İçeriğe atla

Sinan Paşa Camii (Kaçanik)

Koordinatlar: 42°13′40″K 21°15′27″D / 42.22778°K 21.25750°D / 42.22778; 21.25750
Sinan Paşa Camii
Sinan Paşa Camii, 1969
Harita
Temel bilgiler
KonumKaçanik, Kosova
Koordinatlar42°13′40″K 21°15′27″D / 42.22778°K 21.25750°D / 42.22778; 21.25750
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma1595 (428 yıl önce) (1595)
Özellikler
Minare sayısı1

Sinan Paşa Camii (Arnavutça: Xhamia e Sinan Pashës) veya Koca Sinan Paşa Camii, Kosova'nın güneyindeki Kaçanik kentinde bulunan bir camidir. 1594-1595 yıllarında inşa edilmiştir.[1]

Cami, Osmanlı İmparatorluğu'nda beş kez Sadrazamlık görevine getirilen olan Koca Sinan Paşa tarafından, Kaçanik'teki kale ile birlikte inşa edilmiştir.[2]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ The Mosque of Imam Sinan Pasha (Kacanik), Ministry of Culture, Youth, and Sports of Kosovo, 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 20 Temmuz 2024 
  2. ^ Gail Warrander, Verena Knaus, Kosovo, p. 10, Bradt Travel Guides, 2010 1841623318.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mimar Davud Ağa, Mimar Sinan'ın kalfalarından olup, Sinan'ın vefatından sonra Osmanlı Devleti'nin baş mimarlığına getirilmiş olan Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Beşiktaş)</span> İstanbulda cami

Sinan Paşa Camisi İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisidir. İlçenin merkezinde yer alan Sinanpaşa mahallesine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Camii</span> İstanbulda bir cami

Rüstem Paşa Camii, İstanbul, Fatih ilçesi, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Sokullu Mehmet Paşa Camii (Büyükçekmece)</span> İstanbulda bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi

Sokullu Mehmet Paşa Cami ya da bilinen diğer ismiyle Köprübaşı Camii, İstanbul'da bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisinin kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçanik</span> Kosovada kent

Kaçanik veya Kaçana, Kosova'da, Kosova-Makedonya sınır şeridinin hemen kuzeyindeki kasaba ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Prizren)</span>

Sinan Paşa Camii, MS. 1615 yılında Kosova’da bulunan Osmanlı-Türk eserleri içinde en ünlülerinden biridir. Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu kayıt, cami içinde de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Murat Reis Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Murat Reis Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin deniz komutanlarından olan Koca Murat Reis tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1608 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1609 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa Camii (Erzurum)</span>

Erzurum Lala Mustafa Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum İli merkez ilçesi Yakutiye'de Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış Erzurum ’daki ilk Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Paşa Camii</span> İstanbulda bir cami

Şemsi Paşa Camii veya Kuşkonmaz Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesi, Şemsi Paşa Caddesinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Şam)</span>

Sinan Paşa Külliyesi ya da Sinan Paşa Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Şam kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı Türk dinî yapısı. Sinaniye külliyesi 1590 M. senesinde Sultan'ın Suriye Valisi olarak hizmet etmiş ve Arnavutluk'tan gelmiş olan Koca Sinan Paşa tarafından inşa edildi. Sinaniye külliyesinin içinde tek kubbeli bir cami bulunmakta. Minaresi yeşil ve turkuvaz boyanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii</span> Halep, Suriyede bir cami

Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii veya Adliye Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Halep kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı dinî yapı topluluğu (külliye).

Kosova'da İslam, Kosova da dahil olmak üzere Balkanların Osmanlı fethine kadar uzanan köklü bir geleneğe sahiptir. 1389 yılında yapılan Kosova Muharebesi'nden önce tüm Balkan bölgesi hem Batı hem de Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Hristiyanlaştırılmıştı. 1389'dan 1912 yılına kadar Kosova, resmi olarak Müslüman Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildi ve bu nedenle, yüksek düzeyde bir İslamlaşma meydana geldi. II. Dünya Savaşı sonrası dönemde Kosova, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ndeki laik sosyalist yetkililer tarafından yönetildi. Bu dönemde, Kosovalılar giderek laikleşmeye başladı. Komünist dönemin sona ermesinden sonra din Kosova'da canlandı. Bugün, Kosova nüfusunun %90-92'si çoğu etnik Arnavut olan Müslümanlardır. Kosova'daki diğer Müslüman gruplar ise Boşnaklar, Goralılar ve Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cenabi Ahmet Paşa Camii</span> Ankarada tarihi bir cami

Cenabi Ahmet Paşa Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir camidir.

1689 Üsküp yangını, 26 Ekim 1689'de başlayıp 2 gün süren tarihi bir olaydır. Yangın neticesinde şehrin büyük bir kısmı yanmış; yalnızca kale ile bazı kilise ve camiler gibi taştan yapılmış yapılar nispeten hasarsız kalmıştır. Yangının Üsküp üzerinde yıkıcı bir etkisi olmuştur. Kentin nüfusu 60.000'den 10.000 civarına düşmüş ve bir ticaret merkezi olarak bölgesel önemini yitirmiştir. Şehirde ikamet eden Müslümanların birçoğu başkent İstanbul'a yerleşerek burada Üsküp mahallesini meydana getirmişler, kentin gayrimüslim sakinleri ise Sofya ve Belgrad'a göçmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı Camii</span> Priştine, Kosovadaki bir cami

Çarşı Camii, Pazar Camii, Taş Cami, I. Murad Camii, Küçük Fatih Camii veya Cami-i Sagir, Kosova'nın Priştine kentinde bulunan bir Osmanlı camisidir ve şehirdeki en eski yapıdır. Yapının temeli Sultan I. Bayezid döneminde 1389 yılında atılmış ve inşası 15. yüzyılda Sultan II. Murad döneminde devam etmiştir.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Paşa Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Yaşar Paşa Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 1834 yılında Üsküp Mutasarrıfı olan Yaşar Mehmed Paşa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Camii (Prizren)</span>

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Priştine)</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Fatih Sultan Mehmed Camii, Fatih Camii veya Hünkâr Camii, Kosova'nın başkenti olan Priştine şehrinde bulunan bir Osmanlı camisidir. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa edilmiştir. Giriş kapısında bulunan Osmanlıca altı satırlık kitabesinde Hicri 865 yılında tamamlandığı belirtilmektedir.