İçeriğe atla

Sinan Sakić

Sinan Sakić
DoğumSinan Sakić
13 Ekim 1956(1956-10-13)
Loznica, PR Sırbistan, Yugoslavya
Ölüm1 Haziran 2018 (61 yaşında)
Belgrad, Sırbistan
MeslekŞarkıcı
Etkin yıllar1978–2018

Sinan Sakić (SırpçaСинан Сакић; d. 13 Ekim 1956 – ö. 1 Haziran 2018),[1] Sırp pop-halk müziği şarkıcısıdır. Sakić, Yugoslav pop-halk müziği grubu Južni Vetar'ın ('Güney Rüzgarı') bir üyesi olarak kitlesel popülerlik kazanmış, sağlığının giderek daha da kötüleşmeye başladığı 2014 yılına kadar başarılı iyi bir kariyere sahipti.

Solo olarak ve müzik grubu bünyesinde 27 albüme imza atan Sırp şarkıcı Sinan Sakić 1 Haziran 2018'de 61 yaşında Belgrad'da ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Sinan Sakic passed away: A famous singer lost a battle with severe illness". Telegraf (Sırpça). 1 Haziran 2018. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

Kral TV, 1994 yılında yayın hayatına başlamış olan, Türkiye'nin ilk video müzik kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan müziği</span> Balkanlar coğrafyasında bir müzik türü

Balkan müziği, Balkanlar'da bulunan ülkelerin yaptığı müziklerin genel adıdır. Ezgiler, müzik eserleri bakımından Balkan halklarından birçoğu için ortak sayılabilecek bir Balkan müziği, Balkan ezgisi vardır.

Karadağlılar, Güney Slavları'ndan bir halk. Sırplardan ayrı bir halk olmalarına rağmen uzun bir süre devam eden zaman ortaklığı nedeniyle çoğunlukla Sırplarla karıştırılırlar ve Sırpları gittikçe özümsemişlerdir. Fakat Karadağ hükûmetinin ülke dilini Sırpçadan ayrıştırma çabası ve ülkelerin ayrılmasıyla (Sırbistan-Karadağ) Sırplardan ayrışma yönünde bir politika izlenmektedir.

FK Vojvodina, Sırbistan'nın en üst düzey futbol ligi olan Superliga'da yer alan bir futbol kulübü. Kulüp, Voyvodina Novi Sad Spor Derneği'nin önemli bir parçasıdır. Rakipleri Kızılyıldız ve Partizan takımlarının yanında, Sırbistan'ın en başarılı futbol kulübü olmakla beraber, Sırp SuperLiga'nın üçüncü en eski futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nevena Božović</span>

Nevena Božović, Sırp şarkıcı. Nevena ilk olarak 2007 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Piši mi" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 3.olmuştur. 2013 yılında Prvi glas Srbije yarışması'na katılmış ve üçüncü olmuştur.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

Turbo-folk, ana vatanı Sırbistan ve Sırp müzisyenler olmasına rağmen Bosna-Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk, Bulgaristan ve Türkiye'de yoğun bir dinleyici kitlesi mevcuttur. Sırp halk müziğiyle pop müziğin modern elementlerle harmanlanması ile ortaya çıkan bu tür zamanla Yunanistan'da Skiladiko, Bulgaristan'da çalga, Romanya'da Manele, Arnavutlarda ise Tallava isimleriyle tanınmıştır. Def, kanun, davul, klarnet ve darbukanın önemli bir yeri vardır. Tallava müziğinin en önemli ismi Kosovalı Arnavut müzisyen olan Mehedin Përgjegjaj'dır.

Tašmajdan Spor ve Eğlence Merkezi 1958 yılında Belgrad Şehir Meclisi tarafından kurulmuştur. Tašmajdan 1973'te ilk defa yapılan Dünya Su Sporları Şampiyonası'na da ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brčko İlçesi</span>

Brčko İlçesi, Bosna-Hersek'in kuzeydoğusunda yer alan ve kendi kendini yöneten özel bir idari birimdir. İlçenin merkezi Brčko'dur. Dayton Antlaşması ile iki entitenin sınırları dışına bırakılarak özerk bir yönetim kurulan bölgedir. Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırp Cumhuriyeti'nden farklı olarak, özel bölge Brčko'nun bayrağı ve amblemi yoktur. Dayton Anayasasının modeli üç etnik grubu iki ayrı devletçiğe ve özel bölge Brčko'ya ayırmıştır. Özel bölge Brčko de jure olarak devletçik olmasa da, de facto olarak yeni bir devletçik olarak ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Sırbistan</span>

Büyük Sırbistan terimi, Sırp milliyetçi ve irredentist ideolojisini, geleneksel öneme sahip tüm bölgeleri Sırplar, bir Güney Slav etnik grubu olan Sırplar için birleştirecek bir Sırp devleti yaratma ideolojisini tanımlar. İlk hareketin ana ideolojisi (Pan-Sırbizm), tüm Sırpları, versiyona bağlı olarak, çevredeki birçok ülkenin farklı bölgelerini talep ederek tek bir devlette birleştirmekti.

<span class="mw-page-title-main">Balkanika</span>

Balkanika, 1998 yılında Sanja Ilić tarafından kurulan Sırp müzik grubu. Grup, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Nova deca" adlı şarkıyla Sırbistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Ilić</span> Sırp şarkıcı ve şarkı yazarı

Aleksandar "Sanja" Ilić Sırp şarkıcı ve şarkı-yazarı. 1998 yılında Balkanika müzik grubunu kurmuştur. Müzik grubu ile birlikte 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Nova deca" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1971 ve 1975 yıllarında aktif olan San Yugoslav müzik grubunun da kurucusudur.

Dinko Šakić II. Dünya Savaşı sırasında Nisan-Kasım 1944 tarihleri arasında Hırvatistan Bağımsız Devleti'nde Jasenovac toplama kampına komuta eden Hırvat faşist bir lider ve savaş suçlusuydu. Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olan Imotski kasabası yakınlarındaki Studenci köyünde doğdu, genç yaşta faşist Ustaše üyesi oldu. Eksen güçleri Nisan 1941'de Yugoslavya Krallığını işgal ettiğinde, 19 yaşındaki Šakić, Jasenovac'taki yönetime katıldı. Ertesi yıl kampın komutanı oldu ve 1943'te toplama kampı komutanı Vjekoslav "Maks" Luburić'in kız kardeşi Nada Luburić ile evlendi. Nisan 1944’te Jasenovac’ın komutanlığına atandı. Konsantrasyon kampında altı ay boyunca ölen tahmini 2 bin kişinin ölümüyle suçlandı.

Yujni Vetar, Sırbistan ve Bosna Hersek'ten birçok ünlü folk, pop-folk ve turbofolk şarkıcılarıyla kayıtlarıyla ünlü bir Bosnalı-Sırp müzik grubudur. Grup, güney Sırbistan'da bir kasaba olan Leskovac'tan deneyimli bir müzisyen olan Miodrag M. Ilić tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Loco Loco</span>

"Loco Loco", Sırp müzik grubu Hurricane tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı Hollanda'nın Rotterdam şehrinde 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'yı temsil etmiş Şarkı 20 Mayıs 2021 tarihinde yapılan İkinci finalden finale yükselmeyi başarmış, finalde ulusal jürilerin düşük puan vermesine rağmen halk oylamasında 9. olmuş böylece 102 puanla 15. olmuştur.