayımlamaya karar verdi. Albümün 15 Aralık 2009'da yayımlanan Super Deluxe sürümünde, The Fame albümünün tamamına ve Gaga'nın bir tutam saçına yer verildi.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro (şarkı)</span>

"Alejandro", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın bir şarkısı. The Fame Monster (2009) adlı stüdyo albümünden çıkan üçüncü single çalışmasıdır. Şarkı, orta tempolu Europop tarzında bestelendi ve RedOne ile birlikte sözleri yazıldı ve yapımı gerçekleştirildi. Şarkıcının "Fear of Sex Monster"ından esinlenildi. Eleştirmenler, şarkının ağırlıklı olarak ABBA ile Ace of Base'den etkilendiğini belirttiler ve şarkı hakkında olumlu eleştiriler yaptılar.

"Speechless", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga, şarkıyı babası Joseph Germanotta'yı aort kapağının tedavisi için açık kalp ameliyatı olmaya ikna etmek ve genç hayranlarına ailelerinin değerini bilmelerini anımsatmak amacıyla yazdı. "Speechless", Gaga'nın "Ölüm Canavarı Korkusu" hakkındadır.

"Monster", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkı. Gaga'nın "Bağlılık Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı; Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılırken, yapımcılığını RedOne üstlendi. Gaga, "Monster"ın kendisinin seks ve ilişki korkusunu anlattığını ve sözlerin sürekli kötü çocuğa aşık olmak, kaçmak yerine aynı kişiye geri dönmek hakkında olduğunu açıkladı. "Monster"daki korkunun düzenli bir ilişkiye olan gereksiniminden çıktığını belirtti. Yoğun bas ve azalan klavye sesleri ile "ağır" nakaratları birleştiren "Monster", zombi benzeri metaforlar içeriyor ve Gaga'nın çıkış single'ı "Just Dance"e bir göndermede bulunuyor.

"Scheiße", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkı. Yapımında ve söz yazımında Gaga ile RedOne'ın görev aldığı şarkı, The Monster Ball Tour sırasında Avrupa'da tur otobüsünde kaydedildi. İlk olarak 19 Ocak 2011'de bir Thierry Mugler defilesinde tanıtıldı. Daha sonra Gaga şarkının ilk kısmını Germany's Next Topmodel'in 2011 sezon finalinde seslendirdi.

"Government Hooker", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2011 yılında yayımlanan ve ikinci stüdyo albümü olan Born This Way'den bir şarkı. Yapımında ve söz yazımında Gaga'nın yanı sıra Fernando Garibay, Paul Blair ve DJ White Shadow görev aldı. Melodisi daha önceden Shadow ve DJ Snake tarafından yapılmış ve hiç kullanılmamışken Vince Herbert ile birlikte Gaga için parçalar seçerlerken ortaya çıktı. Şarkının kayıtları ise Las Vegas'taki Studio at the Palms'ta yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Axwell</span>

Axwell, İsveçli DJ, remixer ve albüm yapımcısı. Axtone Records adında bir plak şirketi vardır aynı zamanda bir Swedish House Mafia üyesidir.2011'de DJ Mag Top 100 sıralamasında 12. sıradaydı. İki kez DJ Awards ödülü kazandı ve 2013'te DJ Magazine Top 100 DJ Anketinde 19. oldu. 1001Tracklists En İyi 101 Yapımcı Sıralamasında iki yıl üst üste dünyanın en çok DJ destekli prodüktörü olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Lady Gaga şarkıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Amerikalı şarkıcı ve şarkı sözü yazarı Lady Gaga, günümüze kadar iki stüdyo albümü kaydetti ve çeşitli EP ile remiks albümleri piyasaya sürdü. 2006 yılında, Def Jam Recordings şirketi ile bir albüm anlaşması yaptı ancak anlaşmanın yapılmasından üç ay sonra buradan ayrıldı. 2007 yılında Interscope Records ve Cherrytree Records ile albüm anlaşması imzaladı. Interscope ile çalıştığı süre zarfında Akon'la tanıştı ve beğenisini kazandı. Daha sonra, Akon tarafından KonLive Distribution şirketinin şarkıcıları arasına eklendi.

Lady Gaga and the Muppets Holiday Spectacular, Lady Gaga ve Muppetların yer aldığı bir Şükran Günü televizyon yayını. 28 Kasım 2013'te ABC'de gösterilen 90 dakikalık programda Joseph Gordon-Levitt, Elton John, RuPaul ve Kristen Bell de konuk olarak yer aldı.

<i>Joanne</i> (albüm) Lady Gaganın 2016da çıkış yapmış harika ötesi stüdyo albümü

Joanne, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın beşinci stüdyo albümü. 21 Ekim 2016'da Interscope Records tarafından Artpop (2013) ve Cheek to Cheek (2014) albümlerinden sonra yayımlandı. Gaga albümde Mark Ronson, Jeff Bhasker, BloodPop ve RedOne gibi yapımcılarla çalıştı ve albümün yardımcı yapımcılığını üstlendi. Joanne, önceki stüdyo albümü Artpop'a kıyasla tarz olarak "hafif" soft rock ve dans-pop ile şarkıcının vokallerini gösterdiği bir albümdür. Sözsel olarak aile ve duygu temalarını işleyen albümde halası Joanne Stefani Germanotta'nın ölümünün rolü büyükütür.

<span class="mw-page-title-main">Stupid Love (Lady Gaga şarkısı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga şarkısı

"Stupid Love" Lady Gaga'nın bir single'ı. Gaga'nın yayımlanma tarihi 29 Mayıs 2020 olan, altıncı stüdyo albümü Chromatica'nın ilk single'ı olarak 28 Şubat 2020'de piyasaya video klibi ile birlikte sürüldü.

<i>Chromatica</i> 2020 çıkışlı Lady Gaga albümü

Chromatica, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümüdür. 29 Mayıs 2020'de Streamline ve Interscope Records tarafından yayınlandı. Orijinal yayınlanma tarihi 10 Nisan 2020 olmasına rağmen COVID-19 pandemisi yüzünden yedi hafta sonrasına ertelendi. Gaga ve Bloodpop, albümün ana yapımcıları oldu. Chromatica dans-pop, synthpop ve elektropop albümü olmakla birlikte house ve disko elementlerinin yanında birçok tarzı da barındırır. Albümün teması genel olarak TSSB, akıl sağlığı, iyileşme ve mutluluk üzerine kurulmuştur. Müzikal altyapısı olarak da yüksek tempo ağırlıktadır. Ariana Grande, Blackpink ve Elton John ile albümde işbirliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rain on Me (Lady Gaga ve Ariana Grande şarkısı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga ve Ariana Grande şarkısı

"Rain On Me", Amerikalı şarkıcılar Lady Gaga ve Ariana Grande tarafından seslendirilen bir şarkıdır. Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'nın ikinci single'ı olarak Interscope tarafından 22 Mayıs 2020'de yayınlandı. Dans-pop, disko, house ve elektropop tarzına sahiptir. Gaga tarafından "gözyaşlarının kutlanması" olarak tanımlandı ve hayatın zorluklarına karşı devam etme temasını içerdiğini belirtti. Müzik eleştirmenleri tarafından olumlu yorumlar topladı. Kimileri Gaga ve Grande'nin vokal yeteneklerini överken diğerleri de şarkının doğal yüksek temposunu övdü.

<span class="mw-page-title-main">Sour Candy (Lady Gaga ve Blackpink şarkısı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga ve Blackpink şarkısı

"Sour Candy" Amerikalı şarkıcı Lady Gaga ve Güney Koreli kız grubu Blackpink'in bir şarkısı. 28 Mayıs 2020'de Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica için dijital indirme ve streaming platformlarında tanıtım kaydı olarak yayınlandı. Sonraki gün ise Avustralya radyolarına albümün üçüncü single'ı olarak gönderildi. Dans pop, elektropop, bubblegum pop, K-pop ve deep house tarzı müzik, house, dans ve elektronik müzik ritimleri içermektedir ve sözlerinde bir ilişkiyi ekşi şekere benzetmesi işlenir.

"Alice", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'da (2020) ikinci parça olarak görünen bir şarkısı. Şarkı Lady Gaga, BloodPop, Axel Hedfors (Axwell), Justin Tranter ve Johannes Klahr tarafından yazılmış ve yapımcılığını ise BloodPop, Axwell ve Klahr üstlenmiştir. Lewis Carroll'un 1865 çocuk romanı Alice Harikalar Diyarında'dan kurgusal karakter Alice ve Harikalar Diyarı'na atıfta bulunur. Şarkı bir düzineden fazla ülkede listeye girdi ve genel olarak olumlu eleştiriler aldı.

<span class="mw-page-title-main">Free Woman (şarkı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga şarkısı

"Free Woman", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica için kaydettiği bir şarkı. Lady Gaga, şarkının yapımcıları BloodPop, Axwell ve Johannes Klahr ile birlikte şarkıyı yazdı. Şarkı, 22 Nisan 2020'de albümün şarkı listesinin geri kalanıyla birlikte duyuruldu. 7 Mayıs 2020'de internette farklı bir enstüman içeren yüksek kaliteli bir "Free Woman" sızıntısı ortaya çıktı. 28 Ağustos 2020'de, Apple Music'te Gaga Radio'nun son bölümünü kutlamak için Honey Dijon tarafından düzenlenen bir remiks yayınlandı.

"911" Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'dan (2020) bir şarkı. Albümün sekizinci parçası olarak dahil edilmiştir ve öncesinde, şarkının başlangıcına doğru geçiş yapan "Chromatica II" adlı yaylı bir aranjman yer alıyor. Gaga, Justin Tranter, BloodPop ve Madeon tarafından yazılmıştır ve son ikisi Benjamin Rice ile birlikte yapımcılığını üstlenmiştir. Funk ve techno'dan etkilenen bir Euro disko, synth-pop ve elektropop şarkısıdır. Şarkı sözleriyle, şarkıcının alması gereken antipsikotik ilaçlardan bahsediyor.