İçeriğe atla

Sind

Koordinatlar: 26°21′K 68°51′D / 26.350°K 68.850°D / 26.350; 68.850
Sind Eyaleti
سنڌ
Eyalet
Sind Eyaleti haritası
Sind Eyaleti haritası
ÜlkePakistan Pakistan
Yönetim merkeziKaraçi
İdare
 • ValiNasreen Jalil
Yüzölçümü
 • Toplam140914 km²
Nüfus
 (2017)
 • Toplam47.854,510
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+05.00 (PZD)
 • Yaz (YSU)UTC+05.00 (PZD)
Resmî site
(İngilizce) sindh.gov.pk

Sind Eyaleti (Urducaسندھ), Pakistan'ın 4 eyaletinden birisidir.

Ülkenin en büyük kenti Karaçi'nin içinde bulunduğu bu eyalet, ülkenin güneyinde ve Hint Okyanusu kıyısında bulunmaktadır. Sindhiler'in anavatanı olan eyaletin yerel adı "Mehran"dır. Eyalet adını İndus Nehri'nden almaktadır.

İndus vadisinin verimli topraklarında yer alan Sind topraklarında bilinen ilk yerleşimin MÖ 7000 yıllarına kadar gittiği bilinir. Bu dönemde Mehrgarh yerleşiminin izlerini bu bölgede görmek mümkündür. Daha sonra İndus Vadisi Uygarlığı olarak bilinen uygarlığın, bu bölgede İndus Nehri kıyısında kurduğu Mohenco-daro bu uygarlığın en gelişmiş şehriydi.

Bölgede İslam ordularını görüldüğü tarih 711 yılıdır. Komutan Muhammed bin Kasım idaresindeki 20.000 asker bu tarihte bölgenin Alor, Multan ve Debal yerleşimlerini aldı. Sind Emeviler'in en doğu eyaleti haline geldi ve Arap haritaları üzerinde 'El-Sind' olarak gösterilmeye başlandı. Muhammed bin Kasım daha sonra bu yeni topraklara başkent olarak Mansura şehrini, liman olarak hizmet vermesi için Debal şehrini kurdu. Bu dönemde Sindli Müslümanlar, denizcilik alanında ileri bir seviyeye ulaştılar.

Bölgesel sembolü (resmî değil)
Bölgesel hayvanı
Bölgesel kuşu
Bölgesel çiçeği
Bölgesel ağacı
Bölgesel Sporu

Eyaletin ilçeleri

Sind Eyaleti'nin 23 ilçesini gösteren idari harita

Sind Eyaleti 23 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler ve eyalet içindeki konumları aşağıda belirtilmiştir.[1]

  1. Karaçi ilçesi
  2. Camşoro ilçesi
  3. Tatta ilçesi
  4. Badin ilçesi
  5. Tarparkar ilçesi
  6. Umerkot ilçesi
  7. Mirpur Kas ilçesi
  8. Tando Allahyar ilçesi
  9. Naushahro Feroze ilçesi
  10. Tando Muhammed Han ilçesi
  11. Haydarabad ilçesi
  12. Sangar ilçesi
  13. Kairpur ilçesi
  14. Benazirabad
  15. Dadu ilçesi
  16. Qambar Shahdadkot
  17. Larkana ilçesi
  18. Matiari ilçesi
  19. Gotki ilçesi
  20. Şikarpur ilçesi
  21. Yakubabad ilçesi
  22. Sukkur ilçesi
  23. Kaşmore ilçesi

Büyük şehirler

Sind Eyaleti'ndeki büyük şehirler listesi
Sıra Şehir İlçe Nüfus


Karaçi

1KaraçiKaraçi13,052,000
2HaydarabadHaydarabad1,578,367
3SukkurSukkur500,000
4LarkanaLarkana456,544
5NavabşahShaheed Benazirabad275,000
6Mirpur HasMirpur Khas245,000
7YakubabadJacobabad200,815
8ŞikarpurŞikarpur177,682
Kaynak: World Gazetteer 2010[2]

Sind Eyaleti'ndeki diğer şehir ve kasabalar:

  • Dadu
  • Daharki
  • Diplo
  • Gotki
  • Hala
  • Camşoro
  • Kaşmore
  • Kairpur
  • Kotri
  • Matli
  • Mehar
  • Mihrabpur
  • Mithi
  • Moro
  • Nasarpur
  • Naushahro Feroze (Padidan)
  • Raharki
  • Ranipur
  • Ratodero
  • Rohri
  • Sakrand
  • Sanghar
  • Sehvan
  • Sekhat
  • Shahdadkot
  • Sita
  • Sobhodero
  • Tando Adam Han
  • Tando Allahyar
  • Umarkot

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ www.sindh.gov.pk[]
  2. ^ "Pakistan: Largest cities and towns and statistics of their population". 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

  • Sind Eyaleti valiliği9 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Sind Eyaleti haritası
  • Sind Eyaleti ilçeleri haritası
  • Curlie'de Sind (DMOZ tabanlı)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaçi</span> Pakistanın Sind eyaletinde bir şehir.

Karaçi Pakistan'da Sind Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Almus</span> Tokatın ilçesi

Almus Karadeniz Bölgesinde Tokat iline bağlı, merkezi il merkezine 34 km mesafede bir ilçe olup, doğusunda Reşadiye ilçesi ve Sivas ili Hafik ilçesi, batısında Tokat ili, kuzeyinde Niksar ilçesi, güneyinde Sivas ili bulunmaktadır. Başlangıçta köy ve nahiye iken idari taksimatta bucak merkezi olmuş, 1 Mart 1954'te ilçe olmuştur. 2020 yılı nüfus sonuçlarına göre nüfusu 23.825 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Babek (rayon)</span>

Babek Rayonu, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde rayon. İdarî merkezi Babek kasabasıdır. 1978 yılında kurulmuştur. Adını Azerilerin millî kahramanlarından Babek'ten almıştır. İran ve Ermenistan ile sınırı mevcuttur. Rayon, 1 kasaba ve 39 köye sahiptir. Rayon bünyesindeki en yüksek dağ 2475 m. rakımı olan Buzkov Dağıdır. Babek rayonunda çok sayıda tarihi anıt vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dürrânîler</span> Ahmed Şah Dürrânînin kurduğu Afganistan devleti 1747-1863 yılları arasında hüküm sürmüştür

Dürrânîler, Ahmed Şah Dürrânî'nin kurduğu Afganistan devleti 1747-1863 yılları arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İndus Vadisi Uygarlığı</span>

İndus Vadisi Uygarlığı ya da Harappa Uygarlığı, İndus vadisinin bel kemiğini oluşturduğu çok geniş bir bölgeye yayılmış, Güney Asya'daki en eski kent uygarlığıdır. MÖ 3300 yılları dolaylarında bir kent uygarlığı şeklini aldığı kabul edilmektedir. Uygarlığa ilişkin ilk arkeolojik buluntular, 1921 yılında Pakistan'ın Pencap eyaletinde Harappa ve 1922 yılında Sind eyaletindeki Mohenco-daro antik yerleşimlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mohenco-daro</span>

Mohenjo-daro Pakistan'ın, Sind eyaletinde bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 2500 civarında inşa edilmiş olan bu kent, standartlaştırılmış tuğlalar, ızgara planı ve kapalı kanalizasyon sistemleri gibi özellikleriyle antik İndus Vadisi Uygarlığı veya Harappan kültürünün en büyük yerleşim yerlerinden biriydi. Antik Mısır, Mezopotamya, Girit ve Norte Chico uygarlıklarıyla çağdaş olup, dünyanın en erken büyük kentsel yerleşim yerlerinden biriydi ve Kuran'da geçen Ress Kavmi'nin bu şehirde yaşamış olduğu çeşitli araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Mohenjo-daro, MÖ 19. yüzyılda İndus Vadisi Uygarlığı'nın düşüşüyle terk edilmiş ve 1920'li yıllara kadar bu alan yeniden keşfedilmemişti. O tarihten bu yana, 1980'de UNESCO Dünya Mirası alanı ilan edilen kentin bulunduğu sit alanında önemli kazılar yapılmıştır. Sit alanı halen erozyon ve yanlış restorasyon tehdidi altındadır.

Pakistan'daki şehirler listesi :

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">I. Velîd</span> 6. Emevi halifesi

I. Velid, Emevilerin altıncı halifesi (705-715).

<span class="mw-page-title-main">Bahavalpur</span> Pakistanda bir şehir.

Bahawalpur Pakistan'ın Pencap eyaletine bağlı şehir. 1802'de kurulan Bahawalpur Devleti'nin başkenti idi. Nüfus itibarıyla Pakistan'ın 11. büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ (İran)</span>

Karadağ veya Karacadağ İran'ın kuzeybatı bölgesi Güney Azerbaycan'daki Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde ve Aras Nehri'nin güney kısmında yer alan tarihsel bölgedir. Bölgenin merkezi Ahar şehri olup Ahar Şehristanı'nı içine alır. Meşkinşehr ve Mugan Ovası'na komşudur. Ormanlık olan bölge coğrafi açıdan dağlık olup, bakır açısından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Antik İran</span> İran kültürel etkisine sahip bölge

Antik İran ya da Büyük İran sözcüğünün anlamı İran kültürel etkisine sahip bölgeleri ifade eder. Kabaca İran kültürünün yeri olan İran Platosu merkezinde olmak üzere Kafkasya, Doğu Anadolu Bölgesi toprakları, İndus Nehri ve Pakistan içeren topraklar içerisinde kalan bölgenin tarihsel adıdır. Ayrıca İran kültürüne etki eden bu terimi Encyclopædia Iranica tarafından da kullanılmaktadr.

<span class="mw-page-title-main">Bedehşan</span>

Bedehşan, Afganistan'ın kuzeydoğusunun, Tacikistan'ın güneydoğusunun ve ve Çin'deki Taşkurgan ilçesinin bölümlerinden oluşan tarihi bir bölgedir. Tarihi Bedehşan bölgesinin büyük bir kısmı günümüzde Tacikistan sınırları içerisindedir. Afganistan'ın Bedehşan ili ve Tacikistan'ın Dağlık Bedehşan bölgesi adlarını tarihi Bedehşan bölgesinden alır. Bedahşan bölgesinin müziği, bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Raca Pervez Eşref</span> 19. Pakistan başbakanı

Raca Pervez Eşref, Haziran 2012 - Mart 2013 yılları arası Pakistan'ın 17. Başbakanı olan Pakistanlı politikacı. Mart 2008-Şubat 2011 arasında görev yapan Yusuf Rıza Gilani liderliğindeki kabinede Su ve Enerji Federal Bakanı oldu. Rawalpindi İlçesi'nden Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) üst düzey bir lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarabad, Pakistan</span>

Haydarabad, Pakistan'ın Sind Eyaleti'nde bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ressler (kavim)</span>

Ress Halkı ya da Ress Kavmi, Kur'an'da helak edilen kavimlerden biri olarak bahsi geçen halk.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan tarihi</span>

Pakistan coğrafyasında gerçekleşmiş olayları kapsar. Pakistan 14 Ağustos 1947'de bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kayıp Şehir (arkeoloji)</span>

Kayıp şehir, son derece gerileyen ve büyük ölçüde ya da tamamen ıssızlaşan, bunun sonucunda da eski önemi artık daha geniş bir dünya tarafından bilinmeyen bir şehir yerleşimidir. Birçok kayıp şehrin yeri unutulmuştur, ancak bazıları yeniden keşfedilmiş ve bilim insanları tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Yakın zamanda terk edilmiş ya da yerleri hiçbir zaman sorgulanmamış şehirler harabe ya da hayalet kasaba olarak adlandırılabilmektedir. Daha küçük yerleşim yerleri ise terk edilmiş köyler olarak adlandırılabilir. Avrupalı kaşiflerin ve maceraperestlerin 15. yüzyıldan itibaren Afrika, Amerika ve Güneydoğu Asya'da bu tür kayıp şehirleri araması, sonunda arkeolojinin gelişmesine yol açmıştır.