İçeriğe atla

Sinan Cem Eroğlu

Sinan Cem Eroğlu (d. 1986, Ankara), müzisyen, besteci, aranjör, enstrümanisttir. Bağlama yapım ustası Kemal Eroğlu'nun oğludur.[1]

Kariyeri

Eroğlu, 1986 yılında Ankara’da doğdu. 1997 yılında İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda, Çalgı Eğitim Bölümü’nde müzik eğitimine devam etti. 2009 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi ve yüksek lisansına yine İ. T.Ü.'de, Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Yüksek Lisans Programında başladı. Buradan 2011 yılında mezun oldu.[2]

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli konser, albüm, sinema ve dizi filmlerde ve televizyon programlarında dilsiz kaval, klasik gitar, perdesiz gitar, kopuz, altıtelli bağlama gibi farklı enstrümanları icra etti ve sesi ile katıldı. Çeşitli albümlere düzenlemeleri ve müzik yönetmenlikleri ile katkıda bulundu. “Karawane” projesi dahilinde 2010 Avrupa Kültür Başkentleri İstanbul, Ruhr ve Pécs’te konserler verdi. İ. T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ve İsveç Musik Gavléborg’un İstanbul ve İsveç’te ortak düzenlediği “Halk Müziği Pedagojisi” atölye çalışmasında eğitmen olarak görev yaptı. Hollanda’da bulunan Codarts World Music Academy’de dersler verdi. 2006 – 2012 yılları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nda kaval öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Başarıları

  • Erkan Oğur ile birlikte BBC Radio 3 “World Routes”, Mezzo TV “Jazz Mix Festival in Istanbul” ve 18. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde çaldı.
  • 2011 yılında gitarist Tolgahan Çoğulu ile birlikte dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan Mikrotonal Gitar İkilisi’ni (Perdesiz Gitar & Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar) kurdu ve II. Uluslararası Saraybosna Gitar Festivalinde konser verdi.
  • Türkiye’nin önemli gitaristlerinden olan Akın Eldes ile yaptığı “Hane-i Akustik” isimli albümü 2011 Aralık ayında piyasaya çıktı.[3]
  • 2012 Ocak ayında ise Anadolu halk müziğinin mikrotonal sesleri ve melodileri ile caz müziğinin armoni yapısını birlikte kullandığı ilk solo albümü “Tesadüf” yayınlandı.
  • 2012 Nisan ayında Ahenk Müzik tarafından yayınlanan “Secret of Istanbul” karma albümünde Ara Dinkjian bestesi “Picture / Ağladıkça” isimli eseri düzenleyip yorumladı.

Bu dönemde Sinan Cem Eroğlu sahne çalışmalarına kendi beşlisinin yanı sıra, Erkan Oğur,[4] Akın Eldes,[3] Doğan Canku, Tolgahan Çoğulu[5] ve Yinon Muallem gibi isimlerle devam etmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzik Teorisi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görevlisi olarak görev yapmaktadır. Çalışmalarını müzisyen, kayıt prodüktörü ve müzik yönetmeni olarak sürdürmekle birlikte, 2012 yılı Mayıs ayında caz müzisyenlerinin İstanbul Jazz Center'ı boykotunda, Serbest Müzisyenler ve Yapımcılar Derneği üyesi olarak yer aldı.[6]

2017 yılında bağlama sanatçısı Muhlis Berberoğlu ile beraber yeni bir projenin çalışmalarına başlayan Eroğlu'nun Berberoğlu ile beraber kaydettiği duo albümü Hemdem, Ahenk Müzik plak şirketi tarafından 2018 yılında yayımladı.[7]

Diskografi

Albümleri

  • Tesadüf (2011)[8]
  • Akın Eldes & Sinan Cem Eroğlu - Hane-i Akustik (2011)
  • Ocak (2014)
  • Sinan Cem Eroğlu & Muhlis Berberoğlu - Hemdem (2018, Ahenk Müzik)[7]

Konuk Olduğu Albümler

  • İsmail Hakkı Demircioğu - Nasibolsa (2004) - Kaval İcrası
  • Muharrem Temiz - Firkat (2004) - Kaval İcrası
  • Dertli Divani - Hasbihal (2004) - Kaval İcrası
  • Gültekinler 2005 – El Emeği Göz Nuru Kaval İcrası
  • İsmail Özden - Darü Zaman (2005) - Kaval İcrası
  • Gülçiçek - İz (2005) - Kaval İcrası
  • Grup Yorum - Yıldızlar Kuşandık (2006) - Kaval İcrası
  • Grup 4 Yüz - 4 Yüz (2007) - Kaval İcrası
  • Cevahir Karaca – Leyli Leyli (2007) - Kaval İcrası
  • Taner Özdemir - Gözün Aydın (2007) - Kaval İcrası
  • Dj Kambo - C in the Rainbow (2008) - Kaval İcrası
  • 120 - Orijinal Film Müzikleri (2008) - Kaval, Kopuz, Perdesiz Gitar İcrası
  • Muharrem Temiz - Kisb-i Kar (2008) - Kaval İcrası
  • Bahar Alkaya & Aysun Eldeniz - Dostu Bulunca (2008) - Kaval İcrası
  • Haydar Demir - Gönlümce (2008) - Kaval İcrası
  • Ezel Ünal – Sensiz Nisan (2008) - Kaval İcrası
  • Cenk Yüksel - Vura Vura (2009) - Kaval İcrası
  • Ulaş Özdemir & Erdem Doğan (2009) – Benim ve Roz’un Sonbaharı - Kaval İcrası
  • Makbule Oral - Car Günü - Kaval İcrası
  • Beyhan Aksoy - Beyhan AKSOY – İsli Çıralar (2009) - Müzik Yönetmenliği, Kaval, Kopuz, Klasik Gitar, Perdesiz Gitar İcrası
  • Yankı Bağlama Topluluğu – Sesin Rengi (2010) - Kaval İcrası
  • İlkay Sipahi - Aşkın İlk Hali (2010) - Kaval İcrası
  • Şervan Barîhas - Bavoke Simao (2010) - Kaval İcrası
  • Eylem Eğin - Sen/Siz (2010) - Kaval İcrası
  • Selda Özata - Mihricanmı Değdi Gülünmü Soldu (2011) - Müzik Yönetmenliği, Tonmaister, Kaval, Kopuz, Klasik Gitar, Perdesiz Gitar İcrası
  • Yinon Muallem - Nefes/Breath (2011) - Kaval, Kopuz, Gitar, Perdesiz Gitar İcrası
  • Nida Ateş - Yare Sebep (2011) - Müzik Yönetmenliği, Tonmaister, Kaval, Kopuz, Klasik Gitar, Perdesiz Gitar İcrası
  • Erdal Küçükkaya - Rüzgara Yazıldı (2011) - Kaval İcrası

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Sinan Cem Eroğlu". Kopuz Sazevi. 5 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Sinan Cem Eroğlu". Ahenk Müzik. 15 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b "Akın Eldes & Sinan Cem Eroğlu - Hane-i Akustik". Stereo Mecmuası. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  4. ^ Yedig, Serhan (30 Mart 2017). "Dilimiz dönerse söyleriz, türküleri incitmeyiz". Hürriyet Kitap Sanat. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu". İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Cazcılar isyan etti". haber7.com. 21 Mayıs 2012. 23 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. .(Türkçe)
  7. ^ a b "Gitar ve bağlama ile 'Hemdem'i yarattılar". CNN Türk. 19 Şubat 2018. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  8. ^ "Sinan Cem Eroğlu Tesadüf". esenshop.com. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. .(Türkçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

maNga Türk müzik grubu

maNga, Ankara kökenli Alternatif Rock, Nu-Metal ve Rapcore tarzlarında müzik yapan Türk rock grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Bulutsuzluk Özlemi</span>

Bulutsuzluk Özlemi, 1984'te kurulmuş Türk rock grubudur. Türkiye'nin ilk Türkçe sözlü alternatif rock yapan grubudur ve Türkiye'nin önde gelen rock grupları arasında yer almaktadır. Tarzları, rock'ın dışında, "Türkçe sözlü rock yapılabilir mi?" sorusuna karşı tepki olarak gelişmiş, Batı kaynaklı rock melodi ve ritimleriyle Anadolu melodilerinin bütünleştirilmesinden oluşmuştur.

Perdesiz gitar, tarihi M.Ö. 5000'lere uzanan perdesiz lavta türü çalgı. Klasik gitar versiyonu, yaptığı müzikte Türk, Arap ve Acem makamlarını caz modlarıyla ve blues dizileriyle harmanlayan Erkan Oğur tarafından 1976'da icat edilmiştir. Perdesiz gitarın elektrik versiyonu, batı tampere sistemiyle ifade edilemeyen özel dizi ve makamları çalmak için değil, daha çok bu sisteme göre oluşturulan ve perde düzeninde elde edilemeyen ses renklerini yakalamak için oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akın Eldes</span> Türk müzisyen

Akın Eldes, Türk gitarist. En çok Bulutsuzluk Özlemi ile 1986-2000 yılları arasında yaptığı çalışmayla bilinir. Müziğe çocukluğunda mandolin ve flüt çalarak başlamıştır. Gitar çalmaya lisede başlayan Eldes, Bulutsuzluk Özlemi'nden önce E-5, Painted Bird, Asım Can Gündüz, Çapkınlar gibi gruplarda çaldı. Haluk Levent'e Kral Çıplak albümünde, Kurtalan Expres'e ise Sessiz Çığlık adlı albümünde eşlik etti. Madımak adlı şarkısını Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir. Birsen Tezer'e konserlerinde zaman zaman eşlik etmiştir. Solo performans ve konserlerinin yanında 2006 yılından beri Pinhani grubunda çalmaktadır. Pinhani'nin Canlı Yayın albümünde cümbüş, banjo, dobro gibi enstrümanları kullanmıştır.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pinhâni</span> Türk müzik grubu

Pinhâni, 5 Nisan 2004'te Zeynep Eylül Üçer ve Sinan Kaynakçı tarafından kurulan, alternatif rock türünde müzik yapan bir Türk müzik grubu. Aynı zamanda "Kavak Yelleri" adlı dizinin müziklerini de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Duru</span>

Tanju Duru, Türk müzisyen, gitarist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Altunsaray</span> Türk saz ve ses sanatçısı

İsmail Altunsaray, Bozlak geleneğinin yeni kuşak temsilcilerinden biri olan Türk saz ve ses sanatçısı.

Uçtu Uçtu, Bulutsuzluk Özlemi'nin 1989 yılında yayınladığı ikinci stüdyo albümü. Albümdeki tüm şarkıların söz ve müziği Nejat Yavaşoğulları tarafından yazılmıştır.

Bora Yalçınduran, Türk pop müzik sanatçısı ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Kaynakçı</span> Türk şarkıcı, besteci ve söz yazarı

Sinan Kaynakçı, Türk şarkıcı, besteci ve söz yazarı. Pinhâni grubunun vokalistidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erdem (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Mehmet Erdem, Türk müzisyen, şarkıcı ve şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

<i>Aşk, İhanet, Vs...</i>

Aşk, İhanet, Vs..., Türk müzik grubu Oya-Bora'nın beşinci stüdyo albümüdür. 14 Mayıs 1997'de Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimlerinin yanı sıra R&B ve House tarzlarından oluşan albümde oryantal ritimleri de görülmektedir. İkilinin Saraylı (1994) albümünden sonra yayınladıkları ilk albümüdür. Albüme sadece "Yalancı Sevgilim" adlı parça yayınlandı. Albümde on parça yer almaktaydı. Şarkı sözlerinin çoğunluğu Bora Ebeoğlu ve Oya Küçümen tarafından yazılırken Cengiz Onural, Cenk Eroğlu ve Yavuz Turgul gibi müzisyenlerinde eserlerine yer verildi. Albümün yapımcılığını Şahin Özer üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Erdoğan</span>

Cenk Erdoğan, Türk caz müzisyeni, besteci ve aranjör.

Tolgahan Çoğulu, Türk müzisyen, gitarist, besteci ve akademisyen.

<i>Yolcuyum Bu Dağlarda</i>

Yolcuyum Bu Dağlarda Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 13 Haziran 2002 tarihinde çıkardığı on dördüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sunulmuştur. Güler Duman'ın Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997) adlı albümünden beş yıl sonra çıkardığı albümdür. 2001 yılının son ayında albümün kayıtlarına başlanılmıştır. 2002 Mayıs'ında biten albümün kayıtları beş ay kadar sürmüştür. Albümde Aliyar, Meçhuli, Seyit Meftuni, Sadık Doğanay, Raci Alkır ve Bilal Ercan gibi sanatçıların eserlerini yorumlamıştır. Güler Duman, on iki parça bulunan bu albümde hiçbir parçaya klip çekmemiştir. Fakat televizyon ve radyo programlarına sıkça konuk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Niye Böyle Dargın Bakarsın</span>

"Niye Böyle Dargın Bakarsın", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın Musa Eroğlu ile birlikte yayınladığı Sazımızla Sözümüzle 2 albümünde yer alan parça. 27 Ekim 2004 tarihinde Duygu Müzik etiketiyle yayınlan albümde beşinci sırada yer aldı. Parçanın sözleri 17. yüzyılın en önemli halk ozanlarından birisi olan Karacaoğlan'a aittir. Müziğini ise Musa Eroğlu bestelemiştir. Albümle aynı tarihte video klibide yayınlandı ve albümden yayınlanan tek video klip oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nazlı Nazlı (Yollarına Kar Mı Yağdı)</span>

"Nazlı Nazlı ", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın Özlem Özdil ile birlikte yayınladığı Yollarına Kar Mı Yağdı albümünde yer alan parça. 13 Ekim 2006 tarihinde Duygu Müzik etiketiyle yayınlan albümde beşinci sırada yer aldı. Parçanın sözleri Serpil Türkmenoğlu'na müziği Musa Eroğlu'na aittir. Müzik yönetmenliğini ve düzenlemesini albümün yapımcılığını üstlenen Sinan Çelik yaptı. Albümden birkaç gün sonra yayınlanan video klip müzik kayıt stüdyosunda ve bir mekanda çekildi.