İçeriğe atla

Sinatrukes

Sinatrukes
Büyük kral
Sinatrukes'in sikkesi, Rey basımı.
Part Kralı
Hüküm süresiy. 75 – 69 MÖ
Önce gelenI. Orodes
Sonra gelenIII. Fraates
Doğumy. 158 MÖ
Ölüm69 MÖ (90 yaşında)
Çocuk(lar)ıIII. Fraates
HanedanArşaklılar
BabasıI. Mitridates (?)
DiniZerdüştçülük

Sinatrukes y. 75 MÖ ile y. 69 MÖ arası Part İmparatorluğu'nun kralıdır.[a] Bazı kaynaklar (G. R. Farhad Assar[2] and Edward Dąbrowa[3]) dahil) onun Part hükümdarı I. Mithridates'in (h. 171-132 MÖ) ve II. Fraates'in üvey kardeşi olduğunu söyler. Tarihçi David Sellwood, Sinatrukes'i muhtemelen I. Mitridates'in küçük erkek kardeşi olarak adlandırır.[4] Sinatrukes'in yerine oğlu III. Fraates geçti.

Hükümdarlığı

Part İmparatorluğu, II. Mitridates'in (h. 124-88 MÖ) ölümünden itibaren bir kargaşa ve gerileme durumuna düşmüş; imparatorluk topraklarını komşularına kaptırırken, tacın otoritesi azalmıştı.[5] Başlangıçta Orta Asya'nın Sakaları arasında ikamet eden Sinatrukes, imparatorluktaki kaotik durumdan yararlandı ve Sakaların yardımıyla y. 75 MÖ, seksen yaşında Part tahtına oturdu.[6] Sinatrukes'in Part tahtında kurduğu Arsakes kolunun adı, modern tarihçi Marek Jan Olbrycht tarafından MS 12'ye kadar Part İmparatorluğu'nu yöneten "Sinatrukesler" olarak adlandırılmıştır.[7] Sinatrukes ailesi özellikle Sistan'ın Suren klanı tarafından destekleniyordu.[8]

Sinatrukes'in hükümdarlığı sırasında Ermenistan'ın Artaksiad kralı II. Tigran (h. 95-55 MÖ), Partların zayıflığından yararlandı ve daha önce II. Mithridates'e bıraktığı "yetmiş vadiyi" geri aldı ve ayrıca Medya Atropatene, Karduya, Adiabene, Osroene ve kuzey Mezopotamya'nın Part bölgelerini fethetmeye gitti.[9] Sinatrukes MÖ 69'da öldü ve yerine oğlu III. Fraates geçti.[10] Tarihçi Saghi Gazerani, efsanevi İran hükümdarı Zav Tahmasp'ın hikayesinin Sinatrukes'in yaşamının yankılarını içerdiği hipotezini ortaya atmıştır.[11]

Madeni para

Sikkelerinin ön yüzünde Sinatrukes, geyik dizileriyle süslenmiş bir tiara ile tasvir edilmiştir.[12] Geyikler, tahta çıkmasına yardım eden Saka'nın dini sembolizmine bir göndermedir.[13] Sinatrukes'in oğlu III. Fraates de madeni paralarında geyik sembollerinden yararlanmıştır.[12]

Notlar

  1. ^ Assar (2006, ss. 52–53)'a göre, Sinatrukes, MÖ 93/2'den 88/7'ye ve ardından MÖ 77/6'dan 70/69'a kadar iki kez hüküm sürdü. Ancak bu, Sinatrukes'in MÖ 70'lerde yalnızca bir kez hüküm sürdüğünü belirten diğer bilim adamları tarafından desteklenmiyor.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Kia 2016, s. 195; Dąbrowa 2012, s. 169; Olbrycht 2016, ss. 23–24; Shayegan 2011, s. 235; Curtis 2012, s. 69; Simonetta 2001, s. 86
  2. ^ Assar, G. R. F. (2005). "Genealogy and coinage of the early Parthian ruler, Part II". Parthica, 7. Istituti ditoriali e Poligrafici internationali MMV. ss. 29-63. 
  3. ^ Dąbrowa, E. (2012b). "The Arsacids and their state". Altertum und Gegenwart: 125 Jahre Alte Geschichte. s. 30. 
  4. ^ Ellerbrock, Uwe (2021). The Parthians: The Forgotten Empire. Routledge. s. 36. 
  5. ^ Dąbrowa 2012, s. 171.
  6. ^ Olbrycht 2015, ss. 362–363; Olbrycht 2016, ss. 23–24; Shayegan 2011, s. 235
  7. ^ Olbrycht 2016, s. 3.
  8. ^ Gazerani 2015, s. 20.
  9. ^ Garsoian 2005; Shayegan 2011, ss. 245, 320; Dąbrowa 2012, s. 171
  10. ^ Kia 2016, s. 195; Dąbrowa 2012, s. 169; Olbrycht 2015, s. 363; Shayegan 2011, s. 235
  11. ^ Gazerani 2015, ss. 87–88.
  12. ^ a b Olbrycht 2015, s. 363.
  13. ^ Olbrycht 2015, ss. 362–363.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Fraates</span> Part kralı

V. Fraates, aynı zamanda adının Phraataces, Phraatakes, MÖ 2'den MS 4'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallar Kralıydı. IV. Fraates ve Musa'nın küçük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">II. Arsakes</span> Part kralı

II. Arsakes, MÖ 217'den MÖ 191'e kadar Partların Arsakes kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Fraates</span> Part kralı

I. Fraates, MÖ 170/168'den MÖ 165/64'e kadar Arşak hanedanının kralıdır. Mardialılara boyun eğdirmiş, Elburz Dağları'ndaki topraklarını fethetmiş ve Hyrkania'yı Selefkî İmparatorluğu'ndan geri almıştır. MÖ 165/64'te ölmüş ve yerine varisi olarak atadığı kardeşi I. Mithridatis geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Erdevân</span> Part kralı

I. Erdevân, eski bilim adamları tarafından yanlış bir şekilde II. Erdevân olarak bilinir, y. 127 MÖ - 124/3 MÖ arası kısa süre Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Kısa saltanatı, doğuda Yüeçilere karşı yapılan bir savaş sırasında öldüğünde aniden sona ermiştir. Yerine oğlu II. Mitridates geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mithridatis (Part kralı)</span> Dokuzuncu kral ve en büyük Part imparatoru (124-91 MÖ)

II. Mithridatis, MÖ 124'ten 91'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıydı. Hanedanının şimdiye kadar hüküm süren en büyüklerinden biri olarak kabul edilen kendisi, antik çağda Büyük Mithridatis olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Gotarzes</span> Part kralı

I. Gotarzes, MÖ 91'den MÖ 87 veya 80'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. II. Mitridates'in oğlu ve halefi ve yerine oğlu I. Orodes geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Orodes</span> Part kralı

I. Orodes, MÖ 80'den 75'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. I. Gotarzes'in oğlu ve vârisidir. Onun hükümdarlığı nispeten belirsizdir. Tahtı MÖ 87-80'de sözde amcası III. Mithridatis tarafından gasp edilmiş olabilir, ancak bu bilimde çok az destek buldu. Askeri faaliyetlerinden I. Orodes'in, MÖ 81/80'den itibaren bağımsız olan Elymais'te MÖ 78 yılında Part egemenliğini yeniden kurduğu bilinmektedir. I. Orodes sonra tahtı, kraliyet Arsakes Hanedanı'nın farklı bir koluna mensup olan yaşlı Part prensi Sinatrukes'a kaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı

IV. Mithridatis, MÖ 57'den 54'e kadar bir Part kralıdır. III. Fraates'in oğlu ve halefidir. Hükümdarlığı, sonunda IV. Mithridatis idam ettirip yerini alan küçük kardeşi II. Orodes ile hanedan mücadelesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">IV. Fraates</span> Part kralı

IV. Fraates, MÖ 37'den 2'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıydı. II. Orodes'in oğlu ve halefiydi; kardeşi I. Pakorus'un ölümünden sonra tahta geçti. IV. Fraates kısa süre sonra tüm kardeşlerini ve muhtemelen babasını da öldürdü. Eylemleri Ermenileri ve ayrıca Romalı üçlü hükümdar Marcus Antonius'a kaçan ancak kısa süre sonra geri dönen ve IV. Fraates ile barışan seçkin Monaeses de dahil olmak üzere bazı soyluları yabancılaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">III. Orodes</span> Part kralı

III. Orodes, 4'ten 6'ya kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Arsakes olmasına rağmen soyu bilinmemektedir. Önceki eş hükümdarlar V. Fraates ve Musa'nın ölümünden iki yıl sonra soylular tarafından tahta çıkarılmıştır. III. Orodes'in kısa saltanatına ilişkin bilgiler eksiktir. 2 yıllık saltanattan sonra öldürülmüş; yerine I. Vonones geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Vonones</span> Part ve sonra Ermeni kralı

I. Vonones, 8'den 12'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralı ve ardından 12'den 18'e kadar Ermenistan'ın kralı olarak hüküm süren bir Arsakes prensidir. IV. Fraates',n en büyük oğludur ve IV. Fraates'in en küçük oğlu Phraataces'in halefi konusundaki anlaşmazlığı önlemek için MÖ 10/9'da Roma'ya rehin olarak gönderilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Erdevân</span> Part kıralı

II. Erdevân, eski bilim adamlarında yanlışlıkla III. Erdevân olarak bilinen, bir yıllık arayla MS 12'den 38/41'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıdır. I. Vonones'in yeğeni ve halefiydi. Babası Dahae prensi, annesi ise Part Kralı Krallar IV. Fraates'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Vardanes</span> Part kralı

I. Vardanes, 40 ile 46 yılları arasında kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Babası II. Erdevân'in veliahtıydı, ancak tahtın rakip adayı olan kardeşi II. Gotarzes'e karşı sürekli savaşmak zorunda kaldı. Vardanes'in kısa saltanatı, Part soylularından oluşan bir grubun kışkırtmasıyla avlanırken suikasta kurban gitmesiyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Gotarzes</span> Part kralı

II. Gotarzes, 40'tan 51'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. II. Erdevân'ın evlatlık oğludur. 40 yılında babası ölünce tahta kardeşi I. Vardanes geçecekti. Ancak taht II. Gotarzes tarafından ele geçirilmiştir. II. Gotarzes sonunda Partların çoğunun kontrolünü ele geçirmeyi başarmış ve Vardanes'i Baktriya'ya kaçmaya zorlamıştır. Vardanes'in y. 46 ölümüyle, II. Gotarzes Part İmparatorluğunu yönetmiştir. II. Gotarzes'in yerine amcası II. Vonones geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı

III. Mithridatis, MÖ 87'den 80'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Varlığı bilimde tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Pakorus</span> Part prensi (ö. 38 MÖ)

I. Pakorus, II. Orodes'in oğlu ve vârisi olan bir Part prensiydi.Nümismatist David Sellwood, Pakorus'un y. 39 MÖ hüküm sürdüğü sonucuna varır. Pakorus'un babasıyla birlikte mi yoksa bağımsız olarak mı hüküm sürdüğü belli değildir. Karısı, adı açıklanmayan bir Ermeni prensesiydi ve Ermenistan'ın Artaksiad kralı II. Artavazd'ın kızkardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Vonones</span> Part kralı

II. Vonones, Medya Atropatena'nın kralı ve kısa süreliğine de Part İmparatorluğu'nun kralı olarak hüküm süren bir Part prensidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Pakorus</span> Part kralı

II. Pakorus, 78'den 110'a kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralıdır. I. Vologases'in oğlu ve halefidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Osroes</span> Part kralı

I. Osroes, Part İmparatorluğu'nun batı kısmını 109'dan 129'a kadar bir yıllık bir kesintiyle yöneten daha sonraki dönemde Part tacında hak iddia eden Part kralıydı. Hükümdarlığının büyük bölümünde rakip kral III. Vologases doğu kısmını yönetiyordu. 116 yılında I. Osroes, Roma İmparatoru Trajan'ın istilası sırasında kısa bir süreliğine tahtından indirilmiş ve yerine oğlu Parthamaspates tahta çıkmıştır. Ertesi yıl Trajan'ın ölümü sonrası I. Osroes, Part soyluları tarafından yeniden tahta geçirilmiştir. 129'da III. Vologases tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hyspaosines</span>

Hyspaosines Güney Mezopotamya'da bulunan Harakini krallığının kurucusudur. Başlangıçta Kral IV. Antiohos tarafından tahta çıkarılan bir Selefkî satrapıydı ancak Selefkîlerin İran ve Babil'deki otoritesinin yıkılması ve ardından Partlara geçmesinin ardından MÖ 141'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Hyspaosines, MÖ 127 yılında kısa bir süre Part şehri Babil'i işgal etti ve kayıtlarda kral (šarru) olarak kaydedildi. Ancak M.Ö. 124'te Part egemenliğini tanımak zorunda kalmıştır. Aynı yıl ölmüş ve yerine küçük oğlu Apodakos geçmiştir.