İçeriğe atla

Sincan Astronomik Gözlemevi

Koordinatlar: 43°28′N 87°11′E / 43.47°K 87.18°D / 43.47; 87.18
Xinjiang Astronomik Gözlemevi
Bulunduğu yerUrumçi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti
Koordinatlar43°28′N 87°11′E / 43.47°K 87.18°D / 43.47; 87.18
Teleskoplar
  • Nanshan Radyo Teleskobu
  • Qitai Radyo Teleskobu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
english.xao.ac.cn Bunu Vikiveri'de düzenleyin
China üzerinde Sincan Astronomik Gözlemevi
Sincan Astronomik Gözlemevi
Sincan Astronomik Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Sincan Astronomik Gözlemevi (kısaca; XAO) Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı bir gözlemevi. Ocak 2011'den itibaren bu isim kullanılmaya başlandı. Daha önceden Urumçi Astronomik Gözlemevi olarak biliniyordu.

XAO'daki mevcut araştırmalar birçok astronomi alanını kapsamaktadır. Radyo astronomi, optik astronomi, özellikle pulsarlar, yıldız oluşumları ve evrimi, galaksiler ve kozmoloji, yüksek enerji astrofiziği, mikrodalga alıcısı, dijital teknoloji, GPS gibi pek çok astronomi konusu inceleme alanındadır. XAO Radyo Astrofizik Laboratuvarı, Çin Bilimler Akademisi'ndeki radyo astronomi laboratuvarlarının önemli bir merkezidir. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Anahtar Laboratuvarı statüsüne sahiptir. XAO, Nanshan bölgesini, Kaşgar bölgesini, Qitai bölgesini ve diğer iki bağımsız yer istasyonunu da takip etmektedir.

Tesisler

Gözlemevi'nin ana tesisleri Ürümçi'deki Nanshan Radyo Teleskopunu içermektedir (43°28′17″K 87°10′41″D / 43.47139°K 87.17806°D / 43.47139; 87.17806). XAO'nun Nanshan'da 25 m'lik teleskop gözlem alanı çok uzun-baz hattı interferometrisinin (VLBI) önemli istasyonlarından biridir. Nanshan istasyonu Çin'in Ay Keşif Programında yer almakta ve önemli bir rol oynamaktadır.

Merkez binanın girişi
XAO-Binası

Daha büyük ve tamamen yönlendirilebilir tek çanaklı bir radyo teleskopunun (çap 110 metre) yapımı için de planlar mevcuttur. Bu yapı Qitai Radyo Teleskobu veya kısaca QTT olarak adlandırılmıştır. Tesisi için seçilen yer ise Guçung'daki Banjiegou ilçesidir. Tamamlandığında, hassasiyeti 25 metrelik antenden yaklaşık 20 kat daha fazla olacaktır.[1][2]

15 Temmuz 2012'de yeni teleskopu barındıracak olan Sincan Qitai Astronomi ve Bilim Eğitim Üssü hizmete açılmıştır[3]

Programlar

XAO, kurulduğundan bilimi popülerleştirme amaçlı çok sayıda faaliyette bulunmaktadır. Bunlar arasında; halk için Yıldız Partisi, öğrenciler için Alan Gezisi, Astronomlar Kampüs Çalışması, uzak bölgelerde yaşayan çocuklar için ücretsiz kamplar, Açık Ev Günü sayılabilir.

Uluslararası işbirliği konusu da XAO için astronomi, astrofizik ve diğer ilgili bilim alanlarının gelişimini teşvik etmek için önemli bir kanaldır. Şimdiye kadar XAO, Amerika, Avustralya, Hollanda, Japonya, Almanya, İngiltere, İtalya, Rusya, İsveç, Tayvan ve Hong Kong ile dostane ilişkiler kurmuştur. Ayrıca, yurt içi bilimsel araştırma kurumları ve üniversiteler ile de verimli ortaklıklar oluşturmuştur.

XAO, 87'si bilim ve teknik personeli, 192u yönetim personeli olmak üzere 100'den fazla çalışana sahiptir. Ayrıca konuk profesör olarak 2 yabancı profesör ve tanınmış üniversitelerden ve araştırma kurumlarından uzmanlar işe almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "QTT Specification". QTT International Advisory Workshop. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2013. 
  2. ^ "Qitai telescope". 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Groundbreaking Ceremony of Qitai Base". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Astronom</span> gök cisimlerini inceleyen bilim insanı

Astronom, astrofizikçi ya da gök bilimci, Dünya'nın kapsamı dışındaki belirli bir soru veya alan üzerine çalışan astronomi alanında uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. Gözlemsel veya teorik astronomide yıldızlar, gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar ve gökadalar gibi astronomik nesneleri gözlemlerler. Astronomların çalıştığı konular veya alanlar arasında gezegen bilimi, güneş astronomisi, yıldızların kökeni veya evrimi ile gökadaların oluşumu gibi konular yer alır. İlgili ancak farklı bir konu olan fiziksel kozmoloji ise Evren'i bir bütün olarak inceler.

<span class="mw-page-title-main">Gözlemsel astronomi</span>

Gözlemsel astronomi astronomi bilimlerinin, teorik astrofizikten farklı olarak veri almayla ilgilenen bir dalıdır. Ana olarak fiziksel modellerin ölçülebilir içeriklerini bulmaya dayanır. Uygulama olarak, Teleskop ve diğer astronomi araç gereçleri kullanılarak gökcisimlerinin gözlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü</span> astronomi ve meteoroloji gözlemevi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim kurumu. Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi, İstanbul'un Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinin Kandilli Mahallesi'nde, Boğaz'a bakan bir tepenin üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo astronomi</span>

Radyo astronomi, gök cisimlerinin radyoelektrik dalgaları alanındaki elektromanyetik ışımasını inceleyen astronomi dalı.

<span class="mw-page-title-main">Ulupınar Gözlemevi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi 2001 yılında kurulmuş, gözlemevi 19 Mayıs 2002 tarihinde resmen açılmıştır. Merkez ve Gözlemevi Çanakkale merkezine 10 km uzaklıkta "Radar Tepesi" nin güney yamacında Ulupınar Köyü'ne yakın bir bölgede, 410 m yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astrokimya</span>

Astrokimya, dünya dışında bulunan kimyasal elementleri, kimyasal maddeleri ve bu maddelerin birbirine etkisini tahribatını genellikle Güneş Sistemi'nden daha geniş alanlarda özellikle moleküler gaz bulutlarında inceleyen bir bilim. Bu nedenle astrokimya, astronomi ve kimya bilimlerinin birleşmesidir. Güneş sistemi genişliğindeki incelemelere "kozmokimya" denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Ulusal Gözlemevi</span> Brezilya, Rio de Janeiroda bir araştırma enstitüsü

Brezilya Ulusal Gözlemevi, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan bir ulusal gözlemevidir.

<span class="mw-page-title-main">Astronomi tarihi</span>

Astronomi, kökenleri tarih öncesi dönemin dini, mitolojik, kozmolojik, takvimsel, astrolojik inanç ve uygulamalarına dayanan, antik çağlara kadar uzanan en eski doğa bilimlerinden biridir. Bunların izleri, uzun süre halk ve devlet astronomisi ile iç içe geçmiş bir disiplin olan astrolojide hala görülmektedir. Astronomi ve astroloji, Avrupa'da 1543 yılında başlayan Kopernik Devrimi sırasında tam olarak ayrılmamıştır. Bazı kültürlerde astronomik veriler astrolojik tahminler için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Schmidt</span>

Bernhard Woldemar Schmidt Alman optik mühendisi. 1930 yılında Schmidt teleskopu'nu icad etti. Schmidt teleskobu, optik aberasyon ve astigmatlık problemlerini ortadan kaldırdı. Astronomik ve bilimsel araştırma için kullanılan geniş açılı, çok geniş ve kısa flaş süreli fotoğraf makineleri ve dijital teleskopların temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Gözlemevi</span> Erzurum, Türkiyedeki astronomik gözlemevi

Doğu Anadolu Gözlemevi, Türkiye'nin Erzurum ilinde yer alan astronomik gözlemevidir. Palandöken ilçesine bağlı Konaklı Mahallesi'ndeki 3.170 metre (10.400 ft) yüksekliğe sahip bir tepede 2012'de inşa edilmeye başladı. Atatürk Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen gözlemevi, 4 metre (13 ft) çapıyla Türkiye'nin en büyük ve ilk kızılötesi teleskobuna ev sahipliği yapacaktır. Teleskobun testlerinin Lecco, İtalya'da yapıldığı ve Ekim 2019 itibarıyla tamamlanacağı duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Paris Gözlemevi</span>

Paris Gözlemevi, Fransa'nın en önde gelen astronomik gözlemevidir ve dünyanın en büyük astronomi merkezlerinden biridir. Tarihi binası, Paris'in merkezindeki Sen Nehri'nin kenarındadır, ancak personelin çoğu Paris'in güneybatısında bir banliyö olan Meudon'daki bir uydu kampüste çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Jodrell Bank Gözlemevi</span>

Jodrell Bank Gözlemevi bir dizi radyo teleskopa ev sahipliği yapan bir gözlemevidir ve Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi'nin bir parçasıdır. Gözlemevi, 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında radarlar üzerine yaptığı çalışmalardan sonra kozmik ışınları araştırmak için Manchester Üniversitesi'nde görev yapmaya başlayan bir radyo astronomu olan Bernard Lovell tarafından kuruldu. O zamandan beri göktaşları, kuasarlar, pulsarlar, mazerler ve kütle çekimsel merceklenmenin araştırılmasında önemli bir rol oynamıştır ve Uzay Çağının başlangıcında uzay sondalarının izlenmesinde etkin rol oynamıştır. Gözlemevinin genel müdürü Profesör Simon Garrington'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kızılötesi astronomi</span>

Kızılötesi astronomi, kızılötesi radyasyon ile görüntülenebilen astronomik nesnelerin incelendiği astronomi dalıdır. Kızılötesi ışığın dalga boyu 0.75 ile 300 mikrometre arasında değişir. Kızılötesi, 380 ila 750 nanometre arasında değişen görünür radyasyon ile milimetre altı dalgalar arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Belinda Wilkes</span> İngiliz astrofizikçi

Belinda Jane Wilkes ABD'deki Cambridge, Massachusetts'de bulunan Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nde (SAO) Kıdemli Astrofizikçi ve Chandra X-ray Merkezi'nin eski direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Grote Reber</span> Amerikalı gökbilimci (1911 – 2002)

Grote Reber, amatör astronomi ve W9GFZ çağrı işareti ile amatör telsizcilik hobileriyle uğraşmış ve bunları tek bir alanda birleştirerek radyo astronomisi alanının öncülerinden olmuş ABD vatandaşıdır. Reber, Karl Jansky'nin öncü çalışmalarının araştırılmasında ve genişletilmesinde etkili oldu ve radyo frekanslarıyla ilk gökyüzü araştırmasını gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi</span>

Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi (CTIO), kuzey Şili'nin Coquimbo Bölgesi'ndeki Cerro Tololo'da bulunan bir astronomik gözlemevidir. Destek tesislerinin bulunduğu La Serena'nın yaklaşık 80 kilometre (50 mi) doğusundadır. Site, 1959'da Şili ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bir bilim insanları ekibi tarafından belirlendi ve 1962'de seçildi. İnşaat 1963'te başladı, düzenli astronomik gözlemler 1965'te başladı. Cerro Tololo'daki büyük binaların inşaatı, 1974'te Víctor Blanco Teleskopu'nun tamamlanmasıyla sona erdi, ancak daha küçük tesisler sonradan inşa edildi. Cerro Pachón, 2000'den beri açılışı yapılan iki büyük teleskop ve biri inşaatın ilk aşamalarında olan ile hala geliştirilme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Pekin Schmidt CCD Asteroit Programı</span>

Pekin Schmidt CCD Asteroit Programı (SCAP), Dünya'ya yakın nesneleri aramaya yönelik astronomik bir araştırma programına verilen isimdir. 1990'lı yıllarda Çin'in Hebei eyaletinin Chengde kentindeki Xinglong İlçesindeki Xinglong İstasyonunda gerçekleştirilmiş ve binden fazla küçük gezegenin keşfedilmesine katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haleakala Gözlemevi</span> Hawaiideki ilk astronomik araştırma gözlemevi

Haleakala Gözlemevi, Hawaii'nin ilk astronomik araştırma gözlemevidir. Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'ne ait olan tesis, Maui adasında bulunur. Enstitü, alandaki bazı tesisleri işletir ve bazı kısımları diğer kuruluşlara kiralar. Kiracılar arasında ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) ve Las Cumbres Gözlemevi Küresel Teleskop Ağı (LCOGTN) bulunmaktadır. 3.050 metre (10.010 ft) üzerindeki yüksekliğiyle Haleakala zirvesi, Dünya troposferinin üçte birinin üzerindedir ve mükemmel astronomik gözlem koşullarına sahiptir.