İçeriğe atla

Sinan Erdem

Sinan Erdem
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı
Görev süresi
1989-2003
Yerine geldiğiJerfi Fıratlı
Yerine gelenTogay Bayatlı
Kişisel bilgiler
Doğum Sinan Erdem
9 Mayıs 1927(1927-05-09)
Manisa, Türkiye
Ölüm 23 Temmuz 2003 (76 yaşında)
Paris, Fransa
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Bitirdiği okul Galatasaray Lisesi
İ.Ü Hukuk Fakültesi
Mesleği Voleybolcu · antrenör · spor yöneticisi

Sinan Erdem (9 Mayıs 1927, Manisa - 23 Temmuz 2003, Paris), Türk voleybolcu, antrenör ve spor yöneticisi. Beyoğlu Spor Kulübü'nde profesyonel olarak voleybol oynadıktan sonra Galatasaray'a transfer oldu. Türkiye erkek millî voleybol takımında da yer aldı. TVF'de aldığı görevlerden sonra Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) çeşitli kademelerinde görev aldıktan sonra 1989'da genel başkanlığa seçildi. Birçok uluslararası olimpiyat komitesi üyeliklerinde bulundu. Spora olan katkılarından dolayı birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Türkiye'nin en büyük spor salonuna adı verildi (bk. Sinan Erdem Spor Salonu).

Kariyeri

Sinan Erdem 1927 yılında Manisa'da doğdu. İlköğrenimini İstanbul Yeşilköy İlkokulu'nda yaparken ortaokul ve liseyi ise Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Spor yaşamına 1943 yılında voleybol ve tenis ile başladı. 6 yıl sonra profesyonel olarak Beyoğlu Spor Kulübü'nde voleybol oynamaya başladı. 1951'de Galatasaray'a geçti. Türkiye erkek millî voleybol takımında da forma giyerek 12 kez millî oldu. Millî takımda kaptanlık dışında antrenörlük görevinde de bulundu.[1]

Erdem sporculuk kariyeri dışında spor yöneticiliğinde de etkin oldu. 10 yıl Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Genel Sekreterliği (1957-1967) yaptıktan sonra Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreter Yardımcısı oldu (1975-1982). Daha sonra aynı kurumda Genel Sekreter oldu (1982). 1989'da TMOK Başkanı oldu ve ölümüne kadar görevine devam etti. 2000 Olimpiyatları'nın Türkiye'de düzenlemesi için yoğun bir çaba harcadı.[1] Ayrıca 1966 yılında Uluslararası Voleybol Federasyonu'na (FIVB) üye oldu. 1977 yılında Galatasaray Kulübü Divan Heyeti'nde yer almaya başladı. 1982'de İslam Oyunları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi,1983'te de Akdeniz Oyunları Teknik Komite Üyesi olarak görev aldı. Bir yıl İstanbul Yeşilyurt Spor Kulübü'nde başkanlık yaptı (1987-1988). 1988 Yaz Olimpiyatları'nda Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi oldu ve yıl içerisinde Akdeniz Oyunları yönetim kurulu üyesi oldu. Bu üyelikleri ile birçok uluslararası organizasyonda etkin isimlerden biri haline geldi.[2]

Erdem spor yöneticiliği ile birçok ödüle layık görüldü. Fransa Spor Bakanlığı kendisine altın madalya ödülü verdi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi liyakat ödülü sahibi de olan Erdem, 3 Kasım 1992 tarihinde Japon-Türk ilişkilerine yaptığı katkılar nedeniyle Japon Hükûmeti tarafından İmparator Akihito adına nişan verildi. 1997'de İstanbul’da toplanan Dünya Ordulararası Spor Birliği tarafından madalya ile ödüllendirildi.[3] Türkiye'de ise spora verdiği katkılardan dolayı 1998 yılında Anadolu Üniversitesi'nden, 1999 yılında ise Marmara Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı.[2] Erdem'in Uçantop Alantopu Masa Topu Terimleri Sözlüğü ve Adanmış Bir Hayat adlı iki kitabı da bulunmaktadır.[4]

Anısı

Yenilenmiş Sinan Erdem Spor Salonu, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası Son 16 İspanya-Türkiye karşılaşması.

Erdem 23 Temmuz 2003 tarihinde karaciğerindeki tümör nedeniyle Paris'te tedavi gördüğü hastanede öldü. Ardından cenazesi İstanbul'a getirilerek Ataköy Olimpiyatevi'nde yapılan tören sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[5] Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüpler ölümünün ardından taziye mesajı yayımladı. Dönemin Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise Erdem'in olimpiyat çalışmalarına atıfta bulunarak adının yaşatılacağını söyledi. Bu doğrultuda henüz yapım aşamasında olan çok amaçlı spor salonuna (Sinan Erdem Spor Salonu) adı verildi. Sinan Erdem Spor Salonu çeşitli dönemlerde Anadolu Efes, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımların basketbol maçlarında ev sahipliği yaptı. Bunun dışında çeşitli uluslararası basketbol ve tenis turnuvaları burada düzenlendi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Erdem, Sinan (Milliyet bas.). İstanbul: Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi c.7. s. 3756. 
  2. ^ a b c "Sinan Erdem vefat etti". Hürriyet. 24 Temmuz 2003. 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2017. 
  3. ^ "Sinan Erdem vefat etti". NTV Arşiv. 24 Temmuz 2003. 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2017. 
  4. ^ "Yazarlar:Sinan Erdem". kitapyurdu. 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2017. 
  5. ^ "Erdem'e son görev". Radikal. 27 Temmuz 2003. 16 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2017. 
Sportif görevi
Önce gelen:
Jerfi Fıratlı
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı
1989-2003
Sonra gelen:
Togay Bayatlı


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Ali Sami Yen, Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi. Edebiyatçı Şemseddin Sâmi'nin ikinci oğlu olan Ali Sami, Galatasaray SK'nin bir numaralı kurucusu ve ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selim Sırrı Tarcan</span>

Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesinin kurulmasına önderlik ederek Türkiye'nin Olimpiyatlar'da temsil edilmesini sağlayan beden eğitmeni, spor yöneticisi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi</span> Olimpiyat amaçlı, her türlü spor dalı işlevi gören uluslararası Türk komitesi

Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi, 1908 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın önderliğinde kurulan Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) bağlı kuruluş.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Erdem Spor Salonu</span> İstanbulun Bakırköy ilçesinde bulunan çok amaçlı salon

Sinan Erdem Spor Salonu, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan çok amaçlı salon. Adını, 1989-2003 yılları arasında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) başkanlığını yürütmüş olan Sinan Erdem'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Lale Orta, eski Merkez Hakem Kurulu başkanı, Türk futbolcu, antrenör, futbol hakemi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi Arena</span> İstanbulda bir spor salonu

Abdi İpekçi Arena, İstanbul, 10. Yıl Cad. Zeytinburnu'nda bulunan çok amaçlı kapalı bir spor salonuydu. Kapasite itibarıyla Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'ndan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü salonuydu. Adını, inşaatının başladığı yıl öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'den almıştır. 2018 yılında yıkılan salonun yerine Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi yapılmıştır.

Türkiye'de basketbol, 1904 yılında ilk kez Robert Kolej spor salonunda oynanan basketbol maçı ile başlamıştır.

Turgut Atakol,, Türk basketbolcu, hakem ve spor yöneticisi.

TVF Burhan Felek Voleybol Salonu veya sponsorluk anlaşması gereği TVF Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu, İstanbul'da bir spor salonu. 19 Kasım 2010'da hizmete açılmıştır. Salonda ilk oynanan resmi maç Türkiye Kupası Finali Fenerbahçe Acıbadem - Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom karşılaşmasıdır. 5.500 kişi kapasiteli salon İstanbul'un da tek uluslararası voleybol salonudur. Aynı zamanda salon, 2011 ve 2013 CEV Champions League Final Four'larına da ev sahipliği yapmıştır.

Deniz Esinduy, Türk voleybolcu ve antrenör.

Özden Ezinler, Türk eskrimcidir. Kariyerini sonlandırmış olan sporcunun 1971 Akdeniz Oyunları'nda kazandığı gümüş madalya, Türkiye'nin Akdeniz Oyunları'ndaki eskrim etkinliklerinde aldığı ilk madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Türker Arslan</span> Türk avukat, eski TFF tahkim kurulu başkan

Türker Arslan, Türk avukat, eski TFF tahkim kurulu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Levent</span> Türk millî basketbolcu, spor yöneticisi ve sivil toplum kuruluşu aktivisti

Cihat Levent,, Türk millî basketbolcu, spor yöneticisi ve sivil toplum kuruluşu aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">2017 EuroLeague Dörtlü Final</span>

2016-17 EuroLeague Dörtlü Final maçları 19 - 21 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul'un ev sahipliğinde düzenlendi.

Abdülaziz Talat Tuncalp, Türk olimpik bisikletçi. Türkiye Bisiklet Federasyonu eski başkanlarındandır ve Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi üyesidir. 16 yıllık aktif spor hayatında bisiklet sporunun her kademesinde yer aldı. Sonraki yıllarda antrenörlük ve federasyon başkanlığı gibi görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da spor</span> İstanbulun spor faaliyetleri, spor tarihi, spor geçmişi ile ilgili madde

İstanbul'da spor, Türkiye'nin İstanbul ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Bülent Jerfi Fıratlı, Türk millî atlet ve spor yöneticisi. 11. Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi başkanıdır. Kendisinden sonra bu göreve Sinan Erdem gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul VK</span> Türk voleybol kulübü

İstanbul Voleybol Kulübü (kısaca: İVK), 2010 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde kurulan spor kulübüdür. Ana branşı voleybol olup bu branş dışında sadece okçuluk branşında faaliyet göstermektedir. Okçuluk branşı “İVK OKÇULUK ” ismi ile yarışmalara katılmaktadır. Kırmızı-Beyaz-Siyah renklere sahip olan kulübün başkanlığını Nüket Yolaç yapmaktadır.

Vahit Çolakoğlu, Türkiye Voleybol Federasyonu'nun ilk başkanıdır.